torstai 24. joulukuuta 2015

jouluruokia (ja vatsavaivoja...)


Jouluisaa aamupäivää kaikille! Nyt se sitten todellakin on jouluaatto. Eilen vielä painoin töissä hullun kiireellä, mutta nyt on neljä päivää vapaata tiedossa, ah! 

Tätä joulua hiukkasen varjostaa se, että kissa on kipeänä. Eräänä yönä heräsin siihen, että se oksensi. Ajattelin, että se nyt vaan jotain mitälie oksentelee, ja löysinkin itse asiassa ruokapäydän alta suklaalevyn, jota oli vähän nuoleskeltu... mutta sitten kun sitä oksentamista vaan jatkui ja jatkui pari päivää, vein sen lopulta tohtoriin. Siltä otettiin verikokeita, röntgenkuvat, annettiin pistoksena estolääkettä pahoinvointiin sekä vielä nestettä ihon alle... Todennäköisesti sillä on suolistotulehdus, jonka johdosta sitten saatiin mukaan vielä erikoisruokaa ja lääkekuuri. (Ja iso lasku...)

No, kaikki kissanomistajat todennäköisesti tietää, mitä iloa ja riemua on antaa kissalle lääkettä. OMG. Kymmenen päivän kuuri saatiin ja joka aamu sekä ilta pitäisi työntää kurkusta alas suuri ja erittäin pahanmakuinen suolistoantibiootti. Eka kerta meni ihan vahingossa hyvin, toinen kerta (eilen illalla) sitten jo ihan metsikköön... kissa taisteli vastaan ihan täysillä ja lopulta sylki ja kuolasi lääkkeet pitkin poikin. Soitin "apuamitämänytteentäälääkkeenantoeionnistumillään"-puhelun tohtorille, ja sitten koitettiin antaa uudelleen lääkettä ruiskulla... Voi apua mitkä kuolat taas oli joka suunnassa pitkin lattioita... *huoh*

Kissa-parka käy todella sääliksi. Se ei eilen suostunut syömään eikä juomaan mitään muuten kuin mitä aamulla vähän otti, ja kissahan ei kestä paastoamista. Onneksi tänä aamuna se söi kuitenkin jotakin. Mutta edessä olisi taas se lääkkeen antaminen... voi kamala sentään. Haluisko kukaan tulla hoitamaan homman? Tarjolla olisi seuraavat 9 aamua ja iltaa...???


En tiedä mikä mua itseänikin vaivaa, nimittäin mua on tässä syksyn mittaan myös haitannut aika kova närästys. (Parhaillaankin.) Olen joutunut välillä käyttämään ihan kuurina jotain happossalpaajaa, jolla vaiva menee joksikin aikaa pois, kunnes palaa taas takaisin. Oletan kyllä, että ruokavaliolla on vahvasti osuutta asiaan, mutta on se nyt kummallista, että aamulla heti herätessä on "nyrkki mahassa" ja pelkkä veden juominenkin jo aiheuttaa vaivoja...

Sinällään tunnustan, että suklaata on kyllä tullut vedettyä viime ajat ihan kaksin käsin ja urakalla. Saatiin yhdeltä tuttavalta aivan järkyttävä säkillinen suklaata joulutuomisina (6 isoa rasiaa...) ja minähän siis tunnetusti en osaa jättää niitä rauhaan ennen kuin ne on tyhjät... vaikka pahaa tekee, niin "kyllä nyt vielä yksi menee"... Joulun jälkeen onkin tehtävä todellinen ryhtiliike syömisissä kaikin puolin. On tuo vararengaskin päässyt sen verran isoksi pullahtamaan!!


No tästä ei nyt varsinaisesti tullut mikään tunnelmallinen joulunhehkutuspostaus. Talonväen vatsavaivoja vaan, ja vieläpä ennen niitä varsinaisia syöminkejä... 

Oikeesti meillä ei kyllä mitenkään erityisesti ylensyödä jouluna, ei meillä myöskään pöytä varsinaisesti syömisistä notku. Tänä jouluna on tarjolla sitä samaa mitä aina muulloinkin jouluna: peruna- ja porkkanalaatikot (äitien tekemät), kinkku, herneet, peruna-, punajuuri- ja italiansalaatit (valmiit nekin). Leipää kenties myös. Mutta siinä se sitten olikin. Ei lanttua, ei rosollia, ei edes mitään kalaa, jota on kyllä aiemmin yleensä ollut. Minusta on ihan turha tuon suuremmin mitään laitella, kun ei meillä muuta syödä. Jälkkäriäkään meillä ei ole, suklaa ajaa sen asian...  Piparit ja tortut on jo tehty ja syöty, jotenkaan ei maita ees ajatus niistä... Taatelikakkuja olen tänä vuonna ekaa kertaa ikinä leiponut, yksi pieni kakku on odottamassa huomisia vieraita.

No, jospa alkaisin nyt vaikka riisipuuron keittelyyn, kun alkaa muukin perhe olla hereillä. Se kuuluu kyllä jouluun - vaikka täytyy sanoa, että nyt kun olen sitä tässä viimeksi sunnuntaina syönyt, ei jostain syystä hirveemmin tee mieli sitäkään, vaikka se on yleensä mun suurta herkkua... outoa!

* * *

Ulkona paistaa aurinko ja ruoho vihertää. Lämpöasteita on just nyt (kello 10.54) aurinkoisessa mittarissa +9... Että hyvää joulua ja aisakellojen helinää vaan kaikille! Hih!

Heli

14 kommenttia :

  1. Voi kisu-parkaa...mulla tulee elävästi mieleen meidän tytön pikku kisun sairastelu muutaman vuoden takaa, huoh...kurjaa katseltavaa!! Toivottavasti teidän kissa paranee pian ja tosiaankin, lääkkeen antaminen kissa on ihan kauheaa puuhaa. Ei onnistu täälläkään.

    Joulupuuro täälläkin kiehumassa. Kohta syödään. Hyvää joulua, Heli ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa onneksi parani. Ja se lääkkeen antaminenkin helpottuu päivä päivältä, vaikka ei se kivaa ole kenestäkään.

      Toivottavasti puuro maistui! On tämä vastaaminen jäänyt tänne asti... ja joulukin jo ohitse. ♥

      Poista
  2. Voi harmi, toivottavasti kissa paranee eikä sinunkaan tarvitse koko joulua kärsiä vatsavaivoista. Täälläkin juuri riisipuuroa keitellään ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta kuin syyskuussa ikään. Hyvää joulua sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa parani ja omat vatsavaivat on ihan oma syy... ensi vuodeksi taidan luvata itselleni herkkulakkoa ja ruokailujen järkeistämistä...

      Toivottavasti sinäkin vietit ihanan joulun! ♥

      Poista
  3. Onpa ikäviä vatsavaivoja niin kissalla kuin emännälläkin :( Eläimille lääkkeiden anto on kyllä melkoista touhua. Meillä ei mennyt katille edes madotuslääke murskattuna tablettina vaan annetaan nykyään liuoksena niskavillojen juureen ja sekin on toisinaan taistelua.

    Mitä taasen rouvan närästykseen tulee suklaa on kyllä melkoisen pahaa tavaraa juuri närästyksen kannalta. Meikäläinen on ottanut sen ryhtiliikkeen tuossa jokin aika sitten, mutta nyt jouluna annan itseni nauttia makeaakin himppasen verran, jottei ihan jää makunautinnot siltä osalta saavuttamatta. Sitten joulun mentyä taas itsekuria peliin.

    Kohta mennään joulusaunaan, sitten ateriointi ja sen päälle ajelu hautausmaille. Aateltiin käydä vielä moikkaamassa kummityttöä, kun ahertaa joulunpyhät paikallisella bensiksellä. Kyllä nuorena jaksaa.

    Oikein ihanaa joulunaikaa sulle ja lämmin halaus päälle <3 Yritän kovasti laitella sähköpostia sinne suuntaan joulunpyhien aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaista lääkettä mekin on joskus kissalle annettu, liuos niskaan. Nykyään annetaan Axilur, joka liotetaan veteen ja työnnetään lusikalla vaan kurkkuun...

      Ja juu, valitettavasti suklaa taitaa olla aika paha juttu, jos närästää. Ja kuinka ollakaan, suklaahan on melkein mun ruokavalion kulmakivi... argh, mun on PAKKO koittaa vierottautua siitä. Muutenkin on kyllä ISO skarppauksen paikka kaikin puolin ruokailuissa.

      Toivottavasti vietit ihanan joulun, Kirsikka-ystäväiseni! Postittele kun ehdit, on aina iso ilo saada meiliä sulta! ♥

      Poista
  4. Voi kisua <3 Toivottavasti lääkkeet tehoaa ja olo kohenee pian!

    Hyvää ja rauhallista Joulua teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tehosivat lääkkeet! Nyt on taas kissa oma itsensä, jatkuvasti ruokakupilla huutelemassa sapuskaa... =D

      Joulut meni kivasti, niin kuin vissiin teilläkin! ♥

      Poista
  5. Niinhän se menee; elukat täytyy hoitaa, vaikka olis kuinka juhlapyhät. Kissat ovat kyllä "hieman" haastavia noiden lääkkeiden kanssa. Miedän Lakritsa on onneksi niin ihana, että nappi suuhun vaan ja sitten hierotaan kurkkua, jotta nielaisisi Tai sitten nappi pienen lihakökön sisään ja suuhun vaan. On niin pirun ahne raa'alle lihalle, että vetäisisi varmaan naulojakin sen seassa! =)

    Aattona odottelin vieraita ja pyörin pitkin pihoja. Ei kyllä ollu yhtään joulun tuntua. Mutta kyllä illalla, kun oltii saunottu ja istuttu ruokapöytään, niin hieman oli juhlan tuntua.

    Tosta närästyksestä. Suklaa on kyllä vihon viimeistä syötävää! Olin itse iloinen, kun ei jouluruuat tulleet happamana kurkkuun illalla. Mutta menimpä sitten avaamaan konvehtirasian pöytään ja nappasin pari lasia punkkua kyytipojaksi. Virhe! Johan alkoi pöyriin!

    Mutta hyviä ja rentouttavia pyhiä teille, kaikesta huolimatta! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me annetaan lääke kunnon voimäärällä kuorrutettuna... lääkäri ehdotti niin. Luiskahtaa kurkusta alas "huomaamatta"... hehheh. Siis työtä kyllä vaatii saada se aika ison kokoinen tabletti kurkkuun asti. Keksin onneksi ottaa hanskat käteen, ei pääse hampaat ja kynnet niistä läpi... Koirille meillä menee lääkkeet helposti, millon makkaran millon juuston tai jauhelihan kera, kissa on paaaaaaljon vaikeampi tapaus.

      Eipä nuo kesäiset kelit joululta tosiaan tunnu. Tänään tuli sitten pakkanen, että näinköhän tässä viimein alkaa talvi?? Vois kyllä nyt sitten tulla jo ihan pian kevät...

      Nyt olen säästynyt isommilta närästyksiltä. Siis jopa vaikka olenkin mättänyt suklaata oikein urakalla. En tiiä mikä sen milloinkin aiheuttaa, mutta inhottavaa se on. Öö, punkkuakin kyllä juoskentelen aika ajoin... voi olla, että on moniakin juttuja, mitkä aiheuttaa sitä. Mikä milloinkin.

      Mukava ja rento joulu oli. Teilläkin taisi olla kivaa, kävin lukemassa. ♥

      Poista
  6. Mulla ei ole kokemusta kissojen lääkitsemisestä mutta olen antanut itselleni ymmärtää sen olevan melko haasteellista. Tsemppiä!
    Koirat on niin putkiaivoja että ne nielee vaikka tiiliskiven jos sen vieressä heiluttaa makkaraa.

    Oikeastaan se on vaan viisasta ettei lataa kerralla ruokaa pöytään "sataa eri laatua". Mielummin jakaa sen ruuan vaikka kolmelle eri päivällä jos on pakko kaikkea mahdollista laittaa. Vai syökö joku 50kg ruokaa kerralla?!

    Mä voisin syödä ihan hyvin jouluna pelkkiä laatikoita, ne on niiiin hyviä, ja ne on se "jouluruoka".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin on just noin: kissa on haasteellinen lääkittävä (ainakin mun kokemuksen mukaan) ja koirat on helppoja huijattavia. Joskus nekin tosin onnistuu tabut sylkemään, mutta useimmiten ei oo mitään ongelmia.

      Meillä ei oo koskaan tainnu olla ruokaa mitenkään "yli kylän". Ihan turha laitella muuta kuin sitä mitä syödään, ja ollaan todettu, ettei meillä haluta syödä jouluruokia kuin ihan maksimissaan kahtena päivänä.

      Laatikot on minunkin herkku, ja erityisesti perunalaatikko, se on aivan ihanaa! Pitää ehkä ostaa sitä vähän jemmaan, jos kaupalla huomenna on... mitä väliä, vaikka sitä söis muulloinkin kuin jouluna?? Mun jouluateria koostui peruna- ja porkkanalaatikosta, herneistä ja keitetyistä porkkanoista sekä peruna- ja punajuurisalaateista. Kyllä oli herkkua, ah!!

      Poista
  7. No voi kurja mahavaivoja! :/ Ja tsemppiä lääkkeenantamiseen, se on kyllä varsinkin kissalle aika operaatio. Onneks tolle meiän kissalle ei oo montaa kuuria tarvinut syöttää mut koirille kyllä. Nämä tänhetkiset koirat kyllä vetää lääkkeet ruoan seassa mutta edesmennyt osasi jotenkin aina ne tabletit erotella suussa ja sitten jostain suupielestä muljautti lääkkeen maahan just kun näytti et alas meni. :D

    Sulla siis huomenna paluu arkeen, tsemppiä sinne! :)

    Ryhtiliike täälläkin muuten edessä, aika kasat herkkuja tullu vedeltyä tässä.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on mahavaivat menneitä nyt. Kissakin on jo ihan ok, vaikka kuuria kyllä pitää vielä jatkaa useampi päivä ennen kuin loppuu. Koko ajan kehitytään tossa lääkkeen antamisessa, onneks.

      Joo, huomenna töihin, voihan kökkö. Iltavuoroon menen, joten ei oo kiirettä nukkumaan vielä onneks...

      Todellakin ryhtiliikettä tarvitaan täällä. Mun elimistö varmaan saa shokin sitten, kun se taukoamaton suklaan tulo loppuu...

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥