torstai 19. helmikuuta 2015

lentsussa


Hei vaan hei. Yllättävää kyllä, mulla on flunssa. Kurkku on kipeä, nenä vuotaa ja päätäkin vähän särkee. Yllättävää tämä on siksi, että en tosiaankaan yleensä ole kipeä. Nytkään ei ole kuumetta tai mitään, mutta jo kolmatta päivää tätä räkistä kuitenkin. En ole lähelläkään missään sängynpohja-kunnossa, mutta aina sitä voi vähän vaivojansa valitella, eiks vaan?


Olen koittanut kovasti lääkitä lentsuani. Siis juonut teetä ämpärikaupalla, vettä koittanut myös lipitellä reilusti, nauttinut useamman kerran päivässä iki-ihanaa auringonhattu-uutetta... Lisäksi olen syönyt vitamiinipitoisia pirtelöitä. Mun peruspirtelössä on yleensä aina mansikoita, mustikoita ja/tai mustaherukoita, avokadoa, banaania, lehtikaalia ja/tai pinaattia... Nesteenä on vettä tai tuoremehua, usein mukana on myös soijajogurttia ja chiaa. Joskus sit vielä jotain muutakin, kuten nyt vaikka kurkkua. 


Nyt kun on vähän viluinen olo, laitoin veden kuumana ja sain sitten sellasta mukavan haaleaa pirtelöä. En muutenkaan tykkää mitään jääpaloja tms sekaan laittaa, vaikka ohjeissa tosi usein niin sanotaan - en tykkää mistään kohmeisesta pirtelöstä, ainakaan talvella. Kuumana kesäpäivänä vois tietenkin olla tilanne toinen. Mutta siis tosiaan mä aina sulatan marjatkin, en laita jäisenä. Juon vedenkin aina mieluiten huoneenlämpöisenä, en jääkylmänä.


No ok, tunnustan. Olen kyllä lääkinnyt itseäni myös lapsosen eilen illalla tekemällä mokkapalalla. Joka ei ees oo vegaanista, mutta en nyt piittaa siitä. Älyttömän hyvää se kuitenkin on. Olen syönyt useamman palan... olen ihan mahdoton. Koitin kyllä vastapainoksi syödä sitten myös tomaattia, se vaan vähän tuppaa kirveltää kurkkua just nyt. Eilen ostin Cittarista noita euron juttuja, kuten noi tomaatit. Ostin myös (ei euron juttuna) granaattiomena-tuoremehua. Hyvää, mutta huhhuh, se vasta kirvelsikin kurkussa!


Tomaattikuvassa on ihanan väristä Clipperin mustaherukka-acaimarja-teetä, alemmassa kuvassa on myös Clipperiä, tällä kertaa sitruuna-inkivääriä (joka muuten myöskin tuntuu lievästi kirveltävän kurkussa...). Mulla on tapana laittaa teepussit aina johonkin kippoon/alustalle/juomalasiin ja käyttää samaa pussia moneen kertaan. Tuntuu, että viime päivinä olen käyttänyt säkillisen erilaisia teepusseja... Pitäis ehkä joskus ihan mielenkiinnosta laskea, kuinka monta litraa mä päivässä sitä teetä lipitän!


No enivei, mun suositus "lääkkeeksi" on ravinto tässäkin kohtaa. Eli paljon nestettä, paljon vitamiineja, ei ollenkaan maitotuotteita - eikä siis johdu näistä vegemietteistä tämä mielipide, vaan olen aina välttänyt lastenkin kohdalla maidon ja maitotuotteiden käyttöä silloin, kun ne on olleet nuhaisia, koska maito tekee liman sitkeämmäksi. Saman tekee sokeri, joten sekään ei ole flunssassa suositeltavaa (jos koskaan). No ok, oon kyllä vedellyt noita mokkapaloja nyt itekin... Mutta seuraavaksi siirryn tästä nyt sit joka tapauksessa napsimaan ihania pikkuisia kaalipalleroita teen kera. Makuelämyksensä kullakin... =D

Sellasissa nuhafiiliksissä tänään.
Mites teillä, ootteko säästyneet flunssalta?

Heli

16 kommenttia :

  1. Jaahas! On sitten räkis löytänyt teillekin! Ittee vielä vähän köhityttää ja niistääkin täytyy, mutta muuten olo on jo ihan reipas. Mies on vuorostaan kipeä, mutta se ei paljo valittele. Toisin kuin minä! Minusta kurjaa oloa helpottaa hieman, kun sitä valittaa. Muut perheenjäsenet voivat olla erimieltä asiasta...
    Toi juttu, että maitotuotteet tekisivät liman sitkeäksi, oli mulle ihan uus asia. Mielenkiintoista!
    Ei muuta kuin pikaisia paranemisia! Kyllä se siitä taas iloksi muuttuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, löysi se tosiaan viimein minutkin. Lapset olikin jo tossa joku aika sitten kovasti yskäisiä ja vähän kuumeisiakin - niitä kumpaakaan ei mulla ONNEKS ole. Mutta enköhän mä tästä pian parane, enkä tosiaan mitenkään sängyn pohjalla ole ollu nytkään.

      Mä opin jo joskus yli 20v sitten ton maito-jutun. Oon sitä kyllä noudattanut sitten aina kun lapsetkin oli pieniä, edelleen huomaan niille mainitsevani asiasta jos ovat nuhassa. Nää on näitä luontaispuolen ravintojuttuja tämmöset, ei niitä varmaan missään virallisessa terveydenhoidossa puhuta... Mä uskon myös siihen, että paastoaminen auttaa paranemaan, kun taas virallinen ohjeistus taitaa olla ihan vaan että "syö vahvasti myös sairaana". Mun mielestä elimistö tarvii lepoa ruoansulatuksesta, että se voi keskittyä parantamaan tautia veks.

      No ei sillä, että itekään tässä olisin paastoillut... mutta oon koittanu kuitenkin juoda paljon ja syödä kasviksia/hedelmiä jonkun raskaamman sijaan. Ne lukuisat mokkapalat kyllä "vähän" nyt tätä mun ideaalia pilas...

      Poista
  2. Täällä kohtalotoveri. Meillä on töissä pörrännyt joku tosi ärhäkkä virus ja kaatanut porukkaa yksi toisensa jälkeen. Olin vielä tänään töissä, mutta täytyy varmaan alkaa luovuttaa nyt kun nokka vuotaa seulan lailla ja joka paikkaa särkee.
    Sinulla on ainakin hyvät tropit!
    Pikaista paranemista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kulmilla on myös ollu ihan influenssaa niin paljon, että on kouluista ollu välillä puolet väestä veks. En ole koskaan sairastanut sitä, eikä kukaan perheenjäsenkään, mutta kuulemma on aivan karmea tauti. Toivottavasti sun tauti ei ole sitä! Ja jos olet kuumeessa, niin ei muuta kun vaaka-asentoon vaan!! Pikaista paranemista!

      Poista
  3. Vastoin kaikkia perinteitä, mullekin iski reilu kuukausi sitten joku ihan tyhmääkin tyhmempi flunssa ja ajattelin, että selätän sen huilaamalla päivän ja olen taas seuraavana päivänä iskussa. Mutta tää olikin jotain ihmeen sitkeää sorttia ja kolme viikkoa meni niin, ettei öisin hengittämään pystynyt. Ihan just tyhmää. Ei ole niin kunnossa, että pystyis esim. hiihtämään, mutta kumminkaan ei ole niin kipeä, että malttais pysyä paikoillaan. Turhaakin turhempia tommoset.

    Kaalit näyttää ihanilta! Pitäiskin pitkästä aikaa niitä ostaa, koska ovat paitsi pirtsakan näköisiä, myös superhyviä.(Muu perhe tosin on eri mieltä :))

    Pirteämpää oloa toivottelen sulle Heli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ärsyttävintä on just toi, että on jossain puoli-taudissa. Ei oikein vois tehdä mitään, ettei se pahene, mutta ei viitsis myöskään iät kaiket makailla. Mulla on jo parempaan päin, enää ei tarvii kovinkaan niistellä, mutta kurkku on vieläkin kipeä. Höh.

      Kaalit ei itse asiassa ollu lainkaan niin hyviä kuin kuvittelin... keitin niitä ehkä vähän liikaa. Täytyy kokeilla seuraavaksi höyryttää, jos ne ei menis ihan niin pehmeiksi sillä lailla. (Mullahan ei siis ollu hajuakaan, miten kauan niitä pitäis keittää... terveisin Kätevä emäntä)

      Poista
  4. Jotenkin tiedät mistä puhut. En olekkaan vuosiin ollut niin kovassa kuumeessa että olen elänyt kolme päivää sängyssä. Eilen uskalsin jo hiukan jaloitella (yleensä se on VIRHE) mutta oli hiukan pakko. Tästä päivästä ei vielä tiedä, mutta lenkille ei ainakaan kannata lähteä...

    Mutta ihania vitamiiniä tihkuvia kuvia! Olen juonut niin paljon inkivääri-valkosipuli-hunajateetä, että ihan oksettaa. Ja tottakai auringonhattu-uutetta, ja mustaherukoita ja mitäs vielä. Jännältä kaikki muuten maistuu kun ei oikein maista kunnolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, sulla on ollukin sit oikein kunnon tauti! Toivottavasti paranet siitä lopustakin pikaisesti. Tosin et taida mitään menettää siinä, ettet ulos pääse... siellä on ihan tyhmää, kun on vaan harmaata ja kammottavan liukasta.

      Inkivääri-valkosipuli-hunajatee kuulostaa ihan kaamealta! Mutta toisaalta myös sellaselta, että se auttaa. Toisaalta sitä sanotaan, että flunssa kestää hoidettuna kaksi viikkoa ja hoitamattomana 14 päivää... että tiiä sitten onko noista "poppakonsteista" oikeesti mitään apua. Mutta mun usko niihin on silti luja! =)

      Poista
  5. Kyllä näillä vitamiineilla pitäisi lensut hävitä. Ihanan energisiä kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että auttavat! Kyllä mulla ainakin on pahin jo ohi, eikä se pahinkaan mikään ihan hirveän paha ollut, onneksi.

      Poista
  6. On kyllä terveelliset eväät! Luulisi flunssan säikähtävän,kun vitamiinit käy taistoon.Pikaista paranemista sinulle!

    VastaaPoista
  7. Ihanasti sä jaksat kipeenä ajatella viisaasti. Mulle käy juuri toisinpäin; kun oon kipeä tai muuten vaan surkea, tulee "lohduksi" vedeltyä juuri kaikkea, mitä ei pitäisi; suklaata, pullaa jne jne. Vaikka hyvin tietää...
    Teepussien kanssa teen samallatavalla, juon aina monta kertaa samasta pussista. Clipperit on hyviä, vaikkakin vähän tyyriitä, aina ei niihin pysty. Appelsiinit on nyt mun sotureita; ne on halpoja ja niistä saa värienergiaa ja vitskuakin. Just nyt ei vaan parane sairastua!! (koputtaa puupäätä).
    Toivotaan, että sulla jo vähän helpottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä en loppujen lopuksi ollu mitenkään kauhean kipeä kuitenkaan, kun ei ollu kuumettakaan tai mitään. Nenää vaan lähinnä piti niistää. =) Nyt ei oo enää muuta kuin välillä sitä niistelyä, eli vähällä pääsin tälläkin kertaa.

      Toivottavasti sun aurinkoiset appelsiinisoturit pitää sut terveenä!

      Poista
  8. lähes koko sakin se tauti on kiertäny,ite vältyin ( koputtaa puuta) mokomalta riesalta. ja 2 poikaa sinnitteli kans ilman...Vaikka vielähän tuota ehtii ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneks vältyit! Isoa sakkia kun vetää eteenpäin, ei paljon ehtis sairastella.

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥