perjantai 29. marraskuuta 2013

koettelemus on ohi


Kotona olen ja leikkauksesta selvinny. Olihan se melkoinen reissu, onneks on ohi. Leikkauspäivänä olin ihan taju taskussa koko illankin vielä. Kysyin joskus ehkä neljän maissa, että pääsenkö kotiin sinä päivänä - näin mulle vielä aamulla sanottiin. Mutta jouduinkin olemaan sairaalassa yön yli, koska mulle laitettiin dreeni (johon ei sitten itse asiassa paljoa mitään ees tullu). 

Ja ihan hyvä, että olin siellä yön, kyllä mä tarttin kipupiikkiä vielä yölläkin. Illan mittaankin olin niin lääkkeissä, että kun meidän porukkaa tuli sinne mua kattomaan en oikeestaan jaksanu pitää ees silmiä auki! Tavallaan kivut itse haavassa ei olleet kovin kauheet, mutta se kaasu siellä mahassa... voi että se oli taas niin karmeeta. Maha oli aivan killillään kaasusta, eikä se lähteny mitään kautta poistumaan... Siksikin sitten otin lääkettä reippaasti, että olis saanu ne haavakivut minimiin ja sitä myöten mahan rennoksi ja kaasut johonkin suuntaan.

No vahvat kipulääkkeet teki sit tietenki ihan yrjöttävän olon. Kun hoitajat eka kertaa pakotti nousemaan pissalle, meinas laatta lentää välittömästi. Mä ihan kauhulla ajattelin, että joudun tuoreiden haavojen kanssa oksentamaan... onneks meni ohi, huhhuh. 


Hirveän nopeasti siitä koettelemuksesta sit kuitenkin toivuin. Olihan se meneminen sellasta hiihtelyä vielä lähtövaiheessakin, mutta kuitenki. Hiukan ennen lähtöä oli ehkä koko reissun karmein kokemus: dreenin poisto. Voi hyvä luoja se oli hirveetä. Mä itkin kivusta ja kauhusta varmaan kymmenen minuuttia vielä sen jälkeenkin, naamani niin turvoksiin, että kun poistuin huoneesta vessaan ja tulin takaisin, yksi huonekaveri (iäkäs rouva) katsoi mua ihmeissään ja kysyi, olenko tullu väärään huoneeseen... siis ei tunnistanu mua!! No en ihmettele, olin kyllä kammottava näky.

Tänään on kuitenkin jo oikein hyvä päivä. Kävin suihkussa ja olen tässä kaikkee pientä hommaillu. Pitäis varmaankin malttaa makaillakin, mutta kun en malta... Koneella olen kökkiny, pyykit laitoin koneeseen, tiskikoneen päälle, tein ruokaa jne jne. Eli älyttömän nopeasti tästä paranee ihan toimintakuntoiseksi. Nostelua kun muistais välttää ja sängystä pitäis muistaa nousta kyljen kautta.

Nyt muuten kun olen ihmisten kanssa näistä sappi-asioista jutellu, olen tajunnu aika monta juttua. Mä olen esimerkiksi vuosia sitten muutamia kertoja joutunut väkisin oksentamaan pois pullollisen siideriä, kun maha on tullu siitä niin käsittämättömän kipeäksi. Siis joo, yhdestä pullollisesta. Ja olen ollu sairaalassa tarkkailussa yön yli jossain raskaudessa kovien ylävatsakipujen vuoksi (eikä ollu närästystä, kuten olin kuvitellu). Jopa kenties se mun viime keväinen jatkuva kiristävä tunne lapojen välissä olikin sappivaivaa! Mulla oli myös vielä sillon päivää ennen leikkausta vaivoja niin, että jouduin ottamaan lääkettä useampaan otteeseen. Ja hmm... söin suklaata ja sen jälkeen ne kivut alkoi... 


No, nyt on homma ohi ja elämä voittaa taas. Aurinkokin paistaa ja isompi tyttö kaverinsa kanssa imuroi ja pyyhki pölyt. Pienempi poika haki puita ja tuletkin on siis jo olleet palamassa, kylmä täällä kyllä olikin. Parin tunnin päästä tulee yksi kaveri kahville - pitääkin kattoa olisko aineita vaikka leipoa jotain pientä kahvipullaa... nakkisopan ainakin teen valmiiksi, kun tulevat uimasta suoraan tänne.

Sellanen keikka. Tulipahan tehtyä. Nyt sit vaan kolme viikkoa sairaslomaillaan ja parannellaan haavoja. Hyvää viikonloppua kaikille!

Heli

PS. Kuvat on otettu joitain päiviä sitten, kun oli aivan ihana huurre joka paikassa.

15 kommenttia :

  1. Hienoa! Hyvä sinä! Toivottavasti elämä on nyt mukavampaa taas vähän aikaa, kun ei tarvi pelätä niitä sappikipuja. Ja onneksi sulla on niitä pikku apulaisia siellä :)

    Mieki pelkäsin sikana sillon keväällä niitä dreenien poistoja, mutta ei se ollukaan niin paha. Mitä nyt pyörrytti ja muuten oli huono olo, mutta ehkä se johtui siitä, että ne oli olleet jo monta päivää ja haavat oli ehtiny jo hiukan parantua.

    Ota siellä rennosti ja nauti pakollisesta levosta ja lomasta!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla että olet jo noin hyvässä kunnossa.
    Minustakin se dreenin otto oli ihan kauheeta, uikutinnjahuusinnihannkauheesti. Minulla se oli selässä. Olin selän luudutusleikkauksessa reilu kolme viikkoa sitten ja nyt ihan petipotilaana joulukuun loppuun. Kateellisena luin, että voit touhuta noin paljon. Minä pystyn olee korkeintaan 15 min pystyssä ja istua ei saa kun wc ja ruokailu ajat.
    Tsemppiä ja muistahan huilata,, ei pölyt sieltä mihinkään karkaa.
    Käyhän kattoo mun blogista, millasia järjestelyjä on pitänyt tehdä ja mitä pitää kestää vielä pari kuukautta.
    Hyvää vointia ☆☆☆☆☆
    -päivi-

    VastaaPoista
  3. Tsemiä toipumiseen. Mun käly sai vakavan haimatulehduksen johon meinas kuolla yhtäkkiä ja nyt häneltä poistettiin sappi kokonaas pois. Nyt on ihan oireeton ollut syssystä lähtien. Eli kannattava leikkaus!

    VastaaPoista
  4. Olen vilpittömästi onnellinen että kaikki on takanapäin mutta anna nyt itsellesi lupa levätä ettei tule jälkiseuraamuksia, sillä niiden paikkaaminen on aina hankalampaa.
    Hyvää ja levollista (<- alleviivattu) viikonloppua <3

    VastaaPoista
  5. Voi Heli, enpä osaa muuta todeta kuin: onneksi se tosiaan on ohi! Aika ikävältä kokemukselta kuulosti, huh huh...

    No, nyt sitten lepäilet ja otat rennosti! Ajattelet mukavia ja suunnittelet joulua :)

    t. Terhi, sairaanhoitaja (no hah hah!)

    VastaaPoista
  6. Hienoa, että operaatio on ohitse. Nyt vain maltat ottaa sen verta rauhallisesti että kroppasi saa toipua rauhassa :)

    VastaaPoista
  7. Hei aikoihin Heli! Oikein kiva lukea, että leikkaus on ohi ja olet toipumaan päin. Hissuttele nyt ja toipumista!

    VastaaPoista
  8. No ei järin mukavalta kokemukselta kuulostanut, mutta kiva kun oot takas ♥

    VastaaPoista
  9. voimia sinne sairastelun keskelle ja paranemista <3 onneks on nyt leikkaus ohitte,muistat vaan levätä :) tosi ihania huurre-kuvia,ehdit vielä ottamaan niitä ennen lumen tuloa :)

    VastaaPoista
  10. Sanna: toivottavasti ainakaan ei tarvii pelätä niitä kipuja... ei nimittäin ole mitenkään satavarmaa, että niitä ei enää koskaan ole. Tunnen yhden ihmisen, jolla on sappi leikattu jo vuosia sitten ja edelleen on joskus todella kovia kipuja. Kysyinkin siitä niin juu, on se mahdollista.

    Koitan rentoilla... mies teki äsken ruoan, hitto, saa tehä useamminkin, miksi se on aina mun homma kun näyttää sekin sen osaavan??!!

    Elämän helmiä: voin kuvitella sun tuntemukset dreenin poistossa... mua ihan puistattaa ajatellakin sitä edelleenkin! Tulen kurkkimaan sun blogia!

    Outi: ohhoh, aikamoisia kokemuksia. Kyllä varmasti kannatti leikkaus!

    Peppone: juu, en tahdo jälkiseuraamuksia. Otan rennosti!

    Susanna: juu, koitan ottaa rauhallisesti! (Poistin muuten toisen kommentin, kun sulta tuli kaksi kertaa sama kommentti enkä huomannut sitä julkaisuvaiheessa jättää pois.)

    Maati: heipähei vaan! Hissuttelen, juu!

    Annukka: kiva kommentti, kiitos! Ei ollu mukavaa, mutta ohi on, jee!

    Suvi: kiitos! Meille tuli lumi eilen, onneks ehdin ottaa muutaman huurrekuvan ennen sitä. =)

    VastaaPoista
  11. Terhi: miten tuo jäi tuolta välistä nyt kommentoimatta... Mutta joo, onneksi on ohi! Hyvät neuvot annoit, arvoisa sairaanhoitaja! =D

    VastaaPoista
  12. Kyllä se hyvinkin on saattanut olla vaiva siellä lapaluiden välissä sapen aiheuttamaa, mies valitteli samaa ennen sapen poistoa, mutta leikkauksen jälkeen jäi kaikki vaivat pois. Muista nyt rauhassa hissutella kunnes on sairasloma ohi :)

    VastaaPoista
  13. Kiki: mulla on nytkin sitä samaa selkävaivaa... hitto! Siellö sanottiin kyllä, että saattaa jonkun aikaa niitä vaivoja olla mutta sit pitäis mennä ohi. Joo, koitan hissutella, vaikka kyllä tää on tavattoman tylsää olla vaan!!

    VastaaPoista
  14. Hienoa että leikkaus on takana päin! Ja mulla ainakin oli sitä selkäkipua hetken leikkauksen jälkeenkin, mutta nyt ihan oireitta mennään, toivottavasti pian sinäkin.

    Mulle ainoa mitä siitä sappijutusta jäi oi tajuton JANO. Siis heti leikkauksen jälkeen kotona ja kaks vuotta jo siitä kulunut ja edelleen juon vettä tuplaten enemmän kuin ennen per päivä. Hassua!

    VastaaPoista
  15. Kupla: no kiva kuulla, että en vain kuvittele ja että tämä selkäkipu vois olla siitä sapesta johtuvaa MUTTA menee tod.näk. ohi. Sinänsä ihan loogistakin, että johonkin vähän jomottaa, kun tuolla sisuskaluissa on kuitenkin myllerretty.

    Aika jännä juttu toi janoisuus!!! Toisaalta ei ole ollenkaan huono homma, että juo paljon, että sinällään ei paha!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥