tiistai 30. heinäkuuta 2013

yksi tosi hyvä juttu


...nimittäin tuo ylläoleva!

Kävin eilen hakemassa itelleni muutaman T-paidan henkasta. Tykkään monestakin syystä niistä vaatteista; ne on edullisia, ne on mukavan tuntuisia, nää mun paidatkin on luomupuuvillaa ja ne voi huoletta heittää kuivausrumpuun ilman vaaraa kutistumisesta. Ja juu, mä tiedän, että edullinen hinta voi kertoa jostain tosi ikävästäkin... mutta mun on nyt pakko vaan ohittaa se, koska mun budjetti ei anna mahdollisuutta hankkia mitään ekovaatteita.

No kuitenkin kassalla reipas myyjätyttö kysäisi, että joko tiedän heidän kierrätysjutuistaan. No en tienny. Nyt tiedän, ja haluan kyllä jakaa tämän tiedon muillekin, nimittäin minusta tuo on aivan huippu juttu! Sinne voi siis viedä kaikenlaiset vanhat, rikkinäiset, tahraiset ja muutenkin epäkelvot vaatteet. (Voi toki viedä ehjät ja hyvätkin.) Pussillisesta vaatteita saa alekupongin, mikä nyt tietty on ehkä kannustamista uuden hankintaan, mutta kyllä sitä ihminen yleensä aika ajoin ees uusia sukkia tarvii ja mulle ainakin kelpaa se alennus.

Tää juttu osui mulle aivan kohdalleen, nimittäin mulla on menossa aikamoinen vaatemylläys täällä...


Mä kierrätän kaiken mitä voin vaatteissakin. Mulla on hyvin toimiva kaverikierrätys, saan sieltä ja meiltä menee sinne - tuokin Ikean säkki on taas kasattu kaverille menevää kamaa täyteen... Sinne menee kuitenkin vain tyttöjen kamaa. Muita ehjiä raahaan sitten hyväntekeväisyyteen. Mutta sitten on aina niitä rikkinäisiä ja esimerkiks miehen vaatteet on niin maalitöhryissä, että ne on ihan roskiskamaa. Ja sitten on parittomia/risoja sukkia ja vaikkapa alushousuja, joita ei kehtaa kelleen tarjota. Joskus pilkon miehelle autotalliräteiksi jotain, mutta jotain menee sitten myös roskiin.

Vaan ei mene enää!! Kaikki ne nimittäin kelpaa lumpuksi, josta tehdään uusiomateriaaleja. Mä en tiedä täällä meillä päin muita paikkoja, minne vois vaatejätettä viedä, joten tuo tuli todella tarpeeseen. Kaikki H&M:t ei vissiin vielä ota tuota vastaan, mutta onneks täällä meillä otetaan.

Että eipä tässä sit muuta - mä alan nyt taas vatkaamaan noita riepuja ees taas... tossa on vasta osa meidän vaatteista mutta koitan tän viikon aikana setviä kaikkien lastenkin vaatteet läpi. Suunnitelmissa on myös astioiden raakkaus... laatikot on jo haettuna, että saan säilytykseen osan kaappien sisällöistä... 

Koiralenkille nyt ja sen jälkeen hommiin mars!
Mukavaa tiistaita kaikille!

Heli

16 kommenttia :

 1. Hieno homma! Ne huonokuntoiset, rikkinäiset ja likatahraiset nimittäin menee muuten roskiin. Kiitos tästä. Meilläkin ois edessä jonkinasteinen vaatemylläkkä. Ehkä jaksan vasta myöhemmin syksyllä... sä oot ahkera!!! :)

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä idea siitäkin huolimatta että ilkeämieliset sanovat sen olevan H&M:n yritys kirkastaa imagoaan. Eipähän tietääkseni kenelläkään muulla ole tälläistä palvelua joten pisteet siitä.

  VastaaPoista
 3. Toihan on hieno homma! Mulla on tossa kyllä Uffiloota ihan vieressä, mutta jotenkin sekin ärsyttää, kun oon kuullut niin paljon siitä, etteivät mene, sinne minne pitäisi...

  VastaaPoista
 4. Jeps, mä kävin viime viikolla henkkamaukassa Kuopiossa ja siellä tosiaan oli ainakin tuo kyseinen juttu. Nopeesti vaan vilkaisin, myyjä ei siitä mitään sanonut ja olin kyllä ihan monttu auki, että mikähän juttu toikin on... en ehtinyt siinä pahemmin tutustua. Olin lukevinani jotaan käyttämättömästä vaatteesta ja mietin pienessä mielessäni, että kenellä nyt mitään käyttämätöntä vaatetta kotona olisi =). Taisin olla liian kiireinen.

  VastaaPoista
 5. Terhi: niimpä!

  JOnna: kiva että vinkistä oli hyötyä. Mä olin todella iloisesti yllättynyt kun toi mulle selvis!

  Peppone: niin, voi se jotain sellasta ollakin. Mutta joka tapauksessa hyvä homma!

  Pohdiskelija: mä en mielelläni sinne Uffille laita mitään, kun yks meidän kylän juoppo dyykkaa sitä lootaa ja sit koittaa myydä niitä vaatteita... Ja mua kans vähän hämää toi tieto ettei se ihan mee niinkuin pitäis. No, oon silti jotain sinne välillä laittanu, kun en oo jaksanu kauemmas lähteä.

  Roz: joo sä oot varmaan kiireissäsi lukenu väärin. Nimenomaan kaikki rikkinäisetkin voi sinne viedä. Se myyjä sanoi, ettei haittaa vaikka olis likasiakin - mietin että tarkottiko ihan siis käytöstä suoraan likaiset vaatteet (yök) vai sitten sellasia pesussa lähtemättömiä ikitahroja. En mä kyllä ite mitään likasia sukkiani kehtais viedä...

  VastaaPoista
 6. Itse en käy henkassa, joten enpä olisi tätä ilman ilmoitustasi ikinä kuullut! Kuulostaa ajatuksen tasolla tosiaan hyvälle. Mutta miten ne tekee niistä lumpuista uusiota? Mietin vaan kun monet ovat sekaisin luonnonkuitua ja tekokuitua, niin mitenköhän ne erottelee ne... (olen kyllä ehkä joskus kuullut miten se tehdään). puhtaita luonnonkuituja on kohtuu helppo kierrättää... ja siis miten se systeemi sitten loppupeleissä toimii. Olen tuon yhden kommentoijan kanssa sinällään samalla linjalla, että niin kauan kun he eivät kerro enempää, vaikuttaa touhu kyllä lähinnä mainostempulta. Mutta toisaalta se kierrättäminen on ilmeisesti tosiaan ihan mahdollista, jotta eiköhän heillä ole ihan aidot tavoitteetkin tässä. :D Olisi vain niin kiva tietää siitä lisää, mitä niille sitten tapahtuu kun ne lähtee sieltä liikkeestä eteenpäin... Kai se jostain selviää, pitää tutkia. :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintosta, aikasta siisti juttu! Josta en oll kuullukkaan ennen tätä.

  VastaaPoista
 8. Saariston kasvatti: esitteen sisäsivuilla oli kyllä siitä enemmän. Lyhykäisyydessään homma menee suunnilleen näin: Ne ei niitä ite jatkokäytä vaan laittavat eteenpäin. Käsittelylaitoksissa ne katotaan läpi käsin ja siirretään eteenpäin neljään eri kohteeseen: käytettäväksi kelpaavat käytetyn tavaran myymälöihin ympäri maailman, uusiokäyttöön menevät muutetaan esim siivousvälineiksi, kierrätettävät esim autoteollisuuden eristysmateriaaliksi ja ne mitkä ei mihinkään enää muualle kelpaa menee energiantuotantoon. Ja mahdolliset tuotot menee lahjoituksena paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille, esim Unisefille. Minusta siis kuulostaa ihan hyvältä.

  Sanna-Mari: jep, hyvä homma tämä!

  VastaaPoista
 9. Juu kevättalvella tuo kierrätys taisi rantautua henkka maukkaan. Tosi hyvä juttu, koska etenkin nuoeret ostaa paljon sieltä vaatteita ja käyttää niitä varmaan vaan vähän aikaa... Meillä on täällä ihan kodin lähellä UFF ja punaisen ristin vaatekeräys laatikot, joihin aina pudottelen välillä pusseja. Sitten viereisen kunnan seurakunta tekee yhteistyötä Viroon ja sinne meni keväällä meiltä n. 6 jätesäkillistä vaatetta ja kenkää... Mistä ihmeestä tätä ylimääräistä oikein tulee!!!! Ihan järkyttävää, ja varmaan saman verran olisi nytkin laittaa... HUH! Onneksi poikien vaatteita saa aina hyvin joillekin kavereille:)

  Oot kyllä reipas touhuuja, mäkin aloitan raivausurakan kun jalka antaa siihen luvan:)

  VastaaPoista
 10. Eksyin jostain blogista tänne ja ekana osu tuo postaus :D ite oon kans tutustunu vasta tohon esitteeseen ja sormet syyhyten oottelen hetkeä,ku pääsen vaatteita penkomaan.
  Aivan huippu-juttu todellakin!Meillä päin on projekti "tekstiili-kierrätäjät",mutt sinne käy vaan tietääkseni puhtaat vaatteet.
  Tätä pitäs mainostaa enemmän!:)
  taidan jäädä lukijaksesi ;)

  VastaaPoista
 11. Kati: mä käyn näemmä aika harvoin kaupoilla, kun en ole ennemmin huomannu... tai jos se tuli tänne vasta nyt? Niin, mä kans aina hämmästyn sitä, miten paljon turhaa kamaa meillä on, vaikka mukamas käyn kaapit ja nurkat läpi säännöllisesti...

  Suvi: tervetuloa lukijaksi! Mun pitäis täällä jatkaa tota vaatteiden läpikäymistä... jotenkin nyt jämähti se homma vaiheeseen. =)

  VastaaPoista
 12. Onpa hyvä juttu! Meillä päin ei ainakaan lumppuja saa vietiä minnekään. Jotkut sukat nyt vielä laittaakin ihan roskiin, mut hurjalta tuntuu tunkea roskikseen esim. takkia, housuja tms. Kiva, että on joku vaihtoehto! :)

  VastaaPoista
 13. Saara: niimpä, just tollaset isot jutut on tosi kiva saada hyötykäyttöön roskiksen sijaan!

  VastaaPoista
 14. Aijaa, tuolleen ne kierrättää. Kuulostaa kieltämättä ihan järkevälle. Nythän oli se uutinen, että suomessa pitäisi kaikki vaatteet kierrättää vuoteen 2016 (?) mennessä. Ja nyt miettivät miten sekin sitten järjestetään, kenen vastuulle menee keräys jne. Kuulostaa hyvälle. Mielestäni luonnonkuituja voisi kyllä kierrättää ihan vaatekäyttöönkin uudelleen, tai sitten elän jossain totaalsiessa haavemaailmassani. :)

  VastaaPoista
 15. Juu, kyllä se ihan jees juttu on ainaki minun mielestä. Ja kyllä mä siinä käsityksessä olen, että kierrättävät mahdollisimman ajatuksella ne kaikki. Hae se esite lähimmästä Henkasta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥