keskiviikko 15. lokakuuta 2014

chiavanukasta ja muuta mukavaa


Mitäs ihmeen mössöä tuo on?


Sammakonkutua??


Ei, vaan se on mielenkiintoinen kokeilu vähän erilaisesta aamu/väli/ilta/mikävaan-palasta. Luin yhdestä hyvästä vegaaniblogista ohjeen chia-vanukkaasta ja mukailin sitten sitä. 

Kuka tahtois kanssa maistaa? Ohje on tässä:

2 dl mantelimaitoa
ripaus vaniljasokeria
ropsaus kaakaojauhetta (käytin ihan tavallista, en tummaa)
3 rkl chia-siemeniä

Sekoita tosi hyvin - minä tein ohjeen mukaan, eli laitoin lasipurkkiin, jossa oli hyvä ravistaa sekaisin - ja laita jääkaappiin. Chiat toimii vähän niin kuin pellavansiementkin, eli niistä muodostuu sellanen vähän niin kuin paksu hyytelö. Mutta ei ihan hetkessä, vaan pitää antaa olla ainakin puolisen tuntia tekeytymässä. 

Minä tein tuon jo illalla, ja aamulla sitten söin sen kera yhden banaanin. Ihan jännää oli, vanukasmaista ja tällä sotkotuksella aika miedon makuista. Mantelimaito antoi pehmeän maun ja seuraavalla kerralla uskallan laittaa kyllä ihan sitä tummaa kaakaota, nyt nimittäin vähän jänskäsin minkä makuista tuo koko sotku on, niin laitoin sitä sokerikaakaota.

Alkuperäisessä ohjeessa tuohon laitettiin päälle smoothieta, mutta mä menin nyt siis banaanilla vaan. Mutta varmasti kävis muullakin lailla. Yksi hyvä versio on sitten sellainen, että käyttää tuon sotkotuksen blenderin kautta jo valmistusvaiheessa, jolloin tuo sammakonkutu-efekti katoaa ja tuloksena on todellakin sileä vanukkaan näköinen herkku. Ja mietiskelin, että varmaan vois nesteenä käyttää myös vaikka mehua, itsessään nuo chiat on mielestäni ihan mauttomia.

Kannattaa kyllä kokeilla, jos yhtään kiinnostaa!

Chia-siemenethän on yksi noita niin-niin trendikkäitä superfoodeja. Minä en periaatteessa kannata sitä, että maailman toiselta puolelta raahataan tänne jotain överikallista ihmekamaa, joka sitten on kaikkien trenditietoisten smoothiekupissa. On jos jonkinmoista lucumaa ja macaa ja mitä kaikkea niitä nyt onkaan. Miten olis ihan vaan mustikat ja puolukat oman maan kamaralta?? 

Mutta tämä chia mua kiinnostaa, koska siinä käsittääkseni on paljon omega-3-rasvahappoja. Mä syön tosi vähän kalaa, enkä muista koskaan ottaa niitä kalaöljykapseleitakaan, ja muutenkin tykkäisin että kaiken tarpeellisen sais jostain muualta kuin pilleripurkista. Lisäbonuksena on sitten vielä se, että tämä on kasvikunnan tuote - koska kyllä mä edelleen haaveilen siitä kasvissyönnistä, ellei jopa ihan vegaaniudesta. Tämä vanukas on kaikkineen nyt yksi kokeilu taas sinne (vegaani)kasvisruokailun puolelle (kunhan vaihdan sen kaakaon vielä ei-maitopitoiseksi).


Että sellasta sapuskaa. Oletko kokeillut??


Tuossa vielä kuva eräältä toiselta aamupalalta... koitan noita pähkinöitäkin syödä päivittäin. Huomasin viime talvena nimittäin sellasen kummallisen asian, että mun kätöset ei yllättäen menneetkään pakkasilla sellasiks halkeileviksi verta vuotaviksi koppuroiksi mitä aina aiemmin. En keksi mitään muuta selitystä siihen kuin sen, että söin viime talvena aika paljon pähkinöitä ja siemeniä. Uskon vakaasti, että niiden hyvät rasvat teki hyvää sisäisestikin!!

No niin, nyt syömisten parista sitten työn touhuun...


Siinä sitä olis, kuittien välppäämistä. Aivan ihanaa hommaa, toivottavasti voin joskus ihan työkseni hoidella kirjanpitoa ja selvitellä tuollasia toivottomia paperikasoja (kuvassa ne on jo selvitetty alustavasti jonkunlaiseen kuosiin siitä 10-senttisestä sekalaisesta pinosta...). Ehkä vielä joskus, kun nyt ensin opettelen tuon homman kunnolla. 

Olis aivan mahtavaa tehdä tuonne aittaan kotikonttori... mä eilen jo nukkumaan mennessä sitä mielessäni sisustelinkin, hehhee. (Ei meinannut uni tulla sitten millään.) Suunnittelin sinne jo koirillekin pedit, että ne saa sitten olla mamman kanssa koko päivän aina... teenkeitin olis ihan must, ja vois vaikka laittaa jotkut kivat verhot ikkunoihin ja pehmeän maton lattialle... penkkisohva sopis sinne hyvin ja ai niin sitten sellanen hyllykkö mapeille... villasukat jalkaan ja kuppi teetä pöydän reunalle ja sitten vain napsuttelemaan kirjanpitoja kuntoon... 

No niin, nyt jatkan siis tiliotteiden ja niihin kuuluvien kuittien yhdistämistä. On mulla vaan ihan mahtava harkkapaikka, kun voin tehdä osan hommista täällä kotona! Tunnollisesti mä kyllä sit tuntikausia pakerrankin, mutta kuitenkin samalla saan tehdä sen omaan rytmiin. Ihan parasta!

Se on heippa sitten taas!

Heli

7 kommenttia :

  1. Mielenkiintoisen näköistä sörsseliä... mulle tuli ekana mieleen tapiokahelmet, ne tekee samannäköisen sammakonkutuefektin :)
    Varmasti on pähkinöillä tekemistä ihon pakkasenkestävyyden ja muun hyvinvoinnin kanssa. Onhan niissä niin paljon kaikenmoisia hyväätekeviä aineksia. Suomalaiset syö liian vähän pähkinöitä, kun ne ei varsinaisesti normiruokavalioon kuulu. Ovat enempi herkun maineessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ne pähkinät mitä suomalaiset syö, ei välttämättä ole niitä parhaita... nimittäin maapähkinät. Mä koitan syödä kourallisen päivässä noita sekalaisia pähkinöitä - ja pitää sen siinä kourallisessa... koska onhan ne aika tymäkkää tavaraa kuitenkin.

      Poista
  2. Voi että, kotikonttori kuulostaa niiin täydelliseltä! ♥ Mä tosin tekisin siellä mielummin jotain muuta kuin järjestelisin kuitteja, esim. kirjoittaisin. Mut joo, muuten ihan mahtava ajatus! Kiitos muuten pähkinävinkistä. Rakastan pähkinöitä, mutten muista syödä niitä kuin silloin tällöin. Täytyis kokeilla, josko ne auttais minunkin halkeileviin verta vuotaviin koppuroihini :) Ovat raukat ihan kuivuneet nyt jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotikonttori olis ihan unelma! Mä luulen, että mäkin saattaisin siellä tehdä montaa muutakin juttua kuin vain järjestellä kuitteja... kuten vaikka surffailla netissä... =) Mutta olis se vaan niin kiva tehdä työtä kotoa käsin.

      Mun kädet ei ole vielä ainakaan yhtään kärsineet kylmästä - mutta mä olenkin pähkinöitä syönyt koko ajan enemmän ja vähemmän säännöllisesti. Eikä vielä ole ollu pakkasia, yleensä ekat pakkaset kun tulee niin se on samantien rips ja raps rystysissä. Nyt koitan muistaa syödä ihan joka päivä kourallisen noita.

      Poista
  3. Vastailen tässä vanhaan postaukseen. Nyt olen minäkin kokeillut chiasiemeniä kaksi kertaa. Tein aamupalaksi vanukasta siemenistä, mantelimaidosta ja ripaus vaniljasokeria. Päälle laitoin vadelmia. Hyvää oli! En saanut kunnon vanukasta, se oli liian ohutta, mutta minulla taisi olla liian vähän siemeniä sillä kertaa. Yön yli annoin olla. Seuraavalla kerralla kokeilin tehdä kaakaovanukasta. Yritin tehdä muistista yhden reseptin mukaan, mutta minulla taisi olla liikaa kaakaota, koska tuli hyvin kitkerä maku. Lisäsin vähän sokeria ja maustamatonta jogurttia niin sen sai ainakin syötyä. Pitää kokeilla pienemmällä määrällä kaakaota ensi kerralla. Chiasiementen hyvä ravintosisältö ja proteiinipitoisuus kiinnostaa minua, voisi ihan hyvin olla osana omaa aamupalaani. Pitääpä kokeilla vähän muitakin variaatioita. :) Terkkuja kylmästä, mutta aurinkoisesta Vaasasta!

    VastaaPoista
  4. Kiitos muuten tuosta pähkinävinkistä! Pitääpä kokeilla. Täälläkin jo nyt ovat kädet niin kuivat, että iho melkein halkeilee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pähkinät on tosi hyviä kyllä ja vakaasti uskon että auttavat ihoonkin. Kovasti koitan muistaa niitä joka päivä syödä!

      Ja tuosta chiasta; mä laitan sitä usein myös pirtelön sekaan (vai pitäiskö sanoa trendikkäämmin smoothie...). Silloin vaan täytyy laitella nestettä aika paljon myös, ettei tule ihan kauhean paksua. Olen tässä tehnyt kokeiluja myös pirtelön suhteen ja laittanut sinnekin nesteeksi mantelimaitoa - aiemmin laitoin yleensä piimää tai maustamatonta jogurttia tai rahkaa. Tuon sinun vanukasohje kuulostaa hyvältä, pitääkin laittaa taas joku päivä vanukasta tulemaan!

      Myös tällainen suklaavanukas kiehtoisi tosi kovasti:
      http://www.iskelma.fi/terveysjahyvinvointi/terveellinen-arkiherkku-vie-kielen-mennessaan-kokeile-suklaa-avokadovanukasta/21/9938
      Ai että miten herkulta kuvassa näyttää!! Siinä ei tosin ole chiaa, mutta avokadoa on, sitä koitan myös syödä usein ja laitankin sitä lähes poikkeuksetta pirtelööni myös.

      Terkkuja kovasti teille kaikille sinne Vaasaan! Kuinkas Alma-tyttönen voi?

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥