maanantai 11. heinäkuuta 2016

kasvien hankintaa ja lomareissuvinkki


Tänään käytiin puutarhalla. Siis oikeesti: MINÄ puutarhalla!!! Ostamassa kasveja, joita pitää laittaa maahan. Joita pitää lannoittaa ja asetella oikein välein kasvamaan ja sitten vielä pitää hengissä... Voin rehellisesti sanoa, että hirvittää. Mä en ymmärrä noista yhtään mitään. Sain kyllä oikein hyvät ohjeet, ja sanoivat, että soita vaan jos on asiaa, he auttaa kyllä parhaansa mukaan. Ihania! ♥

Puutarhalle mentiin sillä mielellä, että "kasveja idiootille, joka ei tajua mistään mitään". Mun ajatushan oli alussa, että "jotain helppoa ja ihan tosta vaan tollein laitettuna tohon hökötyksen viereen". No oon mä kyllä todellakin aika ääliö näissä jutuissa, puutarhalla nimittäin annettiin melkoinen ohjeistus, miten ensin pitää kaivaa sitä ja tätä ja kuoria maata ja laittaa multaa jne jne jne. Olin ihan pää pyörällä. Kukkien istutus on kuulemma se pienin homma tässä. Ookoo...

Kasveiksi valittiin mantsurian kärhöä, humalaa (niin, vaikka siitä mua varoitettiinkin... mutta kun se kuulemma kasvaa nopeasti...) ja krassia. Toivottavasti muistin nimet oikein... Tuo kärhö tuoksuu ihanalle ja kukka siinä on kivan tuollanen herkkä ja pieni, humalat tuo vihreyttä ja runsautta ja krassit on nyt ekana vuonna sitten sellaset "lisäkekasvit" kun muuten olis kai aika tyhjän näköinen se penkki...

Sitten vaan peukkua pystyyn, että en tapa kaikkea jo ekan kesän aikana!!! (Se takaportti tässä on, että jos viherhommat menee pieleen, ei muuta kun kipataan ne kaarineen päivineen veks ja pidetään pelkkä kiikku ja kalusteet terassilaatoilla...)


Projektin tilanne on nyt kuvan kaltainen. Eli kehikko on pätkäisty oikeaan mittaansa (tuo takimmainen tuolla, etummainen setti lähtee ehkä sittenkin vaan romukuormaan). Laattoja pitää vähän sahailla oikeaan kokoon, jotta kasveja varten saadaan myllättyä maata ja kasvit laitettua sitten lähelle kehikkoa. 

Ja eihän tuo homma nyt muutenkaan menny ihan niinku Strömsössä. Kyllä nuo laatat niin kiikkuvilta näytti, että lopulta haettiin myös lautaa... ja kiinnitetään laatat lautoihin, jotta ne pysyy suorana. Että kylläpä olikin ihan tosi helppo, nopea ja halpa tää mun projektini!!

Huomenna jatketaan tuota juttua, nyt väliin pieni lomareissuvinkki.


Tämä ihastuttava punainen mökki löytyy Olgan farmilta, jossa kävin tyttären kanssa heti sen ekana aukiolopäivänä 1.7. Olgan farmi on aivan ihana kotieläinpiha, ja punainen tupa on kahvila siellä. Suosittelen erittäin lämpimästi retkikohteeksi tuota paikkaa ihan kaikille!


Alue on tuollainen - minusta on muuten tosi kätevä idea tollanen aluekartta! Sieltä löytyy kanoja, pupuja, hevosia, aasi, poni, vuohia, lampaita, ankkoja ja alpakoita. Lisäksi on leikkipaikka ja pöytiä, joissa voi syödä omia eväitä. Kahvilasta sitten saa ihania tuoreita leivonnaisia ja juomia. Mikä hauskinta, joidenkin eläinten aitauksiin saa mennä ihan luvan kanssa rapsuttelemaan niitä! Mekin käytiin tytön kanssa paijaamassa pupuja ja aasia ja vuohia.

Tässä muutama kuva vielä.






Meillä on aikomus mennä tuonne vielä uudemman kerran kesän aikana, todennäköisesti jo tällä viikolla, kun siskon tyttö tulee kylään. Samalla viedään mummon mussukkakin sinne eläimiä katsomaan.

* * *

Tänään oli mun eka varsinainen lomapäivä. Ai kun ihanaa, neljä viikkoa aikaa tehdä ihan mitä huvittaa! No joo, ainakin ehkä teoriassa... käytännössähän näitä kotijuttuja kyllä riittää. Tänään aloitinkin heti ikkunoiden pesemisen... Nyt kun sais tollaset tylsät hommat tehtyä heti pois alta, niin sit voiskin loppuloman köllötellä upouudessa kiikussa ja odottaa, että kasvit kasvaa... =)

Ihanaa viikkoa kaikille!

Heli

PS. Tämän postauksen asettelu on ainakin esikatselussa ihan mitä sattuu, kuvat reunassa ja ihmeellisiä kuvavälejä jne. Älkää välittäkö, mäkin koitan olla välittämättä...

12 kommenttia :

  1. Hienoa, että sun projekti etenee, vaikka vähän omien sanojesi mukaan otittekin takapakkia. Mä kuitenkin luule, että noiden laattojen naputtelu kiinni lautoihin oli ihan fiksu juttu. Kyllä noi puutarhahommat tosiaan on aika suuritöisiä juttuja, jos/kun alkaa tekemään ihan oikeiden ohjeiden mukaan. Varmasti tulee silloin hyvä, sitä en epäile yhtään. Jään taas mielenkiinnolla odottamaan projektin etenemistä.

    Kiitos lomavinkistä! Tuolla olisi kiva käydä omien lastenlastenkin kanssa. Vaikuttaa tosi kivalta paikalta ja mikä parasta se on kivan matkan päässä, ei liian kaukana.

    Ihanaa lomaa sinulle, Heli ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä luulen että ihan viisasta ne laatat on kiinnittää toisiinsa. Olis saattanu muuten käydä niin, että toi hökötys kun kiinnitetään joka tapauksessa, se olis vetänyt reunimmaiset laatat erille toisista jne... eli ihan kauhee näky. Nyt toivottavasti saadaan laatat pysymään kivemmin.

      Mä en kyllä olis uskonut, miten monimutkaista tästä hommasta tuli.. mä kun kuvittelin ihan tosissani, että sinne vaan viskataan laatat alle ja hökötys päälle ja sit johonkin kohopenkkeihin tai laareihin kasvit. Mutta ei, ne ei kuulemma kestä talvea jos niitä ei ole laitettu maan pinnan alle... joten tässäpä sitten alkaakin kaivaminen ja kaiken maailman rikkojen taltuttaminen ja pitää olla alla jotain ja päällä jotain jne jne jne. Huh, saa nähä selviänkö sittenkään...

      Tuo Olgan farmi on oikein kiva paikka, sellanen reipas ja rönsyilevä ja luonnonmukainen. Eläimillä on kivat oltavat siellä ja kahviossa oli tosi herkullista brownieta (ja juu, söin sitä, vaikka tuskin oli vegaanista...). Kivaa, että täällä lähistöllä on tollanen paikka, varmasti parhaimmillaan just pienten lasten kanssa käydä siellä.

      Lomailoa sullekin! ♥

      Poista
  2. Mä kävin tänään Ikeasta hakemassa tekokukkia terassille! :D Hyvä sä, tuosta se lähtee, ei ole hengissä olevia kasveja jos ei edes yritä! :D
    Mulla meinaa kanssa mennä hermot noihin asetteluihin, insinöörimies ihmettelee miks en tee HTML:llä.. niin... Eiköhän nää postaukset oo just hyvä tälleen.
    Kiitos matkavinkistä, ainakin voin vinkata tuolla seudulla asuville duunikavereille jos ei itse tule lähdettyä.
    Meillä on ikkunat pesemättä, ja tällä vauhdilla pysyvätkin pesemättä. Jos syksyyn mennessä tärkeimmät kertaalleen. Jos siitä saa hyvää mieltä että homma on tehty niin why not, mutta itse aion itsekkäästi yrittää(!!) keskittyä siihen ettei loma ole vain velvollisuuksien ja muiden halujen täyttämistä.
    Oikein ihanaa ja rentouttavaa lomaa, koita tehdä just niitä juttuja joista tulee hyvä mieli! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, saa nähdä hommaanko sit jatkossa vaan tekoköynnökset mun majaa koristamaan.. =D

      Mä tein listaa, että mitä kaikkea pitäis kesällä tehdä. Siis tyyliin maalata sisällä ja ulkona ja laitella räystäslautoja ja tehdä toi kesämaja ja siivota aitta ja puuvarasto ja sauna ja uusia piippu jne jne... ja sit lisäksi kaikki muut pikku hommat... siitä kyllä meinas uhkaavasti tulla varsinainen työleiriohjelma!! Mä sinällään kyllä tykkään laitella paikkoja kuntoon ja siivoilla nurkkia jne, mutta kieltämättä tarkoitus olis lomalla myös ihan vaan olla ja lomailla. Toisaalta mun on vaikea olla vaan, jos on vähän niin kuin sellanen fiilis, että "mutta kun toikin pitäis viimeinkin laittaa kuntoon"... No, koitan myös rentoilla!

      Mä aloitin ton ikkunan pesun vähän sillein "aaaargh, sekin pitää tehdä..." Sit päätin, että pesen pätkän kerrallaan vaan, jos ei muu huvita. Nyt on osa pestynä ja osan pesen sitten joskus, kun taas huvittaa.

      Ihanaa lomaa ja rentoilua sulle! Relax! ♥

      Poista
  3. Toi kärhö on kyllä kiva! Meikäläisellä se kasvaa katajan juurella, enkä ole sitä mitenkää muuten hoitanut, kuin kitkenyt rikkaruohoja juurelta.
    Humala on kans hyvä kasvi, mutta se on aika raskas, kun oikein tosissaan alkaa kasvaa. Voi olla, että tarvii lisätukea teidän kaariin.

    Tonne Olgan juttuun täytyy kans joskus päästä. Haluaisin nähä sen Rosita-minilehmän!

    Ja mulla jäi ikkunat lomalla pesemättä! =(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhö näyttää ja tuoksuu suloiselta! Toivottavasti saan sen pidettyä hengissä... Meillä on nyt mietinnässä se tukihomma justiinsa, siis että laitetaanko me joku tukevampikin verkko tonne "katolle". Just siksi siis, että olis sit siellä tukena kasveille. Sivustoilla vois ehkä ollakin vaan vaikka jotkut kepit... Tää on vielä vähän auki, katotaan nyt kun saadaan homma siihen vaiheeseen, että kukat on maassa... saatikka että ne alkaa kasvamaan.

      Mä aloin oikein miettiä, että näinkö mä sitä lehmää...? En oo nyt ihan varma. Ehkä mä näin, mutta se tais olla vähän sellasen suojan katveessa.

      Mä koitan saada ikkunat pestyä... edelleen ovat vaiheessa. =)

      Poista
  4. Täältä tulee peukut kiinnityslaudoille :). Ja kasviprojektille! Aattele, kuinka superia, jos siinä vaikka kuitenkin kävis niin, että kaikki lähtiskin kivasti kasvamaan ja näyttäis ihan sellaiselta, mitä olit ajatellut. Tulis niin voittajafiilis! (Mulle ei ole vielä sellasta tullut yhdenkään kukkivan kasvin kanssa, mutta yrtit ja vihannekset tuntuu olevan mun ystäviä, joten pysyttelen niissä).

    Ihanaa lomaa sulle <3<3<3. Täällä vielä pari viikko odotellaan, mutta se ei enää tunnu ihan pahalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ne laudat oli kyllä ihan ehdottomat. Hirmu hyvä ja tukeva on nyt!! Tässä on vaan se, että mun aluksi piti saada terassi ihan "tosta noin vaan", eli ilman että miehen tarttis ihan hirveesti siihen puuttua... No nyt ollaan sit yhdessä sitä rakennettu ja tosiaan noi laudat sinne alle oli erittäin tarpeeseen. Kuin myös miehen apu.

      Niin, voihan sekin ihme toki tapahtua, että kaikki meneekin just niin kuin oli ajatuskin. You never know!! Katsellaan nyt sitten, miten tässä käy. =)

      Kiitos loman toivotuksista! Mä tietenkin toivon just nyt, että viikot kuluis tooooooodella hitaasti... ettei oma loma loppuis milloinkaan. =D Mutta toki sinun viikkojen toivon kuluvan tosi nopeasti ja sun loman viimeinkin alkavan! ♥

      Poista
  5. Voi vitsi miten kivat suunnitelmat siellä onkaan pihan suhteen! <3 Ja kiitos menovinkistä, me ehdottomasti pakataan eväät mukaan ja mennään käymään tuolla joku päivä lasten kanssa! Tosi kivan näköinen paikka. Pitää varmaan etukäteen tehdä joku poistumissuunnitelma, muuten voi olla että tää äitihenkilö jää jumittamaan sinne eläinten keskelle eikä suostu lähtemään enää kotiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, jospa vielä joku kaunis päivä voidaan meidänkin pihalla juoda terassimaljat! =)

      Tuo Olgan paikka on tosi kiva, menkää ihmeessä!

      Poista
  6. Älä laita humalaa ja kärhöä samaan kohtaan koska humala peittää muuten kärhön alleen. Ne on tosi hyviä kasvamaan.

    Kasvien kanssa on ihan helppoa, kun on vaan tarpeeksi kunnollista multaa. Muuten niiden kanssa on yhtä kärsimystä. Mä en tiedä kuinka hyvät ohjeet sait, mutta kaiva (tai laita joku muu kaivamaan. :) ) yhtenäinen oja, johon laitetaan hyvää multaa ja sitten kasvit siihen. Nurmikkoon jos kaivaa pieniä reikiä sille hyvälle mullalle tulee yleensä ihan liian vähän tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa meidän piti eka laittaa humala ja kärhö sillein vuorotellen, mutta sit laitettiinkin kärhöt noille sivuseinille vierekkäin ja humalat sinne taimmaiseksi sekä takaseinälle. Ja väleihin sitten niitä krasseja, joista kylläkin onnistuin jo katkaisemaan niitä renksuja... olivat jotenkin niin "rentoja" ja roikkuvaisia, että kun koitin siirrellä lonkeroita niin poikki vaan napsahtelivat.

      Meitä ohjeistettiin kyllä kaivamaan noin niin kuin sinäkin, mutta meillä meinasi loppua usko ja toivo ton savikönttimaan kanssa, ja tehtiin lopulta vähän erilailla. Koko alalta kyllä myllättiin sillä masiinalla ja multaakin tuli ainakin ohuelti koko "penkille", mutta kaivettiin sit isommat kuopat vaan just siihen kasvien kohtiin. Ostettiin kaikki multa Biolanin mustaa puutarhamultaa säkeissä. Päälimmäiseksi laitettiin suojakangas ja sen kankaan päälle sit vielä haketta (tai mitä se nyt onkaan...). Näyttää tosi kivalta, nyt vaan toivotaan että alkavat kasvaa hyvin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥