keskiviikko 18. marraskuuta 2015

meidän ikeat


Olen jo pidemmän aikaa ajatellut tehdä tällaisen "meidän Ikeat"-postauksen, kun jossain blogissa näin vastaavan. Meillä nimittäin tuota Ikeaa riittää... katsoo melkeinpä minne vaan, niin jotain aina on näkyvissä. Siis oikeesti joka huoneessa. No, Ikea on halpaa, mielestäni nättiä ja ainakin meillä se on ollu myös toimivaa ja kestävää. Lisäksi Ikean kalusteet on mun mielestä todella helppoja kasata.

Varoitan jo etukäteen, että kuvat on aika synkkiä ja pimeitä... sellasta se on valokuvaus marraskuussa.

Mitä meillä sitten on yläkuvassa näkyvien sohvien lisäksi?


Aletaanpas ihan vaikka ulkoeteisestä... Siellä on tuo iso kaappi, jonka joskus ostin sieltä ale-puolelta. Ihan sillein riskillä, että mahtuukohan se ees autoon... Oltiin yhden kaverini kanssa kaksistaan reissussa ja niin me vaan se kyytiin tungettiin - kaksistaan... kukaan ei vaivautunu auttamaan, kun sitä raahattiin ja kyytiin survottiin. 

Kaapin sisällä on sitten Ikeaa valkoiset henkarit. Meillä on kylppärin muovisia kuivatushenkareita lukuun ottamatta kaikki henkarit Ikeasta. Minusta ne vaan on niin nätit. Ja tuo valkopohjainen pieni räsymatto on myös sieltä.


Pikkueteisestä löytyy ikealaista enemmänkin: kaapin sisällä oleva ritilikkö, ne henkarit, seinällä oleva peili, naulakkokoukku, ja taitaa muuten toi verhokin olla Ikean verhosta muokattu. (sori surkea kuva, ei vaan meinaa valo riittää millään...)


Kylppärin kalusteet on Ikeaa. Kuin myös valaisimet, penkki ja toisella seinustalla olevat pyyhenaulakot. (Noi pikkunaulakot ovessa ei muistaakseni ole sieltä.) Kaikki meidän pyyhkeetkin taitaa olla Ikeasta, esimerkiksi toi kuvan turkoosi. Kylppärin katossa on kaksi tankoa, mitähän lienee ne oikeesti ovatkaan, mutta meillä ne on kuivatustelineinä - eli siis henkareilla ripustetaan sinne roikkumaan vaatteita kuivumaan. Idea on matkittu yhden kaverin luota ja oli erittäin toimiva silloin, kun talossa oli neljä pientä tenavaa, joilla oli neljä märkää ulkohaalaria... Nykyään kuivattelen siellä siis puhdasta pyykkiä.


Keittiössä Ikeaa on paljon. Kuvassa on esimerkiksi hyllynkannattimet, osa puulastoista ja sitten tuo metallipurkki, missä on pikkulusikat. Ja lasipurkeista ainakin spagettipurkki on sieltä, mielestäni myös tuo pikkuinen sokeripurkki on Ikeasta. Sit mun kaikki maustepurkit on myös Ikeasta.

Mulla on myös paljon astioita Iksusta, esimerkiksi mustat leipälautaset, beiget ruokalautaset. valkoiset ja vaaleanpunaiset kulhot ja leipälautaset, juomalasit, sekä lisäksi useampiakin vuokia ja kulhoja. Pikkulusikoiden lisäksi kaikki muutkin aterimet on Ikeaa ja myös haarukat, veitset ja ruokalusikat on tuollasissa peltipurkeissa hyllyllä, vähän isommissa vaan. Ikeaa ovat myös servettitelineet ja usein ostelen sieltä myös servettejä. Ja on mulla myös ihania kannuja sieltä.

Ai niin, keittiön kellot on myös Ikeasta, kuinka yllättävää.


Kuvassa oleva kukkateline on myös Ikeasta. Meillä sen viraksi on muotoutunut kissan ruokintapaikka, se kun on kätevästi ylhäällä, ettei koirat pääse kissan kupille (vaikka kovasti kyllä silti aina sinne yrittävät...). Tuo lattialla oleva vesikuppi on myös Ikeasta, se on ollu todella hyvä tuohon hommaan. Oikeesti se siis on joku uunivuoka.


Tupakeittiön peränurkassa sijaitsee mun ikioma paikkani. Kirjoituslipasto on tietenkin Ikeasta... Samoin kuin taulun kehykset, valaisin, seinäkoukku, hiirimatto... ja noi lattialla olevat tyynyt+päälliset on kans sieltä - nuo on siis koirien pedit ja voin sanoa, että on erittäin toimiva ratkaisu pienille koirille. Päälliset voi pestä vaikka joka viikko.


Olkkarissa on sohvien lisäksi toki muutakin Ikeaa... Telkkaritaso ja jalkalamppu nimittäin. Tuolla vaatekaapissa on sitten jälleen niitä henkareita, ja telkkaritason laatikoista löytynee pari Ikean fleecehuopaa.


Yläkerrassa on tytön ompelupaikka, jonka tuolina on siniseksi maalattu Ikean keittiöjakkara. Kankaat säilyy noissa kangaslaatikoissa tuolla lokerikossa. Ja pöydällä on lamppu, arvatkaa mistä, no Ikeasta... Sanomattakin lienee selvää, että kaikki meidän verhotangot - kuten kuvassa - on Ikeasta. Nuo verhot olen väsännyt Ikean verhoista, en tiedä mitä materiaalia tarkalleen ottaen ovat, mutta minusta ne näyttää kivasti vähän kuin pellavalta. 


Ompelupöydältä löytyy yksi tuollanen kannellinen pahvilaatikko. Samoja on keittiön kaapissa. Siellä niissä säilytellään mm. lääkkeitä.


Meidän sängyn vieressä on tuollanen seinähylly yöpöytänä. Siihen on kiinnitetty toi kätevä pikkuinen valaisin, joka siis on Ikeasta. Myös herätyskello on Ikeaa. Ai joo, myös kaikki tyynyt on Ikeasta.


Malm-lipastoja meillä on ollu jo vuosia vaatelipastoina lapsilla. Tämä yksilö on jo siirtynyt muuhun käyttöön, eli tähän meidän sängyn lähelle, koska tytön huoneeseen se ei mahtunut ja tytön vaatteet on toisenlaisessa kaapissa muutenkin. Seinällä oleva tauluhylly on myös Ikeasta, siinä pidetään modeemia.


Tyttösen oma huonehan on sitten silkkaa Ikeaa... (paitsi tuoli ja sänky). Minusta nämä hyllyköt on erittäin kätsyjä, kun niihin mahtuu vaikka mitä, esimerkiksi lisää kankaita ja lankoja... Rottinkinen korikin on Ikeaa, samoin seinällä olevat tangot kippoineen, tauluhylly, magneettilista, ilmoitustaulu, taulun kehys, seinäkello, katto-, seinä- ja pöytävalaisimet, "koulupöytä" eli laatikosto ja pöydän kansi jalkoineen, pieni Malm-lipasto sälän säilyttelyyn ja mitähän vielä... Ai niin, nämä:


Tynnyreistä pienin on pupujen roskis, isommissa on heinää ja purua. Pupujen häkeissä on niitä pieniä halpoja mattoja pohjalla ja myös katolla ja lattialla häkkien edustalla on samaisia mattoja.

Pojan huoneessa on myös pöytätaso kaappeineen ja laatikostoineen Ikeasta, samoin valaisimet. Hänen huoneessa on myös se Malm-lipasto vaatteita varten.


Yläkerran vessa vielä... siellä on noi peilit Ikeaa, samoin pyyhkeet. 

Meillä on kaikkien noiden lisäksi ollu vielä esimerkiksi mattoja ja päiväpeittoja Ikeasta, mutta ne on jo muuttaneet muualle. Ja sit mä ostan oikeastaan kaikki meidän lamput sieltä, joskus myös paristoja. Ai joo, mun meikkipussi on muuten myöskin Ikeasta, ei sitä sovi unohtaa. =)

Ja hei, ehkä kaikken tärkein: tuikkukynttilät! Ne ihanat punaiset ja vihreät tuoksuvaiset on mun suosikkeja.

Jokohan ne oli siinä...

***

Mä kyllä tykkään ihan hirveesti käydä aina Iksussa. En käy usein, mutta silloin tällöin kuitenkin. Siellä on ihania ne valmiiksi sisustetut "asunnot", niissä on paljon kaikkea kivaa. Ja vaikka mun oma tyyli ei olekaan ehkä loppujen lopuksi samanlainen (eli niin runsas), saan sieltä kuitenkin paljon ihanaa silmänruokaa ja myös ideoita. 

Mitä sieltä yleensä ostan: tuikkuja, servettejä, pyyhkeitä, lamppuja - melkein joka ikinen kerta kun käyn, lähtee mukaan jotain näistä, ellei jopa kaikkia. Hinnat on halvat (ja juu, tässä kohtaa mä sujuvasti suljen silmät ja aivot enkä ajattele MIKSI ne on halpoja...), pyyhkeet on parhaat mitä tiedän, tykkään monista astioista siellä, samoin tuo sarja, mistä meillä on ulkoeteisen kaappi, mun kirjoituslipasto ja tv-taso on minusta tosi nätti. Ja sohvat on kyllä parhaat mitä meillä on ikinä ollu.

Mitä EN osta sieltä: lakanoita. Ne vaan on jotenkin aika ohusia enkä tykkää, että niistä lähes näkyy läpi.

***

Mites teillä, onko Ikeaa nurkat täys, vai kartatko sitä "halpaa paskaa" viimeiseen saakka?

Heli

26 kommenttia :

  1. No jos nyt äkkiseltään luettelen ne, mitä ekana tulee mieleen, niin meiltä löytyy olkkarista tietenkin Ektorp-sohva ja rahi, kolmelta seinustalta Bestå-kaapistot, tietsikkapöytänä Malm-apupöytä (alunperin punainen, jonka oon maalannut valkoiseksi), makkarista valkoinen nahkainen ihana työtuoli, jonka nimeä en muista, Micke työpöytä, Maskros valaisin, kolme mattoa, keittiöstä Hemnes-lipasto, ruokapöytä, kaikki juomalasit, 365-sarjan mukit, kulhot ja leipälautaset + aika paljon muita astioita, vintistä pyöreä sohvapöytä, 3 isoa mattoa, työpöytä, pari valaisinta, kylppäreistä pyyhkeet, eteisestä matot, kellarista toinen Ektorppi, 1 senkki, 1 kirjahylly, mattoja..... Ja aika paljon muutakin. Että tästä varmaan käy ilmi, että Ikea on mun(kin) mielestä hyvä kauppa :). Huonekalut kivoja, kestäviä ja sen hintaisia, että niihin ei tarvi edes ajatuksen tasolla sitoutua loppuiäks, vaikka eipä noita ole tullut vaihdettuakaan. Ektorpinkin piti olla vaan tilapäinen, kun muuhun ei ollut varaa, mutta siitä en ihan hevin luovu. Ollu jo 15 vuotta ihan hyvä..

    Vuonna -83 olin Itävallan Linzissä Ikeassa kesätöissä. Mun hommiin kuului nimenomaan huonekalujen kasaaminen, joten kuusiokolo pysyy kivasti kädessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No löytyyhän sitä teiltäkin!! On se Iksu vaan kiva kauppa, moneen makuun löytyy tavaraa! Ja sä oot ollu siellä töissäkin, ooh!

      Mä en muista noiden meidän kamojen nimiä tarkemmin muita kuin Ektorpin sohvat ja Malm-lipastot, mutta väliäkö hällä. Hemnesiä muuten taitaa ollakin noi muutamat jutut meillä. Ja toi sohva on kyllä oikeesti niin paras!

      Poista
  2. Ihania kuvia! Meillä on paljon Ikeaa kotona.tykkään niin paljon ikean tuotteista. Ikean kynttilöitä ostan paljon.
    On huonekaluja ja astioita ja tekstiilejä ym. Olen ollut tyytyväinen tuotteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, vaikka minusta kuvat on harmillisen pimeitä!
      Minustakin Ikean jutut on tosi kivoja, siellä olis aina vaikka mitä ihanaa osteltavaa, mutta onneks ei oo tarvista millekään niin pystyy jättämään ne suurimmaksi osaksi sinne... =D Useimmiten kuitenkin jotain pientä ostan vähintään - tosin on sieltä välillä tultu aikamoisenkin kuorman kanssa kotiin.. Minusta on kiva, kun siellä on sen verran edullista, että tämmönen köyhempikin saa hankittua kotiin kivoja huonekaluja ja tavaroita. Ja mä kanssa olen kyllä pääosin ollu tyytyväinen kaikkeen mitä oon sieltä hankkinu.

      Poista
  3. Meiltä löytyy Ikeaa joka huoneesta. Taitaapa olla suurin osa huonekaluistakin Ikeasta, muusta tilpehööristä puhumattakaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikea on hyvä paikka! Kyllä sieltä saa vaikka mitä kivaa, vaikka koko kodin itse asiassa!

      Poista
  4. Täällä yksi Ikea -fani! :D Meiltäkin löytyy Ektorpit ja ruokapöytä ja keittiön vitriinikaappi ja liesituuletin ja ja ja. Ja hei, se Ikean halvin lakana (maksaa vissiin euron?) on ihan älyttömän hyvä pöytäliina! Voi pestä 60-asteessa, meillä se oli pihalla pöydällä koko kesän!

    Koskas tehdään retki Ikeaan?!! Pitäis käydä vähän joulukynttilä-ostoksilla ;)

    Mä niin ihastelen tuota teidän vanhaa isoa kaappia <3 Ilmottaudun ostamaan sen heti kun sun "poistamisvimma" yltää sinne saakka :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, Ikeaa sielläkin talon täydeltä! Mä en oo niihin lakanoihin perehtynyt millään lailla, aina sivuutan sen osaston ihan suosiolla. Eikä meillä oo pöytäliinojakaan, joten en ole tuollasta hokassu.

      Pitäiskin suunnitella, jos päästäis joku kerta menemään. Krissen kanssa puhuttiin myös Finmarille menosta, en oo siellä käyny koskaan ja sielläkin olis vaikka mitä ihanaa... ja lyhyempi matka.

      Sori, tuo kaappi tuskin koskaan siirtyy poistettavien listalle... =D Mut jos siirtyy niin muistan sitten sua!

      Poista
  5. Onhan meillä Ikeaa. Kolmen pojan huoneissa vaatekaapit on Ikeasta. Luotan vaatekaapeissa suuresti Ikeaan, edullista ja kestävää. Nuorimman pojan vaatekaapit on 10 vuotta vanhat eikä mitään vikaa. Ja Ikean kruunukynttilät, ihan mahtava hinta-laatusuhde. Maanantaina kävin ja hamstrasin lisää :D Ja arvaapa mitä muuta ostin. Poistonurkasta pussilakanoita kun sai 5,5 eurolla. Ajattelin laittaa ne ensi kesänä aittaan, voi vaikka heittää pois yhden kesän jälkeen niin halvat olivat että siinä kohtaa en välittänyt ohuudesta. Se minua on aina ihmetyttänyt miksi Ikea ei tee kunnon pussilakanoita, niistä kun voisi maksaakin vähän enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan oikeesti kovin montaa torppaa, jossa ei olis yhtikäs mitään Ikeaa... ees jotain pientä. Vaatekaapit siellä onkin varmaan tosi hyvät, varmasti jos alkaisin jotain uutta taloa tekemään niin sieltä kaiken tollasen hakisin. Olisin meidän keittiönkin sieltä ottanu erittäin mielelläni, mutta niillä oli se rungon korkeus niin korkea, että olis ollu mulle liian korkeat (10cm korkeampi kuin mikä nyt meille tuli).

      Tuo pussilakanajuttu on kyllä munkin mielestä outo ja harmillinenkin. Siellä on kuitenkin tosi hyviä ja tukevia monet kankaatkin, miksei sitten pussilakanat?

      Poista
  6. Meilläkin on jotain Ikeasta, kuten kirjahylly, pari lipastoa ja hyllykköä sekä sitten jotain pikkukamaa, kuten koreja, tabletteja, kynttilöitä, lasten muoviastioita, pari tekokasvia ja niiden ruukut sekä kolme tankoa keittiössä koukkuineen, johin saa keittiön työvälineitä roikkumaan tms. Siinä ne taisi olla....ain niin ja se valkoinen talja ja jotain astioita, lähinnä mukeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli just tota peruskamaa, mitä monilla muillakin, myös meillä. =) Mä ostin sieltä muuten sillon joskus kylppäriremontin yhteydessä myös viherkasvin, se oli tosi nätti. Se vaan sitten mun "hoidossa" otti ja kuoli.

      Mutta hei, eikös se sun oma tuoli ole kans Ikeasta? =)

      Poista
    2. Totta Heli, mun nojatuolihan on Ikeasta!! :))

      Poista
  7. Ostaisin useammin Ikeasta kynttilöitä jos se olisi lähempänä. Meillä ei taida Ikeasta lopulta olla kovinkaan paljoa tavaraa.
    Yksi keinuva tuoli, joka on kyllä ollut tosi kiva. Siinä on mukavampi istua kuin perinteisessä keinutuolissa koska se on pehmeämpi. Seuraavalla käynnillä siihen pitää ostaa uusi päällys (jos niitä vielä myydään siellä!).

    Lamppuja on useampia, samoin niitä ihania isoja laseja. Harmikseni ne vaan menee nykyisin herkästi rikki, joka kerta käydessä joutuu ostamaan uusia. Ne on ihan parhaita mehulaseja.

    Oliskohan jotain muuta, jotain tyynyjä, lakanoita ja leikkuulautoja ainakin olen sieltä ostanut.
    Parasta Ikeassa on se että siellä voi katsella niitä ihanan siistejä mallikoteja, syödä halvalla ja sitten jatkaa matkaa. Mutta mä olen muutenkin huono shoppailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen monet vuodet ostanu Ikeasta niitä ihanan tuoksuisia tuikkukynttilöitä. Nyt olen vaan huomannu, että nepä eivät pala kovin hyvin loppuun... etenkin jos joutuu sammuttamaan kesken kaiken, niin ne ei enää pala kunnolla reunoja myöten loppuun. Se aines, mitä palamatta sitten reunoille jää, on tosi ällöttävää pehmoista mönjää, mitä lie..?? Harmillista sinänsä. Mutta noi tuoksukynttilät on vaan niin parhaat, en oo yhtä ihanan tuoksuisia tavannu missään.

      Mä luulen tietäväni, mitä keinuvaa tuolia tarkoitat. Pahoin pelkään, että sitä ei enää ole siellä. Taidan tietää myös mistä laseista puhut. Meillä oli noita kanssa, mutta mä vaihdoin ne sitten pienempiin (ja annoin isot tyttären mukaan kun muutti), koska meidän tyypit veti aina sitten puoli litraa mehua kerralla... jotain rajaa. Olen samasta syystä laittanut käytöstä pois myös ne sinänsä tosi nätit isot mukit. Jotenkaan ei ihastuttanut mua se, että porukka (myös lasten kaverit) joi sitten aina kerralla puoli litraa kaakaota... etenkin siis kun täällä on sitä porukkaa aina. Alkoi tulla raja vastaan siinä, miten paljon viitsii kantaa kaupasta viikottain maitoa ja kaakaota...

      Mä ihan unohdin ton siellä syömisen. Se on aina ihan ehdoton juttu, etenkin kun Ikean reissussa menee koko päivä. Se kasvisrösti on aivan ihanaa! Ja tietty myös pehmis, ja kyllä sieltä aika usein tarttuu matkaan myös jonkun sortin suklaata... Olen ostanut sieltä myöskin luomulaatuisia hilloja.

      Poista
  8. Hei. Luin mielenkiinnoilla. Ja huomasin, en niin yllätykseksenikään, että olemme aika lailla eri linjoilla sisustuksen suhteen. Meillä ei ole yhtikäs mitään ikeaa. Olen käynyt siellä kerran ja ostanut paistinlastan, joka alkoi sulaa päästään jo ensimmäisillä käyntikerroilla.
    haluan kysyä sinulta, kun kaikkia asioita pohdit niin monelta kannalta, että oletko miettinyt näitä Ikean tuotteita. Ovatko ekologisia, missä ja minkälaisella työvoimalla on valmistettu. Jäävätkö rahat mihin maahan ja kenen pussiin? Itsekään en tiedä, mutta rohkenen kyseenalaistaa. Hyvää joulun odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten musta tuntuu, että ollaan aika lailla eri linjoilla vähän yhdessä jos toisessakin asiassa... ;)

      Mutta tuohon halpuuteen. Kirjoitin tekstissä näin: "Hinnat on halvat (ja juu, tässä kohtaa mä sujuvasti suljen silmät ja aivot enkä ajattele MIKSI ne on halpoja...)"

      MUTTA mä olen itse asiassa kyllä myös jonkun verran perehtynyt asiaan. Tein nimittäin opiskeluissani Kestävän kehityksen jaksossa tehtävän, jossa piti etsiä jonkun yrityksen vastuullisuusraportti ja tehdä siitä selvitys - minä tein sen siis Ikeasta.

      Se raportti löytyy täältä: http://www.ikea.com/ms/fi_FI/pdf/sustainability_report/sustainability_report_2013.pdf

      ...ja tässä osa tehtävästäni:

      "Poimin raportista asioita, joihin erityisesti kiinnitin huomiota.

      - 2/3 Ikean käyttämästä puuvillasta tuli kestävämmin tuotettuna.

      - 32% puusta, jota Ikea käyttää, on kestävämmin tuotettua; Ikea tekee yhteistyötä eri ympäristöjärjestöjen kanssa ja kymmenen vuoden aikana se on saanut jo 35 miljoonaa hehtaaria metsää vastuullisen metsänhoidon ja sertifioinnin piiriin.

      - Ikea myi vuonna 2013 led-tuotetta 22,4 miljoonaa kappaletta. Tavoitteena on siirtyä myymään ainoastaan led-valoja, vuonna 2013 niiden osuus myydyistä valaistus-tuotteista oli 51%. Ikea on vahvasti tuonut esille led-valojen energiatehokkuuden ja esimerkiksi useat tavaratalot ovat siirtyneet jo täysin led-valaistukseen.

      - Ruotsissa Ikea vaihtoi kaikki myymänsä ei-ladattavat paristot ladattaviin.

      - Ikeassa vieraili yli 1,5 miljoonaa asiakasta (tavaratalot ja nettisivut yhteensä). Ikea tekee kovasti töitä, jotta voi tuoda kaikille näille ihmisille tietoa kestävän kehityksen mukaisista asioista kodeissa (energian ja veden säästö, jätteen vähentäminen, kierrätys). Asiakkaat ottavat tiedon mielellään vastaan.

      - Ikea pystyi tukemaan lasten hyväksi tehtävää työtä 101 miljoonalla eurolla. Tämä työ käsittää erilaisia hyväntekeväisyysprojekteja monessa eri maassa. Rahoilla esimerkiksi tuetaan tyttölasten koulutusta köyhissä maissa. Yksi Ikean johtoajatuksista on muutenkin se, että lapset ovat maailman tärkeimpiä ihmisiä.

      - Energian säästö. Ikea on asennuttanut tähän mennessä noin 550 000 aurinkokennoa yritystensä katoille kattamaan tavaratalojen sähkönkulutusta. Ikealla on myös tuuliturbiineja yhteensä 137 kappaletta, näistä 96 kappaletta asennettiin vuonna 2013. Tavoitteena Ikealla on energia-omavaraisuus.

      (jatkan vielä toiseen kommenttilootaan tästä, koska menee muuten liian pitkäksi...)

      Poista
    2. (eli jatkuu tästä...)

      - Britanniassa oli kanta-asiakkailla (Ikea-Family) mahdollista ostaa Ikean kautta aurinkokennoja myös koteihin! Ne tulivat asennuksineen edullisemmaksi kuin muuta kautta ostetut vastaavat tuotteet. Pyrkimys onkin tuoda aurinkokennot ja energia-omavaraisuus myös asiakkaiden ulottuville.

      - Ikean tavoite on valmistaa vuonna 2015 mennessä kaikki huonekalut uusiutuvista, kierrätetyistä tai kierrätyskelpoisista materiaaleista. Jo nyt moni tuote on tehty kierrätysmateriaaleista (esim. SKARBÖ-tuoli on 100% kierrätysmuovia).

      - Ikea ei kuvittele olevansa vahva vaikuttaja yksin. Siksi se yhdistää voimiaan sekä hallitusten että erilaisten järjestöjen kanssa. Ikea pyrkii koko ajan kehittämään toimintatapojaan.

      - Ikea on sitoutunut toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti. Kaikki työ tähtää koko ajan parempaan ja kaikilta portailta myös vaaditaan sitoutumista tähän työhön (tuottajat, suunnittelijat, valmistajat, kuljetus, myynti). Ikea myös vaatii työntekijöilleen (alihankinnassakin) turvalliset ja hyvät työskentelyolosuhteet.

      - Lähes puolet Ikean johtajistosta on naisia.

      - 68% paperista, joka käytettiin Ikean kuvastoihin, on kierrätyspaperia. Se on noin kolme kertaa se määrä, mitä edelliseen kuvastoon käytettiin kierrätyspaperia.

      - Ikean tavoite on saada myös asiakkaiden kodit toimiviksi ja kestävän kehityksen mukaisiksi. Siksi hinnat ovat alhaiset, että se olisi mahdollista kaikille. Kestävän kehityksen mukaisessa kodissa vettä säästetään, kierrätys on tehokasta, jätteen määrä minimoidaan, energiaa säästetään, koti on organisoitu hyvin ja se on viihtyisä ja toimiva kaikille sen asukkaille.

      - 41% asiakkaista piti Ikeaa sosiaalisesti ja ympäristön kannalta vastuullisena yrityk-senä. Tavoitteena on, että vuonna 2015 vastaava luku on vähintään 70%.

      - Vuonna 2013 kehitettiin ylimääräisiä minimivaatimuksia nahan tuottajille. Tavoitteena on vuoteen 2017 mennessä saada kaikki nahan tuotanto jäljitettäväksi ja sellaiseksi, että tuotannossa otetaan huomioon eläinten hyvinvointi. Eläinten hyvinvointi on vaatimuksena myös esimerkiksi untuva- ja höyhentuotteiden sekä liharuokatuotteiden valmistuksessa.

      - Vuonna 2013 Ikea investoi DyeCoo Textile Systemsiin, joka on tanskalaisen yrityksen valmistama tekstiilien värjäyssysteemi, joka käyttää vettä huomattavasti vähemmän kuin tekstiilien värjäys yleensä. Ikea panostaa monessa muussakin yhteydessä vedenkulutuksen vähentämiseen.

      - Ikea kannattaa eettistä tasa-arvoisuutta ja vaatii työntekijöiltään myös tätä."

      **

      Tahdon sanoa, että minä toivon tämän raportin olevan totta ja että asiat siis olisivat kohtuullisen hyvässä mallissa tuolla. Ainoastaan noista untuvatuotteista en osaa oikein sanoa... olen kuullut, että jos myy untuvaa halvalla (kuten Ikean tyynyt esimerkiksi) niin silloin ei ole todellakaan takuuta siitä, että ne on eettisesti tuotettuja. Mulla on Ikean untuvatyyny, mutta toista ei enää tule, vaikka olenkin tyynystä kovasti tykännyt.

      Mitä sanot näistä ajatuksista, Talvikki? Vakuuttavatko sinua? Vai onko ennemminkin tunne, että ihmisiä vedätetään vaan ja kaikki tuo on potaskaa? Itse olen välillä aika epäileväinen, ainahan ne yritykset omat juttunsa puhuu omaksi parhaakseen, mutta kuten sanottua, TOIVON että tämä on totta ja että vaikka hinnat on halvat, kuitenkin toiminta olisi asiallista. Jos jollain on parempaa tietoa, otan mielelläni tietoa vastaan!

      Mukavaa joulun odotusta sinulle Talvikki ja kaikille muillekin! ♥

      Poista
    3. Ai niin, kiinnostuksen vuoksi kysyn vielä sinulta Talvikki, että millaiset on sitten sinulle ne sisustuksen linjat? Pelkkää vanhaa vai tosi nykyaikaista? Aitoa puuta, lasia, metallia, muovia...? Arvokalusteita, kierrätettyä, upouutta? Minusta on ihana kurkkailla ihmisten koteihin ja nähdä erilaisia sisustuksia, joten olisi kiva kuulla millaisia on sinun valinnat!

      Jotenkin koen, että vaikka ikeaa on todella monen kotona, on myös heitä, joiden mielestä Ikea on yhtä kuin halpa, paska, "ei ikinä meille" ja kirosana. Eli onko Ikea sinulle se "ei koskaan meille"-vaihtoehto? Jos, niin miksi? Yleisesti ottaen, vai yhden epäonnistuneen ostoksen perusteella? (On niitä huonojakin kamoja siellä kieltämättä myynnissä, ja paljon ihan silkkaa turhuutta ja sälää minunkin mielestä. Mutta myös paljon kaikkea tosi kivaa ja toimivaa.)

      Poista
  9. Kiitos. Olit tosiaan perehtynyt asiaan. Eipä ole meikäläisellä asiantuntemusta sen asian suhteen, että ovatko tiedot luotettavia vai ei. Jos asiaa on tutkinut puolueeton tutkimuslaitos, niin uskottava on. Ei me muuta voida, vaikka elämässä totuus onkin usein tarua ihmeellisempi.��. Itse en ole siinä mielessä sisustusfriikki, että kotini olisi jotenkin erityisesti sisustettu. Meillä on paljon isoja vanhoja perintömööpeleitä. Tykkään vanhoista tavaroista muutenkin. Uuttakin on ostettu, mutta ei mitään kovin modernia. Koriste-esineitä olisi, mutta juurikaan en pidä niitä esillä. Vitriineissä niitä on. 70-luvun kotimaista värillistä lasia ole alkanut suosia. Se on kaunista ja tuo vähän väriä. Muutoin kotimme on elämistä varten. Koska huonekalut ovat monet tosi vanhoja, niissä näkyy elämisen jäljet. Enemmän panostan puutarhaan. Se on henkireikä minulle. Ihanaa odottaa taas kevättä ja nähdä kuinka kasvit ovat talvehtineet. Joka vuodelle on yleensä jokin isompi pihaprojekti. Niin, missään nimessä en ole sitä mieltä, etteikö meillä voisi olla myös ikeaa. Ei vain ole tarvetta hankkia mitään. Pitäisi ensin luopua jostakin ja Se ei ole helppoa, sillä tavaroilla on tunnearvoa. On vaikea luopua jostain, jonka esim. Isoisoäiti on saanut lapsuudenkodistaan.
    meitä ihmisiä on onneksi monenlaisia. Jokaisella meillä on varmasti Se paras koti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että tuo oli sen yrityksen omatekemä vastuullisuusraportti. Meidän piti tossa tehtävässä tutkia, että onko se tehty jonkun systeemin mukaisesti, en enää muista tarkemmin... Mutta että en tiiä onko miten puolueellinen tai puolueeton. Mun silmään kuitenkin Ikea tekee paljon kaikenlaista hyvää. Sitä en sitten tiedä, enkä tiiä kävikö ilmi muutenkaan, että tekeekö lopulta noita juttuja myös pikku kätöset... toisaalta epäilen että ei, koska noi lasten koulutukset sun muut on niille (ainakin raportin mukaisesti...) tärkeitä asioita.

      No ollaan me kyllä todella aika erilaisia.. en yhtään ihmettele nyt, kun mietit eikö mulla ole niihin lusikoihin tunnearvoa. Mä en oo oikein sellanen vanhan tavaran rakastaja ollenkaan, en edes vaikka se olis periytynyt jostain mummon mummon mummolta. Mä jos en jotain tarvii, en vaan tarvii, ja sillon mieluummin laitan pois, vaikka se olis mistä ja keneltä peräisin.

      Mutta sen kyllä sanon, että on meidänkin koti elämistä varten. Eli en mielestäni hanki mitään varsinaisesti koristeeksi tai vain olemaan muutenkaan, taikka sääli ja varjele mitään sen ihmeemmin. Näkisitpä vaikka meidän lattiat... vuosi sitten tehdyt uudet lattiat ja aivan täys koirien kynnenjälkiä, kun ne on niistä spurtanneet... Tai muutenkin. Vaikka en mä kyllä enää kaneja tänne alakertaan vapaaksi anna tuoda, ne teki sen verran tuhoa sillon ennen remppaa, että en kuitenkaan halua enää että tapetit ja seinät ja kaikki matot on ihan järsitty. Tosin nytkin on lattialla matot, jotka purkaantuu, "kiitos" kanien.. mut ei se oo niin justiinsa.

      Juu, oma koti kullan kallis, jokaiselle.

      Poista
  10. Mielenkiintoisia juttuja tuossa yllä, täytyy palata lukemaan paremmalla ajalla. :)

    Mutta se piti kommentoida, että oon ajatellut että meillä on paljon ikeaa mutta nyt kun mietin että mitä meillä on niin ei sitä niin hirmusti olekaan! Tykkään kyllä Ikeasta mutta esim. huonekaluja ei ole tullut ostettua aikoihin ja muutamia on jo myyty pois. Keittiö tulee olemaan todennäköisesti Ikeasta sitten kun sen rempan aika on.

    Oi, tulikin oikee hinku et pitäis päästä taas pitkästä aikaa Ikeaan! :D

    Ihania kuvia ja mä tuun jo jonoon tohon yhteen kaappiin... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itse en eka ees muistanu, että olen tehny ton tehtävän Ikeasta. Nyt olikin siihen ihan hyvä palailla. En silti tiiä, onko siellä kaikki totta, vaikka toivoisinkin että olis... etenkin ne untuvajutut mietityttää.

      Mä oikeastaan yllätyin siitä, miten kamalan paljon meillä tosiaan sitä Ikeaa onkaan täällä. Oonhan mä ajatellu, että sitä ON, mutta että noin paljon... ohhoh. Kuitenkin mä periaatteessa tykkäisin eniten jostain ihan kunnon puisista kalusteista, mutta ei sellasia oikein oo sattunut eteen ja sit noi Ikean kamat on ollu sekä halpoja, että nättejä ja toimivia. Mäkin oon myyny jotain poiskin jo, tai antanukin.

      Ikeaan on aina ihan kiva mennä, vaikka toisaalta olen vähän huono sellasessa, että lähden vaan katselemaan - pitää olla mieluummin joku tarve jonka takia menen. Nyt täytyy tunnustaa, että olen ajoittain jopa vaan menny kattelemaan että löytyiskö jotain kivaa, siis ihan muuallekin kuin Ikeaan... esim Dreamsiin, ja onhan sieltä sit löytyny...

      Jahas, laitan sinut jonotuslistalle numerolla 2! =)

      Poista
  11. Kiva idea tällanen postaus! Ekaks aattelin, etten vois ite moista tehdä, siitä tulis kilometrin mittanen, mutta kun tarkemmin ajattelee niin se ei ehkä olekaan totta.. Nuita Hemnesejä meillä on pari, sitten vetimiä, posliininen tiskiallas ♥, ruokapöydän ikivanhat tuolit, juomalasit (99 senttiä/6 kappaletta!), isot mukit, ja varmaan paljon muutakin. Nykyään ei tule Ikealla turhan usein käytyä, ehkä se on liian lähellä.. Joskus käydään siellä syömässä, ja se pehmishän on tietty maailman parasta :o)

    Piti vielä sanoa että teillä on niin nättiä ja siistiä ja ihanat värit *kade*.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä taas en arvannu alottaessani, että meillä tosiaan on NOIN paljon kaikkea sieltä... ja varmasti vielä jotain unohtuikin. Ainakin nyt tulee mieleen, että meillähän on keittiössäkin sellanen tanko ja koukut, mulla roikkuu tangossa pyyhkeet ja koukussa sakset. Ja oho, meidän keittiön kaappien vetimethän on muuten myöskin Ikeasta! Ja mitähän lienee vielä... lasten roskiksetkin on muuten sieltä jne jne jne.

      Voi kiitos kehuista! Tunnustan tosin, että vähän siirtelin roinaa, ettei näy kuvissa... =D Näistä meidän väreistä mä kyllä tykkään itekin kovasti, edelleen kaikkien vuosienkin jälkeen. Sinänsä on kannattanut se hidas remonttitahti, koska siinä samalla ehti TODELLA miettiä mitä haluaa... Olen hurjan tyytyväinen meidän kodin kokemaan muutokseen!!

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥