tiistai 11. huhtikuuta 2017

Silja Europe; hauska reissu, mutta huono ruoka


Olimme viime viikonloppuna miehen kanssa Tallinnan risteilyllä. Miehen liitto järjesti reissun ja olikin kyllä edullinen matka, kun pelkän ruoan hinnalla saatiin käytännössä koko setti: matkat, iltaruoka ja aamupala. Me reissataan hirmu vähän, joten tällanen pienikin reissu yhdessä on ihan luksusta!

Matkasimme Tallink Siljan Europalla, joka oli kiva ja siisti laiva. Tämä oli sellanen perusristeily, joka meni peruskaavalla: syömistä ja illanviettoa, aamulla silmät ristissä aamupalalle ja sitten hetkeksi maihin. Ja sitten kotimatkalla väsähtänyttä sakkia... osa jatkoi juhlintaa ja osa torkkui hytissä tai vaelteli laivalla muuten vaan.


Laiva oli tosiaan kiva. Tykkäsin hytistä, joka oli mun mielestä hitusen isompi kuin mitä yleensä ne kopperot ovat. Kaksistaan nyt tietty sinne mahtuikin paremmin kuin vaikkapa nelistään (jos on vaikka lapsetkin mukana). Me nukuttiin vain yhdellä pedillä yhdessä, joten sekin lisäsi tilaa, kun toisen alapedin sijaan auki olikin vain se sohva. 

Siistiäkin oli, mua kun yleensä hitusen ällöttää esimerkiksi suihkut ja vessat, niin nyt tuntui ihan hyvältä käydä aamulla suihkussa. Vaikkakin mietin aina, että miten ihmeessä isompi ihminen voi käydä suihkussa, kun se tila on niin hurjan pikkuruinen...

Tykkäsin myös siitä kävelykatumaisesta kauppakäytävästä. Vähän tuliaisia ostettiin, karkkia lähinnä ja pikkumurulle pari muuta juttua. Alkoholia ei ostettu ollenkaan, en kyllä viitsi sitä alkaa laivalta raahata todellakaan. Monellahan on sieltä tullessa vetokärryt täynnä kaljalaatikoita.

Ja kyllä mä viihdyin oikein hyvin myös siellä baarissa illalla...


MUTTA: Annan laivan ruoasta kyllä todella pitkän miinuksen!!! Mä otin ennen reissua sinne yhteyttä ja kysyin, saako laivalta vegaanista ruokaa. Kyllä vaan, saa. Ja voi kysellä henkilökunnalta vielä lisää. Vaan eipäs kyllä saanutkaan, ainakaan sieltä seisovasta pöydästä!!! 

Kysyin jokaisella pisteellä vegaanisen ruoan saatavuutta. Kylmissä ruoissa kaksi henkilökunnan ihmistä alkoi supista vaan keskenään, enkä saanut mitään vastausta. Söin sitten kurkkua ja tomaattia ja riisikakun... Lämpimien ruokien kohdalla sain aika ylimalkaisen vastauksen: "jos et syö maitoakaan, niin sitten ei ole muuta kuin nuo perunat ja riisit". Söin sitten perunoita ja riisiä, sekä löytämiäni lämpimiä kasviksia... Jälkiruokien kohdalla puisteltiin vain päätä ja osoiteltiin säilykehedelmiä... 

Seuraavana aamuna aamupalalla söin leivän, kurkkua ja puuroa - missään en nähnyt merkintöjä mitä mikäkin tarjolla oleva sisältää (esim. piirakat) enkä ainakaan nähnyt maidottomia jogurtteja tms. Päivällä söin kahvilasta sitten ranskalaisia perunoita ("pikkasen" teki suolasta mieli...) ja ketsuppia... Siellä kahvilassa olis ehkä ollut jotain falafel-pulliakin, mutta ei ainuttakaan vaikkapa sämpylää, mitä olisin voinut syödä. Ala carteen ei menty syömään, en tiedä sen tarjonnasta sitten.

Yleensähän laivan ruoka on sellainen mitä odotetaan. Minäkin odotin jännityksellä, millaista vegaanista ruokaa siellä on, kun kerta sitä luvattiin. No, nytpä tiedän, ettei siis minkäänlaista. Nälkä jäi iltaruokailun jäljiltä. Yhteydenottoni yhteydessä pyydettiin antamaan vegaanisesta tarjonnasta palautetta, ja juu, kyllä annoinkin... Saapas nähdä mitä vastaavat. Tuskin olen laivalla reissaajista ainoa vegaani (tai esimerkiksi jostain muusta syystä maidoton!!), joten aihetta lienee heillä kehittää sitä osastoa jonkun verran.


No, muuten ei ole kyllä reissussa valittamista. Paitsi että aamulla särki päätä (köh köh) ja jalatkin oli rakoilla... Mutta voi miten mah-ta-vaa oli pitkästä aikaa jorata oikein olan takaa tanssilattialla!! Mun mies ei ole mikään tanssi-intoinen, joten tanssin sitten hänen työkaverien ja muiden tuttujen kanssa. Siis ihan sellasta diskoheiluntaa, ei mitään humppaa. Porukkaa oli lattian täydeltä. Oli hyvä bilebändi (Gebardi), kauhea hiki ja superkivaa!! 

Mä oon tosi huono kaikenlaisissa vaateasioissa, ja olinkin nyt sitten käynyt tyttären vaatekaapilla. En yleensä myöskään käytä korkkareita, joten nyt kun sitten niillä kipsuttelin koko illan, sain todellakin varpaani aivan rakoille... (diskosta kävelin hyttiin sukkasilleen, kun ei vaan kyennyt muuta...) Seuraavana päivänä hipsuteltiin pari tuntia Tallinnassa, toisilla korkkareilla... auts... (muita kenkiä ei mukana ollut) Eli siis todellakin minä hipsuttelin aika hitaasti ja vaivalloisesti. Ja edelleen on varpaat kipeät. Mutta kestän tämän, koska oli kuitenkin niin kivaa muuten! 

★ ★ ★

Semmoinen reissu meillä siis. Kiva muuten, mutta ruoka oli pettymys. (Ja oli muuten sitä myös miehelleni. Ei ole laivan buffet enää maineensa kaltainen herkkutaivas sekasyöjällekään.) Oli tietty myös ihanaa olla miehen kanssa "kaksistaan" matkassa (plus bussilastillinen hänen työkavereita...). ♥

Tällä hetkellä on moni bloggaaja kirjoittanut kokemuksiaan samaisesta laivasta 40+-portaalin reissusta, jossa olivat pari päivää meitä aikaisemmin. Heillä on hiukkasen glamourimmat kokemukset matkasta, on ollut mahtavat luksushytit ja myös hyvät ruokakokemukset, mutta no, heistä ei varmaankaan kukaan ole tällainen ruokarajoitteinen (?). Mutta siis tällainen kokemus minun katsantokannasta tällä kertaa. Ruoan puolesta en voi kyllä vegaaneille laivaa suositella (tai sitten omat eväät mukaan...), mutta muuten kyllä laiva oli oikein jees!

Oottekos te muut kovasti risteilleet?

Heli

PS. Kuvat on joiltain muilta reissuilta. Mutta sama meri on kuitenkin kuvissa. =)

14 kommenttia :

  1. En ole tullutkaan ajatelleeksi, että vegaaneille on noin huono tarjonta! Huh, itse olen maidoton ja gluteeniton, ja laivalla on kyllä saanut oikein hyvin herkutella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä minäkin kovasti hämmästyin sitä surkeaa tarjontaa. =( Allergiat ehkä on huomioitu paremmin kuin tällainen omavalintainen ruokavalio. Kuvittelin kuitenkin, että tänä päivänä jo olisi vegaanitkin paremmin huomioitu. No, ehkä palaute auttaa, toivotaan niin.

      Poista
  2. No huh huh. Luulisi noiden laivojenkin elävän jo nykyajassa ja skarppaavan ruokatarjonnassa, jos ajattelee kuinka tuhannet ja tuhannet ihmiset niillä matkustavat. En voi uskoa, että olit laivayhtiön ensimmäinen vegaani, mutta kuitenkin nyt jouduit olemaan tulenkantaja ja herättelemään heitä pohtimaan asiaa kaikkien tulevien vegaanien puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin juuri. Minäkään en usko, että ihan eka vegaaniruokaa kysellyt siellä olin... Huvittavaa on, että mulle sanottiin etukäteen, että siellä ollaan parantamassa vegaanista tarjontaa. No, parantamisen varaa on sitten kyllä aika paljon!! Ilmeisesti nyt oli vielä tarjonta ihan nolla... ainakin siis siellä buffetissa. Muualta ehkä olisi jotain saanutkin, mutta toisaalta kyllä buffet ja aamupala pitäisi mielestäni silti olla myös tasapuolinen ja sieltäkin pitäisi saada vegaanista.

      Poista
  3. Gebardi on ihan paras ;) Tykätään risteillä - ja syödä... Mukavaa kevättä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Gebardi oli hyvä, meininki oli mahtava! =) Muistankin sun kertoneen, että ootte kovia risteilijöitä. Kivaa kevättä sullekin!

      Poista
  4. No olipas surkea tarjonta laivalla, ihme juttu. Luulisi että nykypäivänä on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, kun kysyntää tottakai on. Pitkä miinus sinne.

    Mutta ihanaa että oli muuten hyvä reissu ❤️ Varmana piristää kummasti tuollaiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä miinus todellakin. Ehkä jatkossa on asiat sitten paremmin, tosin eipä me juurikaan risteillä, enkä siis ole sitä näkemässä.

      Mutta joo, kyllä oli muutoin oikein kivaa ja piristävää! Vieläkin on varpaat kipeät... =)

      Poista
  5. Kokonaisuutena kuullostaa kivalta reissulta! Me on reissattu aika paljon laivoilla tuota Tukholman väliä, koska siskoni asuu ruotsissa. Tosi allergisten lasten kanssa on myös kuljettu molemmilla laivayhtiöillä ja aina on onnistunut ruokailut hyvin. On tuotu esim. tofu-jätski annokset marjoilla jälkkäriksi ja keittiöstä puhtaitakin ruokia jos on näyttänyt siltä että on kauhoja sekoiteltu eikä voi olla varma ettei ole kosketusta ollut allergisoiviin ruokiin. Gluteenitonta kasvisruokaa itselle on löytynyt aina mukavasti. Tallinnan laivoilta ei ole ruokailuista yhtä hyvät kokemukset mutta ei sentään tuollaista floppausta kuin sulla.
    Iloista pääsiäisen aikaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin kuvitella, että Ruotsin laivoilla onkin parempi tuo ruokajuttu, koska siellä ollaan niin pitkät matkat laivassa. Tallinnaan mennessä ei välttämättä ole se ruoka niin suuressa roolissa (juoma ennemminkin...), mutta harmittaa silti. Mä todella, todella ihmettelin, että kysymälläkään ei irronnut mitään muuta kuin olan kohautuksia ja hyvinkin huolettoman tuntuista ei oota...

      Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinne! ♥

      Poista
  6. Oho, nyt on niin paljon vegaani-ruokavaliolla olevia, että luulisi olevan joka paikassa huomioituna, mutta ei näköjään. Kiva että muuten oli hauska reissu ja sait tanssia sydämesi kyllyydestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sitä todella luulisi, mutta vielä ei näköjään kuitenkaan ole niin tuttu juttu tuo vegaanius, että olisi joka paikassa varauduttu. No, kivaa oli kuitenkin! =)

      Poista
  7. No höh, me käydään aika usein risteilyllä kun se on lasten kanssa helppoa. Ruuat on olleet pääsääntöisesti olleet hyviä, mutta meillä ei ole mitään rajotteita sen suhteen. Kiva kuitenkin kun muuten meni hyvin ja oli kiva reissu, aina ne piristää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä piristi. Sain vastausta sieltä Siljalta, ehkä kesällä on jo vegaaneillekin paremmat tarjonnat...

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥