keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

terveellisempi elämä

Jumppakeppini.
Miksi kuva typerästä lattiaharjasta? Siksi, että se toimi äsken mun jumppakeppinäni. Selailin joutessani vanhoja sähköposteja, ja päätin kurkata vihdoinkin, että mikähän se onkaan tuo keppijumppa, mistä sain kerran linkin yhdeltä tutulta. Katsoin jumpan läpi ja päätin sitten vaivata itseäni sen 5 minuuttia ja tehdä kans. Ai hitsi... olipas mulla ihan järkyttävän jumissa hartiat!!!! En olis oikeesti uskonu, että muutama hassu liike saa mut melkein oksentamaan. Mulle tuli oikeesti ihan huono olo noita liikkeitä tehdessä. On TODELLAKIN aika tehdä itelleen jotain. Eikä yhtään huono juttu se naprapaatti tänään, ei myöskään hieronta...

Linkki jumppaan tässä. Kokeile ihmeessä, todella helppo ja nopea, ja välineeksi tosiaan käy vaikka sitten tuollanen harja... ja hei JOKAISELTA löytyy kyllä se 5 minuuttia aikaa tähän. Ja todennäköisesti myös jokin kepakko. Joten ei enää tekosyitä, tartu toimeen ja tee tuo jumppa!! Minä koitan ottaa sen ohjelmaan nyt ihan joka päivä. Tekee ihan hyvää tässä koneella oleilun välissä.

* * *

Juttelin yhtenä päivänä erään 92-vuotiaan miehen kanssa. Hän ajaa edelleen autoa, ei tarvitse silmälaseja (oikeesti!!!), asuu omillaan, käy kaupassa, lukee paljon, suussa on ikiomat hampaat. Hän kertoi mulle tosi mielenkiintoisia juttua elämästään, kuten että hän on aina syönyt aamupäivisin vain kasviksia ja hedelmiä, ei ole koskaan syönyt punaista lihaa (kalaa syö), on tähän asti kasvattanutkin syömänsä kasvikset itse. Hän ei ole ikinä polttanut tupakkaa, juonut kaljaa eikä muistaakseni käynyt missään iltariennoissakaan. Hän on pienestä asti ollut "köyhä ja laiha", siksi kuulemma selvisi monivuotisesta sodastakin aikanaan kun ei häneen osunut kun oli niin laiha. Hän on ollut aina elämäänsä tyytyväinen, ei stressiä. Hän on sairastanut eturauhassyövän, josta selvisi ruokavalion avulla.

Koska mua tavattomasti kiinnostaa nuo ruokavalio-asiat, kysyin syökö hän voita. Kyllä, ei missään nimessä noita kevytlevitteitä vaan omatekemää kevytvoita (voita+vettä+öljyä, jolloin tulee ikään kuin oivariini, kevyempi ja helpompi levittää ja sisältää maitorasvan lisäksi monityydyttymätöntä kasviöljyä). Tänä talvena hän otti eka kerran vastaan apua lumitöissä, kun auran jäljiltä jäi niin suuria jäisiä kökköjä pihatien päähän, ettei jaksanut niitä kanniskella pois. Hän on ollut yrittäjänä, jaksoi kuulemma "vain 58 vuotta" sitä lajia. Koko ajan hänellä oli huumorin pilke silmäkulmassa ja sain nauraa hereästi hänen jutuilleen. Lopuksi hän sanoi, että pitää lähteä tästä kotiin "kun vielä muistaa missä se on".

Mitä tähän sanoo? Olen vaikuttunut. Olen syvästi nöyrä tällaisten tarinoiden edessä. Vanha mies, virkeä ja terve. Elettyyn elämäänsä tyytyväinen. Ja etteikö muka ruokavaliolla olisi vaikutusta??? Ihan tasan varmasti tuo terveellinen, stressitön elämä on hänen pitkän ikänsä ja terveen vanhuutensa salaisuus. Omassa elämässä ei ole kehumista: stressaan joka asiasta ja koko ajan, syön mitä sattuu, millon sattuu. Nukun liian vähän, en jaksa panostaa terveelliseen ruokaa, saatikka kasvattaa juureksiani itse.

Pitäisköhän ehkä vähän ottaa oppia tuosta miehestä?? Yhden jos toisenkin meistä...

Mukavaa päivää kaikille - nautitaan elämästämme ja tehdään siitä hyvä itsellemme!

terkuin Heli

7 kommenttia :

 1. Kyllä! Ja siitä ilosta menen tekemään pariksi päiväksi lastenhoitajan hommia, ihan vaan siitä ilosta että on töitä :) Niin helposti se raha ratkaisee kaiken, en viitsi, toisesta työtä maksettaisiin tuplasti... mutta tajusin että ihana työyhteisö voittaa nyt kyllä kaiken ja raha on vaan plussaa. adios. Iltavuoroon tästä kerrankin minäkin! :D

  VastaaPoista
 2. Työni puolesta tapaan huonosti voivia ihmisiä päivittäin, mutta silloin tällöin onneksi vastaanotolle päätyy tuon papan kaltaisia mahtavia tyyppejä. Onneksi heitäkin on olemassa :)

  VastaaPoista
 3. Keppijumppa on tosiaan tehokasta. Kun veri ja kuonat lähtee liikkeelle, tulee oksettava olo mullakin. Olipas lääkäri, voi ei. Joskus voi suoliston vaivat säteillä selkään, kannattaa mennä jollekin toiselle lekurille vielä jos selkäkivut jatkuu. Toivotaan, että niksauttelusta löytyy apu.

  VastaaPoista
 4. Ollappa itse tuossa kunnossa tai edes elossa tuon ikäisenä :)

  Ruokavalio ja terveysjutut kiinnostaa kyllä minuakin kovasti. Aina ei vaan jaksa tai ehdi tehdä tarpeeksi terveellistä ruokaa. Mutta pääasia, että yritystä on siihen suuntaan...

  VastaaPoista
 5. Saariston kasvatti: mukavia työpäiviä!

  Oona: niin, onneksi!

  Maati: joo, se keppijumppa taiskin olla tehokkaampaa kuin olin luullut. Eiköhän naprapaatista ole apua, mutta useamman käynnin kyllä vaatii. Joo, lääkäri oli ihan syvältä.

  Taina: sanos muuta, siinä meille tavoitetta! Mun täytyis kyllä yrittää paljon enemmän sitä terveellisempää elämää...

  VastaaPoista
 6. Tiede-lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli tänä talvena hyvin pitkästä ja laajasta tutkimuksesta. Pisimpään elivät ihmiset jotka elivät ihan tavallisesti ja kohtuullisesti, eivätkä olleet missään asiassa fanaatikkoja tai ääripään kannattajia: ei maratoonareita, kasvissyöjiä, absolutisteja tms, mutta olivat myös pysytelleet koko ikänsä normaali painoisena, liikkuneet, syöneet terveellisesti, tehneet työtä.

  Itse uskon sekä terveelliseen ruokavalioon että mielentilaan.

  Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 7. Taina: mäkin uskon! Asia kun asia, jos sitä teke kohtuudella niin yleensä on tulos parempi kuin minkäänlainen fanaattisuus yhtään missään. Mukavaa viikkoa sullekin!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥