tiistai 24. lokakuuta 2017

syyslomaa ja kaappien kaivelua


Jokos se talvi nyt tuli? Täällä on ollut parina aamuna mittari pakkasen puolella, tänä aamuna vielä klo 9 aikaankin oli -6 astetta! Ei muuta kun toppatakkia päälle ja ulos... Ihanaa, kun oli kirkasta - heti se jotenkin piristää mieltä. Ja kuinka kaunista, kun heinät ja pudonneet lehdet oli ihan kuurassa! ♥

Mä olen nyt syyslomalla. Toisaalta tosi ihanaa, kun voi olla vaan. Toisaalta menee kyllä sitten päivät ihan vaan vetelehtiessä... ja syödä mussuttaessa. Siitä en oikein tykkää. Olenkin täällä sitten jo lauantaina aloittanut viikkosiivouksen yhteydessä taas pientä kaappien läpikäyntiä. Se on kyllä niin ihanaa hommaa!! ♥


Olen siivoillut kaappeja huone kerrallaan. Meillä on kyllä tosi vähän mitään säilöjä ja kaikki on oikeastaan aika lailla hyvässä järjestyksessä jo valmiiksi, himojärkkääjä kun olen... Mä vaan niin tykkään siitä kollaamisesta, että aika ajoin on ihan pakko saada vähän järkätä taas!

Yläkerrassa kävin läpi penkkisohvan, lakanakaapin, verhojen takana olevat matalat tilat sekä lasten vaatteet. Ne oli nopeasti siivottu. Meillä ei lakanoita kauheesti ole ja niistäkin vähistä puolet on turhia... Aikuisille on neljä tuplakokoista settiä, vaikka kaksikin kyllä riittäis. Tykkään vaan niin kovin noista kaikista mitä nyt on, etten raaski vähentää. (Kaikki on samaa tähtikuosia, eri väreissä vaan.) Lasten sänkyihinkin on vähän turhan monet, etenkin kun käytännössä vain tiettyjä yleensä pitävät. Mutta sen verran vielä käy kavereita kylässä, että olen pitänyt ylimääräisiäkin jemmassa.


Verhojen takana olevasta tilasta tuli melkeinpä vaan nosteltua tavarat pois, imuroitua, ja laiteltua lähes kaikki takaisin... Ei siellä tainnut suuremmin poistettavaa olla. Eikä edes pölyä. Kun väki vähenee talosta, niin kummasti se pölykin vaan samaa tahtia vähenee, olen huomannut. Vanhimmalle tyttärelle koitin tarjota joitakin siellä jemmassa olevia juttuja, mutta hänkään ei hirveästi nurkkiinsa tavaraa huoli.

Lasten vaatteet tykkään aika ajoin viikata siististi kaappeihin, ne kun on vähän miten kuten sieltä tempaistu ja tumpattu takaisin. Lapset on jo isoja ja vois toki huolehtia vaatteensa itekin... Omaksi ilokseni siis lähinnä ne käyn läpi. Samalla myös pyyhin hyllyt ja laatikot. 

Siinäpä se yläkerran siivous sitten olikin... Voi niitä aikoja, kun yläkertaa asutti neljä pientä tenavaa ja tavaraa oli ihan eri tavalla nurkat täynnä...


Alakerrassakin siivoilin. Olkkarissa on yksi kaappi, jota koitin myös järjestellä uudelleen. Pah. Ihan samassa järjestyksessä laittelin kaiken takaisin, kun ensin olin pyyhkinyt pölyt... Telkkaritason laatikotkin kävin läpi, ei muutoksia sielläkään. Kuinka tylsää!! Portaiden alla on arkku, jonka myös kävin läpi. Sieltä sentään lähti pari turhaa juttua. Vaatekaappiin en nyt koskenut (mun ja miehen vaatteet siis on meillä olohuoneessa olevassa kaapissa), koska ne olen aika äskettäin käynyt läpi.

Keittiön puolella sitten kyllä jämähti hommat... pariksi päiväksi suorastaan. Astiakaapissa ei suuria muutoksia tullut. Yhden hyllyn mies kiinnitti sinne viimeinkin eilen, olen sitä jo varmaan jokusen vuoden suunnitellut sinne. Muutaman hassun astian paikkaa vähän vaihdoin ja se siitä. Sen sijaan nuo hiilarihyllyn alla olevat kaapit aiheutti sen jumituksen. Mulla oli käytännössä kaappien ovet levällään pari päivää... istuin ja join teetä ja tuijottelin kaappeja ja mietin, mitä tekisin niille... Arvatkaa mitä tein? No laitoin kaiken, niin kun ne oli aiemminkin... Mitäpä sitä hyvää järjestystä muuttelemaan. *huokaus*


Aika köyhäksi jäi siis mun raivaamissaalis. Pari juttua sieltä täältä. Onhan mulla montakin tavaraa, mitä käytän harvoin tai tosi harvoin, jos koskaan. Toisaalta tekisi mieli ne hävittää pois, ja sitten kuitenkin toisaalta vähän pistän itelleni jarrua... Mielessäni teen usein inventaariota tavaroiden suhteen. Mietin, jos olis paljon pienemmät tilat... että mitä oikeesti tarttisin ja mitä en. Aika vähän tartteisin. Musta olis oikeesti niin ihanaa asua ihan pienessä mökissä vaan. Mahtuisin varmasti.

Tällaisten raivaamisten yhteydessä mulle usein tulee vimma tyhjentää myös kuivaruokakaappia. Tällä kertaa tein vegaanisia proteiinipatukoita. (Kuvassa on levyllinen ennen palasiksi leikkaamista.) Hyvää on, ja sainpa viimeinkin käyttöä mm. proteiinijauholle, raakakaakaolle, sesaminsiemenille ja taateleille. Tein myös huomiseksi kyläviemiseksi ihanaa vegaanista fudgea (ja hups, sinne meni jemmassa ollut tomusokeri sekä inspiraatiota odottanut maapähkinätahna!). Sen lisäksi, että on herkkuja tarjolla, on myös tyhjempi kaappi - ja sekös mua ilahduttaa! 


Mua tuskastuttaa erityisen paljon tuo harrastamani ruokien jemmailu. Ja siis tarkoitan niitä "ostanpa tällasta ja teen tästä joskus jotain"-tuotteita... Mun ei pitäis kyllä koskaan ostaa mitään tollasta epämääräistä, eikä oikeastaan myöskään esimerkiksi keittokirjoja.

No, mulla on vielä alakerta osin käymättä läpi. Oon vähän sillein hitaanlaisesti mennyt tätä hommaa eteenpäin, on sitten useammaksi päiväksi mukavaa puuhaa tiedossa. Jonkun mielestä tää on varmaan kamalinta hommaa mitä olla voi, mutta minä nautin! ♥ 


En tiedä onko kellään muulla tällasta "tuskaa" ja turhautumista siihen, että tavaroilla, asioilla, tarvikkeilla ei ole käyttöä? Mä ihan oikeesti koen oikein sellasta suurta iloa ja tyydytystä siitä, että saan käytettyä ruoka-ainekset tai vaikka shampoon loppuun, tai laitettua turhat kamat kiertoon. Kun lapset oli pieniä mä oikein odotin, että ne kasvais viimein vaatteistaan ulos ja saan laitettua vaatteita eteenpäin. (Nyt on sekin ilo poissa, kun ne ei enää kasva!)

On kuitenkin yksi "tavara", jonka pois laittamisesta en tykkää: mun auto. Se on ihan lahoamispisteessä, voi itku sentään! Sen olisin todellakin halunnut pitää vielä pitkään. Nyt on edessä taas tuskallinen mietintä (ja vieläkin tuskallisempi rahapussin kaivelu); hommatako uusi (eli vanha...) vai korjatako tuota vielä tämän kerran... Mä en yhtään tykkää siitä, kun pitää vanha tuttu juhta, jota osaa pyöritellä ihan miten vaan, laittaa romuksi. Nyyh!

Joka tapauksessa mukavaa viikon jatkoa teille! Ootteko lomalla - ja jos ootte, niin tulisko mieleenkään käyttää sitä tällaseen puuhaan? =D

Heli

10 kommenttia :

 1. Lomalla ollaan enkä ole siivonnut kuin normaalin viikkosiivouksen. Auton kanssa samoja "ongelmia", sai loppukesästä pienen rempan jälkeen leiman ja nyt toivon että kestää seuraavaan leimaan jolloin päätetään säästetäänkö vai hommataanko vanha uusi tai uusi vanha, kummin haluaa sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun auto sai hylsyn, eipä yllätä... Tuntuu, että vikaa on enemmän kuin ehjää kohtaa. Voi itkujen itku. Tällaisissa tilanteissa sitä toivois, että olis vähän rikkaampi.

   Lomakin tässä loppumaisillaan. Lunta/räntää ja valoisaa, ihan jees!

   Poista
 2. Ei ole lomaa, ei! Paitsi viime viikolla olin kolme päivää saikulla, mutta se ei todellakaan ollut mitään lepoa!

  Minä haalin myös kaikkea syötävää kuiva-ainekaappiin ja suorastaan tursuilee! Keittiön pöytätasotkin ovat täynnä kaikkia purtiloita, kun on vielä ostettujen lisäksi tullut kuivattua yrttejä ja teeaineksia. Ne mua ahdistaa ihan kybällä! Meillä on kaksi pientä työtasoa keittiössä ja niillä ei mahdut tekemään yhtään mitään! Olen ollut taas ruuanostokiellossa, mutta eipä tälläisessä kahden hengen taloudessa ihmeitä kulu! Ja sitten tuntuu, ettei ruokaa laittaessa tarvitse mitään niistä, mitä kaapissa on ja joutuu ostamaan. Mun täytyy hieman työstää tätä asiaa itseni kanssa! ='D

  Mukavaa loppulomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan saikut sentään!!

   Mulla ei ees ole kauhean paljoa noita ekstrakamoja. Silti liikaa, koska ne painaa mieltä, kun ei keksi mitä niistä tekisi. Mä koitan asettaa itseäni aika ajoin teen suhteen ostokieltoon, mutta sitten kuitenkin aina lankean ostamaan, kun on se yksi lempitee, jota aina vaan jois ja ne muut sitten jää notkumaan...

   Kivaa sunnuntaita sulle!

   Poista
 3. En ole lomalla, mutta just nyt toivoisin ihan samoista syistä olevani :). Siis että saisin järjestää. Viime perjantaina pidin ylimääräisen vapaan ja pääsin jo (tai siis oikeasti nyt vasta..) alkuun mun ykköspainajaiseni eli vaatekaapin raivauksessa. Oikeasti se on jotenkin ihan pahoinvointia tuottavaa hommaa. En tiedä, johtuuko se kaikesta siitä, mitä kaappi sisältää vai siitä, mitä se ei sisällä, vaikka niin toivoisin.
  Mun kestohaave on, että joku tulis ja räjäyttäisi kaiken vanhan taivaan tuuliin ja loihtisi mulle sinne siistiin järjestykseen ne kuuluisat viisi alaosaa, viisi yläosaa, tarpeellisen määrän asusteita ja muutamat kengät ja sitten olis aina joka lähtöön toimiva kokonaisuus. Hehhee. Ei tule tapahtumaan mun kaapissa, jossa on ihan liikaa sitä "ei mitään päällepantavaa"-osastoa. Mutta nyt otin projektiksi tyhjentää sieltä ihan jokaikisen vaatekappaleen pesuun. Ihan sama, onko jo valmiiksi puhdas vai ei. Ja pesun jälkeen sitten lajittelen rytkyt sen mukaan, mihin ne päätyy. Tekstiilien poistopisteeseen, kirpparille vai takaisin kaappiin. Ans kattoo nyt, tuleeko ikinä valmista.

  Samoin olen keittiössä vähän raivannut myös. Lähinnä kuivamuona- & säilyketölkkilaatikkoa, jossa mullakin on just niitä jotain yhtä tiettyä reseptiä varten ostettuja spesiaalijuttuja (kuten nyt vaikkapa raakakaakaonibsejä), jotka sitten jää sinne vanhentumaan sen yhden käytön jälkeen. Mutta hyvä mieli tuli siitä, että sen sijaan että olisin ostanut kaupasta lisää ruokatarvikkeita, olen koittanut hyödyntää sitä, mitä jo on (eli lähinnä niitä säilykkeitä). Helpoin on hernekeitto, joka ei tarvi kuin purkinavaajan, joka pitäis jostain löytää :).

  Mutta siis juu. Näyttäisi olevan tän syksyn teema täälläkin. Edellisestä rupeamasta on jo sen verran aikaa, että on on taas virtaa.

  Mukavaa loppulomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun järjestely on "alkurysäyksen" jälkeen edennyt hyvin hissukseen. Olen aika saamaton kyllä nyt ollut... Toisaalta sitten aina hetkellisesti innostun ja otan jonkun kaapin käsittelyyn. Vielä on pari juttua oottelemassa vuoroaan...

   Voi, mä niin voisin räjäyttää sun vaatekaapit. =D Tosin en kyllä sitten lainkaan hallitse sitä täyttöpuolta ja fiksua vaatekaappia. Mä inhoan vaatteiden hommaamista... siksi aina päädyn samoihin juttuihin vaan (siis samanlaisia paitoja vaan lisää jne).

   Tollaset ruokatarvikkeet on just kaikkein ärsyttävimpiä, kun tarvii nokareen ja sitten loppu jää notkumaan kaappiin. Mun ongelma tuntuu olevan loputon tapa ajatella, että "teen tästä jotain" ja sitten en teekään...

   Tsemppiä raivailuun! Hitaasti, mutta varmasti... =)

   Poista
 4. No täällä ei lomailla. Olen tällä hetkellä varhaiskasvatuksen maailmassa, mutta siitä kirjoittelen sulle myöhemmin lisää.

  Mitä tulee kaappien, laatikoiden sekä kaikenlaisten nurkkien kaiveluun on sitä todellakin harrastettu väsymykseen asti viime aikoina...

  Pienoinen siivous/raivaus "hulluus" sai alkunsa keittiöstä ja on levinnyt melkoisella voimalla muihinkin huoneisiin. Meillähän sitä raivattavaa riittää ja nyt odottelen jo melkoisen malttamattomasti, että saisin tiedon kirpputorin suunnalta, milloin saan aloittaa hinnoittelun jälkeen kiikuttelun sinne päin.

  Tällä kertaa tavaraa on todellakin lähtenyt rankalla kädellä niin roskikseen, kirpputorikasaan, kuin myös muuten kierrätettäviin ja keittiön kaapeista osa ammottaa aivan tyhjyyttään!!! Siis mahtava fiilis, kyllä raivaus tekee todellakin terää =)

  Hyvää loman jatkoa sulle ja ikävää tuo sun menopelin kohtalo. Tutulla ajokilla on mukavaa taittaa matkaa lähelle ja kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, odotan mielenkiinnolla, mikä on sun kuvio nyt!! Pistäppä postia tulemaan... =)

   Ja oot ollu oikea superraivaajakin siellä!! Kuulostaa ihanalta!! ♥

   Kuulemisiin!!

   Poista
 5. Suloisia kuvia (taas)! =)

  Hei, mieluusti ottaisin ohjeen noihin protskupatukoihin. Olen suuri seesaminsiementen rakastaja ja haluan aina vinkkejä mihin niitä voi näppärästi laittaa. Tuo sitäpaitsi näyttää älyn hyvältä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos!! ♥

   Ohjetta laitan tottakai! Se on Vegaanin keittokirjasta (Inna Somersalo) ja menee näin:

   2dl siemen- ja pähkinäsekoitusta (mulla oli mantelia, cashewia, auringonkukansiemeniä)
   1,5dl proteiinijauhetta (mulla oli hamppua)
   100g pehmeitä taateleita (mä laitoin vähän enemmänkin, jotain 125g)
   100g tummaa suklaata (mulla oli 80% Rainbowia 100g levyllinen)
   3rkl kookosöljyä (mulla oli sellasta neutraalinmakuista, ei maistunut kookokselle siis)
   ripaus suolaa
   (lisäksi mä laitoin kuivien sekaan myös raakakaakaojauhetta ehkä jotain puoli dl)

   *Hienonna siemenet tehosekoittimessa, siirrä sivuun. Älä jauha liian hienoksi!
   *Hienonna taatelit tehosekoittimessa, lisää siemenseos ja proteiinijauhe koko ajan sekoittaen. (plus se raakakaakaojauhe)
   *Sulata suklaa + kookosöljy (sulatin vesihauteessa yhdessä), lisää sekaan.
   *Mausta ripauksella suolaa.
   *Painele tiiviisti noin 20x20cm vuokaan leivinpaperille.
   *Voi myös lisätä päälle sulatettua suklaata, kuivattuja karpaloita, siemeniä tms. (Minä siis lisäsin siihen ne sesaminsiemenet, painelin ne massan pintaan.)
   *Jähmetä jääkaapissa, leikkaa sitten paloiksi.

   *Säilytä joko jääkaapissa tai tiiviissä purkissa kuivassa ja viileässä. (Mä oon pitänyt jääkaapissa. Mutta ei kyllä kauaa säilyneet.... söin ne.)

   Toivottavasti maistuu!! Me ainakin tykättiin. ♥

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥