maanantai 9. tammikuuta 2017

minä ♥ lukemista

 

Mä oon tosi kova lukemaan. Olen aina ollut. Opin lukemaan vissiinkin 4- tai 5-vuotiaana, ja kenties siitä lähtien olen rakastanut sitä tarinoihin uppoamista. Huomaan, että aina sitä jotenkin hakee jotain luettavaa käsiinsä, missä vaan onkin: ruokapöydässä, vessassa, lääkärin vastaanotolla, katsastuskonttorissa, töissä kahvitauolla... Kun lapset oli pieniä, luin ruokaa laittaessanikin romaania. Ja nykyisin on sitten nää blogit, joita voi lukea vaikka kännykästä, jos on jossain joutoaikaa.

Lapsena hain siskon kanssa kirjastosta ihan hirmuisen läjän kirjoja, sitten luettiin ne kaikki läpi ja lähdettiin vaihtamaan kasa uuteen. Myös nuorena luin paljon, silloisista kirjoista muistan esimerkiksi Pimeyden kukat-sarjan (muistaakseni se oli sarja?) ja Luolakarhun klaani-sarjan. Luin myös Stephen Kingiä, vaikka en koskaan ole tykännyt kauhusta - muistan, miten luin sitä illalla ennen nukkumaanmenoa, enkä sitten meinannut uskaltaa silmiäni ummistaa koko yönä.


Joskus aikuisempana sitten varmaankin törmäsin Laila Hietamieheen (nykyisin Hirvisaari). Kerta kaikkiaan rakastuin Lehmusten kaupunkiin ja sen jälkeen olen tainnut lukea joka ikisen Lailan kirjan. Ihan äskettäin luin hänen uusimman kirjansa Hiljaisuus, joka oli todella, todella vaikuttava. Itkin erittäin vuolaasti kirjan eri vaiheissa ja elin tarinassa mukana niin, että pystyin suunnilleen tuntemaan ilman lämpötilan ja itikan pistot. Taisin lukea sen kirjan päivässä läpi, kun en taas malttanut mitään muuta tehdä. Kirjan jälkeinen olotila oli tosi vaikuttunut. Kunnioittava. Hiljentynyt. Niin upea tarina. Ja niin totta varmasti myös monen kohdalla. Lukekaa se, suosittelen!! ♥

Mä rakastan suomalaisia kirjoja. Tai sanotaan niin, että kirjoja, jotka kertoo suomalaisista joskus sata vuotta sitten. Luin juuri joku aika sitten kirjasarjan Urajärven kartanon henkilöistä. Romaanejahan ne oli, mutta perustui oikeisiin ihmisiin. Kirjailija Elisabet Aho kertoi aivan upeat tarinat. Ensi kesänä on aivan pakko päästä katsomaan sitä kartanoa ihan oikeasti. Uskoisin sen olevan melkoinen kokemus, kun on kuitenkin nyt jonkunlainen kuva siellä asuneista henkilöistä mielessä.

Toinen suuri rakkauteni on irlantilaiset ja englantilaiset kirjat ja kirjailijat. En edes tarkkaan tiedä, mikä mua niin kovasti sinne Britteihin ja Irlantiin vetää... mutta joku erikoinen viehätys siinä vaan on. Maeve Binchy esimerkiksi on kirjailija, jonka kirjat olen lukenut kaikki, ja rakastin niistä joka ikistä. Ihan harmittaa, että enää ei hänen tuotannostaan ole lukematta mitään. No, ehkä luen koko sarjan joskus uudelleen, kuten olen Hietamiehetkin lukenut useampaan kertaan...


Katsoin juuri, niin lainaushistoriassani on huhtikuun lopun jälkeen 58 kirjaa... ja 23 lehteä. Kirjoista ehkä pari jäi lukematta, koska eivät olleetkaan järin kiinnostavia. Mutta muuten voi kai sanoa, että luen aika paljon, kirjat on kuitenkin useimmiten monta sataa sivua sisältäviä paksuja romaaneja. 

Kirjailijoita, joita tuohon mainittuun määrään mahtuu, on Ahon, Hirvisaaren ja Binchyn lisäksi Melissa Hill, Cecelia Ahern, Jacquelyn Mitchard, Sari Luhtanen, Katariina Souri (jonka kirjat on muuten myös todella huippuja!), Pirkko Aitoaho, Anneli Kivelä (jonka Katajamäki-sarja on aivan älytöntä hömppää, mutta silti jotenkin niin ihanaa luettavaa), Tuija Lehtinen, Sophie Kinsella (juu juu, Himoshoppaajatpa hyvinkin!), Veera Vaahtera, Enni Mustonen (myös aivan ihania "vanhan ajan" kirjoja!), Lucy Dillon, Pirjo Tuominen (taas sitä ihanaa suomalaista historiaa ♥)... Sitten olen lainaillut muutaman (vegaanisen) keittokirjan ja jotain sellasta muutakin ei-romaanimaista. Ja sitten on vielä ne kirjat, mitä luin ennen kuin kirjastoon tuli tuo systeemi, mistä näkee lainaushistoriansa.

Aika ajoin mua melkein harmittaa, kun en meinaa enää löytää mitään uutta luettavaa kirjastosta. Sitten saatan vaan tarttua johonkin kirjaan, ja taas on löytynyt uusi ihana kirjailija, jonka koko tuotannon kahlaan läpi... Esimerkiksi tuo Binchy taisi löytyä aivan sattumalta, ja sitten etsinkin käsiini kaikki hänen kirjansa putkeen. Mulla on välillä kirjastokassi aivan täynnä, jopa itsekin vähän mietin, aionko tosiaan ehtiä lukemaan kaiken... mutta onneksi laina-aikoja saa helposti pidennettyä tarvittaessa.


Just nyt olen taas siinä tilanteessa, että kaikki lainatut kirjat on luettu ja pitäisi kirjastoon suunnistaa... Taidan kuitenkin ensin lähteä hakemaan koirien kanssa lehteä postilaatikosta. Olen jotenkin kaiken tämän digi-elämän keskellä aivan rakastunut myös sanomalehden lukemiseen - tilasin jonkun tarjouksen perässä syksyllä paikallislehden, enkä malttanutkaan sitten sitä tilausta lopettaa siihen, vaan aloin oikein kaivata sitä jännää kiireettömyyden tuntua, mitä sain, kun luin ihan rauhassa lehteä pöydän ääressä teekupin kanssa. Aiemmin luin paikallislehden töissä, hätäisesti parin pienen taukoni aikana, mutta nyt voin siellä keskittyä siihen pieneen hengähdyshetkeen (ja syömiseen) ja luen sitten lehden vasta kotona rauhassa.

Lukeminen on ihan parasta ajanvietettä - olen vahvasti sitä mieltä!
Luetko Sinä?

Heli

26 kommenttia :

 1. Täällä toinen lukutoukka ilmoittautuu! :) Siitä asti lapsuudessa ala-asteella kun muistan, raahasin reppu pursuten Tiina kirjoja kotiin koulun kirjastosta! Peukaloisen retket lehti tuli minulle myös ja muistan kuinka aina kipeänä jaksoin lukea samoja lehtiä uudestaan ja uudestaan. Ylä-asteella suosikki ja regina oli ihan ykkösjuttuja ja vähän vanhempana kaikki hömppäkirjat. Katherine cookson on minun lempparini näin aikuisiällä ♥ Kaikki kirjat luettu kymmeniä kertoja ja aina vaan jaksaa lukea, ihana ♥ Mutta siis ei päivää ilman kirjaa, ei yötä ennen muutamaa lukua :D Ihanaa uutta viikkoa sinulle ja kiitos tsempeistä blogissani ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiinat mä unohdin aivan täysin! Joo, ne on tullut luettua kaikki. Ja aina haaveilin, että olisinpa mä Tiina... =) Mä luin lapsena myös tosi paljon kaikkia hevos-sarjoja, nyt kun alan miettiä. Sen sijaan Viisikoista en tainnut niin kovin välittää, vaikka oon mä varmaan niitäkin tullut lukeneeksi. Cooksonia en muista, olenko lukenut. Ehkä. Kyllä mä luen aika laidasta laitaan välillä, tykkään myös kaiken maailman rakkausromaaneista. Mutta suurin rakkaus on nuo enkku/irkku-kirjat ja sit se kotimainen "vanha aika". Ja jep, illalla on ihana mennä sänkyyn kirjaa lukemaan.

   Kivaa viikkoa sinnekin! ♥

   Poista
 2. Minäkin tykkään lukea ja ahmin aina kirjan kerralla alusta loppuun. Sama juttu elokuvien kanssa, että kesken ei voi jättää :D Toisinsanoen illalla en pysty aloittamaan mitään kirjaa, sillä muuten luen aamuyöhön saakka kunnes kirja on loppu! Nykyään tulee luettua ihan tosi tosi vähän ja syynä siihen on tämä erilaisten blogien lukeminen ja seuraaminen, mutta suurimpana vaikuttajana varmaan opiskelu :( Ja se, ettei viitsi edes aloittaa kun ei kuitenkaan pysty rauhassa keskeytyksettä lukemaan. MUTTA kesälomalla mulla on vakaa suunnitelma istua mökin pihakeinussa lukemassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ihan aina lue alusta loppuun, koska tosiaan aika moni kirja on sellanen lähes 500-sivuinen... Mutta sillon kun luen jotain mukaansa tempaavaa, mietin kirjan tapahtumia myös muita juttuja tehdessäni, esim töissä. Ja oikein odotan, että pääsen taas kotiin lukemaan...

   Mulla ei oikeastaan tee eroa loma taikka arki, luen ihan yhtä lailla molempina. =) Lähinnä jos joku rajoittava tekijä on, se on sitten päänsärky... joka johtuu lukemisesta... =D

   Poista
 3. Kyllä! Tykkään lukea ja paljon. Nykyään kyllä vähän kausittaisesti, joskus menee pidempiäkin aikoja, ettei muka "ehdi" ja sitten taas tulee ahmittua monta kirjaa lyhyessä ajassa. Lukeminen on ihanaa ja rentouttavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, lukeminen on ihanaa! On niin kiva uppoutua niihin tarinoihin. Ja kyllä mullakin on sellasia kausia, että en niin kauheesti lue. Joskus on suorastaan pakko vähän himmailla, että sais tehtyä muitakin asioita.

   Poista
 4. Minäkin olen tekstiahmatti. Luen kaiken mitä käteen ja eteen osuu, mainoksista lähtien. Kirjoja luen romantiikasta dekkareihin, ihan kamalaa kauhua en lue, en Kingejä koska sitten menee yöunet ja liikkuminen pimeällä. Tykkään suomalaisista historiaromaaneista keskiajalta 1800-luvun lopulle. On luettu Hirvisaaret, Utriot, Pirjo Tuomiset, Enni Mustoset ynnä muut. Kesäisin lukuvauhti hiljenee mutta talvella menee vähintään yksi kirja viikossa, pahimpina (vai parhaimpina?) viikkoinen menee kirja illassa. Tänään viimeksi kävin kirjastossa, viime viikolla keskiviikkona ja ne kirjat on jo luettu. Mua harmittaa ettei meillä ole tuota lainattujen kirjojen luetteloa, helpottaisi elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans luen vaikka mainoksia... =) Mutta en ole tainnut koskaan lukea dekkareita, ennemminkin sit luen romantiikkaa ja sit niitä historiallisia juttuja. Kaikkia noita mainitsemiasi kirjailijoita olen minäkin lukenut, mutta täytyy sanoa, että Utrio on noista vähiten suosikkini. Se menee ehkä vähän liian kauaksi historiaan jo, mä tykkään enemmän tästä "lähihistoriasta", sanotaan nyt että max 150 vuotta taaksepäin.

   Mä kävin äsken just taas kirjastossa... =) Meille tuli toi lainausluettelo tosiaan keväällä tänne kirjastoihin, se on kyllä kiva. Aika usein mäkin oon lainannut vahingossa uudelleen saman kirjan... nyt just oli yksi kirja, jota aloitettuani totesin, että mähän oonkin lukenut sen joskus. Että ei sit kyllä tullu katottua sitä listaa sen kummemmin... tai saattoi se kyllä olla jostain vähän kauempaa, ajalta ennen listoja.

   Riippuu aika lailla kirjan pituudesta, miten kauan sitä lukee. Kyllä vaatii useamman illan, tai sitten erittäin intensiivisiä lukupäiviä pari-kolme, noi isommat romaanit. Sit jonkun ohuemman heittää nopeammin, yhdessä illassakin joskus. (Tai yössä...)

   Poista
 5. Kate Mortonilla on hyviä kirjoja, samoin hyviä kirjoja kirjoittaa Kristiina Vuori. Ja Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarja on mun suosikki, olen lukenut kaikki ne tiiliskivet useampaan kertaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota Mortonia en ole tainnut lukea, pitää laittaa se korvan taakse! Kristiina Vuoren kirjoja olen lukenut, mutta ne on just sieltä vähän kauempaa historiasta. Ihan ok ne lukemani kyllä oli.

   Tiiätkö, mä luin ton ekan Gabaldonin kirjan. Se oli mielestäni todella hyvä ja aloitin sit innolla sitä kakkososaa. Siitä en sit yllättäen enää tykännytkään ja jätin sen kesken! Mun tytär ja sen mieskin on tainneet lukea noi kaikki myös, ja tytär ainakin tykkäsi siitä aivan hirveästi! Se koitti kovasti mua kannustaa, että olisin vaan jatkanut sen kirjan kanssa eteenpäin, mutta en jatkanu. Siitä meni jotenkin maku, kun se alkoi olla yhtä vällyissä peuhaamista vaan... =D

   Poista
 6. Mäkin tykkään lukea, mutta juurikin tuon mukaan tempautumisen takia harrastusta täytyy välillä hillitä 😂 Oon ollut huono lukemaan suomaista kirjallisuutta, mutta voisinkin kokeilla tuota Hirvisaarta ja Souria. Englantilainen ja irlantilainen kirjallisuus viehättää myös minua. Jotenkin haluaisin kokea sen Irlannin jylhän luonnon.

  Jos saan antaa kevyempään kirjallisuuteen pari vinkkiä, niin Jojo Moyes ja Liane Moriarty ovat omia tän hetken suosikkeja 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, lue ihmeessä Maeve Binchyn kirjoja ainakin!! Ne on ehkä parhaita irkkukirjoja mitä tiedän!! ♥ Ja myös sellanen kuin Marian Keyes on minusta todella ihana. Ja Hirvisaarta (sekä vanhemmat kirjat nimellä Hietamies) suosittelen ehdottomasti. Sourin kirjat aivan yllätti mut, en olis kuvitellut että on niin hitsin hyvä kirjailija! (Varmaan ajattelin sitä vaan ex-playboy-tyttönä...)

   Kiitos vinkeistä! En tiedä miksi multa jäi tuo Jojo Moyes mainitsematta postauksessa - luin just sillä hetkellä hänen kirjaansa. Mä myös pidän tosi kovasti hänen kirjoista! Tuo Moriarty on uusi nimi mulle - laitan heti muistiin!

   Poista
 7. Luen kyllä, mutten lähellekään noin paljon, wau! :)

  Saan eri kustantajien kirjoja yhden sivutyöni siivellä, yleensä itse valkaten. Siltikään ei tuu kyl hankittua tai luettua kuin ehkä kirja kuukauteen-kahteen. Taidan olla kovin kranttu niin kirjojen kuin ajankäytönkin suhteen. Tai sitten vaan omituinen :D

  Hieno harrastus, se on totta ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oikeastaan muita harrastuksia edes ole koirien lenkityksen lisäksi kuin lukeminen. Eikä me miehen kanssa, taikka perheenkään kanssa, tehdä koskaan yhtään mitään, joten mun oma aika on sit lähinnä koneella notkumista, ellen sitten lenkitä koiria, siivoa kotia tai lue... Mieluiten luen. =)

   Poista
 8. Lapsena luin todella paljon. Kun olin lukenut kaikki kirjastomme nuortenkirjat siirryin aikuisten kirjoihin. Hevoskirjat tottakai, Tarzanit, sitten oli joku suomalainen vastine viisikolle. Se oli varmaan mun suosikkeja.

  Nykyisin luen kausittain, yleensä talvella. Nyt en ole jostain käsittämättömästä syystä käynyt pitkään aikaan kirjastossa! Tykkään nykyisin lukea erilaisia matkakertomuksia ja kirjoja toisista kulttuureista. Se on minun tapani matkustaa.
  Hömppäromaaneillakin on paikkansa, sopivaa irtaantumista arjesta.

  Koitan myös lukea kaikki puutarhaan liittyvät uudet kirjat, samoin kotieläimiä käsittelevät kirjat.

  Parhaat kirjat ovat niitä joita ei kertakaikkiaan pysty laskemaan käsistään. Olen monesti valvonut lähes koko yön ja ahminut kirjaa ja sitten lopulta harmistunut kun se loppuu.

  Nyt tuntuu siltä, että huomenna mä menen töiden jälkeen kirjastoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä luet kaikkea sellasta, mitä mä en lue koskaan. =) Mä keskityn vaan noihin romaaneihin... ei mitään teoreettista mulle, kiitos. =)

   Tosi usein tuntuu, että harmi kun kirja loppuu!! Ja sit alkaa miettiä, miten se tarina siitä jatkuis...

   Voi että kun osaisi itse kirjoittaa kirjoja. Se olis unelmatyötä.

   Poista
 9. Rakastan lukea! Tosin nyt gradujen kirjoittamisvaiheessa ei ole ehkä se lukeminen ollut suurin innostukseni. Mutta aion lukea tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä tuollanen homma vie aikaa niin, ettei paljon muuta ehdi. Mutta sitten kun on gradut valmiit, ehdit taas lukea muutakin! =)

   Poista
 10. Tykkään lukea, mutta melko vähän nykyään taas olen niin tehnyt. Tai selfhelp tyyppistä päivittäin makustelen, mutta ihan romaaneja. Joskus taas on kausia, että menee monta kirjaa perätysten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sama kuvio. Aika ajoin taukoa vähän ja sitten taas hirmuinen lukumaratoni ja kirjoja menee vaikka miten monta putkeen.

   Selfhelpiä mä en oo juuri lukenut, paitsi noita raivausjuttuja, ne kiinnostaa.

   Poista
 11. Sinä olet kyllä todellinen suurkuluttaja! ='D

  Itse luin tooosi paljon lapsena, nuorena ja vielä aikuisiässäkin. Mutta Leppämäkeen muuttaminen (yllätys, yllätys) vei kaiken ajan ja romaanien lukeminen vaihtui asiakirjallisuuteen. Puutarha-, ruoka-, käsityö-, eläin-. ym. kirjoja tulee luettua tosi paljon.

  Koska minusta tuntuu aina, etten malta pysähtyä lukemaan kaikelta puuhastelultani, lupasin itselleni armollisuutta tänä vuonna. Siihen kuuluu juurikin se, että voi olla välillä sohvan nurkassa ja lukea. Olenkin lukenut jo kaksi kirjaa tänä vuonna, eikä tätä vuotta ole mennyt kuin vajaat kaksi viikkoa!

  Mä en vain oikein tiedä mitä lukisin, kaikki mitä on kehuttu, on ollut ihan tylsiä. No, onhan maailma kirjoja täynnä ja kirjastosta niitä ihan ilman saa lainata!

  Mukavia lukuhetkiä sulle ja mulle! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä toivoisin päin vastoin itselleni vähän sellasta piristysruisketta, että saisin joskus tehtyä jotain muutakin kun vaan luettua... Sulla kukoistaa piha ja kasvimaat ja teet ja ELÄT koko ajan täyttä päätä. Mä vaan istun ja luen ja elän jotain kuviteltua elämää kirjan henkilöiden mukana... Että ehkä kuitenkin - vaikka lukeminen on ihanaa - tuo sinun elämä on kaikkinensa fiksumpi vaihtoehto! Jos siihen sitten joskus ottaa kirjan taikka pari, se on hieno piste iin päälle siihen touhukkaaseen elämään, mitä sä vietät!

   Joka tapauksessa mukavia lukuhetkiä, meille molemmille! =) Toivottavasti löydät mukavaa luettavaa - kysy vaikka kirjaston tädeiltä/sediltä, ne kyllä aika usein osaa vinkata jotain, kun osaa edes vähän sanoa, minkälaista etsiskelee.

   Poista
 12. Mulla tulee luettua liian vähän. Mukamas ei ole aikaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sinä teet kyllä sitten sitäkin enemmän kaikkea muuta mukavaa!! Kokkailet, askartelet, kuvaat, editoit, laulat... Oikeasti ajattelen usein, että olisinpa itsekin tuollainen aktiivinen tekijä, lukeminen on kuitenkin lopulta aika passiivista hommaa, paikallaan kököttelyä vaan.

   Oikein kivaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 13. Kyllä, kyllä ja kyllä! =)
  Suurin osa kuvatuista kirjoista on kuulunut omallekin lukulistalleni, tai on jo luettu. Monet toiseenkin kertaan. (Kuten kaikki Binchyt ja Lehtiset.)

  Minä luen koko ajan, ja monet kirjat moneen kertaan.

  Pirteyttä kevääseen ja lukuiloa!!
  Pitäisikin tehdä postaus joistain lukuvinkeistä, sain työkaverilta lyhyehkön listan enkä ole vielä ehtinyt käydä sitä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tainnut lukea Hietamiehiä moneen kertaan. Muita sitten kenties vahingossa, kun en oo muistanut, että oon joskus jo ne lukenut... Mutta mikäpä siinä, kun on hyvä kirja niin mielellään sen lukee toistamiseenkin!

   Lukuiloa ja kivaa kevättä sinnekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥