keskiviikko 18. syyskuuta 2013

merkonomi vs. tradenomi


Eilinen koulupäivä ei tuonu kyllä muutosta mielialaan. Ennemminkin sekotti ajatuksia vaan lisää... Tunnen suurta turhautumista, kun joudun opiskelemaan asioita, mitä teen jo valmiiksi työkseni. *huoh* No onneksi mun ei niillä tunneilla jatkossa tarvii istuskella. Hirveen älyttömältä tuntuu kuitenkin, että vaikka mulla on tutkinto tälle nykyiselle alalleni, joudun silti tekemään siitä näytön.. *vielä isompi huoh* No jos aion tuota koulua jatkaa ja tuon tutkinnon suorittaa, mun vaan täytyy se tehdä, siihen ei auta mikään. Työharjottelua mun ei sentään tarvii siitä suorittaa, vaan teen vain etätehtävät ja suoritan kolmikanta-näytön. Mutta silti... hohhoijaa.


Eilen juttelin jo open kanssakin siitä amk-ajatuksesta. Mullehan on sanonut jo 2v sitten tuon alan opettaja, että miksi mä oikeastaan tuota toisen asteen koulutusta alan tekemään, miksen hae suoraan amk:hon... Samaa sanoi tämä nykyinen ope keväällä, kun tuosta nykykoulustani kävin juttelemassa ja aiemmat paperini näytin. Ja mun sisko tolkuttaa koko ajan, että ihan turhaan tuolla olet, hae sinne amk:hon... Mä tiedän, että saattaisin jopa päästä sinne. En usko, että se opiskelukaan olis ylitsepääsemätöntä. Siinä on vaan se mutta, että mitä mä ihan oikeasti elämältäni haluan ja millaisessa työssä kuvittelen viihtyväni. Ja jos ihan totta puhutaan, ne tradenomin työt ei nyt ihan varsinaisesti ole mun listan ykkösjuttuja... 


Eli edelleen täällä olen ihan tietämätön mitä tekisin. Pieni valopilkku kyllä tuli tänään, kun ope laittoi etätehtävät sähköpostiin. Heti alkoi innostuttaa enemmän, mä kun tykkään tehdä kirjallisia tehtäviä. Huomenna on lyhyt koulupäivä - käyn tekemässä enkun testin, että tarviiko mun sinnekään tunneille edes mennä... ja sitten ajattelin aloitella noita muita tehtäviä. Perjantai on vapaapäivä (olin tainnut vahingossa pyytää sen töissä vapaaksi, koska olin vissiin katsonut että se on koulupäivä...) joten silloinkin on hyvin aikaa rustailla tehtäviä kasaan. 


Mikä mua tässä mättää? 

No, ensinnäkin tämän syksyn opiskelut on nimenomaan tätä mun jo valmiiksi osaamaa alaa. Se on siis turhauttavaa. Vasta keväällä alkaa sitten sellasta mullekin uutta asiaa, ihan taatusti se innostaa sitten enemmän. 

Toisaalta mietin, pitäisikö käyttää aivojaan samalla vaivalla sitten kunnolla, jos kerta aion jotain opiskella. Luulen kuitenkin, että mulla ns. päätä riittäis siihenkin.

Kolmanneksi mietin, onko opiskelemallani alalla edes töitä. Kannattaako kouluttautua työttömäksi? Kannattaako suorittaa etenkään tätä alempaa tutkintoa, jos ylempäänkin olisi rahkeita ja jos työstä muutenkin jo kisaa tällä alueella myös noita ylempiä?  

Neljänneksi mietin, kiinnostaako mua ees se työ, mihin tradenomit yleensä suuntautuu... ja se on nyt ehkä se suurin kysymys kuitenkin. Onko tuo sellanen ala, mikä oikeesti mua kiinnostaa? Kauppaa, taloushallintoa. Verotoimistoa, Kelaa, työkkäriä, vakuutusyhtiötä, pankkia - siinä ne työpaikkamahdollisuudet äkkiseltään ajateltuna. Tiedän jo vastauksen: ei kiinnosta. En mitenkään osaa kuvitella viihtyväni vaikkapa pankissa. Tiedän kyllä, että myös kaupan alalla vois edetä helpommin, jos olis tradenomi. Mutta haluanko mä edetä jonnekin hallinnollisiin hommiin??

Mun haave olis ensisijaisesti kiva työ - palkka on sinällään sivuseikka. Mä en usko, että koskaan tulen tekemään töitä, missä tienaan paljon. (Mun mielestä paljon on esim 2000€/kk.) Enkä sellasta ees kaipaa. Mä toivon, että voin tehdä töitä kohtalaisesti, ja saan kohtalaisen palkan. Kun meitä on kaksi tienaajaa tässä perheessä, me kyllä eletään vaikka en tienaiskaan suuria. Olen paljon mieluummin kivassa työssä, vaikka pienemmillä tuntimäärillä ja palkoilla, kuin kauheen vaativassa, aikaa vievässä ja kovapalkkaisessa työssä.

Joten??? Mitä mä tekisin?? (Sen lisäksi, että nyt menen nukkumaan...) 
Mitä SÄ tekisit jos olisit mä???

Heli

21 kommenttia :

  1. Jos olisin sinä, niin miettisin ensin, minkälaista työtä haluaisin tehdä ja hakeutuisin sen alan koulutukseen. Toki siihen varmasti vaikuttaa oman asuinalueen koulutusmahdollisuudetkin, mutta toisaalta nykyisin on tarjolla jos jonkinlaista monimuoto- ja etäopiskelumahdollisuutta. Eri alojen työllistymismahdollisuudet vaihtelevat paikkakunnittain ja vuosittain. Jos jollakin alalla on huonot työllistymismahdollisuudet asuinalueellasi, niin ehkä sitä alaa ei kannata ensimmäiseksi miettiä, jos ei ole valmis muuttamaan. Toisaalta elämä on monesti täynnä kaikenlaisia sattumuksia ja asiat tuppaavat järjestymään, ainakin pitkällä aikavälillä.

    Ei siitä merkonomin tutkinnostakaan varmaan mitään haittaa ole, mutta jos sinulla jo siihen hommaan on ammatillinen pätevyys, niin ei se niin arvostettu tutkinto työmarkkinoilla varmaankaan ole, että siihen kannattaisi aikaansa käyttää. Sanoo henkilö, jolla on ko. tutkinto kyllä olemassa yli kahdenkymmenen vuoden takaa, mutta sen jälkeen jo muitakin tutkintoja ja opintoja.

    VastaaPoista
  2. Ai hitsi, on sulla miettimistä! Toisaalta noi mietinnät tuntuu erittäin tutuilta, ja tavallaan on kiva huomata, et on muitakin aikuisia ihmisiä, jotka ei ole välttämättä vielä löytäneet sitä loppuelämän työpaikkaa. No mä en ainakaan ole, koska en ole töissä ollenkaan, hih...

    Mut joo, mulle tuli tekstisi alkupuolella tarve sanoa, et mene nyt hyvä ihminen sinne amk:hon, kun kerran rahkeet selvästi riittää. Mutta myöhemmin mietin, et ehkei sittenkään. Toki tradenomeilla on tosi monipuoliset mahdollisuudet, mut jos nämä luettelemasi paikat ei kauheesti nappaa, vois äkkiseltään kuvitella, ettei se ehkä sit kuitenkaan ole sun ala. Ja jos työn mielekkyys menee tienaamisen edelle, niin mikset voisi harkita jotakin muuta...? En tiedä, kuinka paljon saisit amk:ssa vapautuksia, mutta kyllä siihen tutkintoon kuitenkin oma aikansa menee, joten siinä ajassa vois opiskella kokonaan jonkun uudenkin ammatin. Oletko muutes koskaan käyny ammatinvalintapsykologilla? Sori jos olet sen jossain maininnu, en nyt muista... Mut tosiaan, vaikka sieltä ei välttämättä mitään selvää vastausta saa, psykologin kanssa vois pohtia erilaisia vaihtoehtoja.

    Mä kuitenkin näen sun tilanteen siinä mielessä positiivisena, et sulla on työ, joka on ihan ok sun mielestä. Siis ettei sulla ole mitään suurta paniikkia ja pakkoa päästä siitä pois (tai näin olen ymmärtänyt). Et niin ku siinä mielessä voit rauhassa miettiä.

    No joo, ihmeellinen luennoitsija minusta taas kuoriutui. Nyt käyn oman koulutyön kimppuun, huoh...

    KOITAHAN JAKSELLA POHDINTOJESI PARISSA :)

    VastaaPoista
  3. Pyrkisin sinne amk:hon. Kun on kerran energiaa ja lukupäätä.
    Toisaalta, mikä työ sitten olis sitä kivaa? Pitäs kokeilla kaikkia maailman töitä, että sen keksis...

    Oon kanssa miettiny työasioita, että jos vaihtas mukavampaan työhön, mutta en mie tiiä, missä mie viihtyisin. Eihän sitä voi tietää, ennenku kokeilee. Ja siihen mulla taas ei oo varaa. Ja opiskelut voi kyllä hylätä, sitäpaitsi eläintenhoitajaksi opiskelevia riittää eikä niille kaikille oo töitä.

    VastaaPoista
  4. teitpäs vaikean kysymyksen?mä ku en oo koskaan tuosta alasta ollu ees kiinnostunu,enkä oo edelleenkään...:)hoito-ala on mun juttuni,mutt...mihin sitä sit itte lähtis opiskeleen,ku se aika ois eessä parin vuoden sisään.Siinäpä mietittävää:)
    Toivottavasti löydät itsellesi parhaan ratkaisun <3

    VastaaPoista
  5. Minä kävisin hakemassa kirjastosta Annastina Vrethammarin kirjan Ajattele elämäsi hyväksi ja lukisin sen ajatuksen kanssa.
    terv. kaima

    VastaaPoista
  6. Näitten samojen asioitten kanssa itsekin painin ja toivoisin, että joku kertois mullekin, mikä lopulta on viisasta ja mikä ei.
    Ei oo helppoa.

    Onko olemassa joku sellainen (ihan muu) työ, jota haluaisit tehdä? Jotain ihan totaalisen erilaista?
    Voisitko ajtella kouluttautuvasi kokonaan johonkin ihan uuteen ammattiin? (Ei valitettavasti ole heittää esimerkkejä, kun en niin hyvin sua tunne, mutta vaikka jotain eläimiin tai luontoon tai käsillätekemisiin liittyvää tulee nyt hatusta mieleen).

    Työn mielekkyys ajaa kyllä itselläkin ison palkan edelle. Tai olishan se kiva, jos olis mielekäs työ, josta maksetaan korkeaa palkkaa, mutta noista kahdesta tän ikäisenä kyllä jo mieluusti valitsee sen, että voi oikeasti sanoa tykkäävänsä työstään.

    Ehkä sun nyt tähän hätään kumminkin kannattaa jatkaa sitä aloittamaasi koulua ja mietiskellä siinä matkan varrella muita vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
  7. Hei Heli,
    kaikki empatiani sinulle pohtiessasi näitä asioita. Ne eivät ole aina kovin helppoja. Minusta tuntuu, että sinä taidat kuitenkin syvimmällä sisimmässäsi tietää mitä tahdot. ;)
    Kirjoitin aihetta sivuavan blogikirjoituksen, jos kiinnostaa, sen voi lukea täältä:
    http://www.kaarinadavis.com/2013/09/tiedatko-mika-sinusta-tulee-isona.html
    Tsemppiä! Kyllä kaikki asiat selviää ja järjestyy. :)

    VastaaPoista
  8. Aaken äiti: sepä se, kun mä en ees tiiä mitä tahtoisin tehdä... Mulla on koulutus kaupan tädiksi (myynnin ammattitutkinto) mutta tuo koulutus on nyt sitten sellanen missä voisin opiskella sitä taloushallinnon puolta, eli suuntautua toimistohommiin. Mun opiskeluja kyllä suurestikin rajoittaa (tietämättömyyden lisäksi) se, että perheellisenä ei ihan kauheen helposti pysty vain heittäytymään kokeilevaksi opiskelijaksi, pakko on jostain rahaakin saada.

    Terhi: on miettimistä, on. Oon käyny ammatinvalintapsykologilla vaikka miten monta kertaa, ja kas vain, aina sieltä pukkaa tuo toimistoala... senkin vuoksi viimein sitten päätin sitä kokeilla. Mun taipumukset ja kiinnostuksetkin viittaa sinne kirjanpitohommiin, mutta jostain syystä sellanen 8-16 samaa hommaa vuodesta toiseen tuntuu tosi vaikealta ajatella. Olispas kiva, kun vois käytännössä kokeilla vaikka pari kk jotain tuollasta työtä... ja mullahan olis ollu siihenkin mahdollisuus pari vuotta sitten, mutta en jostain syystä vaan saanut itseäni sinne motivoitua. Nyt mietin että oliskohan kannattanu...

    Sanna: oman alan löytäminen taitaa olla sellanen meidän ikäisten kipupaikka vähän yleisemminkin... kun tavallaan tietää mitä haluaa ja mitä ei, ja sitten kuitenkaan ei niin varmaksi tiiä... ja sitten ei oo enää samalla lailla mahkuja opiskella kuin nuorena ja perheettömänä. *huoh*

    Suvi: hoitoala ja etenkin lapset mua jollain lailla kiinnostaa myös, mutta sitten joka asiaan tulee aina se mutta. Sitä se ammatinvalintapsykologikin mulle sanoi: mitä vaan se ehdottaa niin mä sanon "joo, mutta..."

    Omat eväät: kuule, otin vinkistäsi vaarin ja kävin varaamassa sen kirjan kirjastosta. Kiitos vinkistä siis!!

    Annukka: sitä mä ajattelin nyt käydä miettimään - sitä jotain ihan muuta kuin mitä tähän asti olen ajatellu. Aion ihan laittaa paperille asioita ja miettiä sen pohjalta. Mut kyllä on vaikee savotta siinä!! Tuota viimeistä lausettasi mä olen tässä pohtinut itsekin...

    Kaarina: ompa hassu sattuma, nimittäin olen kovasti viime aikoina miettinyt sinua ja sinun tekojasi ja sanojasi!! Irti oravanpyörästä on lempikirjojani. Luenkin blogiasi ja tuo kirjoittamasi teksti, sekä siellä olleet linkit aiempiin teksteihin (jotka kyllä olen myös jo aikanaan lukenut), oli tosi hyviä. Paljon pohdittavaa, ja aika pitkälle sinun vinkkiesi perusteella aionkin nyt alkaa näitä asioita miettimään. Kiitos tsempistä!

    VastaaPoista
  9. Tervehdys!

    Ei taida enää merkonomit esim. Kelaan päästä töihin, vaan alin koulutusvaatimus on AMK-tason koulutus (korkeakoulutaso). Tradenomin papereilla pääsin Yliopistoon suoraan maisterivaiheeseen.
    -maru-

    VastaaPoista
  10. En ole itse koskaan ymmärtänyt noita merkonomin papereita, joten siksi suuntaisin sinne tradenomiksi samalla vaivalla. Ei ne opinnot sen vaativampia ole. Ja tiedän niitä käyneenä, että todellakin pärjäisit. Siitä ei tule olemana kyse. Itse luin ympäristövaikutusten arviointia, silloin kun opiskelin tradenomiksi. Kannattaa oikeasti selvittää mitä suuntautumisvaihtoehtoja siellä on. Siellä voi olla oikeasti jotain kivaakin. Tradenomit voi tehdä oikeastaan mitä vain, on siellä henkilöstöjohtamistakin ja sehän edesauttaisi kaupanalallakin esimiestehtäviin pääsyä tai jotain vastaavaa. Toisaalta jos viihdyt nykyisessä työssäsi, niin miksi turhaa kouluttaudut miksikään? Toisaalta ymmärrän sua kyllä, sulla on samanlainen eteenpäin hamua asenne kuin minullakin. Haluaisi päästä elämässä eteenpäin. Tuo työllisyysjuttu on kyllä kinkkistä.... mitä töitä alueella yleensä on tarjolla.

    Jos tekisit samassa ajassa ne tradenomi opinnot, mitä nyt nämä merkonomin opinnot niin koita ihmeessä päästä sinne tradenomipuolelle.

    On siinä se ongelma, että jos on korkea koulus, ei välttämättä pääse enää niin helpolla hanttihommiin... mikä on vähän outoa. Mutta toisaalta ei sitä koulutusta sitten tarvis työnhaussa kertoakkaan, jos sellanen tilanne tulisi.

    Mutta ei se väärä vaihtoehto olisi tehdä nykyistä työtäkään, jos kerran siitä tykkäät. Ehkä elämässä voisi päästä eteenpäin muullakin tavalla kuin kouluttautumalla (kaupan alalla kun luulisi riittävän töitä jatkossakin?). Mutta eteenpäin sun selvästi tekee mieli mennä... sillä tradenomikoulutuksella voisit harpata vähän suuremman askeleen eteenpäin. Voi olla että innostuisitkin niistä töistä, sitten kun oppisit ymmärtämään niiden moniuloitteisuuden! Ei kannata ajatella liian pitkälle... (sanon minä, joka en osaa mitään muuta tehdäkkään kuin katsoa pitkälle.... se on raskasta).

    VastaaPoista
  11. Ja nyt kun luin tuon sinun oman kommenttisi, niin lue nyt ihmeessä jotain sellaista että pääset kirjanpitäjäksi!!! Niille riittää töitä, jatkossakin! Tradenomipuolella oppisit enemmän ja töiden saantikin olisi varmasti helpompaa (jos siellä siis on sitä alaa)!

    Kyllä Heli! Susta tulee huippukirjanpitäjä! Ja jos meillä on joskus joku firma, niin sä olet sitten meidän kirjanpitäjä! --- niin katso nyt mitä mä puhun. Hyvä että olen töihin päässyt 12v opiskelun jälkeen, kun taas jo mietin mitäs sitä sitten voisi tehdä...

    VastaaPoista
  12. Maru: joo, merkonomi ei taida olla enää oikein muuta kuin se tie mitä pitkin mennään joko kaupan kassalle tai korkeakouluun. Tradenomi pitää olla jo vaikka missä ja tuossa kohtaa tarkoitinkin just sitä, että kiinnostaako mua ees noi työt mitä tradenomi tekee, kuten just se kela ja vakuutusyhtiö ja pankki jne. (ei kiinnosta, ei...)

    Saariston kasvatti: minusta on vähän hassusti ja ehkä jopa ylenkatsotusti sanottu tuo, että et ymmärrä merkonomin papereita... no minä kyllä ymmärrän, koska lapseni ja niiden kaverit on sen ikäisiä että opiskelevat sitä toista astetta, ja sieltä on valmistunut tai tulollaan juurikin esim merkonomeja useitakin. Kuten Marulle kommentoin, niin se voi olla tie vaikka kaupan kassalle, mutta myös se pakollinen tie jatko-opintoihin. Joita tosin ei kaikki edes halua, vaan on ihan tyytyväisiä "vähempäänkin". Minä en oikein tiiä mitä haluan ja sitä tässä kovasti mietin kaiket päivät. Tavallaan eteenpäin, joo, toisaalta taas sitten mietin miksi haluaisin (vai haluaisinko??) korkeamman tutkinnon. Mikä muuttuis sen myötä vai muuttuisko mikään, ja haluanko edes minkään muuttuvan? Jatkan miettimistä...

    VastaaPoista
  13. Jeps...en dissaa merkonomomeja, koska olen myös tuon tutkinnon suorittanut. Olen myös tehnyt suuren osan elämästä kirjanpidon töitä. Mielestäni amk:ssa käydään asioita ja opiskellaan laajemmin nk. asiantuntijoiksi. Mutta en sano mitään merkonomiopinnoista ja sen tasosta, koska omasta tutkinnostani on jo aikaa. Se on vaan totuus, että kun nuoret eivät välttämättä pääse töihin, he opiskelelevat eteenpäin ja se myös tarkoittaa, että työnantajilla on mistä valita. Osaavista kirjanpitäjistä ja varsinkin palkanlskijoista on pula, eli ala varmasti työllistää.

    VastaaPoista
  14. Maru: ja toi mua nimenomaan kanssa mietityttää, että etenkin täällä missä niitä tradenomejakin koulutetaan on mistä valita... työkkärissä vähän niin kuin ymmärsin siihen suuntaan, että täällä on työttöminä tradenomejakin aika lailla. Voi hitsi tää miettiminen vie multa kohta järjen... välillä oon ihan että kyllä se merkonomi mulle riittää, välillä että pitäiskö sit kuitenkin sinne amk:hon ja jos sieltä vaikka kuitenkin jotain mielenkiintoista eteen tulis... Tuolla kurssillakin ope sanoi jo ekana päivänä ja toinen ope tänään, että "sitten ne jatko-opinnot" eli kaikki opet olettaa että tästä sit porukka jatkaa vielä jonnekin muualle.

    Kirjanpitäjän homma kiinnostaa ja ei kiinnosta, voi hemmetti kun tietäis siitä käytännön työstä ihan oikeesti enemmän, näkis onko se mun juttu ja muutaman vuoden opiskelun väärti.

    VastaaPoista
  15. Onkohan työkkärin kautta mahdollista päästä työkokeiluun? Onko sellaisia vielä? Kuuluuko nykyiseen opiskeluun työssäharjoittelujaksoja jotka voisi suorittaa jossain esim. tilitoimistossa. Olen myös itse "selkävaivainen" ja tuo istuminen näissä toimistohommissa on kovaa..itse haaveilen sen takia työstä jossa voisi liikkua enemmän. Senkin takia kannattaa kokeilla ensin sopiiko kirjanpitäjän työ itselle, jos mahdollista. Työhän se sitten oikeasti siihen ammattiin opettaa, mutta Suomessa pitää joka asiaan olla alan tutkinto tai joku muu certifikaatti todistamaan pätevyyttä ;)

    VastaaPoista
  16. Voi että kun mä olisin jopa päässyt pari vuotta sitten sellaseen työkokeiluun... vaikka miten monelle alallekin tarvittaessa, mutta en mennyt... se harmittaa nyt niin kovasti. Mutta jokin uskallus puuttui, pitkään olin työtön ja se vaan veti jotenkin ihan toivottomaksi ja pelokkaaksi olon ja sitten vaan palasin tuonne kauppaan, samaan vanhaan tuttuun turvalliseen työhön mistä olin halunnut pois ja lähtenyt pois. Mä en usko että sellaseen kokeiluun enää pääsisi, koska olen kuitenkin vakityössä, vaikka pienellä sopimuksella olenkin.

    Ihan totta toi selkäjuttu, mullakin on selkä aika heikko ja tavallaan kaupassa on hyvä kun pääsee liikkumaan päivän mittaan niin paljon. Toisaalta sitten siellä on raskasta nosteltavaa ja se tekee selälle pahaa. Mulla prakaa myös ranne, ajoittain se kassatyö (ja varmaan nostelu ja hyllytyskin) tekee tosi pahaa, mutta veikkaan että vielä pahempaa tekee tietokonetyö...

    Uskotko, että oon aika toivoton kun mietin näitä puolesta ja vastaan -asioita enkä löydä vastausta mistään...

    VastaaPoista
  17. Jos mä oisin sä, en ainakaan opiskelisi merkonomiksi. Tiedän, että työnkuvasi ei nykyisessä paikassa muuttuisi tutkinnon myötä miksikään eikä se käsittääkseni vaikuttaisi sun palkkaan. Lukisin tradenomiksi, jos se "alan" työt mua oikeesti kiinnostais. Sillä tutkinnolla paremmat mahikset saada muita työtehtäviä kuin merkonomin papereilla. Nykyään vaan noita trademejakin on aika paljon eikä kaikille niillekään vissiin ole töitä.

    Ei kauheen kannustava kommentti, mutta... Tsemppiä!

    VastaaPoista
  18. ...mutta totta. Niimpä, ja siksi tässä sitä niin hirveesti mietinkin... Toisaalta mulla on ajatukset vähän pidemmällä kuin tähän omaan työpaikkaan jäämisessä. Esim niissä hommissa mihin sillon oli haku olis tarvinnut taloushallinnon opintoja... Ja jos nyt en muita töitä sais kun tätä omaa jatkaisin, niin se ei olis varsinaisesti maailmanloppu. Sen kuitenkin tiedän, että noi varsinaiset tradenomin hommat EI kiinnosta, eli en koe kauheen järkeväksi sitä alkaa opiskelemaan ihan vaan siksi, että olis sit korkeampi tutkinto. Mieluummin sit ihan vaikka joku toinen ala (mutta mikä...??). Ja tosiaan työkkärissä kuulin, että täällä on tradenomejakin työttömänä.

    VastaaPoista
  19. On sinulla tässä pähkäilemistä! Miksi ruveta isona? Lueskelin tätä blogiasi vähän taaksepäin, ja puhut sellaisista asioista kuin luonto ja valokuvaus.

    Onko niistä työksi?

    Olisiko sinulle mahdollista kouluttautua niihin liittyvälle alalle?

    Nyt kannattaa ruveta siksi, mikä oikeasti haluaa olla! Ja valita sellainen työ, jota jaksaisi tehdä vanhaksi asti.

    Täydellistä työtä ei ole, eikä kaikkea voi saada. Toivotan viisautta!

    VastaaPoista
  20. Keskeneräinen: viisautta tarvittais ja kovasti!! Valokuvausta meinasin jossain vaiheessa mennä opiskelemaan sellaselle puolen vuoden kurssille (ihan päivittäistä opiskelua siis) mutta sitten tulee ai-na eteen se yksi iso este: raha... Enkä mä usko, että sillä kurssilla vielä ammattitaitoa alalle sais, se on ennemminkin sellanen valmistava koulutus kunnon opiskeluja varten.

    Ehkä mä pitäydyn tässä kaupan hommassa ja vähän koitan opiskella taloushallintoa siihen päälle ja sitten joskus ehkä jos sitä valokuvausta vois opetella vaikka harrasteena lisää...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥