keskiviikko 3. helmikuuta 2016

tammikuun kirjanpidot


Aloitin tämän vuoden alusta taas keräämään kuitteja talteen. Aika kiitettävästi ne kaikki tallessa olikin, kun tänään tein sitten yhteenvedon tammikuun menoista ja tuloista. No, miehen osalta kuitteja on kyllä kadoksissa, mutta suurin piirtein pystyn kuitenkin kasaamaan taulukkoni, koska meillä tosiaan on se yhteinen tili ja jos vaan ostokset on tehty kortilla, niin siellä tiliotteellahan ne sitten näkyy. Äsken juuri "kuulustelin" mieheltä niiden puuttuvien kuittien ostoja, vaikka täytyy sanoa, että ne on melkein kyllä suoraan nähtävillä muutenkin: bensaa, ruokaa ja tupakkaa.

Jaottelin menot yhteensä 17 eri ryhmään: 
*ruoka, mukana myös työpaikan ruokailut
*herkut, johon lasken selkeät herkut: suklaat, keksit, limsat, jätskit, sipsit... mutta en sitä, jos olen ostanut aineksia vaikkapa keksien leipomiseen
*pt eli perustavara: vessapaperi, terveyssiteet, pesuaineet, paristot...
*hk-ale eli henkilökunta-ale S-ryhmän ostoista, selkeintä on eritellä se näin
*tupakka ja alkoholi, köh köh... haluan laskea, paljon mies savuttelee... ja muutenkin tämä olkoot oma osionsa
*asuminen, tähän kuuluu lainat, isot hankinnat kuten pesukone, sähkö, jätemaksu yms
*autoilu, eli bensat, autojen osat yms
*lapset, heidän kuukausirahat, bussikortit yms.
*eläimet, niiden ruoka, kissanhiekka, lääkärikäynnit yms. Pupujen ruokaa en laske muuten kuin jos on jotain selkeästi vain niille, esim. pellettejä tai heinää
*vakuutukset, kaikki, myös autojen
*lahjat+tuliaiset
*vaatteet+kengät
*kauneus+terveys, sisältää hammaslääkärilaskut, hierojat, lääkkeet, hiusharjat, meikit...
*tv+puhelin+netti
*veikkaus, koska olin näköjään muutaman kerran tehny loton niin piti sille tehdä oma sarake...
*kirjat+lehdet, niin tilatut kuin satunnaisostotkin
*hyväntekeväisyys, joka sisältää kuukausittain meneviä pieniä lahjoituseriä, jäsenmaksuja jne. 

Jos jotain erilaista menoa vielä ajan myötä tulee, teen sitten sille oman osionsa. On se niin helppoa, kun Excelissä voi lisätä ihan tuosta vaan sarakkeita. On myös ihan tosi iso helpotus, kun voi käytellä laskukaavoja, ei tarvii kaikkea käsin naputella ja laskeskella moneen kertaan, että varmasti on tulos oikein.

No miten se tammikuu sitten oikein meni?

Ei ollut yllätys, että ison osan tuloista haukkaa ruokamenot... Tammmikuussa ne oli kyllä aika kaameat, vaikka tuon suuntaiset ne on tainneet olla aikaisempinakin vuosina, kun kuitteja olen kyttäillyt. Ruokaan siis meni yli 800€. Herkkuihin meni melkein 65€ ja pt-osioon yli satanen. Kun nämä ynnätään ja vähennetään sitten sitä hk-alennusta, tulee tuollasen tavallisen ruokakaupasta ostettavan kamppeen hinnaksi meidän perheellä noin 950€/kk. Huhhuh. Kyllä sietäisi vähän noita ostotottumuksia katsastella tarkemmin, tosin nyt meni kyllä aika isoja rahoja siihen, että ostelin kokeeksi erilaisia vegaanisia asioita.

Toinen iso kohde on asuminen, johon humpsahti yli tonni. Noita kustannuksia en oikein keksi, miten alemmaksi saisi, koska laina nyt on mitä on ja sähkökin on tosi kallista. Koitan kyllä sähköä säästellä, mutta silti laskut kipuaa talvisin aina tosi isoiksi, vaikka meillä on talossa puulämmitys...

Tammikuussa meni paljon normaalia enemmän rahaa vaatteisiin ja kenkiin. Ostettiin talouteen kolmet kengät, kaksi talvitakkia ja jonkun verran myös paitoja ja alusvaatteita. Yli 400€ vaatteisiin, huh! No, ei tarvii mun taas moneen vuoteen hankkia takkia. Ja alesta kuitenkin ostelin mahdollisuuksien mukaan. Ostin myös yksiin tuleviin juhliin mekon ja sekin sattui onneksi olemaan alennuksessa.

Tammikuussa kävin kaksi kertaa hierojallakin, mitä en ole tehnyt todella pitkiin aikoihin. Autot hörppää bensaa jonkun verran, sinnekin sitä rahaa siis hurahti. Lapamato-episodin takia on mennyt rahaa normaalia enemmän myös eläimiin. Ja sitten oli niitä jäsenmaksuja ja lehtilaskuja.

Kokonaisuudessaan tammikuun tulot oli reilut 3600€ ja menot satasen verran enemmän (!), mutta plussalla ollaan, koska vuoden alussa oli kuitenkin tileillä rahaa ja käteistäkin. 

Minusta on mielenkiintoista tehdä näitä laskelmia ja seurailla mihin ne rahat oikein katoaa. Koitan petrata vuoden mittaan etenkin ruokamenojen kohdalla, vaikkakin täytyy tunnustaa, että tänään kävin Primassa ja lasku oli aivan kauhistuttava... Aina kun menee tonne isolle kaupalle, tarttuu mukaan vaikka sun mitä!! Toisaalta siksi sinne välillä menenkin, että tarviin asioita, mitä ei oman kylän kaupasta saa... esimerkiksi vegaanisia juustoja, mantelisuklaamaitoa (ehkä se pitäis laskea sinne herkkujen puolelle, hehheh...), soijasuikaleita, makuvaihtoehtoja soijajogurtteihin... Tänään ostin myöskin vegaanisia pesuaineita, jotka ei tietty ihan halvimmasta päästä ole. Katotaan onko niistä mihinkään, ei mulla kovin hyviä aikaisempia kokemuksia ole vastaavista... Ja sitten ostin isommankin hankinnan, nimittäin sen pitkään haikailemani Kånkenin... Olen alkanut kulkea kävellen töihin, niin tarttin itelleni repun, jossa saan kannettua vähän vaihtovaatetta, vesipullon, aurinkolasit ja sen sellasta.

Tästä sitten jatketaan helmikuulle, kuitteja on jo lasipurkkiin muutama pudoteltu. Toivottavasti saan menot pudotettua pienemmäksi...

Sellasia asioita tänään.
Onkos täällä muita, jotka syynää kuittejaan into piukeena?

Heli

16 kommenttia :

 1. *käsi pystyssä*
  Ihanaa, että on joku kohtalontoveri. =) Itsellä Excelissä kirjanpito vuodesta 1999 ja aika ajoin jos töissä tulee puhetta siitä, melkein hävettää, koska jengi tuntuu yleisesti olevan sitä mieltä, että mitä niitä laskemaan...
  Itse kirjaan sinne kaikki maksetut laskut, ruoka- ja koiranruokakirjanpito on erikseen. Kaupan kuitit säästän aina kuukausittain ja kirjaan ylös.
  Lopputulos siis näiden 15+ vuoden jälkeen: kaikki (ja vähän enemmänkin) menee mitä tulee. Jotkut asiat elävät: lasten kasvaessa harrastusmaksut ovat suurentuneet mutta toisaalta yhden muutettua pois kotoa ruokalasku pienentynyt. (Ja sitä kompensoin sitten käymällä aika ajoin ostamassa lapsen pakastimen täyteen....)

  Vivi (verkkojavesilla.blogspot.fi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sä ootkin tehnyt kauan tuota kirjanpitoasi!! Mä tein jossain kohtaa vuosikausia, sitten oli taukoa, sitten taas... mutta tein ihan vaan ruutuvihkoon. =) Nytkin mietin, teenkö vihkoon vai Exceliin, no onneksi kokeilin tehdä Exceliin, on se niin paljon helpompaa!! Vihossa meinasi sivu loppua kesken, kun sarakkeita oli niin monta. Excelissä niitä voi vaikka jopa lisäillä sinne vielä jatkossakin.

   Kyllä munkin kirjanpitoa tutut ihmettelee. Aika moni ei tosiaan näe mitään järkeä tai tarvetta moiseen puuhaan. Itse asiassa nyt kun mietin, niin en tunne ketään, joka vastaavaa tekis... ainakaan ei ole ollu puhetta.

   Juu, eipä meillekään raha pesää ole tehnyt... kaikki on menny mitä on tullukin. Sinänsä huvittaa seurata menoja, kun kuitenkaan mitään erityistä ei asioiden suhteen koskaan kuitenkaan tapahdu. No, jospa nyt... hehheh.

   Poista
  2. Vanha ekonomi ei pääse pilkuistaan... =)
   Yli 10 vuotta kirjanpitäjänä niin tietyt tavat tarttuu. En sentään tee tulos- ja taselaskelmaa vuoden päätteeksi. Miestä aika ajoin jurppii kun kaivelen taskuista sen unohtamia kuitteja ja maksettuja laskuja.
   (Jokaisella meillä on neuroosimme, minun on tämä nyt sitten julkisesti. Hih! )

   Poista
  3. Ei ollenkaan paha neuroosi!

   Mä en kyllä enää osais tehdä noita tuloslaskelmia ja taseita... vaikka opiskelinkin noin jutut vasta suht äskettäin. Niin ne vaan unohtuu, kun ei tarvii käyttää... ehkä pitäis koittaa pitää taitoja yllä ja tehdäkin ne laskelmat, heh.

   Meillä kans mies joutuu välillä kaivamaan niitä lippusia ja lappusia... ei sitä kiinnosta suuremmin tää mun puuha, eikä se taida useinkaan niitä kuitteja ottaa edes mukaansa kun jotain ostaa...

   Poista
 2. Minä laitan aina kuitit sivuun ja lasken ne kuukauden päätyttyä, olen tehnyt tätä jo ehkä 20 vuotta ja kaikki kirjanpito on tallessa. Ja lasken vielä erikseen vuosittaiset keskiarvot esim. ruuasta, vaatteista jne. koska meillä menee juuri noin että yhtenä kuukautena menee vaatteisiin 400e ja seuraavana 10e. Ainut mikä on melko tasainen on ruokaostokset. Mulla on vielä tammikuu ja viime vuoden yhteenveto tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sä olet kanssa pitkän linjan kirjanpitäjä!! Mulla tämä on ollu vain ajoittaista. Nyt koitan taas vuoden verran ainakin pitää kirjaa. Aiemmin säilyttelin kaikki kuitit, nyt en aio säilyttää niitä sitten enää sen jälkeen kun on kirjattu niistä tiedot ylös. Paitsi jos kuitissa on jotain isompaa, tai vaikka joku vaate tai kodinkone mistä ehkä kenties joutuu jossain vaiheessa reklamoimaan. Mä tein aikaisemmin kanssa sellasen koko vuoden yhteenvedon sitten lopuksi - jotenkin sopii mun luonteelle kietaista vuosi sillä lailla siististi pakettiin. =)

   Poista
 3. En ole koskaan oikein seuraillut meidän perheen menoja. Jotenkin ei ole ollut tarvetta, kun rahat on aina jotenkuten riittänyt. Nyt kun ollaan Beiben kanssa kahden ja talolaina maksettu, en ole senkään vertaa menoja seuraillut.

  Viime viikolla tuli postin mukana sellanen K-ryhmän listaus siitä, mihin heidän toimipisteisiin olemme rahaamme kantaneet. Jotenkin kyllä säväytti summat ja nehän oli vasta heidän kauppoihin ym. tuhlatut sentit.

  Vaikka meilläkin tulee ruokaa omasta takaa tosi paljon, niin näköjään sitä sitten kannetaan ihan urakalla kaupoistakin!

  Ei olis kyllä pahitteeksi laittaa jokin summakatto sille, kuinka paljon saa mihinkin käyttää kuukaudessa. Mutta jotenkin sellainenkin alkaa heti ahdistamaan! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikeastaan seuraa menoja siksi, ettei rahat riittäis. Ennemminkin tähän hommaan on vaan joku intohimo. Minusta on ihana selvitellä kuitteja - siksi sopisin oikeesti aika hyvin kirjanpitohommiin.

   Tota olen minäkin miettinyt joskus, että toimisko vaikka joku "kuukauden ruokaraha"-systeemi. Aina kuun alussa ottais käteisenä jonkun summan, jolla vaan kerta kaikkiaan pitää pärjätä. Toisaalta en ole nähny tarpeelliseksi sellasta kauhean tiukkaan budjetointia. Jos rahat olis tosi tiukalla, olis varmasti oikein hyvä idea laittaa selkeästi raja sille mitä voi mihinkin käytellä.

   Poista
 4. Mä en säästä kuitteja, mutta kun luin ton sun jutun, tuli sellainen tunne, että kyllä kannattais. Näkis sitten minne ne rahat menee. Voin vielä alkaa noin tekeenkin. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois tosi kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Olenkin aina välillä blogissasi käynyt, olen vaan aika laiska kommentoimaan...

   Voisithan vaikka joskus kokeilla, vaikka kolmen kuukauden ajan tai jotain, että säästät kuitit. Sillä lailla on ihan hauskaa ja opettavaistakin tarkastella, mihin rahat menee. =)

   Poista
 5. En seuraa, mutta olipa mielenkiintoista- harkitsen. Oot kyllä ihailtavan järjestelmällinen tuossa , hyvä! Näinhän se on, että melkein kaikki se menet mitä tulee, ei ne hirveästi pesää tee , harmi!
  -päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ON mielenkiintoista! Toisaalta mä tykkään tuollasesta puuhasta kovasti, kaikki ei tykkää. Kuittien selviminen on välillä aika kamalaakin, kun sieltä ikävästi paljastuu kaikkea ihan turhuutta, mihin on tullut tuhlattua... ;)

   Minusta olis kivaa pystyä säästämään rahaa jollain konstilla, olis vaikka ees joku pahan päivän vara. Tällä hetkellä meillä on ehkä vähän sen kaltainen, kun yhdelle tilille aina laitetaan muutama kymppi joka kuukausi, ja veronpalautuksista siirsin heti sinne isomman summan. Niillä rahoilla pitäisi tehdä ensi kesänä kattoremppaa... Mutta juuri tuo rahasto joudutaan aina joskus hätätilassa sitten tyhjäämään, esimerkiksi opintovapaavuoteni aikana se kyllä valitettavasti hupeni ihan kamalasti. Nyt koitetaan sitä taas kerryttää...

   Poista
 6. Mä tykkäisin kun joku tekisi meille kirjanpitoa, mutta itse en siihen kertakaikkiaan pysty. Aiheuttaa mulle ihan liikaa stressiä jo pelkkä ajatuskin.

  Mä pesin melkein puoli vuotta pesupähkinöillä, mutta ei oikein ollu mun juttu. Peseehän ne jos pyykki ei ole kovin likaista, mutta tuntui että vaatteet alkoi olla likaisia vaikka oli periaatteessa puhtaita. Kun molemmilla on fyysinen työ ja vaatteet on oikeasti hikisiä ja likaisia niin ei oikein ole mukava tunne laittaa "likaisia" vaatteita päälle. Siirryin ihan tavallisiin takaisin, ainakin hiki lähtee vaikka maailma ei nyt pelastukkaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ei oo kirjanpitäjiä! Mä taas tykkäisin, että joku tekis meille pihan nätiksi, se kun ei sitten taas oo yhtään mun juttu... ;) Mä ihan oikeasti tulen pahalle tuulelle, kun ajattelen, että pitäis mennä pihalle jotain tonkimaan. Mutta sitten taas jos pitää siivota kaappeja tai nyperrellä kuittien kanssa, mä ihan innostun!

   Mäkin oon joskus pessy pesupähkinöillä. En osaa sanoa, oliko jälki puhdasta vai ei... jotenkin sitten siitä kuitenkin luiskahdin taas tavallisen pesujauheen käyttöön. Välimuotona tosin tais olla joku ekologinen pyykinpesuneste... mä tykkäsin siitä, mutta koko muu perhe kammosi sitä hajua (minusta se oli ihan hyvä). MIehen erittäin likaiset työvaatteet ei noilla aineilla kuitenkaan oikein puhdistunut, tai ainakaan niillä pähkinöillä, tosta nesteestä en muista miten kävi. Tämä nyt ostamani aine on piparmintun tuoksuinen. Saa nähä millasta on, en ole vielä kokeillut. Shampoota kokeilin (Ole hyvä on se tuotenimi), se oli tosi omituisen tuntuista... tuli mieleeni palashampoo, samanlainen tuntu jäi tukkaan.

   Poista
 7. Ihailen kovasti tarkkaa taloudenpitoasi. Tuollainen kirjanpito pitäisi kyllä itsekin tehdä. Sen tiedän, että asuminen meilläkin vie eniten rahaa. Ja ruokakauppaan menee seuraavaksi eniten. Itsekin koetan ostaa luomua ja aina kotimaista, jos vain mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuminen on tosi kallista!! Meillä ei oikeastaan ole edes iso lainaerä, mutta sitten tulee kaiken maailman muut kulut. Meillä on talvisin sähkölaskutkin tosi isot.

   Ja ruokaan meillä todella kuluu rahaa. Mä en suuremmin hintoja seuraile, ostan sitä mitä haluan, maksoi mitä maksoi. Mutta ei meillä kuitenkaan mitään ihmeellistä ja erikoista ole. Luomua ostan kyllä minäkin, mutta en ihan aina - siinä kohtaa itse asiassa kyllä joskus se hinta on ratkaiseva asia... Kotimaista ostan minäkin mieluiten. Noi mun vegaaniset jutut on ehkä hintavampia kuin "tavalliset" versiot (esim vaikka jogurtit) ja olen nyt sellasiin hiukan "tuhlaillut" kun olen halunnut testailla ja maistella eri juttuja.

   Aika paljon vois kyllä säästää, jos kävis vaan aina tossa pienemmässä kaupassa... Prismassa aina mukaan tarttuu sitä sun tätä ohi listojen. Se käy joka kerta turhan kalliiksi... Esim viimeksi ostin myös vegaanisia jäätelöitä, joita ei meidän omassa kaupassa ole. Ja vegaanisia juustoja myös. Ja sit löysin kaikkea kivaa pähkinähyllystä... ja jogurttihyllystä... *puuh*

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥