sunnuntai 4. marraskuuta 2018

ekologinen pesuaine ja itse tehtyjä kynttilöitä


Mulla on ollut vuosikausia käytössä Methodin pyykinpesuaine, sellanen nestemäinen tiiviste. Ja sit kävikin niin, että sitä ei enää saanutkaan... höh. Voi että tuollanen ottaa kyllä aina niin päähän, just kun oot hyvän tuotteen löytänyt ja sitten sen tekeminen tai maahantuonti tai joku lopetetaan! No, ei auttanut kuin etsiä tilalle joku muu. Ja mä siis todella inhoan sitä etsimistä... ala siinä nyt sitten kokeilemaan erilaisia aineita, että mikä toimii ja mikä ei. Huokaus. 

Valitsin sitten kaupasta tuollasen Mulieres-pönikän. Iso 1,5 litran pullo, en tykkää! Aine on periaatteessa ihan ok, mutta se tuntuu kuitenkin olevan lähinnä vesilitkua. Samasta syystä en muuten alkanut käyttämään niitä Methodin uusia aineita, en pidä siitä valtavasta putelista ja hirmuisesta veden määrästä, jonka sitä kautta kotiin kantaisin. (Hmm... miksiköhän sitten kuitenkin otin testiin tuollasen ison pullon?? Ei voi aina ihan itseään ymmärtää...)

No, joskus se pakollinen muutos kuitenkin johtaa sitten viimeinkin tekemään jotain, mitä on jo pitkään aikonut, mutta ei vaan ole saanut aikaan. Eli tässä tapauksessa sain vihdoin aikaiseksi kokeilla tehdä ihan ite pyykinpesuainetta. Tuossa jauheessa on siis aineksina ruokasoodaa, pesusoodaa, epsom-suolaa ja tavallista suolaa. Ja siinä kaikki. Olen tämän viikonlopun ajan nyt sitten sillä pyykännyt ja kyllä; sehän todellaki toimii!! Esimerkiksi TODELLA karsean hajuinen (hikinen) miehen T-paita oli aivan putipuhtoinen ja hajuton pesun jälkeen. Tuo mun ainehan on tuoksuton, siihen voisi kyllä lisätä vaikka jotain eteeristä öljyä. En ole kuitenkaan kokenut tarpeelliseksi.  

Mä en ole käyttänyt huuhteluaineita pyykinpesussa vuosikausiin. No, nyt huvikseni kokeilin tuota etikkaa ja kyllähän ne pyykit sellasia mukavan pehmoisia sen jäljiltä olivat. Taitaa siis etikka jäädä käyttöön! Mä en tod. osta jotain kallista pyykkietikkaa, kun ihan saman efektin saa lorauttamalla huuhtis-lokeroon tuota tavis-etikkaa. (Pullo ei toki mikään maailman kaunein ole...) Sen sekaan olen välillä laittanut muutaman tipan eteeristä appelsiiniöljyä (joka on aivan iiiiihanan tuoksuista ♥), mutta koska se tuoksu ei oikeastaan pyykkeihin kuitenkaan jää, en sitä varmaan jatkossa viitsi laittaa. Etikalle pyykit ei kuitenkaan haise yhtikäs yhtään.

Kokeilin muuten myös villapaitaani sekä silkkiseen aluspaitaani etikka"pesua". Eli laitoin ne likoamaan veteen, jossa oli loraus etikkaa. Ja sitten vaan huuhtelin, kumpikaan vaate kun ei ollut varsinaisesti likainen ja pesun tarpeessa, ne oli vaan vähän hikisiä. Toimi oikein hyvin! Ja hei, kokeilin huvikseni myös tiskikoneessa pelkkää pesusoodaa... ja sekin toimi, jee!

Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan tuollasta luonnonystävän pyykkijauhetta! Ohjeen ja aineet siihen saa esimerkiksi Limepopista, josta ne itse ostin. (Ei ole maksettu mainos!) Linkki suoraan ohjeeseen on tässä


On toinenkin juttu, mitä olen aika pitkään aikonut tehdä. Nimittäin kynttilät. Me tehtiin noin vuosi sitten koulussa mehiläisvahakynttilöitä ja voi kun se oli hauskaa hommaa! Siitä asti olen miettinyt, että jos vaikka tilaisin ison satsin noita levyjä ja alkaisin talkoilemaan (ihan itsekseni) niitä. Yksi luokkakaveri lähti messiin ja niinpä tilasin meille puoliksi viiden kilon satsin keltaisia levyjä ja sitten vielä itselleni kilon valkoisia. Ja kyllä vaan olikin mukavaa niitä rullailla. Siihen hommaan tulee kyllä ihan himo!

Lisäys jälkikäteen:

Nuo vahalevyt ja muut vermeet olen tilannut Lahtisen Vahavalimosta, jossa on vaikka mitä värejä saatavilla. Ja huomattavaa muuten on, että se mitä alkuun luulin, että olisi se luonnollisin vaihtoehto (nimittäin "hunaja") ei olekaan luonnollisin! Tämä onneksi selvisi, kun asiaa sieltä kysyin. Siinäkin värivaihtoehdossa on siis väriainetta. Jos haluaa sitä kaikkein luonnollisinta, värivaihtoehto on "keltainen". Linkki tuonne vahoihin suoraan tässä. Ja jos tekee noita tuollasia rullattuja kynttilöitä, niin sydänlangaksi kannattaa valita tämä. (Eikä ole maksettu mainos tämäkään.)


Se harmi tässä on, että mulla ei oikein ole sellasta alustaa, missä niitä polttaisin... Tuo yksi ainoa vain, joten en voi poltella kuin yhtä kerrallaan. Ja noh, noi keltaiset ei nyt ihan varsin sovi sisustukseenkaan... Ne on kuitenkin niitä luonnollisimpia, valkoiset on jotenkin valkaistu, en tiedä millä. Joten pääasiassa nyt koitan sitten vain tottua noihin keltaisiin ja kenties hankkia jonkun kivan isomman alustankin. Joka tapauksessa tykkään siitä, että nuo on luonnon aineksia ihan kokonaan. Vegaanisiahan ne ei ole, mutta mä olen muutenkin noiden mehiläisjuttujen suhteen vähän sitä mieltä, että en niiden käyttöä pidä pahana.


On mulla kuitenkin myös ihan vegaaninen versio kynttilöistä. Mä innostuin ihan hirmuisesti, kun Jovelan Johanna kertoi noista soijavahakynttilöistä! Laitoin ihan saman tien tilauksen menemään (nämäkin on tuolta Limepopista!) ja sitten innoissani sulattelin vahat ja tein satsin tuoksukynttilöitä. Tilailin siis samalla niitä tuoksuja ja myös nuo purkit on sieltä. (Oli vissiin pari muutakin innokasta sieltä tilaillut, en nimittäin saanut edes niin montaa tuollasta purkkia kuin olisin tahtonut...) 

Soijakynttilöiden tekeminen oli aivan superhelppoa ja nopeaa, ja kynttilät vaikuttaa olevan todella kestäviä, palavat varmasti useita kymmeniä tunteja per purkki. Itse olen koepolttanut yhtä jo vissiin 11 tuntia, eikä siitä ole vielä kulunut kuin ehkä sentin verran. Tuoksujen suhteen on vielä pieni kysymysmerkki, siis että miten hyvin niistä sitä tuoksua poltettaessa lähtee - valmistusvaiheessa oli ainakin kyllä niin huumaavat aromit täällä, että ihan meinasi jo päässä heittää! Toivottavasti ne nyt sitten toimii niin kuin ajattelin ja saan niistä kivoja jouluviemisiä.

Tällaista ekoilua täällä. Olen hirmuisen iloinen, että olen nämä kaikki postauksessa olevat asiat saanut elämääni viimeinkin! ♥

Heli

16 kommenttia :

  1. Minä saan keittiötyöni puolesta kaksikertaa vuodessa pyykinpesu- ja huuhteluainetta. Jossain vaiheessa Beibe alkoi valittamaan, että hänen paitansa haisevat tunkkaiselle aina pesun jälkeen. Meillä kun on aiemmin käytetty vain pesujauheita ja nämä töistä saadut on nestemäisiä. Niistä jää koneeseenkin sellainen talma, että huuhteluainelokero on aina tukossa.

    Ostin myös kesällä pullollisen pyykkietikkaa ja se toimii tosi hyvin pyykin raikastajana. En ole vielä sitä itse tehnyt, mutta ajatuksissa on. Väkiviinaetikkaa kun saa monta litraa tuollaisen valmiin sekoituksen hinnalla. Luin vaan Pinterestistä katsomista ohjeista, että eteeristä öljyä pitää laittaa tosi paljon saadakseen tuoksun jäämään pestyyn pyykkiin. Mutta tuo nyt vaan on sellaista kikkailua, pelkkä etikkakin ajaa asiansa ilman tuoksuöljyjä.

    Oon joskus tehnyt noita mehiläisvahakynttilöitä tuollain rullaamalla ja oli tosi kivaa hommaa. Mutta ne paloivat hirmu nopeaan. Noi soijavahakynttilät kiinnostaisi kovasti ja olenkin kerännyt vähän säilyketölkkejä varastoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole sitä hienoa ja kallista pyykkietikkaa edes kokeillut. Tää perus-etikka on aivan oiva aine! Ja tosiaan se öljyjen tuoksu ei kyllä pyykkeihin jää... liekkö niissä hienoissa tuoksuetikoissa sitten joku teollinen se tuoksu, jos se jää pyykkeihin?? Tuolta Limepopilta voi etsiä sen pyykkietikan ohjeenkin kyllä, jos tahtoo tuoksuvaa tehdä. Siellä oli yksi aika vinkeä ohje, jonka mukaan helpoiten se tuoksu vaatteisiin jäisi. En kuitenkaan aio kokeilla, mulle piisaa nää tuoksuttomatkin oikein hyvin.

      Mä testasin, kauanko yksi mehiläisvahakynttilä palaa. Minusta se oli aika kauan kuitenkin, jotain 5 ja puoli tuntia. Mutta toi soijakynttilä on kyllä aivan huima, se vaan palaa ja palaa eikä kulu ollenkaan!! Säilyketölkit onkin hyvä idea. Sit kannattaa vaan tarkistaa millanen sen sydänlangan pitää olla. Noi kun oli vaan sellasia 8cm pitkiä. Toisaalta mieluummin ehkä tekisin noi kynttilät lasipurkkiin, sieltä se valo myös näkyisi - nythän noi on tuolla purkin sisällä tavallaan. Tosin ajattelin, että näiden juju on nyt se tuoksu enemmän kuin valo - toivottavasti nyt sit tuoksuvat myös! =D

      Poista
  2. Olen monasti niitä pyykkietikka mainoksia katsellut, mutta eipä ne ole innostanut meikäläistä ostamaan. Tuota normi etikkaa voisin hyvinkin kokeilla. Samoin kuin pesusoodaa. On vaan niin helppoa ostella kaupan hyllyltä noita vaki tiski sekä pyykinpesukone tököttejä.

    Soijavahakynttilät onkin mulle ihan uusi tuttavuus, kaikkea sitä on tarjolla. Enkä ole tuosta Limepop nettikaupastakaan mitään ennen kuullut. Pitänee käydä kurkkaamassa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä etikkaa ja soodaa! Ne on tosi moneen sopivia aineita ja erittäin tehokkaita! Mun mielestä kaupan pesuaineet on tosi tymäkän hajuisia ja mieluummin käytän näitä mietoja juttuja muutenkin. Luontoystävällisyys on iso juttu!

      Mä en muista, että olisin aiemmin itse ostellut soijavahakynttilöitä, vaikka oon kyllä niistä kuullut. Limepopin sivuillakin oon joskus tainnut aiemminkin käydä, siellä on kyllä kaikkea kivaa, jos haluaa itse valmistaa kosmetiikkaa tai pesuaineita tai vaikka kynttilöitäkin. Käyppä kurkkaamassa! =)

      Poista
  3. Auts, nyt sanon kyllä että "sinäkin brutukseni"... nimittäin minä luin sitä Johannan postausta ja suunnilleen kuolasin (JA klikkasin itseni Limepopin sivuille....)
    Mutta en sitten tilannut. Mieli tekisi hirveästi, mutta juuri tällä hetkellä ei kertakaikkiaan ole rahaa eikä aikaa. Mutta voi pojat voi pojat mitä ihania eteerisiä öljyjä yms.
    Juu, ja just nuo mehiläisvahakynttilät ja soijakynttilät purkkeineen olisi olleet minunkin hankintalistalla.
    Pahus, nyt alkaa huolestuttaa, että ne loppuu ja jään kokonaan ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mä luulen, että moni muukin innostui Johannan postauksen luettuaan! Mä olin nyt nopea ja toimin heti, ja tosiaan ne ruusukullan väriset purkit oli siinä vaiheessa jo loppumaisillaan, mulle tuli varmaankin viimeiset, kun ei antanut kuin rajallisen määrän niitä tilata (otin sitten loput toista väriä). Mutta eiköhän niitä lisää tule.

      Rahallisesti oon kyllä kieltämättä laittanut noihin ihan jonkun verran kiinni... mut ajattelin, että saan siitä itelle kynttilät sekä kenties myös joulujuttuja. Ei ne ilmaisia oo kaupankaan kynttilät, siinä mielessä noi kyllä tulee halvemmiksi. Oletan, että nämä nyt tehdyt riittää mulle ihan koko talveksi.

      Ai niin, pitää varmaan lisätä tuonne tekstiin selvennys, että nuo mehiläisvahat on eri paikasta. Eli ei sieltä Limepopista (jossa todellakin oli vaikka mitä houkuttelevaa ja ihanaa!), vaan Lahtisen vahavalimosta. Käynkin heti laittamassa, unohdin silloin kirjoitusvaiheessa!

      Poista
  4. Pyykkietikkaa on hehkutettu niin paljon, että lopulta sitä itsekin ostin yhden putelin (joskin oikeastaan sen takia ennemminkin, että kyseessä oli pieni sisustuspuoti, josta en löytänyt mitään mieleistä, mutten kehdannut poistua tyhjin käsinkään, joten valkkasin sitten tollasen hyötyjutun), mutta ei kyllä tehnyt muhun minkäänlaista vaikutusta. En sitä edes muuhun kokeillut kuin lakanoihin ja pyyhkeisiin, joista ei tullut mun mielestä yhtään pehmeämpiä, eikä varsinkaan minkään erityisen tuoksuisia. Voi tietty olla syy siinäkin, että valkkasin tuoksuksi "puhdas pyykki" :D. Käyttämättä on siis jäänyt. Ja taitaa jymähtää pikkuhiljaa kaikki muutkin aineet purkkien tai pullojen pohjille, kun pyykkiä tulee nykyään niin vähän, että joutuu aina kaapeistakin kaivelemaan, että saa koneen täyteen, kun vajaita ei viitsis pestä.

    Vahakynttilöitä en ole koskaan tehnyt, mutta vanhoja kynttilänpätkiä joskus sulatellut ja niistä sitten sydänlankaa kastamalla tehnyt uusia. Oli kaverin kanssa suoranainen kynttilätehdas joskus kymmeniä vuosia sitten, kun keksittiin käydä pyytämässä hukkapätkät paikalliselta seurakunnalta, josta niitä sitten kertyikin niin paljon, että iski jo totaalikyllästyminen puuhaan. Sen sijaan nyt mulla olis mielessä sen sata askartelua, joita haluaisin tehdä, mutta en vaan kertakaikkiaan ymmärrä, milloin. Kaikki aika tuntuu hukkuvan johonkin. Osin kyllä jokamaanantaiseen keramiikkakurssiin, jossa on kyllä tullut tehtyä kaikenlaista sekä huonolla että vähän paremmalla menestyksellä. Vaikka muuten olen sellanen täsmäpentti, että kaiken pitää onnistua millilleen ja mieluiten olla vimpan päälle suoralinjaista, niin savessa se hauskuus on just siinä, että se käyttäytyy osittain ihan miten siten huvittaa. Jännittää nähdä, mitä tänään tulee uunista ulos, kun sinne meni viime viikolla mun pilottikulhot, joihin kokeilin sellasta spessua lasitusta, josta voi tulla joko täysi susi tai sitten jotain muuta :).

    Mukavia päiviä sinne kynttilämaailmaan <3. PS. Harvalla on oma nimikkoetikka ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä en tahdo kyllä maksaa siitä hienoon pulloon pakatusta etikasta, kun se ei kuitenkaan ole yhtään kummempaa teholtaan kuin se ihan perusetikkakin. (Ja heh, meillä tosiaan on ihan oma nimikkoetikka! =D) Mä kyllä huomasin jonkunlaisen vaikutuksen etikalla, ehkä siksi, että en koskaan käytä mitään huuhteluaineita. Kyllä mun mielestä noi pyykit oli hitusen pehmeämpiä kuin ilman mitään aineita. Tuoksua siitä ei tosiaan saa kyllä pyykkeihin jäämään yhtään, että sinänsä ne tuoksut on kyllä niissä aivan turhia. Jos totta puhun, niin minun mielestä ne kalliit ja ihanat etikat on taas vain sellanen turhuuksien turhuus, mitä ihmiset ostaa kun se näyttää kivalle... (anteeksi nyt vaan kaikki te, jotka ehkä tuollasta käytätte ja ostatte...)

      Meillä on muuten aivan sama juttu, että väen vähennyttyä pyykkiä on enää aika vähän. Mieheltä tulee viikossa koneellinen työvaatteita, jotka pesen omana satsinaan. Sit muuta vaatepyykkiä on kyllä aika vähän... meidän tyttö tuo aina kouluviikolla kertyneet pyykit perjantaina kotiin ja niitäkin on vain kourallinen... ja nuorempi poika tuo pyykit mammalle pestäväksi. Mutta ilman niitä ei kyllä saisi konetta edes täyteen, että eipä haittaa. Toisaalta mä en kyllä pese täysiä koneellisia muutenkaan, koska mun kone on ensinnäkin niin iso, että se ei tulis useinkaan täyteen. Ja toiseksi se täyden koneellisen pesuohjelma kestää järkyttävät 2h45min, kun taas puolikkaan kestää 1h9min. Aivan järjetöntä, sanon minä. Joten pesen AINA vajaita koneellisia lyhyemmällä ohjelmalla.

      Toi kynttilöiden tekeminen on kyllä niin kivaa! Mehiläisvahasta saa tosi nopeasti tehtyä rullaamalla, samoin toi oli tosi nopea homma tehdä noi vahakynttilät. Mä en muista, että olisin koskaan tehnyt sellasia dipattavia, sen sijaan olen niitä vanhoja pätkiä joskus sulatellut ja tehnyt niistä uusia kynttilöitä jonnekin vanhoihin maitopurkkeihin tms. Toi oli muuten hyvä vinkki, että pyytäisi seurakunnalta niitä pätkiä!!

      Mä olen sellanen askartelija, että en oikein osaa mitään tehdä. Tai ei kauheesti kiinnostakaan. Ehkä siksi, kun monesti askartelut on enemmän kai koristejuttuja tai vastaavia, ja mä en sellasista niin perusta. Noi kynttilät on kuitenkin enemmän tarvejuttuja ja niiden tekeminen oli helppoa, nopeeta ja muutenkin kiehtovaa.

      Sun keramiikat kuulostaa kyllä kiinnostavilta!! Laitahan sitten tuotoksia näytille!

      Mukavaa maanantaita, eli sun kohdalla just sitä keramiikkailtaa! ♥

      Poista
  5. Ihanan näköisiä nuo purkkikynttilät! Tosi kivoja! Mä oonkin joskus eksynyt tonne Limepopin sivulle kun etsin ohjetta pyykkietikan valmistamiseen ;) Olen kyllä ostellut niitä kalliita ja parfyymintuoksuisiakin jokusen pullon, mutta useammin lorautan minäkin perusetikkaa huuhtislokeroon. Opin käyttämään etikkaa pyykinpesussa nuorimmaisen vauva-aikana kun kestovaippailtiin. Se on kyllä tehokas hajunpoistaja!

    Kivaa ja tunnelmallista marraskuuta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kynttilät on kyllä kieltämättä kivoja! Ne on myös minusta jotenkin ihan yllättävän turvallisia, koska purkki ei esimerkiksi kuumene juuri lainkaan kynttilää polttaessa. Jatkossa tekisin mieluusti kyllä lisää näitä!

      Etikka on mainio aine. Mä en oo aiemmin sitä juurikaan missään edes käyttänyt, vaikka oonkin tiennyt sen hyvistä ominaisuuksista. Joskus sitä vaan menee kyllä niin pitkällä kaavalla näitä asioita... mut hyvä, että nyt viimein tässä olen edistynyt. =D Hajunpoisto tuli todettua kyllä ihan täydellisesti, kun noita hikisiä vaatteita olen pessyt. Ihan mahtavaa!!

      Mukavaa marraskuuta sinnekin! ♥

      Poista
  6. Tuo soijavahakynttilä putkahtaa nyt monesta blogista että täytyy kyllä ihan mielenkiinnosta päästä kokeilemaan kun tuo polttoaikakin on pidempi kuin tavallisissa. Etikka on monessa asiassa hyväksi todettu mm. jääkaapin putsaus...tulee tosi raikas :) Tunnelmallista marraskuuta kera kynttilöiden <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, taitaa soijavahakynttilä olla nyt aika ajankohtainen juttu! Tosi mukavaa, kun esimerkiksi Jovelassa oli siitä ohjetta ja sitä kautta itsekin intoutui kokeilemaan noiden tekemistä. Se on kyllä todella hämmästyttävän pitkään palava kynttilä!!

      Etikkaohjeita olen monet kerrat katsellut ja tainnut jopa vähän kerätä niitä itselleni muistiin, enkä sitten kuitenkaan ole saanut aikaan niitä kokeilla. Nyt on joku ihme ekoiluinspiraatio iskenyt monella tavalla taas ja viimeinkin sain toimittua. Kiitos tuosta jääkaappivinkistä, pitääkin muistaa seuraavan kerran!

      Mukavaa marraskuuta sinulle myös! ♥

      Poista
  7. Mistä ostit epsom-suolan? Ihan uusi tuttavuus.
    Tuo pesuaineresepti täytyy varmaan kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä Limepopista ostin senkin. Kannattaa todellakin kokeilla!

      Poista
  8. Pyykkietikasta: eipä ne tuoksut tosiaan pyykkiin tahdo jäädä.
    Jos haluaa käyttää samaa etikkaa siivoukseen ja pyykkiin, helpoiten saa mitään tuoksua kun liottaa isossa lasipurkissa sitruunan/appelsiinin kuoria väkiviinaetikassa viikon ja sitten käyttää sitä.
    Käytän siivoukseen koko ajan tätä laimennettuna ja toki pyykkiinkin lorautan, vaikkei tosiaan millekään tuoksu. Onpahan mielikuva, että on yritetty. =D

    Muuten, tätä en tiennyt: etikkaakaan ei suositella lycralle tai esim. rintsikoiden kuiduille.... minä kun kyllä pesen kaikki oikeanväriset yhdessä koneessa ja jos sinne menee se etikka, sitten menee. Jotta hupsis...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta liotusvinkistä olen kuullutkin, en vaan ole tullut ajatelleeksi, että sellanen kävisi myös pyykkiin! Pitääpäs joskus kokeilla tuotakin, nyt just olis appelsiinejakin kotona.

      Ja hitsi, tuota en ole kuullut, että etikka ei sopisi lycralle. Meillä on varmaan joka ainoa vaate jotenkin joustava ja lycrainen... No, täytyy jatkossa ehkä sit käyttää etikkaa vaan lakanoille ja pyyhkeille. Kiitos tästä tiedosta!

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥