lauantai 10. joulukuuta 2016

Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit 2016


Olen monta vuotta toivonut joskus pääseväni katselemaan Loviisan vanhoja taloja. Tänään sitten vihdoin toteutui tuo haave, kun lähdettiin miehen kanssa katselemaan jouluisia taloja sinne. Ei toki ehditty läheskään jokaiseen paikkaan, mutta käytiinpä edes muutamassa.

Olen laittanut jokaiseen kohteeseen paikan nimen kohtaan linkin, josta voi mennä katselemaan taloja tarkemmin. Käykää ihmeessä linkkien kautta katselemassa talojen esittelyjä ja monipuolisempia kuvia!

★ ★ ★

Ihan ekasta käymästämme kohteesta mulla ei nyt ole ollenkaan omia kuvia, harmi. Se oli kohde numero 4, Villa Aaltonen. Talo oli ihana, suuret korkeat huoneet, vanhoja huonekaluja, suuria uuneja, mielettömät kirjahyllyt... Jotenkin oli aivan uskomatonta ja hienoa saada noin vaan kierrellä ja katsella toisten kotia!

Siellä istahdettiin heti aluksi juomaan kahvit ja teet. Siellä olisi voinut myös lounastaa, mutta koska vasta aloitettiin kierrosta, ei viitsitty heti ekassa paikassa jämähtää aloillemme kovin pitkäksi aikaa. Kakkupalat kuitenkin näytti niin herkullisilta, että syötiin puoliksi yksi tosi suuri Britakakun palanen. Sitten jatkettiin matkaa ja ihan ensin pistäydyttiin talon piharakennuksessa olevaan puotiin. Se muuten oli aivan tosi söpö pikkutalo! ♥ 

Se täytyy kyllä mainita, että pikkutalon alakerrassa olleessa Glögikellarissa join kenties elämäni kalleimman glögin... pieni (ja erittäin vajaa..) pahvimukillinen maksoi huimat 4€... Vaikka miljöö oli hieno jne, niin ihan "pikkasen" oli rahastuksen makua kyllä ilmassa. En kehdannut enää perua kauppaa, kun glögi oli jo kupissa, mutta jos olisin tuon hinnan huomannut, niin olisi kyllä jäänyt ostamatta. (Tämä olikin sitten koko reissumme ainoa miinus, mutta tulipa nyt mainituksi kuitenkin.)

★ ★ ★

Toinen vierailemamme kohde oli numero 2, Ajurintalo. Voi miten ihana talo se olikaan! ♥ Isäntä hääräili keittiössä ja kertoili hiukan talon remonteista - tuo postauksen eka kuva on muuten tästä alla olevan kuvan kohteesta napattu yksityiskohta: seinän välissä kulkevat vesiputket on jätetty paikoilleen ja niihin on laitettu kynttilät! Tosi kaunis ja kekseliäs idea.

Tykkäsin muutenkin talosta kaikin puolin. Sinne oli ihanasti jätetty vanhaa esille, esimerkiksi nuo hauskat, vinot keittiönkaapit. Monessa talossa näki noita kauniita kiinteitä komeroita, niin myös tässä. Tuli ihan mieleen oma mummolani, jossa myös on tuollaiset kaapit ja samanlaiset nupit/vetimet niissä ovissa!

Tämä talo oli todella ihana ja jotenkin tuli sellanen tunne, että siellä on varmaan ihana asua! Oli mukava nähdä myös lasten huoneita ja kävin jopa silittelemässä talon kissaa, joka ihan tyynesti torkkui lapsen huoneen sängyllä.





★ ★ ★

Sitten siirryttiin kohteeseen numero 1, Vackerbacka. Siellä oli pihalla jo vastassa ihanuuksia, kun pihaan johtava "kuja" oli koristeltu erilaisilla penkeillä, valoilla, havuilla ja jopa lahjapaketeilla. Voi että, miten ihanasti ihmiset valmisteleekaan joulua ja näkee vaivaa laittaakseen kaikkea tuollasta ihanaa katseltavaa esille! ♥

Tässä paikassa oli tavallaan kaksi juttua: koti ja työtilat. Ja nämä mun kuvat on nyt sieltä työtiloista (paitsi alin kuva). Tuonne työtilaan ei päässyt varsinaisesti kiertelemään, mutta ovien raosta sai hyvän näkymän koko tilaan. Talon sisäkatto oli omaan makuuni vähän outo, mutta muuten tila oli kyllä todella kaunis ja siellä oli vaikka mitä silmänruokaa ihasteltavaksi. Kiinnitin huomiota myös tuohon ihanan lämpimän näköiseen paksuun mattoon.

Ihmettelin, kun näin talon pojan (?) kiipeävän noita tikapuita pitkin torttutaikinat kainalossa tuonne ylös (mietin, että täh, onko siellä keittiö??), ja sitten hetken kuluttua hän olikin aivan toisessa paikassa niitä torttuja paistamassa... Koti ja työtilat taisi yhdistyä jotenkin sen "kujan" päältä yhteen. Siellä kodin tiloissa oli myös tosi kivan näköistä, mutta porukkaa oli vaan niin paljon, ettei siellä paljoa nähnyt. Tuo alimmainen kuva ihanasta uunista on sieltä kodin puolelta.






★ ★ ★

Sitten mentiin kohteeseen numero 3, Pitkänpöydäntalo. Talossa oli aivan ihana suuri terassi, jossa on varmaan mukava istuskella pitkälle syksyyn. Kiinnitin huomiota hauskaan taulun asetteluun eteistiloissa (koirakuva). Talossa oli taas tosi korkeat huoneet ja siellä oli aivan mielettömän tunnelmallinen oleskeluhuone, jossa soi hartaat joululaulut... siellä tuli kyllä todella jouluinen fiilis.

Tässä talossa asuu keraamikko, ja jos en ihan väärin arvaa, niin voisin kuvitella, että hänen kättensä jälkeä oli myös talon uuneissa - niissä oli tosi hienot pinnat. Myös muuta keramiikkaa oli näkyvillä paljon.

Käytiin jo aikaisemmin samassa pihapiirissä olevassa galleriassa, mutta ei tajuttu, että ne kuului tähän samaan taloon, koska sinne galleriaan mentiin toiselta kadulta. Pihapiiri kaikkineen oli ihana, ja siellä oli kertakaikkisen upea lasiseinäinen kasvihuone! ♥




★ ★ ★

Sitten käveltiinkin hyytävässä kelissä vähän pidempi matka ja mentiin aivan erilaiseen paikkaan. Kohde oli numero 18, Kimmon joulumaailma (johon en valitettavasti löydä muuta linkkiä). Siellä oli katseltavana talon isännän rakentama lastenlasten ja miksei muidenkin iloksi tehty jouluinen maailma, joka sisälsi junaradan, lukuisia piparkakkutaloja, sokeripaloista tehdyn linnan ja vaikka miten paljon kaikkea muutakin.

Isäntä kertoi joulumaailmansa rakentelusta ja muistakin askarteluistaan. Puolison kanssa olivat myös tehneet myyntiin hilloja ja piparkakkutaloja. Ostin yhden kivan jouluisen koristeen muistoksi tuolta.

Tästä kodista löytyi myös todella erikoisia muita tiloja. Alimmassa kuvassa on palanen itämaista huonetta, jossa oli esimerkiksi katto vuorattu tummilla erisävyisillä kankailla. Olihan erikoinen näky täällä kylmässä talvisessa Suomessa! Tuo oksa on pihasireenistä napattu ja hopeamaalilla suihkittu - se oli kyllä tosi kiva!






★ ★ ★

Joulumaailmasta käveltiin sitten kohteeseen numero 7, Lilla Ljuva. Iiiiih! ♥♥♥♥ Miten suloinen talo, voi että sentään!! Tässä pienessä talossa oli vaikka mitä suloista ja ihanaa, ruusuja, ihania kiemuroita, valkoiset lautalattiat, romanttisuutta ja söpöyttä ihan nurkasta nurkkaan! Ja voi että miten mä taas tykkäsin tuosta verannasta... ♥ 

Yhdessä kuvassa pöydän ääressä istuu talon mukava emäntä, Fröken Wiklund, kuten ulko-oven pielessä niin mainiosti lukee. Tämä pikkuinen talo oli kyllä kerta kaikkiaan hurmaava! ♥










★ ★ ★

Sitten suunnistettiin vielä yhteen kohteeseen, joka oli numero 10, Helgas. Uuuuh... ♥♥♥ Tämäkin oli mielestäni aivan ihana talo! ♥ Tässä oli kyllä oikein verantojen veranta, aivan ihana! Kaksi ekaa kuvaa on sieltä verannalta, en meinaa vaan millään saada kyllikseni siitä miten ihana se oli! Niin valoisa ja iso ja kauniisti laitettu!

Pidin kyllä tästä talosta muutenkin todella paljon. Siellä oli lämmin tunnelma ja hirmuisen kivat ihmiset, sekä tietenkin muutenkin tosi nättiä. Ja poiketen muista taloista, joissa oli paljon väkeä kaiken aikaa, täällä oli kivan rauhallista, koska talo sijaitsi ehkä jotenkin hiukan sivummalla (vaikka olikin ihan siinä keskustan liepeillä sekin). Tässä kohteessa oli muutenkin sisällä mukavan lämmintä, toisin kuin muissa vierailemissamme kodeissa, joissa oli ilmeisesti ovet auki vähän väliä (kelihän oli todellakin aika jäätävä).

Tämä talo on ollut ennen majatalo, ja siitä on muistona tuo yhden kuvan aivan ihana puhelinkoppi. Tosi mukavaa, kun on säästetty tuollainen pieni yksityiskohta muistona historiasta! Talonväki kertoi, että tuo lasiovi oli löytynyt vintiltä ja se oli laitettu paikalleen siihen asennetun umpioven sijasta. Onneksi löytyi!!

Ostin kotiinviemisiksi ja maisteltavaksi alimmassa kuvassa olevia söpöjä pikkuherkkuja: erimakuisia macaronseja, brownieta ja aivan superherkullisia sitruunaisia palleroita.








★ ★ ★

Sitten lähdettiinkin jo kotia kohti, koska isännällä oli ohjelmassa työpaikan pikkujoulut.

Vielä tänä aamuna ennen Loviisaan lähtöä mietin, että tuntuuko musta ehkä jotenkin vähän hölmöltä mennä toisten koteihin töllistelemään. Varauduin siihenkin, että jos näin on, me ei käydä kuin ekassa paikassa ja sitten lähdetään pois. Oli kuitenkin tosi ihana kierrellä noita taloja, ja nyt alan kyllä haaveilla, josko pääsisi katsomaan noita kauniita koteja joskus toistekin... Loviisassahan on vanhojen talojen tapahtuma myös syksyisin (elokuussa) ja silloin näkisi myös pihoja ja puutarhoja. Ehkäpä sinne sitten ensi syksynä?

Sen voin sanoa, että nyt kyllä iski joulumieli itselle ja hirmuinen hinku laitella omaankin kotiin enemmän joulua! Mulla jo täällä ekat hyasintit kukkii ja tuo ihanaa tuoksuaan ja vaikka meinattiin, että kuusta ei enää kotiin hommata, niin ehkä sit kuitenkin... oli ne koristellut kuuset vaan niin nättejä! Mulla on myös pientä sisusteluajatusta olkkarin suhteen, joudun kyllä välttämättä käväisemään Ikeassa sen takia piakkoin (ehkä huomenna??) ja sitten vähän kangaskaupassakin... Joo, nyt vaan toimeksi ja kohta meilläkin tuoksuu leivonnaiset ja näyttää joululta! 

★ ★ ★

Kiitos vieraanvaraisuudesta ja inspiraatiosta kaikille kodeille, joissa saatiin tänään vierailla. Aivan ihana idea tuollainen kotien avaaminen! ♥

Heli

PS. Toivon erittäin hartaasti, että en sekoittanut taloja, kuvia ja tarinoita mitenkään keskenään... Olen koittanut moneen kertaan tarkistella, että kuvat ovat varmaan oikeasta kohteesta. Jos joku huomaa jotain epäkohtia, saa toki ilmoittaa!

18 kommenttia :

  1. Ihania! Tuonne täytyy joskus päästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi!

      Olen tässä miettinyt, että mahtaako olla muualla Suomessa tällaista..?

      Poista
  2. Oi, ompa sinulla ollut kiva päivä! Itsekin suunnittelin tuonne menoa, mutta ajanpuutteen vuoksi jäi menemättä. Fröken Wiklundista olen lukenut aiemminkin. Olisipa mukava tavata hänet ja nähdä hänen kotinsa. Hänen kodissaan on niin upeat hirsiseinät ja kivoja yksityiskohtia. Ajurintalossa oli tosiaankin mukava ja kekseliäs yksityiskohta jättää nuo vesiputket näkyviin ja käyttää niitä kynttilöiden pidikkeinä. Helgasin veranta on kyllä hulpppea ja tuo puhelinkoppi niin söpö ♥

    Mullekin tuli niin jouluinen fiilis tästä sun postauksesta ja noiden talojen joulukuusista, että oli ihan pakko kasata jo omakin joulukuusi tuonne olohuoneeseen. Kyllä se joulukuusi jotenkin vain kuuluu mun mielestä jouluun ♥ Nyt riisipuuron keittoon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli tosi kiva, kun sain viimein lähdettyä tuonne. Täytyy koittaa mennä sitten elokuussakin! Taloissa oli paljon monenlaista ihanaa, ja se vanhojen talojen tunnelma jo itsessään oli aivan mahtava. Ihanan jouluista oli myöskin ja mullekin tarttui sieltä kova into laitella omaakin kotia jotenkin.

      Meillä on aina ollut kuusi tähän mennessä (ainakin muistaakseni). Nyt mietittiin, josko jätettäis hommaamatta... mutta en mä taida malttaa, on se kuusi koristeineen niin kiva kuitenkin.

      Ja hei riisipuuroa, nam! ♥ Mä oon tainnut keitellä puurot jo kolme kertaa... se on ihanaa!

      Poista
  3. Moikka, ihanan paljon kuvia😊mä kävin siellä viikko sitten lauantaina. Tykkäsin kovasti. Kävin myös elokuussa kun oli saman tyyppinen tapahtuma. Tosin kesällä tietysti paljon enemmän taloja avoinna ja joka paikassa ihania kirppiksiä ym. Jos ehdit niin käy kurkkaamassa mun blogista kesäkuvia, niitä on kahdessa poistamisessa. Talvikuukausina huomattavasti vähemmän. Ihanaa kun pienoinen jouluhulluus sai sinutkin valtaansa😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin oli tarkoitus mennä sinne viime viikonloppuna, mutta sitten loppuikin aika kesken, kun olin iltapäivään asti töissä. Nytkin oli liian vähän aikaa, kun piti niiden miehen pikkujoulujen takia lähteä pois jo kahden aikaan. Mutta jospa sitten seuraavalla kerralla olis enemmän aikaa!

      Musta tuntuu, että olen lukennutkin sun jutut sieltä taloilta! Oliko ne sellaset, missä oli paljon kukista juttua? Käyn vielä kurkkaamassa, ja sullakin näkyy olevan juttua noista joulukodeista, kiva!

      Jep, kyllä se jouluhulluus tännekin on vähän ilmestynyt... Täällä tuoksuu just nyt uunituoreet taatelikakut, nam!

      Poista
    2. Heh, kivoja kirjoitusvirheitä mun tuossa kommentissa:) Eläköön puhelimella kirjoittaminen:)) Ihanaa joulun odotusta! Mä niin harmittelin kun en päässyt sinne Kuusaan taideruukin joulutapahtumaan, olisin kovasti halunnut sinne kun en ole siellä muutenkaan koskaan käynyt.

      Poista
    3. Puhelimilla tuppaa olemaan oma mieli ja ajatus siitä, mitä ne haluaa kommentteihin kirjoitella... =D Mutta viis virheistä, ajatus kuitenkin selviää.

      Nyt mä kyllä joudun tunnustamaan, että mä en muistanu koko Taideruukkia ja sen joulujuttuja... Kauhean vähän tulee käytyä missään tollasissa jutuissa. Tai sit jos jotain olis mielessä, oon tietty töissä...

      Poista
  4. Kiva kun sain kuviesi kautta myös vierailla näissä kodeissa. Kaikkea kivaa näin ja ihania yksityiskohtia.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoisia kuvia,kodit täynnä yksityiskohtia! Leppoisaa sunnuntai-iltaa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kodeissa oli tosi paljon kaikenlaista kivaa katseltavaa!

      Leppoisaa iltaa sinnekin - täällä odotellaan Saaran esitystä jännityksellä... meinaan katsella lähetyksen silläkin uhalla, että yöunet jää aamuvuoron takia TODELLA vähiin.

      Poista
  6. Voi, miten hurmaavia koteja täynnä kauniita yksityiskohtia!
    Ihastuttava kohde vierailla!
    Lempeää joulumieltä täältä Mantelilaaksosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tuo oli todella kiva tapahtuma ja ihania taloja!

      Mukavaa joulun odottelua sinne myös!

      Poista
  7. En voi kuin hämmästellä että ihmiset jaksavat laittaa ja somistaa koteihinsa täyden joulun muiden iloksi. Ihanan tunnelmallisia kuvia ja koteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, ihanaa kun ihmiset laittaa tollein! Kodit oli kyllä ihania!

      Poista
  8. Kiitos kauniisti olit kirjoittanut kodistamme ja nättejä kuvia oli monia oli kiva ihailla muiden koteja kuviesi kautta kun itse emme kerinneet.pienen asia virheen tosin tuossa huomasin hillot olen mieheni kanssa tehnyt,sekoitit varmaan siksi että hyvä ystävämme Erja oli meitä auttamassa.ihanaa joulun odotusta toivottaa kimmo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä Kimmo! Ja anteeksi virhe tekstissä, kävin heti sen korjaamassa! Luulin tuota talossa häärivää Erjaa tosiaan rouvaksi. =) Oli niin paljon monenlaista nähtävää ja kuultavaa, että meni varmaankin ohi, että hän olikin ystävänne.

      Kaunis tekemäsi koriste roikkuu minulla täällä muistona kivasta päivästä Loviisassa.

      Oikein ihanaa joulua sinnekin!

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥