maanantai 12. elokuuta 2013

mässypäivä


Tämä päivä meni kyllä sitten niin erilailla mitä olin ajatellu. 

Aamulla vein kaksi nuorimmaista leirille. Niillä siis alkaa aina syksyisin (steiner)koulu neljäpäiväisellä leirillä. Teltoissa nukutaan ja kovasti uidaan ja saunotaan ja sellasta kaikkee, jonkinlaista opiskeluakin on toki ohjelmassa. Lähinnä sellasta luonnon tutkimista varmaankin. Ihana paikka järven rannalla, sinne teltat viritettiin aamuysiltä. Sitten otin niistä isomman kyytiin ja lähdettiin takas kotikylälle lääkäriin mopokorttitodistusta hakemaan. Meiltä on siis tonne leiripaikalle ehkä jotain 20-25km matkaa.

Oltiin lääkärissä ilmoittautumisluukulla himppasta vaille klo 11. Ihmettelin, kun kesti ja kesti siinä... kunnes selvisi, että meille oli varattu aika eri paikkaan... alkoi hiukkasen mulla hermoa kirveltää, koska me oli just tuolta toisesta paikasta ajeltu sinne kotipaikan terkkulaan...... No eihän me tietenkään ehditty sinne toiseen paikkaan enää, koska kello oli jo 11. Aika siirtyi perjantaille.

Ok, mä ymmärrän, että virheitä sattuu. Tuo virhe siis sattui ajan antaneelle virkailijalle, ei meille - meille annettiin tuo paikka missä nyt oltiinkin. Mutta nyt tuo virhe kostautui sillä, että meillä meni koko päivä ihan ketuiksi. Pojalla nimittäin on ollu jo pitkään kova yskä, mikä piti nyt samalla käynnillä näyttää. Joten meidän oli sitten mentävä päivystykseen. Ja täällähän se tarkoittaa sitä, että saakin sitten varautua odottamaan ja pitkään!! Lauantaina istuttiin siellä ensiavussakin kaikkineen yli 5 tuntia, ja kyseessä sentään oli murtuneet jäsenet... 

No, ilmottauduttiin noin klo 12. Kuultiin, että noin kahden tunnin jonot. Lähdettiin asioille (se onnistuu, sitten vain ilmoittaa että on palannut). Palattiin n. klo 14. Meidän vuoro ei ollut siinä välillä vielä ollut. Kuulemma noin viisi henkilöä oli vuorossa ennen meitä. Istuttiin ja ootettiin. Ja ootettiin. Ja ootettiin.... Muu porukka odotti autossa. Eli kaverini ja kaksi isompaa lasta, joista toiselle käytiin ostamassa koulukirjoja ja toiselle haettiin kainalosauvat samalla "pikku reissulla".

Noin klo 16.45, vaatimattomat viitisen tuntia ilmoittautumisen jälkeen, meidät kutsuttiin sisään. Diagnoosi: virustulehdus. Ostakaa yskänlääkettä...... Ei ostettu. En usko yhtään yskänlääkkeisiin. Uskon auringonhattuun ja hunajaan. Joita siis ei oltu juurikaan nyt kyllä käytetty. Uskon niihin kuitenkin ja jatkossa käytetään ahkerammin.

Kyllä oli siis niin turha reissu ja hukkaan heitetyt tunnit.

Vein pojan takas leirille ja ajoin kotiin. Kello oli puoli kuusi. Koko päivän fiilis mennyttä. Suunnitelmat mennyttä. Yhtään ei huvittanut enää lähteä kuntosalille tai alkaa imuroimaan, mitkä molemmat oli suunnitelmissa.

Menin kauppaan. Ostin pussin sipsejä (pikkuruisen!!). Söin sen, plus kotona olleen puolikkaan levyn suklaata. Ja se siitä sitten. Että tällanen päivä. Ja huomenna sitten herätys klo 6, fillarilla töihin ja sitä rataa. Jos vaikka sitten huomenissa sais ittensä sinne kuntosalillekin tai jotain. Ärsyttää, että hyvin alkanut kuntoilu on niin helppo skipata, kun on kaikkee muuta. Nyt kun lomat loppui ja työt alkoi ja kaikki muutkin velvollisuudet ja aikataulut, on kuntosali siellä tärkeyslistan (ja ehtimislistan!) loppupäässä.

Mutta joskus näin.
Kuulemisiin!

Heli

PS. Niin ja piti sanomani, että on kyllä niin syvältä toi terveydenhuolto täällä suunnalla. Tuntikausia siellä kaikki muutkin ihmiset istui päivystyksessä, että ei me ainoita oltu. Joku 92-vuotias mummelikin odotti vuoroaan monta tuntia. En käsitä. Olen itse istunut sappikohtauksessani neljä tuntia päivystyksessä. Kun viimein pääsin lääkärin puheille, oli kohtaus jo ohi... Ja terkkulaan ei saa aikoja kun monen päivän tai kenties monen viikon päähän. Puhumattakaan hammaslääkäristä... sinne kun varaa ajan, saa aina odotella kuukausikaupalla. Ihan hanurista. Onkohan joka paikassa terveydenhuolto samanlaista?? Jos olisin rikas, käyttäisin yksityisiä palveluita todellakin. Mutta kun en ole, jonotan... ja jonotan, ja jonotan. Voi hyvää päivää tätä maailman menoa. 
   

6 kommenttia :

 1. Huh - kyllä sinä tuollaisen päivän jälkeen ne mässyt ansaitsit moninkerroin!
  Kevyempää huomista sinne♥

  VastaaPoista
 2. Lapsilla ja eläkeläisillä ei oo ees sitä lain vaatimaa työterveyshuoltoa, niiden kans on vähän pakko jonotella.

  Täällä kyllä päivystys vetää, kun kaikkien on käytävä sairaanhoitajalla, joka hoitaa useimmat ja vain osa menee jonottaan lääkärinaikaa. Siitä en sitten tiedä, joutuuko kuinka kauan jonottaan, mutta ei siellä koskaan oo paljoa ihmisiä lääkärin pakeille menossa.
  Hammaslääkäriin saa kyllä jonottaa iät ja ajat, yksi h-hoitolakin lopetti, kun tuli vesivaurio taloon eikä kunnalla oo kai varaa korjata.

  VastaaPoista
 3. mulla on ehotus:muuttaakaa ihimeessä tänne :P meillä on maan paras päivystys 24h/vrk.ssa 7.nä päivänä viikossa ja koko tän 16v. täällä asumisen aikana pisin aika päivystyksessä,mitä oon oottanu,on 2 tuntia.Kevväällä jopa lehessäki siittä juttu,miten lääkäritki täällä viihtyy :D
  Ihmeellistä touhua tommonen jonottaminen:( kenen syyks pannaan,jos sattuuki potilas jonottaessaan kuolemaan?

  VastaaPoista
 4. En ole käyttänyt julkisen puolen terveyspalveluja vuosikausiin, mutta eikös siinäkin joku vuosittainen maksu ole? Joten jos kerran vuodessa tarvitsee lääkäriä (ei ehkä edes sitä?), niin olen todennut mieluummin maksavan siitä sen 60 - 70 euroa yksityisellä, jossa saan avun ja lääkärinajan heti. Päivystys on tietysti eri juttu, mutta niitä ei onneksi meidän perhe ole tarvinnut. Ja tämä tosiaan sopii vain kiusallisen terveille ihmisille, kuten me olemme. Kun ainoat lääkärikäynnit on jotain ajokortti-lääkärintodistuksia tms. Ja aikuisilla omat työterveydet tietysti.

  VastaaPoista
 5. No huh huh...ensiksikin siksi, että näin tuon ihanaisen suklaalevyn kuvan ja kuokan eritys alkoi välittömästä =D Täällä yritetään kovasti saada painoa alas, rutiinilla jo, mutta tuo suklaalevyn kuva oli kyllä suolaa haavoihin ;)
  Mutta siis asiaan, onhan sulla kieltämättä ollu ihan paska päivä..kamala odotus takana...paskaa tk-elämää. Joo, ja näinhän se menee, jos itse et mene varatulle ajalle, saatat joutua maksamaan, mutta jos tk tekee virheen, maksaako se esim menetetyt työtunnit tms?? Mä olisin todennököisesti sortunut tuohon suklaaseen tuossa tilanteessa myös, en niinkään sipseihin. Ihana kaappi tuolla alhaalla postauksessa, kertakaikkiaan. Toivon pikaista paranemista sinne päin lapsellesi :)

  VastaaPoista
 6. Lady: sitähän minäkin! =) Jos tänään sit ottais tosiaan kevyemmin.

  Sanna: täällä on samalla lailla toi sairaanhoitajan esikatselmus, mutta eilisessä tapauksessa ei auttanu, sanoi että lääkäri kuuntelee keuhkot. Joten jonotimme...

  Suvi: mikä on tuo ihmeellinen paikka??? =) Hieno homma, että jossain päin Suomea kuitenkin homma pelaa. Meidän lähikunnat yhdistyi isoksi kaupungiksi ja kiitos vaan sen yhdistymisen, kaikki on nykyään ihan perseellään...

  Roz: harvoin mekin tarvitaan, mutta nyt on ollu tällanen kasauma lääkärikäyntejä. Mulla on itelläkin itse asiassa taas lääkekuuri... tosin sain sen työterveydestä tällä kertaa ja sinne kyllä pääsin pian.

  Viipula: se suklaa oli kyllä hyvää. =) Ja totta turiset, eipä niitä kilometerjä ja menetettyjä tunteja kukaan korvaa... mä kyllä ilmoitin siinä luukulla heti, että penniäkään en sitten aio maksaa siitä ajasta missä ei nyt sitten oltu, koska ei ollu meidän moka.

  Tarkoitat varmaan vaatekaappia - minustakin se on ihana, joten kiitos!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥