maanantai 1. toukokuuta 2017

vappuna


Aurinkoista vappua! Täällä aukeni aamu kirkkaana ja aurinkoisena, vaikkakin kylmänä - sen tulin toteamaan, kun käytin koiraa pissillä noin kello 8 ja vetäisin vain ohuen takin yöpaidan päälle, sekä kumpparit paljaisiin jalkoihin... Hyytävä viima oli! No, kauniin näköinen keli tuosta kuitenkin tuli, kun ajattelee, että täälläkin päin maata kävi kuitenkin lumipeite vielä pari päivää sitten.


Täällä tosiaan pyrytti ihan hirmuisesti lauantaina. Minä olin kuitenkin töissä koko piiiiitkän päivän ja illan silloin, enkä suuremmin asiasta "kärsinyt" - katselin vaan ikkunoista ulos, että ohhoh, mikä keli! Näky oli toisaalta masentava ja toisaalta suorastaan huvittava - sehän se, perinteinen vappusää... Lumi ei onneksi sen kummemmin sitten maahan jäänyt ja nyt se on lähes kokonaan poissa, joissain varjopaikoissa saattaa vielä olla nokare jäljellä.

Itse asiassa koko tämä kevät on ollut kelien kannalta jotenkin tosi hassua aikaa. Välillä yhtä aikaa sataa ja paistaa ja näkyvillä on sateenkaariakin - tämän taisin kuvata ikkunan takaa eilen:


Muistaisin jonkun sanoneen, tai jostakin lukeneeni, että vaikka kevät tuntui silloin maaliskuussa tulevan aivan hurjan aikaisin, niin keväästä olisi kuitenkin tulossa pitkä ja kolea. Silloin se tuntui ihan siltä, että ei kai sentään... Kun maa oli jo kuiva ja lumeton, ja kevät tuntui KERRANKIN tulevan tosi ajoissa! Mutta niin vaan ne ennusteet kuitenkin piti paikkansa... Tämä kevät on TODELLAKIN ollut pitkä ja erittäin kylmä!! Harva se yö on ollut pakkasta ja sitten on satanut vähän mitä milloinkin, jäätävästä vesisateesta rakeisiin, räntään ja lumeen. Maahan se ei ole enää suuremmin kyllä täällä jäänyt siltikään. Myös tuulet on olleet kovia tämän kevään aikana. Minun mielestä kevät on ollut tosi erilainen kuin mikään aikaisempi, tai sitten olen vain unohtanut nämä ilmojen keväiset temput! 


Sääliksi kyllä käy nuo kaikki muuttolinnut, mitä täälläkin jo pelloilla on... Mutta hei, juuri NYT näenkin ikkunasta kaksi västäräkkiä!! Eli ei se kesä enää niiiiiin kaukana kuitenkaan ole, vaikka kelit onkin näin oikuttelevaisia! ♥ No enivei, pelloilla on ollut joutsenia, sinne on tainnut joku pariskunta kehitellä oikein vakituisen evästelypaikkansa, kun useimmiten siellä ainakin ne kaksi on nähtävillä. Usein myös monta niiden kaveria. On niin hauska katsella, kun ne vaappuu eteenpäin, välillä menevät ojiin ja päät vain sojottaa näkyvillä... ja sitten ne lepäilee makailemalla siellä myös.


Yhtenä päivänä katselin, että mitäs porukkaa tuolla pellolla myös on... otin kameran mukaan ja meinasin mennä koiraa käyttämään lenkillä ja samalla kuvata, mutta mitä vielä... hyvä että ulos ovesta pääsin, kun nämä vieraat päätti häipyä. Jotain hanhia olivat ja näköjään to-del-la arkoja. Matkaa lintuihin oli kuitenkin useampi sata metriä ja silti sinkosivat siitä karkuun, vaikka vaan omassa pihassa kävelin.

*Nyt pihalla kävelee harakka. Voi että miten on kaunis lintu sekin! Tosin on myös melkoinen sotkija - aina kun näen tai kuulen harakoita, alan ensimmäisenä miettiä, että voi ei, onko pihalla joku roskapussi... Jos nimittäin on, se on takuuvarmasti revitty säpäleiksi ja levitetty pitkin poikin!


Koiralle kevät on supertylsää aikaa... Se nimittäin pyritään pitämään silloin lenkillä kiinni, ja sehän ei ole kivaa ollenkaan. Se rakastaa kaivella pelloilla ja juosta milloin minkäkin linnun (siis taivaalla lentävän...) perässä, mutta nyt haluan pitää "meidän" joutsenet pelloilla rauhassa ja siksi on koiran tyytyminen naruun kaulassaan. Tuo kuva on lähimetsästä, jossa tyttö on sen kanssa käynyt ja näköjään päästänyt myös irti... (kuva siis tytön ottama) Periaatteessa kyllä kunnioitamme lakeja siitä, että koira pitää olla kiinni, mutta lähimetsä on, noh, lähimetsä, pikku pläntti, jossa ollaan sen annettu olla irti. Pelloilla on kuitenkin nyt pääosin oltava kiinni ja tietenkin tien reunassa kulkiessa.

Ajattelen aika usein tätä eläinten omistamista ja ristiriitoja siinä... Meillä on kissa, joka todellakin saa olla ulkona irti - mutta toisaalta se ei kyllä edes taida tontilta poistua, mitä on tuossa sen kulkemista seurattu. Koirankin pitää mielestäni saada olla vapaana ulkona, ei tietenkään joka paikassa ja holtittomasti, mutta esim tässä meidän omalla isolla pihalla se onnistuu kyllä. Meitä toisaalta ympäröi nuo pellot, jotka sinänsä on turvallisia (monta sataa metriä peltoja joka suuntaan) eli koiralla ei ole vaaraa joutua esim auton alle, mutta sitten on tämä kevätaika ja linnut, sekä muutkin eläimet poikasineen (jänikset lähinnä), joiden perään siitä pihasta on hyvin helppo singahtaa, kun aitoja ei ole... joten kevään aikaan etenkin on koira sitten pidettävä tarkemmin silmällä, toisin sanottuna narussa, myös ihan pienten pihapissien ajan. Se on hitusen kyllä vastoin ajatuksiani... Mä vähän luulen, että kun meidän eläimistä aika jättää, mä en välttämättä enää eläimiä tule hankkineeksi, johtuen pitkälti siitä, että mua riipii juuri tällaiset ristiriidat. Eläimistä kyllä tykkään todella paljon. Mutta myös luonnon eläimistä, joiden pitäisi saada olla rauhassa...


Osa rippiruusuista on edelleen tosi kauniita! Niille muille tehtiin eilen tytön kanssa silppuritemppu...


Olen isommallekin tytölle aikanaan samalla lailla kuivattanut rippi- ja vissiin myös yo-ruusujen terälehdet ja ne on hänellä edelleen lasipurkissa kotonaan. Ovat kyllä kauniita sisustuksessakin sellaiset kuivat käppyräiset ruusunlehdet, kun ne on nättiin lasipurkkiin säilöttynä! Näiden kanssa on siis samat aikeet, ja ehkä nuo vielä auki olevatkin ruusut kuivatetaan sitten, kun alkavat väsähtää enemmän. Säästettiin myös joitakin kauniisti kuivahtaneita nuppuja laitettavaksi sinne terälehtien sekaan purkkiin. Ainoastaan yhden ruusun tyttö kuivattaa kokonaisena muistoksi.

★ ★ ★

Jaaha, pyykkikone tuolla piippaa. Minun vappu"hulinat" on siis ihan tässä kotosalla vaan... Ei eilenkään illalla tehty yhtikäs mitään sohvalla lojumista kummempaa. Meillä oli nuorisokin ihan vaan kotosalla - ollaan me aika tylsää sakkia! No, mulla oli usean iltavuoron "putki" alla, ja aivan hirveän kiireisiä päiviä/iltoja kaikki... Ei vaan jaksanut! Koitin kyllä illalla, että ottaisin vaikka lasillisen Fresitaa, mitä jääkaapissa oli jemmassa... mutta noh, sehän olikin ihan väljähtänyttä, kun oli ilman tiivistä korkkia siellä ollut... Kaadoin sitten lavuaariin vaan. En ole oikein mikään "otanpa yhden sidukan"-ihminen, minusta siinä yhdessä ei ole varsinaisesti mitään järkeä (otetaan kunnolla, jos otetaan...), joten eilenkin sitten otin sen sijaan kupin teetä ja vähän jäätelöä vaan.

No, tänään olis tarkoitus paistaa munkkeja, joten laitanpa nyt eka pyykkihommia eteenpäin ja jos sitten alkaisin vaikka niitä munkkeja valmistelemaan. Oikein mainiota vappupäivää kaikille, ei muuta kun suut sokerilla muikeiksi ja simaa perään!

Heli

8 kommenttia :

  1. Täälläkään ei tehty juuri mitään, perus arkea vain :) ja kesä tuntuu täällä vielä niin kaukaiselta, kun kelkallakin vielä pystyy ajamaan. Noh, asennettahan tässä vaaditaan, vaikka kesää jo niin kaipaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, no teilläpä kuulostaa olevan vielä ihan talvi!
      Ja tuosta arjesta: se on kuitenkin mun mielestä parasta. Että mua ei ainakaan haittaa yhtään, vaikka ei tule vappua juhlittua sen kummemmin. =)

      Poista
  2. Mukavaa vapunpäivää vaan sinnekkin! Täälläkin aurinko paistaa, mutta parin päivän aikana satanut lumi on vielä maassa varjopaikoissa. Piti niin haravoida sun muuta, mutta vappu onkin mennyt skumpanjuomisen ja munkkien syömisen merkeissä. Ei huono tapa sekään! Josko tänään lähtisi hieman metsään samoilemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Skumppa ja munkit kuulostaa ihan hyvältä vaihtoehdolta! =) Mä tein tänään munkkeja ja napa on niistä nyt ihan turvoksissaan... Muuten on mennyt aika aloillaan vappu, vaikka kelit olis todella olleet tänään ihanat muuhunkin, kuten vaikka samoiluun. No, pienesti lenkitin koiraa metsässä tänään, edes... Pihahommia en oo ees ajatellut.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Juu, ne on kyllä kivat! Menevät paljon pienempään ja siistimpään tilaankin kuin jos olis kaikki ruusut sellaisenaan säästellyt ja kuivatellut.

      Poista
  4. Onneksi aurinko näyttäytyi ton lumisateen jälkeen.
    Kiva idea kuivata ruusun terälehdet, ne on hauskan näköisiä jossakin maljassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä se aurinko tuo enemmän kevätmieltä kuin lumipyry. =) Tänään näkyi kevään ekojen västäräkkien lisäksi myös kahtakin sorttia perhosia! ♥
      Kuivatut ruusut on nätit myös lasipurkissa. Avoimeen maljaan en laittaisi, mä oon vähän sellanen pölykammoinen. =)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥