keskiviikko 7. syyskuuta 2016

ihana syksyinen päivä ♥


Voi miten ihana, aurinkoinen päivä tänään on! ♥ Olispa aina tällaista (ja aina vapaapäivä, kuten nyt...) Tämä on just se, mitä syksyssä rakastan: aurinkoa, muttei liian kuumaa, tuulista, kirkasta, kuulasta. Ja omenan tuoksua... ♥


Meidän pieni omenapuu antaa tänä vuonna taas huippusadon. Olen jo vienyt omppuja hevosille kassitolkulla, ja silti taas tänään keräsin kolme ämpärillistä pudonneita omenia puun alta. En kovin kauheasti syö itse niitä, mutta aina silloin tällöin jonkun kuitenkin. Nämä on valkeakuulasta, joka vaikuttais olevan jauhoista, mutta aika makeaa omenaa. Hyvin kun puraisee, niiden sisältä herahtaa makeaa nestettä käsille asti!


Jonkun verran omenissa on rupia, mutta ne on vain kuoressa. Eli kun vähän vaivautuu kuorta ottamaan pois, alla on aivan täydellistä omppua! Tänään taidan vielä yhden satsin sosetta noista keitellä, toivottavasti mulla riittää pakasterasioita, että voin säilöä sosetta ja hilloa nyt kunnolla. Kellariahan mulla ei ole, joten pakastaminen on ainoa vaihtoehto säilytykseen. Onneksi on nyt siisti ja aika tyhjä pakastin, jonne mahtuu noita laittelemaan.


Haahuilin pihassa kameran kanssa... ja totesin, että meidän nurmikolla on tosi paljon sieniä. Ei siis todellakaan ole harmaintakaan aavistusta, mitä sorttia ovat... mutta aika kivan näköisiä kuitenkin. 


Koivukin on jo varistellut lehtiä melko paljon. Enkä aio edelleenkään haravoida. Meillä on joka vuosi lehdet saaneet ihan suosiolla jäädä maahan, ja niin saavat vastakin. Jotenkaan mä en näe mitään järkeä koko haravoinnissa yleensäkään... ehkä se on ihan ok jossain pallokenttänurmikolla, mutta ei täällä meidän tontilla ole kyllä mitään väliä, vaikka lehdet jää niille sijoilleen.


Meidän pation humalat on sittenkin ottaneet kasvuspurttia vielä loppukesästä, vaikka luultiin, että ei ne mitään ehdi. Nyt on pisimmät suikerot jo tuolla ihan ylhäällä saakka! Ensi kesänä ne sitten varmaankin siitä leviää vauhdikkaasti ja saa nähdä, jos ne loppukesästä sitten peittää koko katoksen jo. Voi, se olis hienoa! ♥

Nyt taidan kyllä alkaa omppuhommiin. Kuullaan taas!

Heli-Martta

12 kommenttia :

  1. Mä tykkään kans valkeakuulas omenasta. Meilläkin on noin sitä rupea, ei enää kuoren alla. Me puristimme tuoremehua itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoremehua ollaan joskus teetetty mehuasemalla, sillon saatiin aivan tolkuttomasti omenia yhdeltä naapurilta. En tiedä kannattaisko nyt tehdä mehua, kuitenkaan ei sellasta määrää ole näitä. Tai ehkä olis ollut, jos kaikki laskettais yhteen. Puussakin on edelleen omppuja. Taidan laittaa vielä palasiksi ja pusseihin pakkaseen, jos sitten smoothieen tulis niitä myös laitettua.

      Poista
  2. Nyt on ollut ihania päiviä, aurinkoisia ja lämpimiä. Kumpa tämä syksy jatkuisi tälläisenä pitkään. Kun toi kesä oli taas mitä oli!

    VastaaPoista
  3. Täytyy todeta, että aivan ihania ilmoja on tälle viikolle mahtunut! <3 Meilläkin hukutaan omeniin. Pakastin on täynnä tuorepuristettua mehua, sosetta ja omenalohkoja. Alakerran kaniherrakin kiittää ;) Noi lohkot on ollu käteviä kun niistä voi keittää talvella glögiä, valmistaa vispipuuroa ja tehdä kaura-omenapaistosta <3

    Ihanaa syksyistä viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei ihan vielä hukuta omeniin, mutta aika paljon niitä on noin pienestä puusta kyllä saatu. Mä mietin just eilen, että taidan laittaa jonkunlaisia palasiakin pakkaseen, saa sit smoothieen sieltä laitettua. Toi omenalajike on niin jauhoista, että siitä en oikein osaa kuvitella tekeväni piirakkaa, niistä ompuista ei vaan meinaa saada mitään napakoita viipaleita.

      Millä sä teet mehua? Onko sulla mehulinko vai vietkö jonnekin asemalle?

      Kivaa loppuviikkoa sinnekin! Mulla se meneekin lähinnä töissä...

      Poista
    2. Me vietiin yli 100kg omenaa puristamoon. Ei tollasta määrää itse jaksais millään laittaa. Onpahan taas mitä talvella lipitellä ❤

      Poista
    3. Mä oon joskus vienyt kans mehuasemalle. Nyt mä en tiedä mahtuisko mulle mihinkään ne mehut... Laitan sit vaan hilloksi ja palasiksi.

      Poista
  4. Mä en ole tehnyt tänä vuonna yhtään omppuhilloa. Sillä ei ihan hirveästi ole meillä kysyntää, vaikka hyvää onkin tai sitten me ei vaan osata hyödyntää sitä oikein. Omenia on kyllä tullut, mutta ne on huonon laatunsa vuoksi jouduttu kärräämään suoraan tunkioon. Raivostuttavaa!

    Mä mietinkin yks päivä, että mitähän sun pergolalle kuuluu?! Kiva kuulla, että humalat ovat lähteneet kasvuun. Oi, mä niin näen, miten se on ens kesänä jo ihan köynnösten peitossa koko katos ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään sitä hilloa taida kuluttaa muut kuin minä... en ole siksi aiemmmin järin paljoa sitä tehnytkään. Nyt on joku marttailu-innostus, hain just lisää rasioitakin, että saan satoa talteen... Ootko tarkistanu, ettei ruvet omenissa ole kuitenkin vaan siinä kuoressa? Meillä nimittäin ainakin on niin. Pinnan alta on ihan täydellisiä.

      Joo, kasvoi se humala vaikka vähän mietitytti miten käy. Mut ihan tollasia ohuita suikeroita noi korkeimmat vaan on... täytyy toivoa, että ne siitä sit ensi kesänä rehevöityy. Sit se on kyllä aika ihana! ♥

      Poista
    2. No, noi meidän omenat ei ole vain rupisia vaan ne on myös mätiä! Ne mätänee joko suoraan puuhun tai viimeistään maahan heti pudottuaan.

      Poista
    3. No voi ei, sit niillä ei taida tehdä mitään. =(

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥