sunnuntai 8. joulukuuta 2013

raivaus jatkuu ruokakaapissa


No eipä oo siistejä kuvia näyttää, paremminkin toisin päin. Aamulla hipsuttelin ensimmäisenä alakertaan ja kauhee sentään kun niin toi mun "hiilarihylly" ja sen alla oleva senkki kutsui mua seireenin lailla siivoushommiin. Niin mä sitten tyhjensin senkistä kuiva-ainevarastoni tuohon esille ja aloin miettiä, että mitä mä näistä jutuista oikein tekisin. Monihan niistä on taas sellasia "ostanpa tästä tällasta uutta ja ihmeellistä ja teen tästä jotain tosi terveellistä"-tuotteita... Tuossa yläkuvassa olen jo ottanut jotain pois hyllyiltäkin, normaalisti ne on täynnä purkkeja.


Kuten arvata saattaa, mun luovuus keittiöhommissa ei ole puhjennut kukkaan vieläkään, joten tuolla on aika monta juttua joissa on parasta ennen -päiväykset paukkuneet jo aikaa sitten... esim. vuosi sitten tai jotain. Jauhopurkeissa ei näy päiväyksiä, mutta epäilen, että osa jauhoista on kyllä jo aikaa sitten nähneet parhaat päivänsä. Mietityttää myös, miten kauan mahtaa vaikkapa kookoshiutaleet kestää säilytystä?? En kuitenkaan tästä lannistu, vaan pihinä ihmisenä koitan tehdä asioille jotain ja hyödyntää mitä hyödynnettävissä on.


Ensimmäinen tekele oli mokkaruutu, johon koitin saada kulutettua sellasia juttuja kuin tomusokeri, kaakaojauhe ja intiaanisokeri. Näitä kaikkia mulla on runsain määrin, eli siis hyllyllä olevien purkkien lisäksi kaikkea löytyy jemmastakin (inhoan noita jemmoja!). No menihän tohon ihan kokonaista 5 rkl sitä kaakaota, että ei mun kovin montaa levyllistä tarvii tehdä, kun on jo ne pari paketillista kaakaota käytetty. Kysymys kuuluu: miksi olen yleensä ostanut lisää kaakaota, kun sitä on kotona ollu ihan tarpeeksi muutenkin?? 


Perheelle jätin syötäväksi vain rippeet, loput meni pakkaseen. Nyt on vierasvaraa - joka tosin hyvin suurella todennäköisyydellä katoaa pikkuhiljaa yhden kotona aikaa viettävän toimesta... Tuossa kuvassa on lisäksi yksi murheenkryyni, nimittäin nuo koristesuklaalehdet. Siinä on taas sellanen kuningasidea-ostos minulta. En edes tiedä miten kauan noikin on kaapissa majailleet, yli vuoden joka tapauksessa. Ostin kun halvalla sain (olivat jossain poistomyynnissä), kylläpä kannatti!! Mähän leivon äärettömän harvoin, enkä silloinkaan paljon muuta kuin tuota mokkaruutua, johon laitan paljon mieluummin suklaaströsseleitä päälle, eli mihinköhän nämä koristukset nyt sitten laittaisin??


Sitten laitoin työn alle jauhojen tuhoamisen. Takaan, että nuo hiivaleipäjauhot on olleet mulla useamman vuoden, eikä ollu muuten kuivahiivakaan enää ihan vimpan päälle uusi paketti. Saa nähdä, miten nousee taikina, noista pitäisi tulla sellasta levyleipää. Tekele on nyt uunissa, odotan jännityksellä nouseeko se sentin paksu levy yhtään, kun hiivan parasta ennen -päivä meni elokuun lopussa.


Yksi saamattomuuden supersuoritus on ollut itujen kasvattamisen lykkääminen aina ja aina vaan. Nyt olin reipas ja heitin purkkiin pari ruokalusikallista siemeniä likoamaan - meni ehkä 15 sekuntia aikaa siihenkin, huhhuh! Sit tarttis muutaman päivän ajan uhrata puoli minuuttia elämästään noiden huuhteluun. Mä tykkään iduista tosi paljon ja toivon, että saan nyt tästä vähän potkua siihen, että jatkossa viitsisin niitä useamminkin tehdä.

Aion vielä jatkaa tätä ruokakaappien tyhjennystä, ja kenties leipomista. Pitäis nyt vaan keksiä mihin käyttäis esimerkiksi anista (parasta ennen 10.8.2012... en tiedä mitä ajattelin, kun tuonkin ostin), Dijon-sinappia (on vielä päiväystä, en ole koskaan käyttänyt mihinkään eikä aavistustakaan mihin käyttäisin) tai kuivattuja härkäpapuja (en ole noitakaan koskaan käyttänyt). Johonkin voisi myös hukata ties miten vanhat sämpyläjauhot. Ja kun keksisi mitä ruokaa tekisi punaisista linsseistä, tummasta soijarouheesta, kokonaisista tattariryyneistä, (vanhentuneista) spelttihelmistä, (myös vanhentuneista) hirssiryyneistä... Entä mahtaako vielä pelittää hillosokeri, jonka päiväys meni vuosi sitten??

*huokaus* 

Ja näiden lisäksi mulla on ihan älyttömän monta erilaista pakettia irtoteetä, joita en viitsisi poiskaan heittää, mutta joita en saa koskaan aikaiseksi juodakaan. Nyt tosin otin työn alle yhden paketin, joka muuten - yllätys yllätys - on ollut parasta ennen 23.8.2013... Saan kyllä melko monet teekupposet vedellä, että saan varastojani tyhjemmäksi, saatikka ihan tyhjäksi! Mutta jos nyt ihan oikeesti koittaisin keskittyä noiden tuhoamiseen, enkä osta pussiteetä kaupasta.

Mä tiedän, että joku näppärä tekis näistä yhtä sun toista sapuskaa, ja kyllähän mäkin noita riisin korvikkeita oon silloin tällöin kokkaillut. Mieskin söi muuten ihan vahingossa tietämättään tattaria, kun olin ovelasti sekoittanut sen riisiin. Meillä kun siis iso ongelma on se, ettei kukaan suostu tai uskalla ees maistaa tollasia erikoisempia aineksia, koska en osaa tehdä maittavaa ruokaa sellasista. Jos en kyllä paljon muustakaan.

No, sanomattakin on sitten selvää, että yläkerran säilytystilojen järjestelyprojekti ei ole edennyt mihinkään suuntaan, kun olen vaan köksäillyt tän päivän. Mut ei se mitään, hyvä että hommaa piisaa. Oon oikeesti aika tylsistynyt vaan olemaan, mä tarviin tällasia projekteja! Nämä ruokajutut on vaan niin vaikea pala purtavaksi, että melkein tekis mieli yksinkertaisesti vaan vipata kaikki nuo tarvikkeet roskikseen, kun en muutakaan keksi. Mutta ei anna sielu myöten sellasellekaan, joten koekeittiö jatkaa toimintaansa täällä lähipäivinä!

Mukavaa sunnuntain jatkoa teille
- ja jos on ideoita noille ruoka-aineksille, niin ei muuta kun vinkkiä tulemaan vaan!

Heli

PS. Uunista tuli äsken aika littanaa leipää... mahdanko uskaltaa tuota hiivaa mihinkään muuhun edes käyttää enää, kun ei tuokaan noussut juuri lainkaan??

15 kommenttia :

  1. Huoh, kirjoitin taas pitkän kommentin, mut jotenkin sain poistettua sen...

    Niin, sitähän mä vain, että enhän mä tajunnukaan, että sun siivousprojekti oli saanut jatko-osan :) Oot kyllä tarmokas tyyppi! Tuntuu, että sulla ei päätöksen ja sen toteuttamisen väliin montaa sekuntia mahdu, vaan tartut aina rivakasti hommiin. Olisinpa yhtä napakka.

    Mukavia kokkaushetkiä sulle! :) Olet hyvässä alussa jo, ja mä ainakin arvostan sitä, ettet samantien nakkaa kaikkea roskiin. Itse taitaisin tehdä niin, vaikka eihän noi jauhot ja tommoset hetkessä pilalle mene (vaikka päivämäärä sanois mitä).

    VastaaPoista
  2. Terhi: no, tarmokas aina ajoittain... kyllä mä nytkin montaa juttua tässä oon tehny, mutta mikään ei tunnu tulevan valmiiksi asti. Nyt on sämpylät uunissa ja kaikki muut paikat sekaisin - vetäsin vielä joulukoristeetkin tähän sekasotkun sekaan lattialle... =D

    VastaaPoista
  3. Sämpyläjauhot, ryynit ja rouheet mie laittaisin kaikenmoisiin leipomuksiin, ekana tuli mieleen ne mun harrastamat koirankeksit. Kaksi kertaa on tosin jääny väliin, vaikka oon uunin lämmittäny... sen jälkilämmössä kun kuivettuvat hyvin. Mutta enhän mie voi tietää, kelpaako sun koirille ja voiko niille ylipäätään antaa mitään semmosia. Ite harmittelen, etten keksiny tehdä vehnättömiä mötiköitä Valtsulle, ostettiin vaan jotain kalliita maissiluita...

    Teelle voit askarrella uusia pikkupusseja hauskoine etiketteineen, pussittaa uudelleen ja lahjoittaa eteenpäin tyyliin "vahinko" kiertämään :))

    *jää odottamaan teepussilähetystä*

    VastaaPoista
  4. Hih, samis täällä! Laatikoihin tulee kerättyä mitä ihmeellisempää ruokatarvikkeita ja jauhoja, etenkin jos halvalla saa:) pitäis tehä sama homma täälläkin, mut jotenkin en saa aloitettua...
    Ihana tuo sun lasipurkkikokoelma:-)

    VastaaPoista
  5. Anikset panna cottaan! Maailman paras panna cotta syntyy anis-tuunauksella, trust me :)

    VastaaPoista
  6. Sanna: jauhoja sainkin tuhottua ihan hyvin pois tänään. Teet taidan koittaa juoda pois. Joku vinkkasi, että niistä voi tehdä jalkakylpyjäkin, mulla on nimittäin myös yrttiteejuttuja jokunen tuolla joita voisin sellasiin hyödyntää. Minä olen hiton huono askartelija, mutta joulukortin olisin kyllä sulle lähettänyt jos mulla olis ollut sun osoite... (laita tulemaan!)

    Marika: jotenkin mä aina oon jopa ihan tosissani, että teen niistä ostamistani jutuista jotain... ja silti ne sitten jää. Munkin mielestä noi lasipurkit on kivoja, tosin nyt koitan niitäkin vähentää ja niidenkin osalta saada turhat jutut veks.

    Milla: mun täytyy nyt tunnustaa, että mä en ees tiiä mikä on panna cotta... laitappas ohjetta, jos vaikka kokeilisin!

    VastaaPoista
  7. Aniksen ja sämpyläjauhot saa ainakin kadotettua joululimppuun.
    Itse en ole ruokahamsteri, mutta kaikkea muuta tulee sitten hamstrattua, siis toki tosi tarpeellista aina :)

    VastaaPoista
  8. Ninnu: jauhot meni jo! Joululimppu ei kuulosta yhtään mun jutulta, joten täytyy keksiä jotain muuta niistä aniksista.

    VastaaPoista
  9. Hah, toi koko juttu kuulosti niiiiin justiinsa mun keittiöstäni repäistyltä!!! Ja niitä jemmapusseja mä inhoan kanssa ihan hirveästi!!! Soijarouheeseen annan sellaisen vinkin että laita jauhelihakastikkeen sekaan osa soijarouhetta-----kukaan ei huomaa mitään! Ja menee myös makaronilaatikossa ja meksikonpadassa! Aniksen saat hukattua kun teet joulumausteisia sämpylöitä...ja...ja....ja... ;)

    H

    http://maitolaiturinkyllikit.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  10. Kyllikit: soijarouhetta olen just tuolla lailla käytellytkin, eikä tosiaan kukaan ole mitään huomannu. Pitäis joskus kokeilla tehdä siitä koko kastike ja kattoa mitä sitä sanoisivat... tai käyttää just vaikka makaronilaatikossa. Kiitos tuosta vinkistä! Anikset on edelleen ongelma... en tykkää makeasta leivästä. =(

    VastaaPoista
  11. Kylläpäs siellä on laitettu tuulemaan! Minä löysin viime viikolla kaapista avaamattoman glögin (parasta ennen 4/13) ja ohraryynejä, tais olla vuodelta -12. Ei onneksi enempää vanhaksi mennyttä tavaraa. Hyvin olet saanut käytettyä varastojasi :)

    VastaaPoista
  12. Susanna: muillakin siis löytyy ylläreitä. =) Mä oon tänään jatkanut varastojen tyhjennystä taas... täytyy kyllä sanoa, että soijarouhe-kokeilut meni suoraan roskiin...

    VastaaPoista
  13. Hyvä sinä!
    Varsin tarpeellinen raivaus sillä se on uskomaton juttu miten kaikkea"unohtuu" kaapin perälle. Tein tässä muutama ilta sitten lättyjä ja hilloa ei missään kunnes löysin yhdestä kaapista purkin ja hihkuin innosta kunnes katsoin purkin kyljessä olevaa merkintää:
    Best före 6/2011
    Lähti hillopurkki ja aika paljon muutakin..

    VastaaPoista
  14. Peppone: no melkoisen löydön sinäkin teit! =) Mulla ei ees oo tuolla kaapissa paljon mitään ja nekin vähät silti ehtii vanheta... Mä oon niin huono noissa keittiöhommissa, tai sanotaan niin, että olen tosi mielikuvitukseton enkä osaa suuremmin mitään maustaa. En osaa yhtään keksiä mitään uusia juttuja ja yhdistelmiä, siksi vähänkin oudommat jutut vaan jää sitten käyttämättä. Mulla pitää olla joku selkeä ajatus mielessä kun teen jotain, sellanen "sävelletäänpä näistä" ei vaan onnistu multa!

    VastaaPoista
  15. projektia konsanaan...kumma ku sitä pitääki kaikkea mahollista hamstrata tonne keittiöön jos vaikka joskus innostuis jotain tekemään...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥