keskiviikko 1. toukokuuta 2013

wappumunkit Olgan tapaan yms


Hyvää Vappua!

Mä tein tänä vuonna erilaisia munkkeja kuin aiemmin. Ohjeen otin facebookista Olgan kotona -sivuilta. Näihin tulee intiaanisokeria ja spelttijauhoja. Mun mielestä olivat hyviä, samoin kaikkien muidenkin, paitsi että mies nyt varmaan periaatteesta olis mieluummin tahtonut tavallisia munkkeja. Se ei oikein koskaan suuremmin lämpene millekään uudelle ja erilaiselle.


Mä kävin eilen pikaisesti ostamassa tuon Olgan uuden keittokirjankin. Mua on pitkän aikaa toi kasvisruoka kiinnostanut, mutta kun mun taidot on ihan nolla. Jotenkin vaan en osaa sitten yhtään ideoida mitään. Mä tahtoisin jättää lihan melkein tyystin pois omasta ruokavaliostani ja tarjota etenkin lapsille myös sitä vaihtoehtoa (en usko että kovin hyvin onnistuu, mutta aina voi yrittää). Munat ja maidon pitäisin kyllä ruokavaliossani - voi kun voiskin olla tolla lailla oma lehmä kuin Temosilla! Ja ne kanat... mun ikihaave. Mä kyllä niin toivon, että muutama kana vielä meillekin muuttais.

Oikeastaan mä innostuin noista Olgan jutuista kommenttiboksini kautta, kun Kiki mainitsi Olgan kotona-ohjelman. Kiitos Kiki (menkää ihmeessä tutustumaan hänen hulvattoman hauskaan blogiinsa!!)!! Mä en ollu muistanu sitä lainkaan, katon niin vähän telkkaria ettei mainoksetkaan ollu sattunu silmään. Menin kuitenkin kattomaan sen uusimman jakson ja hiiiiitsi miten se kana-haave taas nousikaan... Mähän asun tässä melko lähellä Olgaa itse asiassa ja se paikka mistä he haki kanat on mulle tuttu paikka... (tunnen omistajat) Olen niin monet kerrat miettiny noita kanoja itellekin, voi että.

Kuitenkin olen tässä lukenut Olgan kirjoituksia monestakin paikasta ja tykkään tosi paljon hänen tyylistään. Mä kävin ton kirjan hakemassa eilen aika pikaisella silmäyksellä, mutta voin tosiaan sanoa, että sitten luinkin sitä suurella kiinnostuksella loppuillan. Ja tänään kans. Siellä on niin hyviä ohjeita, että suosittelen hankkimaan! Ehkä kaksi ohjetta on sellasta mitä en välttis kokeilis, ja ne on molemmat sieniruokia. Muihin mulla melkein löytyy jopa aineet kotoa, jee! Ei siis mitään tähtitiedettä ja uskomattoman omituisia aineksia, vaan ihan tavallisia. No, jauhot on suurimmaksi osaksi sitä spelttiä ja sokeri inkkaria. Ja lihan sijasta soijarouhetta yms. Mutta oikeastaan noi kaikki on mulle entuudestaan tuttujakin (speltti tosin ennemminkin helminä ja hiutaleina). Ei ole siis suurta kynnystä alkaa niitä lisäämään käyttöön.


Mun "ongelma" ruoanlaitossa on toi perhe, joka ei syö sipulia, on tooooosi ennakkoluuloinen soijarouhetta kohtaan ja on muutenkin aika nirppaa kansaa. Ja toinen ongelma sit se mun oma taitamattomuus. Mutta noilla ohjeilla uskoisin kyllä onnistuvani. Tuo munakasrulla on sieltä Olgan ohjelmasta napattu, mutta tarvikkeiden puuttuessa modifioitu sipulittomaksi ja soijan tilalla on jauhelihaa. Mutta periaatteessa siis totesin, että onnistuu ja hyvää on. 

On meillä pupujen lisäksi yksi ihmishenkilö, jonka herkkua on kasvikset:


Tuo tyttö eläis varmaan tomaatilla, paprikalla ja porkkanalla. Mutta sitten taas ne uudet ja erilaiset ruoat onkin vähän haastavampi asia.

No nyt sitten sanoista tekoihin ja testailemaan ohjeita. Kunhan nyt ensin saa noi munkit syötyä loppuun... voi armoton, miten paljon tässä onkin tullu mätettyä taas herkkuja (=munkkeja, sipsejä...). Ostettiin ihan turhan paljon ruokaa vapun varalle ja hitsi, tänään ei muuten olla tehty ees ruokaa... ei yhtään nälätä noiden munkkien syönnin takia. No, ompa sitten grillattavaa viikonlopulle, jos alkaa säät lämpenemään ja etenkin tuulet hellittämään.

Näkyy muuten munkit maistuvan muillekin...


Sai ihan oikeesti hätistää kissaa tuolta kipolta pois munkkeja nuoleksimasta... 

Nyt mä taidan ottaa pienet pyykkisulkeiset vielä. 
Kuulemisiin taas!

terkuin Heli

12 kommenttia :

 1. Niin ne kaikki tuntuu tekevän; hamstraavat kauheasti ruokaa jos on yksikin pyhä. Tai sitten ne vaan on aina samaan aikaan kaupassa ku mie.
  Teillä on muuten kauniita lapsia!

  Auttaisko se yhtään, että lisäilis sitä soijarouhetta sinne jauhelihan sekaan?

  VastaaPoista
 2. Kannattaa panna se perhe tekemään itse ruokaa. Tottuvat äkkiä outoihin ruokiin. Käden taito ja pelkkä syöminen ovat kaksi erilaista maailmaa.

  VastaaPoista
 3. Sanna: ite oon vielä kaupassa töissä ja aina hyvin huvittunut kun se kauhee hamstraaminen on käynnissä... No me ostettiin mm. makkaraa, mutta grillauskelit ei sit oikein ollukaan, ja pakastepatonkia joka sit unohdettiin kokonaan.

  Mä joskus aiemmin aina laittelin just jauhelihan sekaan sitä soijarouhetta - nyt ajattelin kokeilla ihan kirjaimellisesti noita ohjeita eli liha tyystin pois. Soijarouheen tai -suikaleet kun kunnolla maustaa niin saa aika hyvin huijattua lihansyöjiäkin. =)

  Ja kiitos vaan kehuista. Mä koitin ottaa tytöstä kuvan josta sitä ei tunnistais, vähän liikaa jäi edelleen naamaa kuvaan (eli tutut tunnistaa kyllä varmasti).

  Yamaba: mä ajattelin kylmän viileesti vaan tehdä haluamanilaisia ruokia. Kattoo mitä tuumaavat.. Se sipuli vaan on ongelma, meillä oikeesti muutama henkilö lähes alkaa yökkiä niistä palasista. Höh, ja minusta se on niin herkkua.

  VastaaPoista
 4. Mie oonki alkanu (jonkun blogilukijani ehdotuksesta) laittamaan sipulijauhetta ruokiin. Saa hyvän maun, mutta ei oo niitä ällötyspalasia.

  Miten sie maustat ne soijajutut? Mulla oli joskus ihan lihasuikaleen näkösiä soijariekaleita (liotuksen jälkeen siis) mutta en osannu maustaa niitä oikealla lailla, ja tykkäisin kyllä käyttää kun tuo nuorempi tyttökään ei lihasta välitä...

  VastaaPoista
 5. Periaatteessa tulin kommentoimaan Olgaa, mutta tartunpa tähän HAMSTRAUS asiaankin tässä: mua sitten ärsyttää perinpohjaisen paljon, kun kaupoissa henkilökunta/muut ihmiset kommentoi HAMSTRAUSTA. Pitäiskö mulla esimerkiks olla joku kyltti pipossa kiinni, jossa lukee meidän perheenjäsenten lukumäärä, jottei tulisi näittä kommentteja? Ja siihen vielä vieraat päälle, niin milläs määrällä te ruokitte esim 15 henkeä? Sitten kun sitä ruokaa ja tarviketta pitäis olla vielä sille arkipäivällekin pyhien jälkeen ja ihan joka päivä ei tekis mieli käydä siellä kauapssa muutenkaan. Kun menee tollaset 7 litraa maitoa päivässä, niin laskekoot siitä kaikki montako purkkia meillä haettiin tiistaina (kaksi litraa käytettiin munkkitaikinaankin ja reilu litra makaronilaatikooon, että nekin vielä siihen normimäärien päälle). Semmoset jotka seisoo yhden tarjousmakkaran kanssa kassajonossa naureskelemassa, sais kyllä mennä itseensä että paljonko ne tuottaa ees sille kaupalle nyttysineen, anteeks vaan :D

  No niin, olen avautunut, ei siis millään pahalla, mutta mua niin risoo kaikkinaiset "ai onko maailmanloppu tulossa" kommentit joita kuulen lähes joka kauppakerta kun mun kärryjä katsellaan. Olen siis isoine ostoksineni yleistä riistaa, en ymmärrä kyllä miksi, sillä enhän minäkään kommentoi muille, että "ai jaa etkö muuta löytänyt kun tupakka-askin".

  Niin mutta OLGA, olen ihan fani vaikak en edes ole mikään aksvissyöjä ja periaatteessa vastustan soijan käyttöä, koska sen tuottaminen tälle maailmalle ei ole mitään yksinkertaisinta eikä puhtainta puuhaa, mutta ei se mua haittaa vaaikka joku sitä käyttäiskin. Olga ei hihhuloi, van on ihan reilusti sitä mitä on ja sehän passaa mulle. Ihania ohjeita hällä ja muutenkin aika hauska perhe - kyllä mua nauratti ohjelmassaan sekin kun ohjeet vähän muuttui kun lapset rikkoi sinne kananmunia jne. :D

  VastaaPoista
 6. Sanna: ne suikaleet varmaan kannattaa maustaa jo siinä liotusvaiheessa, eli aika reilun mausteisessa vedessä ne vissiin kannattaa liottaa. Muuten ovat kyllä mauttomia. Sipulijauhetta mäkin käytän, mutta monessa ohjeessa se sipuli on niin keskeisessä roolissa, että jos se puuttuu niin sit se ruoka ei oo ihan se mitä piti.

  Kupla: oot muuten ihan oikeessa tossa asiassa... on isoja perheitä ja pyhien aikaan vieraitakin ja kyllähän se ruokalaskussa ja ostosten määrässä tietenkin näkyy Ja isoissa perheissä toki myös ihan tavallisina ostospäivinä.

  Meilläkin menee maitoa ihan kauheesti, silti mun ostokset ei oo ees mitenkään hirveen kauheen isot yleensä, mutta heti jos on sellanen täys kärryllinen niin kylläpä vaan muuten ihmiset herkästi kommentoi!! Saa aina olla selittämässä että "mulla on iso perhe" kun mummelit on että ohhoh miten paljon kamaa.

  Eli tarkoitin lähinnä sellasta vähän muunlaista hamstraamista, kun tuntuu välillä että kun on yksi päivä kauppa kiinni niin ensinnäkin kaupassa on valtava väentungos ja toisekseen uskon vakaasti kuitenkin myös, että ihmiset varaa kaikkea vähän liikaa (kuten siis itsekin jälleen tein...).

  Ja yksi aika hassu juttu on myös se, kun vaikkapa kananmunien ollessa vähän niin kuin "kortilla" sillon yhdessä vaiheessa, niin sit kun niitä tuli niin ihmiset osti niitä ihan hirveesti, tyyliin rasiatolkulla, niin että johan ne oli sit taas heti kohta loppu ja muut jäi ilman... että ihan oikeestiko se elämä oli sillä hetkellä siitä kiinni että "hamstraan nyt varulta mahdollisimman paljon"...

  Yleensäkin luulen, ja onhan se tiedossakin, että ruokaa on ihmisillä liikaa, kun sitä on varaa roskiinkin heittää. Eli hiukka hillitymminkin varmaan moni (itseni mukaan luettuna...) vois sitä kamaa haalia. Isot perheet on todellakin asia ihan erikseen, siellä sitä sapuskaa kyllä menee!

  Mä oon muuten kerran hakenut Alkosta oikein ostoskärryllisen viinaa. Ne pullot oli liikelahjoiksi ja minä nyt vaan satuin ne hakemaan. Kyllä sain melko merkittäviä katseita osakseni ja kyselyitä "onko isotkin juhlat tulossa" ja ihan siis muilta asiakkailta vaan. =)

  Ja ihan totta se on, että isot ostajat on aina kaupalle kannattavampia, kuin ne makkarapaketin ja tupakka-askin tai pelkän tikkarin hakijat. =)

  Olgan tyyli muakin viehättää, tollanen rento ja reipas. =)

  VastaaPoista
 7. Kuplalle vielä: ehkä sun pitäis ihan oikeesti joku kerta kommentoida sen sulle kommentoijan pieniä ostoksia. =D Voisit saada sen ihmisen ainakin lopettamaan kommentointinsa.. ja sanot sen vielä sen verran kovalla äänellä että kuulee muutama muukin siinä lähistöllä. =) Hih! (mä voisin kuvitella ite tekeväni noin... mutta kun en tossa omassa kaupassa ostoksilla ollessani voi, kun oon siellä töissäkin..)

  VastaaPoista
 8. On se hyvä, että mun telkkarin ei-kohtuullisesta käytöstä on jotain hyötyäkin :D Nyt vaan rakentamaan pesää ja hommaamaan kanat kotiin, voit sitten syyttää, että Kiki yllytti :D

  VastaaPoista
 9. Voih, pitäisiköhän miunkin hommata tuo Olgan kirja, niin saisi uusia virikkeitä tähän kasvisruokavalioon.

  Tuö sun tyttösi on ihan kuin sinä pienenä :)

  VastaaPoista
 10. Kiki: joo, kiitos sulle kun vinkkasit! Menisköhän läpi miehelle jos sanoisin, että "blogistania yllytti mut tähän kanahommaan..." =)

  Taina: suosittelen kirjaa, se on tosi hyvä! Ai on mun näköinen, hassua - oon ajatellu että toi nuorimmainen on enemmänkin isänsä näköinen. Näkisitpä mun esikoisen, siitä moni sanoo että on mun näköinen. Viime kesänä kun se oli kaupalla kesätöissä niin asiakkaatkin jotkut erehty!! (käy kattoo naamakirjassa..)

  VastaaPoista
 11. Ihana Heli, mun täytyykin harjoitella joku naseva lause niille nyttys-ostajille, tai otan lasten suurennuslasin taskuun ja kurkin sillä sitten vaikka että missäs ne sun ostokset onkaan... :D :D Juu, toi kananmuna/voi - hamstraus on muuten ihan kummallista! olen samaa mieltä :) Joku aika sitten ihmiset jonotti tiskiltä irtovoita kun "oikea" oli loppu.... huhhuh!!

  VastaaPoista
 12. Kupla: joo, yllätät ne kerta kaikkiaan kommentoimalla takaisin tai alkamalla ite kommentoimaan niitä pikku-ostajia. =D Niin, kaupan tätinä näin sen hamstraamisen ihan aitiopaikalla... kyllä ihmiset on kummallisia, ihan kuin nälkäkuolema yllättäis jos ei just nyt saada munia tai voita... muuta syötäväähän ei ookkaan ne kauppojen hyllyt ihan notkollaan... *huoh*

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥