maanantai 5. kesäkuuta 2017

raivailua keittiössä


Koska mulla ei näköjään ole elämässäni just paljon mitään tekemistä, aloin eilisen vapaapäivän ja sunnuntain ratoksi sitten siivoamaan vaihteeksi muita kaappeja. Eli siis keittiön kaappeja tällä kertaa. (Aloitetaan kuitenkin voikukkakuvalla, ettei heti ekana lyö silmille roskakaapin kuva...) 


Alkuperäinen ajatus oli tehdä jonnekin paikka tilaamalleni Bokashi-ämpärille. Se on nyt siis aikomus laittaa tänne roskiskaappiin. Eikö olekin mielenkiintoista blogattavaa: tässä kuva roskiskaapistamme, hiphei! 

No enivei, silloin kun tehtiin remppa mä halusin roskiskaapista erityisen selkeän, siistin ja helpon. Ei hyllyjä, joille kertyy kamaa, vaan sen sijaan kannelliset roskikset. Ja monta sellaista! Tässä siis on samalla myös minun kierrätyskaappi, kun omat roskiksensa on sekajätteelle, metallille ja lasille. Ja yksi ämpäri sitten tyhjille muovipusseille. Kunhan se Bokashi kotiutuu, pitää kokeilla mahtuuko se yhden ämpärin paikalle tuohon. Toivottavasti!! Todennäköisesti muovipussit sitten siirtyvät muualle tuolta. 


Kierrätysjuttuja on toki lisääkin... ja mua onkin aika pitkään tuskastuttanut muovi- ja kartonkikassit, jotka on seilanneet lähinnä ulkoeteisessä. Tai siis muoviroskille on ollut pussi ensin tuossa kaapin ovessa roikkumassa, ja sitten täydet pussukat siirtyy ulkoeteiseen... 

Nyt sain kehiteltyä niillekin kasseille paikan tuohon korkeaan kaappiin tiskipöydän viereen. Mun piti tehdä vähän järjestelyjä ton korkean kaapin kanssa, kun siitä nyt poistui yksi hylly noiden mustikkakassien tieltä. Perhe on koulutettu asian suhteen, nyt sitten seuraillaan miten tämä toimii. Toivon, ettei ala haiskahtamaan. Ulkoeteiseen jäi edelleen lehtikeräys-pussukka. 

Nuo kaupan kestokassit on muuten tosi käteviä näihin kierrätyshommiin - ja ihan nättejäkin. Mä tapaan aina napata mukaani koko säkin (taikka lasin ja metallin kohdalla ämpärin), kun vien kierrätyskamoja pois. Tarvittaessa ne voi sitten pestä, ja ei kun seuraavia roskia oottelemaan!

Mulla on muuten nyt tavoitteena saada meidän roskiksen tyhjennysvälit pidemmiksi tuon Bokashin myötä. Meillä tulee muutenkin tosi vähän jätettä tonne roskikseen, joskus on laskutettu ihan vaan tyhjän roskiksen kurkkaamisestakin... On jotenkin tosi typerää, että ilman mitään kompostoria ei sitä tyhjennysväliä voi lyhentää. No, toivotaan, että Bokashi kelpaa kompostoriksi!! 


Sitten siirryin raivausmielessä seuraavaan kaappiin, eli tiskipöydän yläpuolelle. Kaapista poistui kasa pyyhkeitä; kaikki muut paitsi mustat. Mä olen todennut, että ainoastaan mustat säilyy ihmismäisessä kunnossa, kaikki muut likaantuu todella nopeasti. Eläinten lääkkeet, kynsisakset yms siirtyi korkeasta kaapista tänne, ihmisten lääkkeet järjestin uudelleen (ja poistin peltisen lääkelootan). Toinen "vihanneskannu" lähti säilöön (tytär haluaa sen sitten aikanaan itselleen) ja mittakipot siirtyi muiden leivontajuttujen luo toiseen kaappiin. 

Nuo pyykkipojat on muuten sitä varten, että voi juomalasin reunaan laittaa nimikirjaimensa. Ei tule sitten niin paljon tiskiä, kun mulla on tapana kaikki tiskipöydällä ajelehtivat lasit aina tuikkasta koneeseen... Nyt voi säilytellä siis jokainen omaa lasiaan vähän kauemmin.


Seuraavaksi hiilarihyllyjen alakaapit. Poistin kaikista näistäkin tavaraa. Joka kerta kun raivailen, mietin vakavasti tuon monitoimikoneen kohtaloa. Käytän sitä todella, todella vähän... Myös uunipata on tosi vähällä käytöllä. Eikä voi sanoa, että alkuinnostuksen jälkeen blenderikään olisi täällä hirmuisesti surissut...

Huvittaa myös tuo kakkuvuokien määrä (7kpl). Mitä tekee kakkuvuoilla ihminen, joka leipoo hyvin harvoin? Mulla on kolme irtopohjavuokaa (iso, keskikokoinen, sydän), yksi "kakkupohjavuoka" ja kolme rengasvuokaa (iso ja kaksi pientä). En myöskään muista, olenko koskaan käyttänyt tuota muffinssipeltiä..?

No, kaikki nämä kuitenkin edelleen säilytin. Joskus niillä on joka tapauksessa käyttöä, vaikkakin hyvin harvoin. Mutta jos mä nyt muuttaisin pikkuiseen asuntoon, jonne voisi ottaa mukaan vain tarpeelliset, niin näistä kyllä suurin osa jäisi kyydistä!


Seuraavaksi on mun kuivatarvikekaappi. Tämä on murheenkryyni!! Inhoan tuota sekalaista tavarakasaa. Ja tällä hetkellä myös sekalaista laatikkosysteemiä! Mulla oli siellä aiemmin kaksi pahvista kotilaatikkoa, joissa nuo sälät oli, mutta nyt tein vähän muutoksia... Tarvii kyllä edelleen jatkaa muutosten tekoa, sillä en tykkää tästä tällaisena. 

En oikein tiedä miksi tämä kaappi häiritsee mua niin kovasti... ehkä siksi, että siellä on just niitä kamppeita, jotka aiheuttaa mulle "huono ihminen"-tuntemuksia. Olen ostanut jotain, että "nyt minä tässä kunnostaudun ja teen sitä-tätä-tota"... ja kuinkas kävikään??

Mua siis hyvinkin paljon häiritsee asiat, joille ei ole käyttöä. Nyt tuolla on esimerkiksi kaksi pussia hillosokeria, joita olen siellä kohta vuoden "hillonnut". Täytyy koittaa tehdä jotain hilloja kesän aikana... Omenia meille ei varmaan tule, koska puussa ei ole kukan kukkaa. Oikeastaan muita hilloja en edes kaipaa..... Mansikat ja mustikat syön mieluummin sellaisinaan jne. Jos näille ei kesän aikana tule käyttöä, ne kyllä lähtee täältä jonnekin.


Viimeinen kaappi on sitten tuollainen "kotikaappi". Siellä on kaikki meidän mapit (minun todistukset / opiskelujutut / kodin kansio / tytön oma / pojan oma). (Kaikille lapsille on ollu tuollaiset omat kansiot, kaksi isointa on jo vieneet ne mennessään.) Alahyllyllä on tyhjiä lasipurkkeja (niidenkin säästämisen järkevyyttä olen alkanut miettimään...) ja toisessa laatikossa on jonkun sortin askartelukamaa.

Mä tänään hitusen hämmästelin, että olenko ollut aika tehokas raivaaja, kun tuossa kaapissa olen säilyttänyt takuukuitit. Nyt niitä ei sieltä sitten enää löytynytkään... ja mulla ei kerta kaikkiaan ole mitään muuta paikkaa missä ne voisi olla. En tajua. Eilen en niitä ainakaan siitä mihinkään laittanut, eli onko ne jo jollain aiemmalla kierroksella saaneet lähdöt... 

★ ★ ★

Kuten näkyy, mun kaapit on tosi väljät. Nämä kuvat on tosin otettu raivailun jälkeen, mutta ei siellä ahdasta ollut sitä ennenkään. 

Aina joskus mä kattelen hiukan kateellisena, miten ihania tavaroita ihmisillä on, miten kivoja kattauksia ne tekee, miten nätisti on sisusteltu ja koristeltu kotia. Kuitenkin sitten koen enemmän omakseni tällasen vähänlaisen tavaran määrän. Jos mulla olis kaapeissa paljon tavaraa, mä tiedän, että mulle tulis melkein sellanen pakottava tarve vähentää niitä! Johan siitä kertoo sekin, että ei mulla oikeesti ole mitään raivaamisen taikka siivoomisen tarvetta kaapeissani, ja siltikin niitä vähän väliä kaivelen, ja tunnen iloa siitä, kun saan sieltä taas jotain poistettua...  

Nyt olisi sitten saatava aikaiseksi kuskata ne ylimääräiset roinat jonnekin - se on raivailun tuskallisin hetki. Haluaisin ne pois HETI, mutta eihän se ihan niin mene. Mä olen hyvin tunnollinen kierrättäjä ja haluaisin kuitenkin aina, että ehjät tavarat menee jatkokäyttöön. En kuitenkaan koskaan saa haalittua niin paljon tavaroita kasaan, että kannattaisi kirpparipöytää ottaa, enkä todellakaan ala säilytellä tavaroita missään niin pitkään, että saisin niitä kasaan enemmän. En muutenkaan ole mikään kirpparityyppi. Olenkin yleensä sitten vaan kiikuttanut kamat jonnekin hyväntekeväisyyteen - aina parasta, jos saa kaiken kerralla jonnekin. Se sinne-sun-tänne kuljettaminen on aika rasittavaa... 

Nyt laitan jotain tavaroita odottelemaan jälkikasvun poismuuttoa. En tapaa heillekään mitenkään hirmuisia määriä tavaroita säästellä - tiedän jo kokemuksesta, että säästössä olleet astiat tms ei sitten miellytäkään lapsosen silmää. Nytkin neiti sanoi, että hankkii sitten omat keittiöpyyhkeet aikanaan... Asia on ihan ok, jokaisella on oma makunsa ja saa ollakin. Uskoisin kuitenkin, että esimerkiksi nyt poistetut ylimääräiset juomalasit löytää paikkansa sitten joskus nuorison omissa ekoissa kodeissa, joten ne menee jemmaan.

★ ★ ★

Sellasta ajankulua tällä kertaa. Nyt voisin ehkä siivota vielä nuo kuvista kätevästi pois rajatut pöytätasot...

Heli

7 kommenttia :

 1. Sun kaapit on kyllä ihan kadehdittavan siistit. Mun pitäis tehdä kanssa ensinnäkin kaappien siivous ja samalla raivaus. Tiskipöydän yläkaapista ja kattilakaapeista voisin aloittaa. Muakin vaan sitten ahdistaa ne ylimääräiset tavarat. Mäkin haluaisin saada ne nopeasti vaan pois käsistäni ja varastoimaan en haluaisi alkaa, koska säilytystiloja on muutenkin niin vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! Kaapit on siistit, myönnän. Mutta muualla ei nyt ainakaan ole järin siistiä... Tässä kävi just kuten arvioinkin, eli ne raivatut kamat odottaa edelleen siirtoa jonnekin. Seuraavaksi onkin tulossa postausta siitä aiheesta!

   Poista
 2. No voihan vau teidän kaappeja ja niiden väljyyttä! Ihailen! Meillä on kaaapit enemmän kuin täynnä ja se on kyllä raivostuttavaa, täytyis tehdä tuo sama operaatio ja tyhjentää! Teillä on kyllä hienot kierrätyssysteemit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kaapit on kyllä väljät. Jotenkin mulla on pakottava tarve aina niitä väljennellä... Kierrätyssysteemit sai nyt vähän takapakkia, kun Bokashi ei mahtunutkaan sille suunnittelemaani paikaan, ainakaan ilman pieniä operaatioita. Siitä lisää seuraavaksi!

   Poista
 3. Kiitos tuosta juomalasipyykkipoikavinkistä! Tääl on iltaisin 50 lasia tiskipöydällä, saarnat ei auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Pyykkipojista on moneen hommaan. =) Myös nimimukit tms voisi auttaa asiaa. Ja voin kertoa, että ei meilläkään tuo koko aikaa toimi... Etenkin poika jättää aika usein vaan lasinsa "siihen tiettyyn kohtaan", josta olettaa muiden tietävän, että se on hänen... En tykkää!! Vaadin, että pyykkäri on siihen laitettava!! tai vaihtoehtoisesti pitää lasi huuhdella ja laittaa takaisin tiskikaappiin. No, ei sekään kyllä toimi. Mutta näillä mennään ja yritän aina muistutella asiasta.

   Poista
 4. Todella siististi on kaikki järjestetty. Minunkin pitäisi käydä läpi kaikki tavarat ja järjestellä ne uudelleen. Olen myös miettinyt, että meillä kun lääkkeitä riittää, pitäisi niille hankkia erillinen lääkekaappi. On sitten pois lastenkin ulottuvilta. https://www.laakintavaline.fi/tuote-osasto/laakekaapit/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥