sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

uusi pikkuprinsessa ja kartanovierailu


Viimeaikaisista tapahtumista tärkein: uusien pienten varpaiden laskeminen. ♥ Suloinen ja niin pikkiriikkinen pojantytär saapui maailmaan viime perjantaina. Kävimme häntä katsomassa ja valtavan suloiseksi toteamassa heti samana iltana. Tämä pikkuprinsessa teki minusta nyt siis tuplamummon! ♥

★ ★ ★

Muutaman päivän kesävapaita olen nyt vietellyt. Lomani on vasta elokuussa, mutta miehen loman ajalle sain nämä päivät järjestettyä, että voidaan edes jotain tehdä kesällä yhdessä. 


Lähdettiin sitten ajelulle ja käytiin Asikkalan Urajärvellä, Urajärven kartanossa. Se on kiinnostanut mua suuresti siitä asti, kun luin Elisabet Ahon kirjoittamat romaanit Valkea kuin uni, Lilly ja Kartanon tiellä. Ne kertovat kartanosta ja siellä asuneista ihmisistä, romaanimuodossa toki, mutta vahvasti todellisiin tapahtumiin ja henkilöhahmoihin pohjautuen.


Oltiin opastetulla kierroksella sisätiloissa. Kartano oli hieno, mutta todella paljon pienempi kuin olin kuvitellut. Muutama huone vain! Jotenkin sen salinkin olin kuvitellut mielessäni ihan valtavaksi. Opas oli kyllä aivan mahtava ja osasi todella hienosti, asiantuntevasti ja elävästi kertoa kaikesta. Oli upeaa nähdä livenä paikat, joista oli lukenut kirjoista! 


Kartanossa sai ihan luvan kanssa kuvata (mutta ilman salamaa). Kartanoa on restauroitu ja konservoitu vuosien mittaan paljon, ja se on kyllä upeassa kunnossa. Ihan uskomatonta ajatella, että siellä ne Hugo ja Lilly on todellakin istuneet, noilla samoilla sohvilla!! Osa tekstiileistä oli tarkkoja kopioita entisistä, mutta esimerkiksi matot ovat alkuperäisiä. Ja siis Lilly, kartanon viimeinen herrasväen edustaja, on kuollut noin sata vuotta sitten!!


Koska olin siis lukenut ne kirjat, oppaan kertomukset tuntui hyvin tutuilta. Ainoastaan yksi asia pisti korvaan; Hugon ja Lillyn velipuolen kuolintapa. Se oli kirjassa kerrottu eri tavalla, mitä se oikeasti oli tapahtunut. No, romaani on romaani. Aivan mielettömän mielenkiintoiset on nuo kirjat, suosittelen! Samoin suosittelen lämpimästi myös kartanolla vierailua.

★ ★ ★

Tänään olin nuoremman tyttären kanssa vieraana rippijuhlissa - sieltä ei ole kuvia. Ihana ilma sattui, vieraat saivat istua puutarhassa. Illalla kävi toinen tytär ja vähän isompi mummon pikkuprinsessa kylässä. Viritettiin ulos kahluuallas, kun sää kerrankin suosi vesileikkejä.

Vielä olisi pari vapaapäivää. Ihan liian vähän aikaa toteuttaa monta juttua, mitä haluaisi kesän aikana toteuttaa... No, katsotaan, mihin huomenna auton nokka suunnataan. Vai ollaanko kotona vaan - jää nähtäväksi.

Heli

18 kommenttia :

 1. Urajärven kartano on upea paikka, käyn siellä joka kesä, aina löytyy uutta ihmeteltävää tai kuultavaa. Pojan oikea kuolinsyy kai selvisi vasta pari vuotta sitten, kirjoissa on se mitä ennen uskottiin.
  Onnittelut tuplamummolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥

   Ja vau, tuo olikin mulle ihan uusi tieto tuosta pojan kuolinsyystä! Melkein kysyin siltä oppaalta, että entäs kun kirjassa sanottiin näin... mutta en kehdannut, ajattelin, että kirja nyt on kuitenkin kirja ja siellä saattaa olla asioita muuteltu. =)

   En tiedä tuleeko Urajärvelle mentyä toista kertaa, mutta mietittiin, jos ensi kesänä kierrettäisi muita lähialueiden kartanoita sitten!

   Poista
 2. Onnea pienistä ja täydellisistä varpaista koko perheelle! <3 Ihania lomapäiviä ja tsemppiä varsinaisen loman odotteluun! :)

  VastaaPoista
 3. Onnea mummulle ja mummutettaville!! On ne ihania ja suuria ihmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ On se niin ihana pieni sulotar, tänään kävin katsomassa taas... ♥

   Poista
 4. Onnea tupla- mummolle. Minä en voi edes vielä haaveilla sellaisesta. Tyttäret ovat uhanneet kiertää miehet kaukaa :D
  Pitääpä etsiä nuo kartanon kirjat kirjastosta ja lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Meillä nuoriso on kieltämättä aloittanut kyllä aika ajoissa tuon lisääntymisen...

   Lue ihmeessä kirjat, ne on ihania!

   Poista
 5. Onnea pienelle prinsessalle ja pojan perheelle! Onpa ihanaa laskea moisia varpaita =) Ja tietenkin onnentoivotukset myös teille isovanhemmille!

  Kelit on kyllä nyt mukavat kesäpäiviä viettää. Nuoriso lähti tänään Lintsille, varmaan sinne suuntaa moni muukin näin kauniina päivänä.

  Komealta näyttää kartano ulkopäin ja hyvin hoideltulta. Varmasti oli mielenkiintoista kierrellä kierroksella juuri romaaneista saatujen tietojen valossa vaeltaessa.

  Minä pesen täällä pyykkivuorta, sekä kiikuttelen ulos tuuleen kuivumaan. Taidan antaa ajatuksen myös miehen lupaamalle uudelle kukkapenkille. Sain sittenkin luvan käyttää muurikivet, joita on jemmailtu mökkipihaa silmällä pitäen, tykkään =)

  Ihania vapaapäiviä sekä vauvantuoksuisia hetkiä sulle Heli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Pikkuiset varpaat ovat ylettömän suloiset! ♥

   Kelit oli hetken kauniit - nyt on taas sateista ja tuulista. No, tämä on tätä...

   Kartano on kyllä hyvin restauroitu. Mutta ympäristö on päässyt repsahtamaan aika tavalla. Ymmärtääkseni sitä on aikanaan laajalti hoidettu, nyt on melkoista heinikkoa ja ryteikköä monessa paikassa. Mutta sellastahan se on. Huomasi, että esimerkiksi puut on kyllä ehtineet kasvaa aika tavalla siitä, mitä silloin olivat, kun vaikkapa Valhalla on sinne mäelle tehty. Sieltä on aikanaan ollut hienot näkymät järvelle, mutta nyt näkyi puiden välistä vain kapea kaistale. Siellä oli muuten aivan tolkuttoman paljon kieloja, siis en ole koskaan nähnyt vastaavaa. Harmi, että kukinta oli jo ohi, olisi voinut olla aivan uskomaton se tuoksu!!

   Saitkos kukkapenkit laiteltua..? (Mä en ole saanut edes pataan hommattua kukkia tänä vuonna...)

   Kesän jatkoja! ♥

   Poista
 6. Voi mitkä ihanat varpaat! ♥♥♥ ONNEA oikein isosti myös isovanhemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! ♥ Kieltämättä nuo pikkuvarpaat on ihan tajuttoman suloiset - kuten koko loppukin paketti! ♥

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥