No nythän mä oon vallan innostunut taas tänne napsuttelemaan juttuja! Saa nähdä, miten kauan tätä kestää... toivottavasti kestää, sillä vaikka teitä ei kiinnostaisi, niin itseäni näiden juttujen muistiin kirjaaminen kiinnostaa paljonkin. Vielä vuosien päästäkin käyn lukemassa omia juttujani ja muistelen menneitä. Äskettäin luin koko vuoden 2012 jutut läpi (niitä ei suurimmaksi osaksi löydy enää blogista) ja olo oli aika raskas, koska se oli vuosi, jolloin oli kaikenlaista rankkaa menossa koko ajan. Toisaalta on erittäin hyvä katsoa välillä sinne kauas taakse ja sitten todeta, että hengissä selvittiin siitäkin. Ja että kaikki se p*ska on onneksi takana päin ja tilanne on tänä päivänä ihan jees, mistä voi olla kyllä kiitollinen.
Tänään ajattelin kirjoitella muistiin vuoden 2024 rahankäyttöä ja muutenkin mietteitäni aiheesta. Olen vuosikausia tehnyt omaa "kirjanpitoa", eli kerännyt talteen kaikki kuitit ja koostanut kuukausittain sitten niistä Exceliin tulot ja menot. Koneellani näyttäisi olevan tietoa aina vuodesta 2016 asti ja sitä ennen tein tätä samaa ruutuvihkoon. Hulluutta, on mulle kommentoitu, mutta mun mielestä se on mukavaa ja mielenkiintoista.
Tänä aamuna siis laskeskelin loppuun vuoden 2024 tulot ja menot. Meidän rahatilanne on esimerkiksi tuosta aiemmin mainitusta vuodesta 2012 parantunut aivan huomattavasti. Silloin oli todella tiukkaa, olin osin työttömänä ja tein monet kuukaudet vain vähän osa-aikaista työtä tarvittaessa kutsuttavana. Lapset asui vielä kotona ja tulojen ja menojen suhde oli kyllä jäätävän hirveä. Toisaalta me ei olla käytetty luottokortteja kuin muutamia kertoja elämässä, eli ei sinällään silloin varsinaisesti velkaannuttu enempää kuin mitä talolaina oli, koska olen ollut tarkka rahojen kanssa. Mutta ruokaa piti aika ajoin ostaa tilille, mikä tietenkin aiheutti kierteen maksujen kanssa.
No, ne ajat on takana päin ja tällä hetkellä kahden työssäkäyvän, velattoman aikuisen taloudessa on tilanne oikeastaan tosi hyvä. Säästöjä kertyy, voidaan auttaa tarvittaessa lapsia ja läheisiä ja annan kuukausittain myös pienet summat muutamaan eri hyväntekeväisyyskohteeseen. Tästä pieni sivujuonne: Meillä on koko yhteisen historiamme ajan ollut miehen kanssa yhteinen tili, jonne menee kaikki tulot. Mies kommentoi joku aika sitten mun lahjoituksia, että "en käy töissä sitä varten, että ne rahat sitten annetaan jollekin muulle". Minä kommentoin takaisin, että "en minäkään, että ne rahat poltetaan savuna ilmaan" (taitaa minun lahjoitukset olla kuukaudessa paljon vähemmän kuin tupakkaan menevä raha...). Asiasta ei ole sen jälkeen enää keskusteltu.
No niin, tarkoituksenani ei ole tosiaankaan mitenkään brassailla raha-asioilla. En avaa meidän tuloja sen tarkemmin kuin että miehen tienesti on ehkä juuri ja juuri siellä suomalaisen keskituloisen kohdalla. Oma palkkani taas on huomattavasti sen alle! En ole koskaan tienannut paljoa, mutta kun kahden ihmisen tulot laittaa yhteen ja elelee niukasti, niin hyvin näyttäisi pärjäävän. Minun käteen jäävää tuloa nostaa nyt se, että mulla on pitkä työmatka ja saan siitä verohyödyn etukäteen, eli mulla on hyvin pieni veroprosentti. Mulla ei juurikaan ole toivoa esim. palkankorotuksesta, koska työpaikallani ei todnäk vain ole sellaiseen varaa. Eli ei kyllä palkassa näy vaikkapa se, että olen ammattikorkeakoulun käynyt. Mutta koska näinkin on hyvin pärjätty ja koska pidän työstäni paljon, en minkään palkka-asian vuoksi edes haaveile jostain toisesta työstä.
Opin todellakin tarkaksi rahankäyttäjäksi silloin, kun minun tulot oli äitiyspäivärahoja ja kotihoidontukea (ja sitä aikaa kesti lähes 10v) ja mies oli ihan tavallinen duunari (mitä on edelleenkin). Pienten tulojen (ja monen lapsen) kanssa ei kuulkaa todellakaan matkusteltu, käyty ulkona syömässä, osteltu merkkivaatteita tms. (Onneksi ei ollut silloin myöskään sosiaalista mediaa, joka olisi voinut aiheuttaa paineita.) Tämä niukistelu on sitten jäänyt päälle, vaikka täytyy sanoa, että kun äsken katsoin vuoden 2024 yhteenlaskettuja lukuja, tuli vähän sellanen olo, että hetkinen... mites nyt onkin näin paljon rahaa käytetty tähän ja tuohon kohteeseen?? Vaikuttaisi siis siltä, että kun ei tarvitse pennejä enää laskea, rahaakin tulee käytettyä reippaammalla kädellä. Ja sen vuoksi siis ajattelin, että kirjoitan tännekin asiasta, koska en pidä tästä suuntauksesta, mikä meidän taloudessa on nyt näköjään käynyt!
Mä hämmästelen usein etenkin sitä, miten paljon ruokaan menee rahaa. Mä en enää juurikaan kokkaa kotona, en ainakaan missään nimessä päivittäin. Mies syö työpäivinä lounaspaikoissa ja mulla on jotain evästä mukana - siinä on muuten yksi pihiyden esimerkki minussa: en todellakaan raaski laittaa päivittäin +- kymppiä lounaaseen! Saatan siis tehdä itselle ison satsin jotain ruokaa, jota sitten pakastan ja otan mukaan töihin. Myös jogurtti, leipä, hedelmät ja kasvikset on mun eväitä. Ruokaosio on kuitenkin aika iso, kun ajattelee, että kyseessä on vain kahden ihmisen syömiset... Toisaalta osiossa on mukana myös kodin perustarvikkeet (pesuaineet, vessapaperit yms) sekä karkit ja herkut, eli ihan kaikki ei ole ruokaa. Mutta noiden herkkujen osalta on kyllä tänä vuonna tehtävä parannusta! (Aiemmin erittelin herkut ruoista, mutta sittemmin olen yhdistänyt noita kategorioita. Hyvä konsti huijata itseään, kun se herkkuihin käytetty raha hukkuu tuonne muiden sekaan...)
Toinen iso osio oli kauneus ja terveys, jonne kirjaan lääkärit, lääkkeet, hiustenleikkaukset yms. Ihmettelin, miten se on niin suuri... mutta sitten tarkistin, että todellakin, mulla oli se rautainfuusio ja olen myös hankkinut uudet silmälasit keväällä (ja täytyy sanoa, että on ihan törkeää, miten kallista on tällainen pakollinen asia hankkia!!).
Kolmas iso osio oli "omat jutut". Kirjailen sekä itselleni että miehelle tällaiset osiot, ja nyt hämmästyin, miten se minun osio olikin niin suuri. Mutta tosiaan, olin viime vuoden aikana kolmeen otteeseen tyttären luona Lapissa (2 x omalla autolla ja kerran lentäen) ja käytiin myös yön yli Norjassa yhdellä kerralla. Lisäksi kävin ystävän luona Englannissa. Reissasin siis viime vuonna enemmän kuin monena vuonna yhteensä!
Mä olen viime vuonna ostellut myös aika paljon tunikoita ja paljasjalkakenkiä. Tänä vuonna on ostokielto niiden kohdalla!! Olen ostellut myös melko huolettomasti kynttilöitä (mikä outo kohde!!) ja niiden hankinta on sallittua vasta sitten, kun entiset on polteltu pois. Ja sitten olen ostellut netistä vaikka minkälaisia jumppa-, ruoka- ja hyvinvointikursseja. No, pelkkä ostaminenhan ei kuntoa kohenna tai kokkaustaitoja paranna, joten nyt on todellakin ostokielto niidenkin kohdalla. Pitäisi oikeasti kunnostautua ja tehdä niillä jotain...
Koen siis, että vaikka on ns. varaa hankkia asioita, niiden järkevyyttäkin pitäisi miettiä kerran tai vaikka kaksikin. Olkoot nyt sitten viime vuosi opetuksena ja tänä vuonna pistetään turhat hankinnat nolliin. Mun ajatus on pitkään ollut, että ostetaan vain tarpeeseen, enkä toisaalta mielestäni nyt mikään ihan mahdoton shoppailija ole. Mulla ei mielestäni ole myöskään esim. ihan kauheasti vaatteita, mutta toisaalta kyllä mä vähemmälläkin pärjäisin (sama kenkien kanssa). Nuo jumpat mua ehkä eniten nolottaa, koska todellakaan se, että luen koneelta erilaisia juttuja ei vie mua askeltakaan kohti parempaa kuntoa saatikka vähennä näitä valitettavasti viime vuosina "saavutettuja" kiloja. Herkkujen ostokin on kyllä niin turhaa kuin olla voi, etenkin kun sitten manailen kuvajaistani ja kiukuttelen, kun ei vaatteet mahdu päälle.
Ja vaikka tässä nyt suunnittelenkin kulujen karsimista, niin edessä taitaa olla uuden pesutornin hankinta. Ei nimittäin auttanut korjailut, vaan kuivurin vika tuli hetken päästä taas takaisin. Ostettiin myös uusi telkkari (se mua vähän kyllä mietityttää... ei nyt ollut ehkä mikään kaikkein pakollisin hankinta). Saas nähdä, milloin meidän 15 vuotta vanhat jääkaappi, pakastin ja liesi sanoo sopimuksensa irti (liesi on ollut osittain rikki jo varmaan 10 vuotta), mutta toisaalta tuollaisia välttämättömiä hankintoja on vaan pakko tehdä (siis jos hajoavat). Auton akkukin ilmoittelee ongelmista, auto ei eilen käynnistynyt parin päivän pakkasessa seisomisen jäljiltä. Eli välttämättömiä hankintoja tarvitsee tehdä ja on onni, että siihen ei talous kaadu (kuten olisi vaikka vielä 10v sitten käynyt). Karsintaa voi tehdä sitten niiden ei niin välttämättömien kohdalla ja tämän otan tavoitteekseni tänä vuonna.
****
Ulkona onkin sää mennyt aivan sumuiseksi. Nyt vähän harmittaa, kun en eilen ehtinyt lenkille, kun aurinko paistoi ja oli aivan ihana ilma. Mutta ehkä se vaan täytyy vetää vaatetta niskaan ja lähteä sumun sekaan - kunhan ensin selvitän loput pyykit. Kuivurin temppuilu on oikeasti aika ärsyttävää ja hidastaa kummasti tätä pyykkihommaa.
Millaisia mietteitä teillä on rahankäytöstä? Vai mietittekö yleensäkään? Onko kukaan muu yhtä "hullu" ja laskee tulot ja menot sentilleen joka kuukausi, vuosi vuoden jälkeen...? =D
Mukavaa loppiaista!
Ihmeen pienellä sitä tulee toimeen kun vaan niin haluaa. Ja kyllä niitä pakollisia kuluja vaan tulee. Yhteen aikaa iskä kirosi kun töistä tai muualta tuli hieman ylimääräistä niin kotona hajosi aina jokin laite. Ei kaikkien tarvi tai halua käydä syömässä jossain. Omat eväät ovat monesti paljon parempia.
VastaaPoistaJoo, kyllä sitä pärjää pienellä, niin paljon on turhuutta maailmassa! Onneksi ne teidän isän ylimääräiset rahat on tulleet just sopivasti silloin, kun on tarvetta ollut. Vaikka kyllähän niitä olis varmaan ollut kiva käyttää johonkin muuhunkin, itse valittuun tarkoitukseen.
PoistaEväät (töissä) on oikein hyvä juttu, ainakin silloin, kun olen tehnyt jotain kunnollista ruokaa. On aikoja, että syön vaan leipää ja jogurttia, se ei ole pitkän päälle ihan paras valinta.
Ei leipä eväissä ole mitään vikaa. Ota jotain pientä muutakin mukaa, hedelmiä.ym.
PoistaJuu, on mulla aina myös kasviksia, marjoja, hedelmiä - jotain sellasta. Mutta aika ajoin se kunnollinen lämmin ruoka olisi ehkä viisaampi vaihtoehto, siihen koitan nyt jatkossa panostaa.
PoistaSulla on nyt tosiaan oikein kirjoitusputki päällä :D. Se on kiva se, koska olen kaivannut sun Helimäisiä tekstejä <3.
VastaaPoistaTää oli kiinnostavaa luettavaa, koska kyllähän niistä omista tuloista ja menoista kannattaa olla kartalla, vaikkei sinällään olisi pakollista tarvetta penniä venyttääkään.
Meillä on yhteinen tili, joka kulkee edelleen nimellä "remonttitili", josta aikanaan maksettiin asunto- ja remonttilainoja, joita ei kumpaakaan enää (onneksi) ole, eikä toivottavasti tulekaan mitään pakollisia isoja remonttitarpeita.
Tiedostan koko ajan, että öljylämmityksestä pitäisi päästä eroon, mutta se on niin kallis investointi, ettei maksa meidän aikana itseään takaisin ja meidän talo on sitä ikäkaaliperia, ettei sitä varmaan kukaan uskalla edes ostaa, vaikka sieltä joskus itse jouduttaiskin muuttamaan pois. Siis jos joskus ei enää pystytä kiipeämään portaita, joita meillä riittää.
Tälle tilille siirrän molemmilta tasasumman joka kuukausi ja sieltä maksan yhteiset laskut. Omat tilit on sitten omia tilejä ja niiltä kumpikin maksaa omia eläkesäästöjään, harrastuksiaan ym. Ruokia ostellaan molemmat, niistä ei pidetä mitään kirjaa. Jos pidettäisiin, mun osuus olisi varmaan isompi, koska olen meistä se, joka ostaa hedelmät, vihannekset, marjat ym. ja mies puolestaan enimmäkseen omia herkkuruokiaan eli Saarioisten riisipuuroa ja Kokkikartanon lohikeittoa :D.
Ne vapaaehtoiset eläkesäästöt (joita olis kannattanut alkaa keräämään jo paljon, paljon aikaisemmin vaikka ihan vaan pieninä kk-summina, mutta silloin ei ollut sen enempää ymmärrystä kuin rahaakaan) vie aika ison osan palkasta. Lisäksi mulla menee 50 eur/kk suoraan tililtä liikuntakeskuksen jumppiin. Siitä en tingi, koska se kaikki on "kotiinpäin" ja käyn ahkerasti, joten kertakäynneille ei jää kuin muutama euro hintaa. Lisäksi mulla on uimahallin kymppikortti tai pari vuodessa, se ei tee paljon. Golfin kausimaksu vie muutaman satasen, mutta kausi kestää yli puoli vuotta ja pelattua tulee sen verran ahkeraan, että kierrokselle ei jää hintaa kuin murto-osa verrattuna siihen mitä yksittäinen kierros maksaisi.
Lounaalla käyn työpäivinä ja vaikka kymppi yhden ihmisen yhteen ruokaan tuntuu paljolta, maksan sen mieluusti, koska sillä rahalla saan syödä vatsan täyteen itsetehtyä terveellistä ruokaa ja erityisesti niitä kaikenlaisia vaihtelevia kasvislisäkkeitä, joita olen itse laiska tekemään. Ylipäätään olen laiska tekemään mitään ruokaa, joten valmis lounasbuffet on mulle ihan perfekt.
Poikia jeesataan myös tarpeen mukaan ja oikeastaan kaikki tai ainakin suurin osa menee muutenkin tavallaan ihan järkevään tarkoitukseen. Ei välttämättä välttämättömään, muttei mihinkään turhaankaan. Paitsi että kalliit aikakauslehdet vie kyllä ihan liikaa rahaa ja pyhä tarkoitus on irtisanoa tilauksia ja pitää taukoa. Voin ihan hyvin sinä aikana lukea niitä mun vanhoja lehtiä, joita on kertynyt melkoiset pinot, enkä enää tunnista mitkä niistä olen lukenut ja mitä en.
Tänä vuonna aion hyvällä omallatunnolla käyttää rahaa myös ihan täyteen "turhuuteen", koska on mun 60-vuotisjuhlavuosi ja sitä haluan juhlistaa jollain erityisillä elämyksillä sitä mukaa, kun niitä keksin. Ilo kestää pidempään ja varmaan tulee halvemmaksi kuin järkätä jotkut isot kertajuhlat, jotka ei muutenkaan ole mun alaa. Viiskymppiset jäi pitämättä ja juhlistamatta muutenkin, mutta tätä en nyt halua jättää kokonaan väliin.
Jaa niin. On tullut itsekin korona-aikana ostettua muutama ihan turha verkkokurssi, joiden voimassaolo lienee umpeutunut jo vuosia sitten, enkä enää edes muista mitä ne oli. Jotenkin silloin halusin tukea pieniä yrityksiä, mutta eihän toi nyt kovin järkevää ollut.
Ihanaa, kun olet löytänyt tänne taas ja kommentoinut!! On aina niin kiva saada vastakaikua jutuillensa.
PoistaVoihan rempat ja niiden tarpeet! Ymmärrän hyvin mietteesi lämmitysmuodon vaihdosta. Mä monesti ajattelen, että tahtoisin aurinkopaneeleja katolle, mutta miehen mielestä ne ei koskaan maksa itseään takaisin. No, nyt kun on vaarana saada aurinkopaneeleja koko tienoo täyteen, en ehkä enää niin lämpene niistä ajatuksena omalla katollakin... (asia ei ole edennyt, joten yhä vain ootellaan, tapahtuuko täällä joskus jotain vai ei...).
Meillä ei ole koskaan ollut omia erillisiä pankkitilejä, enkä ole kokenut tarvetta sellaisiin, eikä mieskään. Kyllähän minä natkutan tupakkaan menevistä rahoista, mutta toisaalta se johtuu paitsi rahanmenosta myös terveyshaitasta. Ei me oikeastaan koskaan varmaan kumpikaan aatella, että pitäisi selitellä rahankäyttöä toiselle tms, eikä toisaalta kyllä myöskään kauheasti turhuuksiin tuhlata (paitsi minä joskus...) eli sinänsä tilanne on hyvä ja voidaan tällä tavalla sovussa elellä. Tiedän, että moni on eri mieltä ja elää toisella tavalla, mutta meillä tämä on toiminut.
Mua toisaalta vähän harmittaa, että en ole mitään eläkesäästöjä koskaan kerännyt. Muistan kyllä, että joskus kauan sitten sellaisia joku puhelimessa tarjosi, mutta ajattelin silloin, että en todellakaan mitään eläkeikää tässä vaiheessa elämääni ajattele... Ja toisaalta olen edelleen sitä mieltä, että koskaan ei tiedä, vaikka ne säästöt yhtenä kauniina päivänä katoaisi taivaan tuuliin. Eli en edelleenkään oikeastaan tosissani mieti, että olisi pitänyt säästää tai sijoittaa aikanaan, tai nytkään.
Mä kenties kävisin jossain lounaalla työpäivien aikana (ainakin edes joskus), jos olisi joku kelvollinen paikka sellaiseen. Meidän lähin lounaspaikka on sellanen "duunarimiesten paikka": kasvisvaihtoehtoa ei ole lainkaan ja "salaattipöytä" käsittää kurkkua, tomaattia ja porkkanaraastetta. Olen pari kertaa siellä käynyt, mutta en tosiaan viitsi maksaa moisesta 11€! Enkä edes 8€, jolla sen ekalla kerralla sain. Kauemmaksi en viitsi lähteä, enkä edes tiedä, missä olisi lounaspaikkoja (muutettiin vasta äskettäin tuonne uuteen paikkaan, se on vähän syrjässä). Joten eväät on hyvä vaihtoehto, kunhan jaksaa niihin panostaa.
Minusta on mukavaa, kun voi lapsia avittaa rahallisesti. Heidän lapsuus ei todellakaan ollut rahallisesti mitenkään yltäkylläinen, niin nyt voi sitten sitä vähän paikata. Ja tarpeeseen ne rahat on tulleet heille nyt.
Vau, sulla on tosiaan juhlavuosi!! Toivottavasti se on oikein ihana ja keksit monenlaista mukavaa, jolla juhlistella pitkin vuotta! Kerrohan sitten, mitä olet hommaillut! Oikein hyvä idea kyllä tuollainen, että vuoden mittaan tekee kaikenlaista kivaa. Itsekään en ole juhlaihminen. Mun mies piti sekä 50- että 60-vuotiskekkerit (jälkimmäiset viime syksynä), kun taas itse mietin ja mietin joku vuosi sitten, että pidänkö/enkö 5-kymppisiä. Lopulta pidin vaan vähän kahvittelua muutamalle ihmiselle. (Miehen juhlat siis oli isot...) Mä oikeastaan myöskin mietin, ettei mulla ole edes niin paljon ihmisiä keitä kutsua, joten ei maksa vaivaa mitään isoa järkätä. Ja olen niin tylsä ja tosikko, ettei mua mikään hulvaton karkelointi (=juhlinta, juomingit...) isommin innosta (tosin mietin, että ehkä innostaisikin, jos olisi sellainen kiva tuttavapiiri, jossa juhlistella...). Pitääpä laittaa muistiin tämä sinun tapa juhlistaa pyöreitä ja toteuttaa sitten itsekin, kun sen aika koittaa!
Verkkokursseista puheen ollen: olen nyt koittanut kunnostautua ja suorittaa yhden hankkimani pilateskurssin. Äsken tein juuri toisen harjoituksen siitä. En ole isommin siihen vielä rakastunut... mutta päätin, että läpi sen nyt teen. Ehkä se into sieltä löytyy. Toistaiseksi on kyllä vaikea uskoa, että jollain vartin treenillä saa mitään tulosta aikaan, mutta noh, testataan... (Ja olen muuten huomannut, että monet verkkokurssit on nykyään käytössä ikuisesti, mikä toisaalta saa myös niitä hankkimaan, koska "teen sitten joskus"...)
Mukavaa tammikuun jatkoa sulle! ♥
Seuran tuloja ja menoja. Minusta on kiva tietää mihin raha menee. Ja olen joissain asioissa pihi. Töihin omat eväät jos on toimistopäivä, päiväkotipäivinä syön ateriaedulla. No ei se ruoka aina ole mieluista, mutta yritän ajatella, että harva sitä hankkii tuloa syömällä.
VastaaPoistaHauskaa, että joku muukin tällaista harrastaa! Minustakin on mielenkiintoista seurata rahanmenoa. Joskus mietin, että ehkä kannattaisi ennemminkin budjetoida etukäteen, mutta en ole koskaan siihen ryhtynyt. Toisaalta koen, ettei siihen ole tarvetta, kun rahatilanne ei sellaista vaadi kuitenkaan, eikä nyt mitään aivan älytöntä tuhlailua ole tullut koskaan harrastettua niin, että tarttisi asettaa joku raja rahankäytölle.
PoistaJuu, ehkä se lohduttaa sen vähemmän hyvän ruoan syömisessä, että siihen käytetystä ajasta saa oikein palkkaakin. =)
Aina vaan ihastelen, että pidät kirjanpitoa. Itsellänihän on ollut kirjanpito kaikista perheen laskuista sekä mittareiden kulutuksista (sähkö, vesi, aiemmin öljy jne) ja tietenkin myös ruoka + koiranruokakulut. Kaikki kauniisti Excelissä, joka on yksi lempityökalujani. ♥
VastaaPoistaMe vaihdettiin pörssisähköön alkukesällä ja jo nyt olen todennut, että voisin hyvin lämmittää vaikka muutaman päivän ihan patterilämmöllä enkä silti pääsisi viime talven lukemiin, kun sopimus oli huono. (Tätä en toki tee, minusta puulämpö on niin kotoisaa.)
Ja allekirjoitan ihan täysin tuon ruuan hintojen nousun. Kun vertailen itse meidän ennen 5-henkisen perheen ruokakuluja vaikka vuodelta 2012 kun oli pari teiniä ja vähän nuorempi syömässä meidän aikuisten lisäksi, meillä menee tänä päivänä lähes yhtä paljon rahaa ruokaan, koska hintataso on vaan noussut niin älyttömästi. Ja meillä EI syödä pihviä saati filettä edes kuukausittain. Totta puhuen mun ruokakuluissahan ei ole mitään muuta lihanpuolta kuin satunnainen broileri ja kala. Mehän syödään ainoana punaisena lihana peuraa, jonka toki listaan syksyn kuluihin erikseen, iso paukku kertaalleen kuukaudelle mutta pienentää kuluja kummasti vuoden varrella. Koska mies kalastaa, ihan kaikkea kalaakaan ei osteta. Lisäksi syödään mieluusti kasvisruokaa ja kumpikin kuljettaa kotona tehdyt eväät töihin, tyypillisesti ihan tavanomaista kotiruokaa. Minähän syön salaatteja suunnilleen 2-3 päivää viikossa. Lisäksi syödään tosi paljon keittoja ja laatikkoruokia.
(Johan innostuin aiheesta ruoka...)
Meillä on molemmilla omat palkkatilit, mutta kiitos automaattisen siirron, kummankin tililtä siirtyy leijonanosa kuukausittain yhteiselle tilille, jolta maksetaan lainanlyhennykset, kaikki laskut ja mahdollisesti jotain satunnaisia kuluja. Lisäksi siirretään S-tilille ruokarahaa kuukausittain ja maksetaan vihreällä kortilla kauppareissut.
Minä voisinkin tälle vuodelle tehdä vielä yhden rivin tuohon kulutustaulukkoon: omat hassaukset. Koska siellä on nyt vain eriteltynä sähkö, vesi, vakuutukset, puhelimet yms jolloin näen esim. autojen vakuutusten hinnannousun.... Lisäksi erittelen toki myös kuukausittain säästöön menevät rahat, meillä on molemmilla pieni rahasto-osuus hankittuna ja siirrämme sinne 50 eur/nuppi. Toivon hartaasti, että pystymme ne pitämään koskemattomina, jolloin siellä voisi olla pieni pesämuna eläkettä ajatellen. Jää nähtäväksi.
Hei, tämä olikin hyvä aihe. Saatan ottaa vinkistä vaarin ja itsekin laatia vähän samanmoisen...
Ihanaa alkanutta! Tai kuten toivottelin tänään rokotuksissa: kivaa loppuvuotta. Tähän 100% potilaista hörähti, että "no joo, sitä onneksi riittää..."
Ah, Excelit! ♥ En olekaan noita mittareita itse seuraillut, hmm... Joskus kyllä otin p*skakaivon tyhjennyksen yhteydessä vesimittarilukemat ylös muutamalta peräkkäiseltä kerralta ja vertailin niitä tyhjennettyihin määriin. Mutta sähkömittaria en ole vahtinut. Vesimittari on sinänsä "läheinen" mulle, että teen itse vesiosuuskunnan laskut, joten niiden suhteen olen sillä tavalla ihan hyvin kartalla kuitenkin.
PoistaMeillä on ollut nyt pörssisähkö ehkä vuoden (tai kaksi?). Vaihdettiin just silloin, kun se sitten yhtäkkiä nousi ihan jäätäviin hintoihin hetkellisesti. Mutta sittemmin ollaan kyllä oltu siihen tyytyväisiä ja useimmiten tuntuu, että se on kyllä varmasti halvempaa kuin joku kiinteähintainen. Ei sillä että yhtään sitäkään oikeastaan vahtisin... mies joskus sanoo, että nyt on halpaa tai vähän kalliimpaa, mutta kyllä mä pesen pyykit silloin kun pestävää on, enkä varsinaisesti odottele halvempia hetkiä (ellen sitten ole tullut niitä muuten katselleeksi ja muistan yleensäkin koko asian).
Jotenkin olen ajatellut, että tuo ruoan hinta on meillä kova siksi, kun mies syö päivittäin lounaan jossain lounaspaikassa. Aiemmin siis saattoi käydä kotonakin syömässä, silloin kun itse olin esim. opiskelemassa kotona ja tein ruokaa päivällä. Mutta onhan nuo hinnat tosiaan myös kiipeilleet aika tavalla ylöspäin, eli varmasti niilläkin on vaikutusta lopputulemaan. Lisäksi mä laitan nykyään tuossa laskelmassani ruokien kanssa samaan laariin herkut ja pt:n eli ne perustarvikkeet (vessapaperit, pesuaineet yms), kun taas aiemmin erittelin kaikki ne omiksi kohdikseen, eli nyt se on ns. kokonaishinta kaikille noille ja saattaa olla siis ruoan osuus oikeasti jopa vähän laskenut siitä, mitä oli lasten ollessa kotona.
Mä erittelin kulut aiemmin paljon tarkemmin. Oli just erikseen esim. ruoka, herkut, pt, asuminen, koti/sisustus, puhelin, vakuutukset, autoilu, lapset yms. Laskin että vuoden 2016 Excelissä oli 20 kategoriaa!! Nyt olen yhdistellyt asioita ja kategorioita on 10. Nopeuttaa tosi paljon sitä laskelman tekoa, kun ei joka kuitista tarvii eritellä kaikkia asioita erikseen, ja mahtuu se Excelkin helpommin näytölle kokonaisena. Vielä kun ottaisi tavaksi käydä kuitteja läpi vaikka viikoittain tai edes parin viikon välein... joskus nimittäin otan sitten käsittelyyn kokonaisen kuukauden kerralla ja se on melko aikaa vievää ja vaatii ajoittain todella ankaraa muistelua, että mitä joku tietty ostos voi oikein olla.
Me ei varsinaisesti laiteta rahaa säästöön mihinkään rahastoon tai korkeakorkoiselle tilille tms, ainoastaan toiselle tilille (nimeltään jemmatili), jonne siirrän molempien tileistä rahaa millon minkäkinlaisia summia. Samoin siirrän rahaa S-tilille ja sieltä ostetaan ruoat ja bensat. Meillä on myös henkilökuntaedut S-ryhmästä ja koen, että on kannattavaa sitä korttia kyllä vingutella.
Raha, säästäminen, budjetointi yms. on minusta mielenkiintoisia aiheita! Löysin just tänään instasta mielenkiintoisen tilin aiheesta ja tekisi mieleni hankkia sellasia söpöjä kansioita ja väriteltäviä kuvia, joiden avulla voisi säästää käteistä rahaa tavoitteellisesti. Mutta toisaalta en varmaan hanki, koska vähemmän tulee käteistä kuitenkin käytettyä. Jos olisin yksin, saattaisin kokeeksi testatakin käteisellä ja viikkobudjetilla elämistä.
Oikein kivaa alkanutta / loppuvuotta sullekin! ♥
Hei. Eksyin tänne ja aloin kirjoittaa heti alun luettuani. Täälläkin on yksi kirjanpidosta kiinnostunut. Juuri keräsin loppuvuoden tietoja tileiltä (omani ja miehen) ja merkitsin taulukkoon. Kun on joskus aloittanut, ei siitä voi luopua.
VastaaPoistaSeuranta on tärkeää ja hyödyllistä, näkee mm. mikä vaikutus oli sähköyhtiön vaihdolla ja talon lämmitysjärjestelmän muutoksella. Huomattava rahansäästö.
Sinun kirjoitus oli mielenkiintoista, rehellistä ja osin voin samaistua hyvinkin. Olen tarkka taloudessa, pihistelen ja nuukailen. Ei mitään hetken mieliteko-ostoja enää. Tiukilla ollaan mekin oltu aikoinaan lasten ollessa pieniä, talovelat ym. päällä. Niin vain on kitkuteltu mutta tähän on oppinut.
Autoihin menee hirveesti rahaa myös, aina on jotain korjattavaa ja laitettavaa. Ruuan kanssa lasken tarkoin menot, laitan itse ruuat, vaatteita harkiten ja tarpeen ja nytkin ostin lastenlapsille varmaan 90% lahjat jouluksi kirppiksiltä. Täsmä ostoksia jokaisen harrastuksen tai mieltymysten mukaan ja aika nappiin meni.
Käypäs kurkkaan mun viimeisintä postausta, siellä esittelen juuri ilmaisen DIY vinkin.
Kiva kun eksyit, tervetuloa!
PoistaHauskaa, että on muitakin, jotka vastaavia kirjanpitoja tekee. Ja jatkaa aina vaan! On juuri noin: ei siitä voi luopua! Mä en ole tuollaista seurantaa tehnyt, että esim. tarkkailisin tehtyjä muutoksia (kuten sähköyhtiön vaihtoa). Mulla se sähkölasku vähän niin kuin hukkuu muiden asumiskulujen sekaan, joten vaatisi tarkempaa jaottelua, että pystyisi esimerkiksi sähkön kohdalla muutoksia seurailemaan. Mutta kiinnostavalta kyllä kuulostaa!
Mä olen toistaiseksi tehnyt vain vuoden mittaisia yhteenvetotaulukoita (eli näkyy kuukausittainen vaihtelu kussakin kategoriassa), pitäisi varmaan jossain kohtaa kerätä vuosien lopputulemia vertailuun, kun sitä dataa alkaa olla jo monelta vuodelta kuitenkin. Näkyisikö siinä esim. se, että lapset on muuttaneet kotoa jne. Tosin tuo viime vuosi oli kyllä lasten osalta erittäin rahanmenoinen... nauroinkin, että ei uskoisi, että kyseessä on aikuiset, omillaan asuvat lapset, kun katsoo miten paljon heihin on rahaa mennyt! Osa lainaksi, osa lahjaksi, mutta kuitenkin.
Meillä on mies autoalalla eli osaa korjata autot, joten se on meille kyllä suuri etu. Ei tartte koskaan viedä autoja omaa tallia pidemmälle korjattavaksi! Mutta toisaalta meillä on sitten autoja aika paljon, käyttöautojen lisäksi vielä miehen harrasteautoja, ja ne kyllä vie rahaa.
Ruokien kanssa meillä on ollut oikeastaan aina tilanne, että ostetaan mitä halutaan ja tarvitaan, eli en ole ruoan suhteen ollut sillä tavalla tarkka, että vertailisin vaikka omenien kilohintoja tms, kuten kuulemani mukaan moni tekee. Jotenkaan en ole koskaan kokenut, että niin haluaisin tehdä. En nyt mitään kallistakaan toki ole koskaan ostellut (esim. vaikka kalliita lihoja), mutta en ole myöskään varsinaisesti ruoan kanssa pihistellyt. Aikanaan tein ruoat aina itse, nyt me syödään niin vähän kotona varsinaista ruokaa, että kokkailu on vähäistä. Itselleni koitan niitä eväsruokia tehdä, mutta miehen ruokien suhteen olen niin monta kertaa todennut, että ne jää syömättä, jos vaikka tekee viikonloppuna jonkun isomman satsin jotain, että kokkailu on sitten lopulta tosiaan lähes jäänyt. (Syömme siis eri ruokia.)
Mä olen myös ostanut joskus joululahjoja kirpparilta. Siellä on paljon hyvää tavaraa halvalla, jos jaksaa vaan etsiä, mutta en oikeastaan nykyään juurikaan käy kirppareilla enää (ei sillä, että kävisin oikein missään muissakaan kaupoissa kuin ruokakaupassa).
Minäpäs lähden nyt kurkkimaan, mitä sinun blogistasi löytyy!