tiistai 16. helmikuuta 2021

Tosi edullista (tai sitten ei...)

 

Me ollaan välillä miehen kanssa koitettu käydä kaupassa illan viimeisen aukiolotunnin aikana. Aikeissa siis tietenkin bongailla hyviä alennustuotteita ja säästää rahaa. No, välillä onnistuu löytää monenlaista, välillä ei juuri mitään. Kuitenkin me ollaan todettu, että oikeesti me ei säästetä tällä konstilla kyllä yhtään mitään, päinvastoin!!

No mistäs tämä säästämättömyys sitten johtuu? Ihan vaan siitä, että me ostellaan ihan mitä sattuu. Kaikenlaista, mitä oikeesti ei koskaan edes ostettaisi. Mukaan on tarttunut (normaalihinnaltaan melkoisen kalliita) puolivalmisteita tai valmisruokia, karkkia, jogurtteja, sellaisia lihoja joita ei normaalisti ostettaisi, leivonnaisia... Se -60% on tottakai halpa hinta verrattuna alentamattomaan hintaan, ja vaikka siihen -30%:iinkin. Mutta kyllä me monta kertaa olisi halvemmalla päästy, kun olisi ostettu vain ne, mitä alun perin lähdettiin hakemaan!! Toki joskus on myös sitten tehty monta päivää ruokaa niistä hankinnoista ja pidän kyllä ajatuksesta, että ostetaan tuotteita, jotka muuten menis roskiin.


Ihan surkea pohjanoteeraus vetäistiin tässä vajaat kaksi viikkoa sitten, samaisena lauantaina kun mulla sitten tulikin se sairaalakeikka. Silloin ei ollut kyseessä edes se viimeinen aletunti, vaan ihan päiväaika, jolloin alennukset oli "vain" sen -30%.  Löydettiin vaikka mitä kivaa: kermaperunoita, kanapastaa, kanasuikaleita, jogurtteja, soijarahkoja... siis todella paljon kaikkea. (Oikeesti oli vissiin viisi asiaa kauppalistalla...)  Sitten kävi niin kuin kävi ja talon kokki oli poissa pelistä muutaman päivän, samoin tyttö oli päivät pois kotoa, eikä siis ollut täällä syömässä, eikä myöskään kokkaamassa. Sunnuntai-iltana ohjeistin miestä sairaalasta käsin paistamaan edes ne kanat... Kun kotiuduin tiistaina, tuli melkein hermoromahdus, kun näin kaikki ne päiväysvanhat ruoat jääkaapissa edelleenkin!!! Jotain niistä uskalsin vielä vähän maistella, mutta lopulta ne meni sitten roskiin. Argh!!


Päätettiin sitten tosiaan miehen kanssa, että nyt loppui tuo hölmöily ja hamstraus. Ei ole mitään säästöä ostella ensinnäkin sellasia ruokia, joista ei olla ihan varmoja tykätäänkö edes. Toki joskus voi ostaa jotain, mutta pitää olla edes ajatus, milloin se syödään tai mitä siitä valmistetaan. Ei ole mitään järkeä ostaa myöskään pullia ja karkkeja, ihan sama vaikka halvalla saisikin. Esimerkiksi kerran ostettiin laari tyhjäksi irtocroissanteja. Niitä kuivia croissuja sitten pupellettiin väkisin... kyllä siinä mietti pari kertaa, että kannattiko oikeesti?? Ja toisella kerralla mukaan tarttui suklaalevyjä. Ja niin edelleen.


Mä en siis itse syö lihaa, enkä ole vuosikausiin suostunut ostamaan talouteen kanaa. Nyt olen kuitenkin aina välillä noita alennettuja suostunut ostamaan ja itse asiassa esitin miehelle ajatuksen, että koska hän haluaa syödä lihaa, niin mitäs jos jatkossa sitten ostetaan sitä vain punalaputettuna... Se tarjonta ei kuitenkaan ole todellakaan aina alennuksessa, joten tuskin toteutuu tuo ajatus. Olen kuitenkin todennut, että se hullunmoinen hamstraus aletuotteiden suhteen lopetetaan ja sen sijaan otetaan järki käteen. On ollut ihanan levollista katsella jääkaappia, jossa on vain ne perusjutut eikä kaikkea kummallista, josta pitäisi keksiä jotain. Mä en kerta kaikkiaan ole mitenkään innokas kokki enkä myöskään todellakaan innokas kokeilemaan erilaisia asioita!!

Jaahas... ollaan lähdössä kauppaan. Saas nähdä, mitä sieltä nyt sitten matkaan tarttuu... Mites teillä nämä alehommelit sujuu?? Onko säästöä, vai sittenkin vaan tuhlausta vailla aivoja?

Heli

25 kommenttia :

 1. Kaupassa käynti on kyl aika tylsää mutta pakkohan se on käydä. Kaupasta ei osteta kuin mitä tarvitaan. Ja kana..ei koskaan ale tuotteena. Haisevat ihan omituiselle,,pahalle yleensä. yök...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupassa on joskus kyllä ihan hauskaakin vaellella. Mutta kyllä mä enemmän oon sellanen, että kirjoitan asiat kauppalapulle ja sen mukaan ostetaan. Ja kauppareissu on nopea. Mutta välillä sitä sitten sortuu ihan älyttömiin asioihin ja noi alelaput on siihen varsinkin innoittaneet.

   Oon ajatellut samaa tosta kanasta... että en alesta ostaisi, koska sen laatu ei oo välttämättä enää silloin hyvä ja minustakin haisee kauhealle. Mutta oon nyt kuitenkin sitten ostanut, ne vaan pitää valmistaa heti. Nytkin ne kanat valmistettiin sitten aivan viime tipassa ja roskiinhan niistä sitten osa meni, argh!!

   No, jospa opin tästä nyt sitten jotain! =D

   Poista
 2. Niin tuttua juttua! Aletuotteita olen laittanut pakkaseen ja sitten on sieltä käytetty. Koska ollaan sekasyöjiä, niin lihoja olen mm. ostanut. Ja noita aleherkkuja ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon laittanut jotain sitten pakkaseen, mutta mulla on sellanen tuntuma, että jos tuotteessa (etenkin lihassa) on viimeinen päiväys ihan juuri, niin sen pakastaminen ei oo viisasta. Sulaessaan se pahenemisprosessi jatkuu ja se on tosi herkästi pilalla sitten. Mutta sitten taas oon joskus tehnyt niin, että paistan esim. jauhelihan ja pakastan sen paistettuna, sillä tavalla kestää paremmin.

   Mä tosiaan meillä lihatkin kokkaan, vaikka en itse niitä syö... Välillä mietin, että miksi?? Mutta näin se vaan näyttää menevän. Mies on tottunut valmiiseen pöytään tulemaan, se ei kokkaa oikeastaan ikinä, harmi kyllä. Mulle ei kukaan koskaan tee sellaista ruokaa, mitä mä söisin, ja monesti teenkin muille ruokaa ja itselle en sitten mitään... joten tuntuu kyllä välillä vähän epäreilulta tämä systeemi. Mutta silti vaan jatkan samaa, joten ei kai tässä voi kuin itseään syyttää!

   Herkut on kyllä houkutus, ja aleherkut ne vasta onkin!! =D

   Poista
 3. Tuossa kuivien croissantien kohdalla repesin, kun tuli mielikuva siitä pupeltamisesta :D
  Mutta joo näinhän se on, että punaiset laput joskus sokaisee ja tulee ostettua turhaakin.

  Muutaman kerran olen käynyt kahdeksan jälkeen katsomassa olisiko niitä -60% tuotteita. Meidän kaupasta en ole onnistunut niitä bongaamaan kertaakaan - ainakaan mitään peruselintarvikkeita. Joku donitsipakkaus saattaa olla laputettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä vähän pisti miettimään halvalla ostelua, kun niitä croissanteja koitti syödä pois... =D Se halpuus on ihan katala homma!!

   Täällä näyttäisi ihmiset olevan hyvin valveutuneita niiden tupla-alennusten kanssa, porukkaa on kaupassa ennen kasia keräämässä niitä kärryyn ja sitten kun kasin jälkeen menevät kassalle, on kaikki jo tosi halpaa. Eli jos itse jotain haluaa, pitää mennä vähän jo ennakoidusti kyttäämään!

   Poista
  2. Ahaa, tämä siis on strategia. Kokeilenpa joskus tuota :)

   Poista
  3. Joo, kannattaa mennä ajoissa! =)

   Poista
 4. Minähän olen punalappuhaukka! Mulla tietysti painaa sekin ajatus, että kun oon ollut sen 30 vuotta tekemässä niitä ruokia, mitä siellä kaupan hyllyissä meinaa mennä roskiin, niin ostan niitä jo senkin takia.
  Lihaa meillä on ihan tarpeeksi omastakin tapaa. Mutta jos sitä ostan, ostan punalaputettuna. Naapuripitäjän Salessa on usein jauhelihaa tai broitsua alessa. Kasviksiakin olen joskus sattunut saamaan. Näin talviaikaan ostan hevihävikkipusseja marsuille, kanille, kanoille ja lampaillekkin. Ja tietysti itelle, jos sattuu mielestä olemaan.

  Kaupassa käynti on jotenkin alkanut ahdistamaan juurikin rahan menon takia. Kun käynti kerrat ovat harvientuneet "syystä minkä kaikki tietää", ei haluaisi käydä senkään vertaa. Olen kyllä huomannut että ostoksilla käymättömyys on ainoa keino säästää rahaa. Tunnen itsessäni tuon punalappuhuuman ja saatan kanssa ostella kaikkea sellaista, mitä en muuten ostaisi. Toisaalta se on ihan hyväkin, koska näin saattaa löytää uusia ja ihan hyviäkin tuotteita. Mutta harvemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla olenkin usein nähnyt ruokajuttuja, joissa on punalapputuotteita. Minustakin se on ihan hyvä asia, että niitä on ja että niitä ostetaan, ja itekin niitä joskus hyödynnän, mutta joku tolkku täytyy näköjään itselleen niidenkin suhteen pitää, samoin joku suunnitelmallisuus. Onneksi tuolla meidän kaupassa varmaan tosi harvoin menee mitään ihan sitten sinne roskiin, niin paljon on punalappu-ostajia iltaisin liikkeellä!

   Mä käyn tavallisesti kaupassa ihan vaan nopeesti. Ja lapun kanssa. Nää punalaput on vasta ihan äskettäin alkanut olla sellanen "lähdetäänpä kattoo mitä olis"-juttu... yleensä kun oon ihan kauhean haluton kokeilemaan mitään uutta ja pysyttelen vaan paljon mieluummin tutuissa, tylsissä ja turvallisissa. Ehkä näin, koska tunnen itseni ja tiedän, että sit mua lähinnä ärsyttää, että kaapissa on jotain kummallista tai kun oon tuhlaillu ihan turhuuksiin ja tyhmyyksiin... =D

   Poista
 5. Mun on pakko vältellä just niitä aletarroilla varustettuja juttuja (en ole tollasesta -60% tiennytkään, vaan ihan vaan siitä oranssista -30-tarrasta, mutta en ole vissiin ollut niin myöhään liikkeellä, että olisin nähnyt), koska itseni tuntien tiedän, etten kuitenkaan tee siitä alejutusta ruokaa ajoissa. Kaupassa käynti on jo niin iso (ja mulle enimmäkseen epämieluisa) ponnistus, että ei riitä virtaa enää ruuantekoon saman päivän sisällä :).

  Tosi hyvä pointti sulla kyllä tässä. Pätee varmasti monella ihan mihin tahansa alennusmyynteihin (vaatteet ym), että tulee ostettua ihan vaan siksi, että "halvalla sai", vaikka ne sitten loppupeleissä jäiskin vaan kaapin täytteeksi. Siksi en käy myöskään alennusmyynneissä paitsi, jos alessa on joku kalliimpi juttu (esim. marimekon maljakko oli sellanen), jonka olisin ostanut muutenkin, mutten ole raskinut.

  Kaunista talvipäivää sinne täältä työpöydän takaa <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se -60% on siis tupla-ale kaupan viimeisen aukiolotunnin aikana. En tiedä onko tämä käytäntö joka paikassa, mutta ainakin täällä S-ryhmässä on näin. Eli ei tuu mitään uusia lappuja, vaan kassalla niistä saakin -60%, jonka vuoksi niiden ostaminen onkin jo oikeesti aika edullista ja järkevää, JOS on oikeesti myös käyttöä niille... Joskus on pidemmälläkin päiväyksellä olevia tuotteita saatavilla, tai pidempään kestäviä, ja joskus ovat ihan siinä viimeisen käyttöpäivän viimeisillä tunneilla. Joten vähän silmää vaatii myös se, että mitä kannattaa ostaa.

   En oo muuten ollenkaan tajunnut ajatella, että täähän on tosissaan vähän kuin vaatealet!! Niihin mulla ei ole mitään hinkua, en tykkää ostella vaatteita oikein ollenkaan. Mutta ruoan suhteen on enemmän sellasta painetta, että koittais jotain tehdä välttääkseen ruoan heittämistä roskiin. Mutta voi olla, että jätän jatkossa aleruoatkin muille...

   Pakkasterkkuja sinne! ♥

   Poista
  2. Ja lisään vielä, että tupla-ale koskee siis vain ruokaa, ei esim. jos vaikka on isommassa kaupassa vaatteita, astioita tms alennuksessa.

   Poista
 6. Ihan innolla nyt tänne sinun blogiin pääseen ilakoimaan omista kauppaostoksista.
  Koska pääsen aamuseitsemältä töistä, on aika järkevää poiketa pikaisesti kaupan kautta. No, ässän heviosaston vastaava on juuri sopivasti täyttelemässä hyllyjä ja punnitsemassa ja hinnoittelemassa "Eiliset tähdet" - laariin hevihävikkejä hintaan 60 senttiä kilo.
  Täällä hevitiskistä löytyy vain ihan tuoretta ja ensiluokkaista, niin hävikkiin hinnoitellaan vain pikkusen rupsahtanutta, lähes ensiluokkaista tavaraa. Koko talvena olen ostanut ihan järkyttävän vähän normaalihinnalla ja ihan järkyttävän paljon hävikkiä. S- mobiilisovellus kertoo, että ostan päivää kohden heviosastolta noin 7 kiloa tavaraa.
  Usein hävikissä on tuotteita, joita en ikinä raskisi ostaa, esim. luomukirsikkatomaatteja tai 3e kilo normaalisti maksavia omenia."Tuorekset" wokkivihanneksia saa tosi usein 20s.rasia. Pakastan ne, ellei ole samana päivänä käyttöä. Jos on banaaneja kovin reilusti,pakastan pilkottuna smuuti-tarpeiksi tai tehtailen banaanikakkuja. Palsternakkaa, luomuperunaa, tomaatteja, lanttua, kevätsipulia, valkosipulia ja paprikoita on tällä hetkellä jääkaapissa. Jos tuotteet ovat hiukan nahistuneet ostaessa, teen ison kattilallisen kasvissosekeittoa jääkaappiin äkkivararuuaksi.
  Meillä ässän hevihävikin ja punaisten hintalappujen + omatekoiseen leipään siirtymisen johdosta 8-henkisen perheen kuukauden ruokalasku on pudonnut vuoden takaisesta 1000e. Samalla ruokavaliomme on monipuolustunut ja syömme enemmän hevituotteita. Kun tässä saarnaan näin paatoksella, totean, että voisihan aiheesta kirjoittaa oman blogitekstin, ettei tarvitsisi sinun blogissa saarnata. Satuit nyt vaan kirjoittamaan lempiaiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo kyllä kuulostaa jo kannattavalta hamstrailulta!! Sulla on siellä niin iso porukka ruokittavana, että tuskin on vaaraa ruokien unohtumisesta kaappiin. Säästökin on isoa porukkaa ruokkiessa aivan valtava, jos saa heviäkin ostettua noin halvalla ja se myös tulee käytettyä.

   Meidän kaupoissa ei hevissä ole näkynyt alennuksia ollenkaan, taitavat mennä täällä suoraan roskiin. Muistan kaupassa töissä ollessani, miten herkästi ne pilkulliset banaanit tuli itsekin laitettua pois... Toisaalta koska niitä ei koskaan saanut alennettuun hintaan, en niitä itsekään ostanut, koska en tykkää tummuneista banaaneista. Mutta olisin kyllä voinut niitä pakkaseen ostaa, ja joskus ostinkin, kun se hävikkiin menevän määrä riipi erityisesti. Joskus kävi metsämiehet hakemassa hevi- ja leipähävikkiä, mutta yleensä se meni vain suoraan jätteeseen.

   Sun hevin ostosmäärä on kyllä huikea, päivittäin 7kg!!! Mä en varmaan ees kuukaudessa osta tota määrää... Vaikka olen kasvissyöjä, niin meidän kasvikset on hyvin hyvin rajoittuneet: kurkku, tomaatti, salaatti, paprika. Banaani, omena, appelsiini... Joskus jotain muuta, mutta yleensä ne samat tylsät aina! Pakastekasviksia käytän sitten myös. En ole ollenkaan siis esimerkillinen syöjä, taikka kokki!

   Toivottavasti saat jatkossakin tehtyä yhtä hyviä ostoksia!

   Poista
  2. Wou!! Mieletöntä, jos jossain kauppa tarjoaa HEVIä alennuksella. Itse kritisoin nimenomaan sitä, että yleensä ne punalaputetut on eineksiä yms mitä en osta muutenkaan...
   Meillä kauppa laittaa ne ns. huonot erilleen ja kiikuttaa pois. Enpä ole koskaan tullut kysyneeksi saisiko niitä ostaa vaikka jollain könttäsummalla. Hmmm. Koska saatan itse olla kaupassa aamulla seiskalta kun se aukeaa ja näen miten myyjät pöyhii niitä vihanneksia.

   Poista
  3. Me käytiin äsken kaupassa ja oli kyllä vaikka mitä laputettuna taas. Lihaa, kalaa... leipää, maitotuotteita, kananmunia... siis paljon muutakin kun eineksiä. Mutta heviä ei koskaan meilläkään näy alessa.

   Poista
 7. Mä oon huomannu, että kun tilaan ruuat verkkokaupan kautta kotiin toimiettuna, niin mitään turhaa ei tule ostettua. Eli vaikka kuljetus-ja keräysmaksu tulee siihen lisäksi, niin loppusumma on pienempi, kuin että kävisin kaupassa kiertelemässä. Kaikki ostokest on paremmin suunnitelut ja ruuat mitä tekee on mietitty. Kivoja pakkaspäiviä, vaikka sais jo kyllä lauhtua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole koskaan tilannut ruokia verkosta, mutta uskon, että ne heräteostokset todellakin vähenee sen myötä. Kun ei näe jotain, ei sitä myös ajattele ostavansa! Suunnittelu on varmasti myös tosi oleellinen asia ruokien suhteen. Mä aina suunnittelen, että joskus vielä suunnittelen... mutta ei oo tapahtunut vielä sellasta. Kyllä mä kauppaan lähtiessä kirjottelen lappua ja koitan miettiä, mitä ruokaa tekisin... mutta siinä on se ärsyttävyys, että koska en itse syö sitä ruokaa, ei ole intoakaan kovin paljon ruoanlaittoon. Ja jos kyselen perheeltä mitä he söis, he ei oikein osaa vastata koskaan. Joten ruokina on meillä aina niitä samoja muutamia juttuja.. ja itselle en välttämättä tee edes ruokaa. Ihan hölmöä tämmöinen!!

   Luulen, että silloin, kun lapset oli pieniä ja kotona, oli ruoanlaitossa enemmän suunnitelmallisuutta ja järkeä, nyt tämä on tämmöstä "plääh, mitä sitä taas tekisi...". Ja sitten teen jonkun kolmen ainesosan laatikon: pakasteperunasuikaleita, kinkkua/jauhelihaa ja kermaa... Tai pakasteesta keittokasvispussi + vaikka makkaraa. En yhtään välitä kokkailla mitään ihmeempää, parhaita on tuollaset "pussi auki ja kattilaan/vuokaan" -tyyppiset jutut.

   Aurinkoista pakkaspäivää sinne, kyllä onkin taas niin kylmä että huhhuh!! Aamulla oli mittarissa -27... ei taas tarvi paljon nenäänsä ulos laitella!

   Poista
  2. Kokeilin muuten sitä Ruokaboxia, otin ruuat neljälle päivälle. Oli tosi hyvä ja kaikki tykkäsivät. Meille tuli lihapulla, bulgur, tomaattikastike. Kasvisfetapasta, borshkeitto, kanapitsa. Ihanat aineet, joista osa luomua, ne oli kivasti pakattu ja kaikki tosi tuoreita. Kaikkea oli juuri oikea määrä eli mitään hävikkiä ei tullut.

   Poista
  3. Mulle joku puhelinmyyjä soitteli tosta boxista, mutta en tarttunu tarjoukseen. Ruokalista näyttää ihan hyvältä kyllä, mutta en tiiä olisko tehny meillä kauppaansa. Valmiit ohjeet ja täsmäainekset olis toisaalta kyllä aivan ihanan houkutteleva juttu!

   Poista
 8. Kuulostaa valitettavan tutulta. Mulla joskus lipeää just punalaputettujen kanssa.... mutta nykyisin hillitsen itseni niin, että ostan vaan sellaista, minkä voi pakastaa.
  Isäni kutsuu niitä eläkeiläisten ale-hetkiksi ja meillä tuntuisi aina tiistai aamupäivisin olevan eniten tarjolla. Silloin on välillä jauhelihahyllyllä ihan ruuhkaa. =D

  Kyllähän kaupassakäynti on aika ajoin tylsää. Toisaalta nyt kahden hengen taloudessa huomaan, että edes kauppalappua ei juuri tarvita. Ainahan sitä ostaa ne samat rahkat ja raejuustot. Joku harvinaisempi (nyt kauppalapussa lukee vessanpesuaine...) täytyy sitten kirjoittaa, koska muuten se unohtuu.

  Vilpoisaa pidellyt! Kuulemma huomisesta lämpenee!!
  Iloisia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli tosiaan kauppareissulla valtavasti taas tarjontaa punalapuissa... nyt pysyi kuitenkin järki päässä ja ostettiin vain sellasta, mistä heti suunniteltiin ruoat. Kana on meillä harvinainen herkku ja tekikin oikein hyvin kauppansa, kun tein siitä saman tien ruokaa. Toinen alennettu lihatuote oli makkaraa, josta tulee sitten huominen ruoka. Näin tässä touhussa on oikeesti järkeä.

   Onneksi säät lauhtui, vaikka harmaaksihan se kelin sitten heti teki. Hyvää viikonlopun jatkoa!

   Poista
 9. Kiinnostava postaus! Aina ei onnistu :). Olen loppujen lopuksi ostanut hyvin harvoin mitään ex tempore -alennettua, mutta niidenkin vähien kertojen osalta on kyllä ihan sama kokemus kuin sinulla: lopulta ne ovat jääneet syömättä tai muuten vain ei ole onnistuttu käyttämään, koska ei ollutkaan lempituote. Ruokahävikki raastaa omaa mieltäni ihan sikana! Näin ollen olen alkanut varmistella sitä, että ostan laatua ja vaikka vähän kalliimmallakin sitten, mutta parempi niin. Melkein pitäisi nuo aletuotteet - jos ovat heräteostoksia eivätkä liity juuri seuraavaan menuhun - heittää samantien pakkaseen ja käytellä sitten sieltä käsin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, just noin! Nyt viikonloppuna ostettiin muutama alejuttu, tarjontaa olis kyllä ollut vaikka miten paljon. Mutta tällä kertaa sitten teinkin heti ruokaa niistä alennetuista, eikä jääneet kaappiin pilaantumaan.

   Mä oon sellanen, etten hirveesti tykkää mistään spontaaneista asioista. En myöskään ole todellakaan mitenkään luova. Luulen, että siksi myös tollanen "sekava" ruoan ostelu ei sovi mulle. Mua rasittaa, kun kaapissa on sitä sun tätä, eikä vain ne perusturvalliset jutut! En osaa ollenkaan luovasti käytellä aineksia, jotka ei ole tuttuja, eikä mulla oikein ole haluja edes opetella mitään uusia ruokalajeja tms.

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥