torstai 7. tammikuuta 2016

tammikuinen pakkaspäivä


No nyt on kylmä! Niin kylmä, että takanani olevasta ikkunasta kuvasin tuollasen upean jääkuvion. Ihan "hiukan" on meillä jotkut ikkunat vuotavaiset, mutta no, se on näitä vanhemman talon vaivoja. Onpahan ainakin ilmanvaihto kunnossa! Yläkerran uudemmat ikkunat on tiiviit, mutta kyllä on kieltämättä välillä sellanen tunne, että yläkerta on jotenkin tunkkainen... siellä kun vielä nukutaan kaikki, niin ajoittain tuntuu, että siellä on ilma tosi paksua.

Näillä pakkasilla (tällä hetkellä -26) meillä on pidettävä rullaverhot alhaalla niissä alakerran ikkunoissa, joissa sellainen on. Etenkin olkkarin ikkuna vuotaa kyllä niin kovasti, että sen läheisyydessä on kylmä olla. Turhaan karkaa lämpö, joten ollaan nyt sit nää ankarimmat ajat vähän pimeämmässä.

Putket meillä on jäässä tällä hetkellä keittiöön tulevan kylmän veden osalta... great... mies sulattelee sen kun tulee töistä. Onneksi vessasta saa vettä, joten ei tässä mitään paniikkia ole.

Mun auto on temppuillut jo moneen kertaan. Tänään on sitten jännittävät hetket, että lähteekö se käyntiin, kun iltavuoroon pitäisi suunnistaa. Mies vaihtoi siihen akun ja vissiin teki jotain muutakin, en nyt muista mitä. Onneksi on mies, joka osaa noi hommelit, ei meillä muuten vois olla tollasia romuja autoina. Eilen aamulla se joutui viemään mut töihin, kun mun auto ei käynnistynyt, ja ajettuamme ehkä 200 metriä sen autosta hirtti kaasu kiinni... Ei siinä voinut kun nauraa, kaasu huuti täysillä ja mulla kiire töihin... meni noin 10 sekuntia, kun mies oli jo napannut konepellin auki ja tehnyt jotain juttuja ja sitten taas oli auto kutakuinkin kunnossa.


Mitäpä sitä sitten tällaisena jäätävänä päivänä tekis, kun ei voi mennä lenkille koirien kanssa ees? 

No mä sain viimeinkin taas potkittua itseäni tekemään pari valokuvakansiota lisää. Eli siis päällystämään pari vanhaa kansiota noilla kankailla, jotka jo ennen joulua ostin... Mulla alkaa olla ihan kiva määrä kansioita jo tehtynä ja kaikki muut paitsi noi kaksi "uusinta" on myös jo täynnä kuvia. Olen kyllä tosi iloinen, että keksin ton kansioiden uudistamisen - mä nimittäin mietin todella pitkään (jotain vuoden verran varmaan..) millä lailla alkaisin niitä kansioista pois purettuja kuvia takaisin päin laittelemaan. Tällä konstilla saan hyödynnettyä vanhat kansiot, mutta saan kuitenkin ne mukavan ja "sisustuksellisemman" näköisiksi, ne kun majailee meillä tuolla olkkarin vitriinikaapissa näkösällä.

Nyt sitten pitäis vielä laitella niitä kuvia jossain välissä paikoilleen noihin...


Mun vegaanihommelit on sujuneet ällistyttävän hyvin. Otin kuin otinkin käyttööni soijajogurtit - vaikka mulla olikin erittäin vahva negatiivinen kanta soijaan, sen makuun ja etenkin sen terveellisyyteen... No totesin noi jogurtit kuitenkin itse asiassa oikein hyvän makuisiksi. Ja nyt on mulla jogurtti, mä kun ajattelin homman kaatuvan etenkin sen kaipuuseen. 

Soijarouhekin odottelee, jos siitä jossain vaiheessa jotain keksisin tehdä - nyt oon aika lailla elellyt näillä "välipaloilla" vielä, eli siis jogurtilla ja leivällä ja puurolla ja sellasilla. (Unohtamatta suklaata.........) Oon muutenkin aika innoton kokki, mutta kyllä mun täytyy jotain ruoka-ruokaakin alkaa pikkuhiljaa kehittelemään. Maailma on täynnä reseptejä ja monenlaisia aineksia multa kyllä löytyy muutenkin, vain se tahto tehdä jotain puuttuu... No, jospa jonkun linssikeiton taas vääntäis, ne on helppoja tehdä ja hyviä myös; pakastekasviksia, linssejä, kaurakermaa... se on aika lailla siinä.

Toinen "ei koskaan"-asia oli se Keiju, tai margariinit yleensäkin. Juu, käytössä on. Makuun olen tottunut jo, vaikka aluksi tuntui, että käsirasvaa syö... Nyt menee jo leipä ihan pelkällä Keijulla, alkuun siinä piti olla vaikka mitä rehua päällä. Tää on mulle vähän vaikea asia, siis että jos aion vegelinjalla jatkaa niin tämä on sitten se suunta, margariinit on otettava käyttöön ja voi unohdettava. (Eikä kannata ehdottaa, että pidä voi. En pidä, jos aion vegaanisti syödä.) Katsotaan miten käy.

Tossa leivän päällä on muuten vegaanista juustoa... Ostin kokeiltavaksi, suurilla ennakkoluuloilla kylläkin siihen suhtauduin. En oikein osaa sanoa siitä mitään, minusta se ei maistu oikein millekään ainakaan tuossa leivän päällä, ihan pelkiltään en ole uskaltanut maistaa... Se kyllä tuoksuu ihan juustolle (mä avasin sen ja varovasti nuuskaisin...), mutta tosiaan makua siinä ei ole paljon ollenkaan. Eli ilmankin voin olla. Ostin kokeiluun myös vegaanista juustoraastetta, sitä en ole vielä uskaltanut edes haistaa... =D


Sitten vielä vähän reality-kuvaa. Mua nimittäin niin huvitti eilen, kun raivasin noi syömiseni tohon pöydän nurkalle... piti ihan työnnellä rojut edestä pois, että sain siihen tollasen kuvattavan kulmauksen. Oikea näkymä siis on tollanen kuvan kaltainen, eikä kuvasta edes kunnolla näy sitä kaman määrää mitä pöydällä oikeesti on. Että vaikka mä miten täällä raivaan ja siivoan, niin välillä ei vaan jaksa laitella yhtään mitään paikoilleen. 

Puolustaudun sillä, että just nyt on 7 päivän työputki meneillään, vasta on ollu rankat työajat joulun ja uuden vuoden takia (siis etenkin se uuden vuoden aika oli töissä ihan hullunmylly!!) ja oon muutenkin ihan vaan hemmetin väsynyt koko ajan. Lisäksi tossa on tavaraa, joka on raivattu kaapeista ja joka odottaa lähtöä pois. Ja jos totta puhutaan, ei vaan huvita siivota... paljon mieluummin olen jokaisena vapaana hetkenä uppoutunut kirjojen tarinoihin. Mun on oikeesti välillä pidettävä taukoa kirjastossa käymisestä, koska joka kerta kun haen sieltä kasan kirjoja, en sitten muuta teekään kuin luen... viime yönä luin ton kuvassa olevan kirjan loppuun, valot sammui vissiin puoli 2... (ai miksi olen väsynyt???)

No, viikonloppuna mulla on vapaata ja saan kylään ihanat "blogimuijat", joten eiköhän silloin ole paikat siistinä taas. Nyt taidan vaikka pilkkoa ton ananaksen... ja miettiä jotain ruokaa, mitä vois itselleen köksätä. Sit ehkä tovi niitä valokuvahommia, pieni kiepaus pihalla koirien kanssa ja sitten illaksi töihin...

Mukavia pakkaspäiviä kaikille! ♥

Heli

PS. Vähänkö tylsää kun Downton Abbey loppui. Se on kyllä parasta mitä ikinä on telkkarista tullut. Ja ihana oli toi päätösjakso, kaikki päättyi jotenkin niin täydellisen onnellisesti. ♥ Piti ihan itkeä tirauttaa!!

14 kommenttia :

  1. Kaunis tuo ikkunan jääkoristus, tosin ei lienee kovin käytännöllinen.. Semmonen tuli mieleen, että oletko kokeillut kaurajugurtteja? Meillä syödään niitä, vaikkei mitään vegaanilinjaa noudatetakaan. Itellä tökkii kans pahasti tuo soija ihan periaatteesta (en tiiä miltä maistuu ku en oo 'koskaan' maistanut), mutta onneks löytyi kauravaihtoehto. Ja onpa ihana nähä että teilläkin keittiönpöytä näyttää välillä tuolta :o) On muuten tosi ihananväriset nuo pöytä ja penkit ♥ Mukavia pakkaspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko Yosaa? Joskus syön niitä, mutta ne ei oo samalla lailla jogurttimaisia kuin noi soijajogurtit, joten eivät korvaa jogurttia... Ne on myös jotenkin niin makeita, että en oikein välitä niistä, vaikka muuten kyllä makeaa söisinkin vaikka miten paljon.

      Voi, on meillä sekaista aika useinkin... mutta kaapit on järjestyksessä!! =D

      Pöytä on toisaalta tosi ihanan värinen, oon silti välillä miettiny maalaisinko sen valkoiseksi... koko perhe vastustaa ajatusta, joten ehkä en sit maalaa.

      Kirpakoita päiviä sinnekin! ♥

      Poista
    2. Oatly myy maustamatonta kaurajukurttia litran pöniköissä. On melko jukurttimaista rakenteeltaan. Maku on tietty eri kuin oikealla, mutta itse oon alkanut tykkäämään tuosta kauran mausta. Yosat on kyllä tosi makeita, ja koostumuskin on erilainen.

      Poista
    3. Mun täytyy etsiä tuota ja maistaa...

      Poista
  2. Valokuvaus on just siksi niin ihanaa että siinä voi jättää pois kaiken sen mikä ei sovi kuvaan. Mikään ei valehtele niin paljon kuin valokuva.

    Vaikka uudempi talo on sieluton, niin näillä keleillä arvostaa sitä että ikkunat pysyy sulana eikä niistä vedä. Eikä jäädy putket (kop kop). Ja takan lämmittää ihan ilokseen, mutta kyllä siinä saa tosissaan puita kantaa kun vanhoja pohjalaistaloja pystymuureilla lämmittää! Työkaveri kertoi joskus, että aamulla talossa oli keittiössä lämmintä +13C.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aika usein kuvailen näitä realityjä, kun välillä tökkii ne kaikki ihanat ja siloitellut kotikuvat... =) Moni haluaa pitää bloginsa sellasena, että siellä on vain niitä rajattuja ihanuuksia, mä taidan olla vähän juntti kun välillä on vaan pakko laittaa noita totuudenmukaisiakin näytille.

      Joo, puolensa ja puolensa vanhalla ja uudella talolla. Meillä jäätyy sekä ikkunat että putket, mutta onneksi nykyään vain tosi kovilla pakkasilla. Joskus ennen remontteja oli kyllä ihan sietämättömän kamalaa täällä palella!!

      Poista
  3. Mun yöpöydällä on ollut kaksi kirjaa nyt puoli vuotta enkä vaan saa aikaiseksi aloittaa tai lukea loppuun. Sängyssä tykkäisin lukea, mutta yöpöytänä olevan pikkulipaston päälle ei mahdu mitään lukuvaloa ja ilmanhan mä en näe, kun lähinäkö on muutenkin heikentynyt ihan hirveesti.

    Hienoa, että sun vegaani"kokeilu" on onnistunut. Mulla on vähän toi sama, että en oikein osaa tehdä sitten mitään ruokia sillä uudella ruokavaliolla, mihin ryhdyn. Mä olen niin reseptien orja. Luovuus puuttuu.

    Tsemppiä työputken viimeisiin päiviin! Kohta vapaillaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on näitä kausia, että luen todella paljon. Se on toisaalta oikeesti jopa huono asia, koska en malta sit nukkua, ja muutenkin on noiden unien kanssa vähän ongelmia, kun herään tosi herkästi ja oon kaiken aikaa väsynyt ihan ilman sitä lisävalvomistakin.

      Vegaanikokeilu tosiaan sujuu ällistyttävän hyvin. En olis itekään uskonut!! Toivon, että tämä jää jatkuvaksi tilaksi, ja toivon että saan opeteltua tekemään enemmän ruokia vegaanisti. Olis myös ihan hirveän toivottavaa, että muulle perheellekin alkais kelvata mun pöperöt... En tiiä mitä te tykkäsitte niistä mun "muurahaiskeoista", mutta tyttö kun maistoi niin sanoi, että on aivan kamalaa... Minusta ne oli oikeesti tosi hyviä.

      Oli ihanaa kun kävitte!! Vielä huominen olis vapaata, sitten taas töihin...

      Poista
  4. Aivan sairaan kaunis tuo ikkunakuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minäkin tykkään siitä kuvasta! Meidän ulkoeteisen ikkunoissa olis vielä komeammat kuviot, toivottavasti huomenna on kirkas keli ja muistan kuvata ne!

      Poista
  5. Mulla meni se päätösjakso sitten ohi enkä ole muistanut(!!) katsoa sitä areenasta! Kääk, pitää viikonloppuna yrittää ehtiä!

    Hihitytti toi reality-kuva, niin tuttua. :D

    Tänään nähään! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista nyt ihmeessä katsoa, se oli aivan ihana jakso, paras kaikista!! Kamalaa vaan, että nyt se on sit tosiaan loppu. =(

      Jep, kenelläpä sitä realityä ei olis... =)

      Oli ihana nähdä!! ♥

      Poista
  6. toi sun pöytäs on aivan ihana :D valokuvien kimppuun pitäs mun kans käydä,urakka ois aikamoinen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä mäkin tykkään tosta pöydästä. =)
      Mulla on valokuvat laitettuna, wuhuu!! Siis ne irtokuvat... seuraavaksi pitäis sitten keksiä mitä teen kaikille niille tuhansille tietokoneen uumenissa oleville kuville...

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥