perjantai 15. maaliskuuta 2024

Bertan muistolle ♥

Hei vaan! Näyttää vahvasti siltä, että kaikista suurista suunnitelmista ja hyvistä aatoksista huolimatta kirjoittelu on edelleen todella harvaa hupia. Hupia siis itselleni, teistä en tiedä. Joka tapauksessa tässä taas vähän juttua alkuvuoden tapahtumista.

Hän on juuri syntynyt ♥ (24.7.2007)


Postauksen kuvat ovat kunnianosoitus meidän pienelle Bertalle. ♥ Hän eli 16,5 vuotta ja oli tärkeä osa elämäämme. Hän oli ensimmäisestä omasta pentueestamme, eli asui aivan koko elämänsä tässä samassa talossa. Hänellä todettiin maksakasvain jo syksyllä 2022, ja ennusteeksi arvioitiin silloin noin puoli vuotta... mutta hän eli iloisena ja hyvinvoivana, joskin selvästi jo vanhentuneena, kanssamme vielä reilun vuoden.

5 päivän ikäinen ♥
Häntä kutsuttiin alussa Pinkiksi noiden söpöjen pinkkien pikkukorvien takia

Viimeisten parin viikon aikana katselimme tosi tarkalla silmällä hänen vointiaan ja sitten oli vain pakko tehdä päätös. Hän nukkui pois 9.1.2024 ja onneksemme sai lähteä rajan toiselle puolelle rauhallisesti ja turvallisesti omassa kodissa, kun tuttu eläinlääkäri tuli kotiin tekemään hänelle viimeisen palveluksen. Elämä on nyt erilaista - ei ole enää yhtään lemmikkiä (eikä todennäköisesti tulekaan) - mutta hän elää muistoissamme ikuisesti. ♥

Bertta reilun 1kk iässä ja Inkku-mamma

No niin, sitten tyhjenikin pää aika totaalisesti. Mitä muuta tässä on tapahtunut? Paljon töitä, mutta mitä muuta..? Se pitää töistäni sanoa, että onneksi mulla on maailman paras työpaikka ja mahtava esimies. Vuosi sitten, kun äiti sairasti ja kuoli, pystyin hyvin joustavasti olemaan etätöissä ja pitämään tarvittaessa vapaapäiviä. Nyt, kun koiran tilannetta piti tarkkailla (ja kun tiesi, että sen aika alkaa käydä vähiin), olin myöskin mahdollisuuksien mukaan etätöissä. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen siihen, miten paljon koiralla oli kotosalla kuitenkin seuraa, vaikka täällä asumme enää vain minä ja mies, molemmat täysiä työpäiviä tekeviä ihmisiä.

Hän otti rennosti iskän kainalossa (noin 3kk)

Olen tänäänkin kotona etätöissä. Tosin tällä viikolla olen tehnyt (taas) niin paljon tunteja jo maanantain ja torstain välillä, ettei tälle päivälle jäänyt kuin 2h 15minuuttia, jotta viikko olisi täynnä. Ja koska iltapäivällä on joka tapauksessa yksi kokous (Teamsissä) ja myöskin, koska mulla on ylitöitä kohta varmaan jo kolmen täyden viikon edestä, voin ihan helposti lötköillä melkein koko päivän. Ja siis viimeinkin vaikka kirjoitella tännekin.

Bepsukka noin 9kk

No, kävin tammikuussa katsomassa kuopusta, joka on vakituisesti majautunut Lappiin. Kelit oli jäätävät, mutta käytiin koiravaljakkoajelulla hänen työpaikallaan (järkyttävän kylmää kyytiä), tunturin laella (jos mahdollista, vieläkin kylmempää), lumilinnassa (upeaa!!), Tonttulassa (erikoista...), lenkittämässä heidän omia koiria (koomista, kaksi naruun tottumatonta huskypentua), pizzalla, krääsäkaupoissa... Ajelin sinne suuntaan kahdessa erässä, ensin Jyväskylään ja sitten seuraavana päivänä perille asti. Takaisin tulin kolmen pysähdyksen taktiikalla: kävin 2 x pikaisesti vessassa ja pidin yhden noin puolen tunnin tauon, kun poikkesin Kemiin katsomaan pojalle sieltä tulevaa koiranpentua.

Bertta noin 1,5 v

Tuolla kotimatkalla kävi kyllä sellainen vähältä piti -tilanne, että pisti hetkeksi miettimään ajotyyliäni, joka on "aika vauhdikas". Olen mielestäni kyllä ihan taitava kuski, mutta silloin sattui juuri kelit lauhtumaan sieltä -25 asteesta plussalle asti, ja sehän sohjosi tiet. Yhdessä ohitustilanteessa auto lähti heittelehtimään puolelta toiselle, kun olin rekan ja kaistojen välisen kaiteen välissä... näin, että ohituskaista on loppumassa, joten ainoa vaihtoehto oli vain painaa kaasua lisää. Ihan hirveää kyllä ja tovin (hmm... siis oikeasti vain tovin...) ajattelin, että en kyllä ohita enää yhtään kertaa. No ohitin kyllä sitten, kun oli sohjot aurattu. Mutta kyllä mietin hetken, mitä järkeä on kiiruhtaa. Toisaalta ajomatkaa oli järkyttävän paljon ja tarkoitus ajaa kotiin asti samana päivänä, joten en nyt sitten viitsinyt körötelläkään. (Ajomatka kesti lähes tarkalleen 12 tuntia taukoineen.)

Kesällä 2009, Bertta noin 2v

Hmm... kun katselen kalenterista, mitä alkuvuoden aikana muuta olisi tapahtunut, joudun toteamaan, että eipä kyllä oikeastaan juuri mitään. Kalenteri on täynnä vain työasioita. Välillä kyllä mietin, että eipä elämässä oikeasti paljon mitään muuta olekaan. Mulla on tunnin työmatkat suuntaansa, ja kun olen toimistolla, olen usein vielä vähän pidemmän päivän siellä. Helposti siis käy niin, että herään klo 6, lähden ajamaan töihin klo 7 ja palaan sitten illalla kotiin joskus klo 18. Pidän sitten kyllä vaikkapa perjantaina lyhyen päivän ja olen sen etänä, jos vain voin. Mutta jotenkin on tunne, että "kun nyt kerran toimistolle menen, olen siellä sitten saman tien (samalla ajamisella) pidempään". Lisäksi on aika ajoin kokouksia iltaisin ja saatankin välillä olla kotona vasta klo 21.30.

Bertan ekat omat pennut joulukuussa 2009

Joskus, kun on tosi kovasti töitä, mietin, että olisipa aikaa olla vaan. No, olen kyllä todennut, että sitten, jos sellaista aikaa on, olen kuin kipeä kissa... en keksi MITÄÄN tekemistä!! Tästä on tullut mulle oikeasti suoranainen ongelma, sillä koska kotona ei ole mitään tekemistä, ajaudun tosi herkästi sitten vaan tuijottelemaan puhelinta. En tykkää siitä ollenkaan ja koen, että elämä menee hukkaan sen takia, mutta toisaalta... mitä muutakaan tekisin? Meillä ei tarvitse siivota juuri koskaan, mulla ei ole mitään harrastuksia (en keksi, mitä edes haluaisin harrastaa!) satunnaisia marttailtoja lukuun ottamatta, mulla ei ole kavereita kenen kanssa hengailla (kaikilla on omat menonsa, työnsä, juttunsa tai sitten asuvat jossain aivan muualla), en leivo tai kokkaile, tee käsitöitä, askaroi puutarhassa... lukeminenkin tapahtuu lähinnä äänikirjojen kautta nykyään. Tiedän, tiedän... voisihan sitä sitten vaikka harrastaa jotain liikuntaa, mutta olen todennut, että yksin samojen katujen tallaaminenkin on melkoisen tylsää hommaa. (Teen kyllä kotosalla enemmän ja vähemmän säännöllisesti kuminauhajumppaa.)

Maaliskuussa 2010

Koska tuo tekemisen puute on oikeasti iso ongelma ja koska todennäköisesti pidän kesällä aika pitkän loman, olenkin alkanut vähän miettiä, tekisikö täällä kotosalla jotain vähän isompaa muutosta. Niinkuin vaikka korjaisi viimeinkin yläkerrasta yhden lattian, maalaisi alakerran lattiat uudelleen, vaihtaisi makkariin uuden tapetin tai muuta vastaavaa. Vähintäänkin ulkoseiniä pitäisi maalailla kesällä.

Remppa-apulainen kesällä 2011 (4v)

Meillä on ollut myös suunnitelmissa tehdä (vihdoinkin) terassi, tosin sen suunnittelukaan ei ole yhtään edennyt, koska ei ole vieläkään tietoa, miten tässä talossa asumiselle yleensäkin käy ympärille suunnitellun aurinkopaneelikentän takia. (Olemme siis sen toteutuessa jäämässä ihan sinne keskelle, eli ainoa vaihtoehto on, että lunastavat meidät tästä sitten pois.) Eli asiat on aika auki. Olen kysellyt paneelifirmalta, mikä on meininki, mutteivät osaa hekään asiaa valaista, koska se on nyt jossain kaupungin rattaissa pyörimässä. Toisaalta muuttaminen voisi olla kivaakin, mutta toisaalta... ääh.

Marraskuu 2011

Jotain reissuakin voisi kesäksi jo suunnitella, koska mieskin pitää pitkän kesäloman. Ollaan itse asiassa jo monta vuotta koitettu suunnitella jotain ulkomaanreissua, mutta jotenkaan ei vaan koskaan päästä asiassa eteenpäin. Tämä on toisaalta aika huvittavaakin, mutta toisaalta osoittaa myös sen, että ei olla kumpikaan mitään reissaajia, ei olla koskaan juuri missään käyty eikä näin ollen oikein osata sitten mitään suunnitellakaan. Yleensä meidän reissut on muutaman päivän autoiluja kotimaassa tai sitten jotain liiton risteilyjä.

Marraskuu 2014
Bertalla oli hauska istumatyyli ja tuo nurkka oli vakkaripaikka.

Reissuista puheen ollen, mä olen monen vuoden jahkailun jälkeen saanut kuitenkin viimein aikaiseksi oikeasti sopia reissusta Englantiin ystäväni luokse. Tämä reissu on jo huhtikuussa ja odotan innolla! Ja toisaalta kauhulla, koska en ole mikään suuri lentämisen ystävä... tai joo, lentäminen on ihan jees, mutta aina mulla on se pelko, että just se kone tietenkin putoaa, mikä tekee matkaan ikävän taustafiiliksen. No, toivotaan, että kaikki menee hyvin mennen tullen ja reissusta tulee kaikin puolin kiva.

Joulukuu 2014
Meillä koirat sai olla sohvalla ja nukkua sängyssä.

Tämä postaus on kyllä nyt niin tikusta asiaa -tyyppinen, kun koitan vaan saada noita koiran kuvia tänne paljon. Koska mulla nyt ei ole tämän ihmeemmin sanottavaa, niin laitetaan vielä loppuun vähän kuvakavalkadia pikku karvakorvasta.

Helmikuu 2017

Helmikuu 2019

Huhtikuu 2019
Bertan päivystyspiste sijaitsi ruokapöydällä...

Marraskuu 2019
Bertan lempihommia oli ojien kaivaminen. Välillä pihalta tuli tämän näköinen otus!

Marraskuu 2020
Bertta 13v, alkaa jo ikä näkyä harmaantumisena ♥

Tammikuu 2021

Helmikuu 2022
Bertta oli mahdottoman kova kerjäämään kaikkea syötävää

Tammikuu 2023
Niin suloinen Bertta ♥

Elokuu 2023, Bertta 16v
Välillä sitä jo mietti, että ihan ei ole kaikki muumit enää laaksossa vanhalla tytöllä...

Tammikuu 2024
Viimeisiä päiviä. Hän on jo väsynyt. ♥

Vaikka näitä kuvia on haikea katsella, on myös ihana muistella aikoja, kun koira oli vielä pieni vauva tai nuori ja terve toheltaja. Koen, että Bertta eli hyvän elämän täällä meidän kanssa rakastettuna lemmikkinä, ja ajattelen, että sen lähtö - niin vaikeaa kuin se päätös olikin tehdä - tapahtui oikeaan aikaan, ei liian aikaisin eikä liian myöhään. Rakkaudella ja kiitollisuudella yhteisistä hetkistä häntä muistamme! ♥

En ole halukas ottamaan enää uutta koiraa, enkä koe minkäänlaista pentukuumetta, vaikka pojalla on nyt pieni pentu ja lähipiirissä on myös yksi toinen pieni pentu. Sen kyllä huomaan, että ulkoiluni on vähentynyt todella radikaalisti, kun lenkki"pakkoa" ei enää ole... Koiria on kuitenkin omassa elämässä nyt ollut tarpeeksi ja nyt on omanlaisensa vapaus tulla ja mennä ilman, että täytyy miettiä hoitopaikkaa tai muutenkaan ajan kulumista.

Näihin kuviin ja tunnelmiin päätän tämän postauksen. Mukavaa maaliskuuta kaikille!

8 kommenttia :

 1. Tere. Otan osaa lemmikin menetyksen johdosta. Erittäin upeita ja hauskoja kuvia. Ehkä paras minun mielestä oli tuo missä Bertta oli puuhastellut ojassa. Toivottavasti tykkäsi myös pesulla käymisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami! ❤ Onneksi tuollanen pikkukoira oli helppo pestä. 😁 Ei ollut kerta eikä kaksi, kun piti tuollainen raparipa pestä!

   Poista
 2. Otan osaa <3
  Kyllä minuakin nauratti tuo ojan kaivuussa käynyt Bertta, katsoin aluksi, että nyt on tullut toisen koiran kuva, mutta eihän se niin ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ❤
   On kieltämättä hämmentävää, kun valkoinen koira onkin yhtäkkiä aika erinäköinen. Onneksi sen pystyi viemään kantamalla suoraan suihkuun... välttyi suuremmilta sotkuilta sisätiloissa.

   Poista
 3. Vaikka välillä (tai aika useinkin) kaipaan niitä aikoja, kun tarkkaan piti miettiä, mistä raskii ottaa kuvan, että raskii myös käydä kehityttämässä filmit, niin kyllähän tämä nykyinen kuvaamisen helppous justiin tämmöisiin tilanteisiin tuo iloa, kun raskaan menetyksen jälkeen on noin paljon mukavia, kauniita ja hassujakin muistoja tallessa <3.

  Mutta voi apua, mä en ikipäivänä uskaltaisi lähteä yksin ajamaan noin pitkää matkaa etenkään talvella. Saati ohittelemaan rekkoja, kääk. Olen niin arka, koska ajan ylipäätään tosi vähän.
  Tuli ihan jälkisäikähdys sun puolesta, mutta onneksi ei käynyt kuinkaan.

  Ja älä sure, eipä olla mekään reissattu varmaan pariinkymmeneen vuoteen enää mihinkään Suomen rajojen ulkopuolelle. Ei vaan yksinkertaisesti ole mahdollista, kun yksinyrittäjän työ on semmoinen, että se on tehtävä 6 päivää viikossa, eikä luotettavia tuuraajia tahdo saada mistään. Ja aina kun jostain kiven alta jonkun helmen saa kaivettua, ei mene kauaakaan, kun on saanut vakituisen työn jostain muualta ja taas ollaan saman kerjäämisen edessä. Olen siihen jo niin tottunut, etten enää edes haikaile mihinkään. Ainakaan ääneen. On varmaan joku itsesuojelukeino. Kun ei haikaile, ei tule podettua pahaa mieltä. Silti kirpaisee, kun vähän väliä tulee kavereilta kuvia milloin mistäkin etelän aurinkoisilta golfkentiltä.

  Jäissä on meikäläiselläkin blogiin kirjoittelu. Silloin kun olisi aikaa, ei ole inspistä ja silloin kun olisi inspistä, ei ole aikaa (tai ainakin siltä tuntuu). Ja huomaan, että kynnyskin on jotenkin noussut. Nytkin olen monta kertaa meinannut aloittaa jotain (lähinnä turhanpäiväistä), mutta lamaantunut jo ennen kuin olen päässyt alkuun. Mutta onneksi ei ole leipä kiinni tästä, eikä muutenkaan mitään pakkotahtia. Harmittaa vaan itseä, kun kirjoittamisesta kuitenkin tykkään.

  Jos päätät ryhtyä niihin projekteihin, toivottavasti saadaan nähdä täällä kuvia. Rakastan kaikkia ennen - jälkeen - juttuja.

  Vaikka ymmärränkin, että kaikki ei ole entisellään, toivottelen silti hyvää kevättä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kivaa kun kommentoit, Annukka! ❤

   Jep, digiajassa on puolensa. Kuvasin aika paljon aiemminkin, mutta kieltämättä tämä kuvaamisen helppous pistää räpsimään vielä enemmän ja usein ihan turhiakin juttuja. Toisaalta ne kuvat on myös helppo poistaa, etkä varmaan ylläty tiedosta, että mulla on kuvatkin aika jämptissä ja erittäin karsitussa järjestyksessä. 😁

   Mä ajan paljon, työmatkakin on 60km suuntaansa. Olen ajellut pitkiä matkoja yksin aiemminkin, toki tuonne Lappiin sitä ajamista piisaa melkoisesti, mutta se ei mua haittaa. Kuuntelen ajellessa aina äänikirjoja, enkä koe ajamista tylsänä sen vuoksi. Tuolla reissulla olisin kyllä voinut vähän matkaa pätkiä, mutta toisaalta ajattelin, että samapa tuo ajaa kerralla kotiin asti. Se ohitustilanne olis kyllä silti voinut jäädä kokematta, myönnän!

   Yrittäjän elämässä on kyllä välillä kurjaa tuo sitoutumisen pakko. Onneksi kotimaassakin on kuitenkin paljon nähtävää ja koettavaa kohtuullisen matkan päässä. Tuo mainitsemasi "haikailemattomuus" on toisaalta hyvä juttu - miksi turhaan itseään kiusaa, jos se ei kuitenkaan tilannetta muuta - mutta toisaalta ehkä sitä voi myös vähän jostain välillä haaveillakin. Toivottavasti jossain kohtaa reissu aurinkoon onnistuu!

   Ja voi tän bloggailun kanssa... jaan aivan samat fiilikset, jumitukset, tuskailut ja lamaantumiset, kuin nuo sun on!

   Saas nähdä, tuleeko projekteja. Olis kyllä ihan virkistävää tehdä jotain pientä edes... Kuvia tulee varmasti, jos jotain innostutaan tekemään, tykkään itsekin noista ennen-jälkeen-jutuista!

   Kivaa kevättä sinulle myös! ❤

   Poista
 4. Voi pientä mummokoiraa ♥
  Ihanaa matkaa sateenkaaren tuolle puolen! Nyt ei ole vaivoja eikä kipuja, ja todennäköisesti joku jaksaa puuhailla koko ajan sitä, mikä olikaan hauvan lempileikki.

  Mietin äsken samoja, kuin Annukka: onpa nykyisessä teknologiassa jotain hyvää eli se, miten kuvia voi ottaa kymmeniä ja sitten poistaa huonot. Hirveän montaa muuta hyvää puolta en välttämättä keksi muuten siinä, että jokainen meistä tuntuu olevan kiinni erilaisissa koneissa ja laitteissa... (Minäkin palasin sinne faceen, koska harrastukset ja kaikki ilmoitukset kursseista ja muusta julkaistaan nykyään vain siellä. Raivostuttavaa!)

  Hui mikä matka takaisin kotiin. Onneksi mitään ei sattunut.
  Uskon, että reissusta Englantiin tulee mainio. Siellä taitaa olla kevät sen verran edellä, että pääsee nauttimaan vähän kevyemmästä pukeutumisesta.
  Toivottavasti keksitte jonkin hauskan idean kesälomalle. Eihän se mitään merkillistä tarvitse olla, kyllä normaali arki on parasta. Ja nuo suunnitelmat remonttien suhteen kiinnostavat kyllä. =)

  Pirteää kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi Vivi! Juu, siellä ne nyt varmaan molemmat koirat kirmailee sateenkaaren tuolla puolen... ❤

   Älylaitteet on erittäin ristiriitainen juttu. Toisaalta on tosi kätevää ja helppoa, kun kaikki jutut on koko ajan mukana ja mahtuu yhteen pieneen laitteeseen. Mutta toisaalta se raivostuttava riippuvuus tuijotella sitä puhelinta vähän väliä... aaaargh!! Onneksi mä voin pysytellä aika hyvin erossa facesta kuitenkin, henkkoht en siellä ole ollenkaan.

   Odotan innolla Englannin reissuani! Saa nähdä sataako vai paistaako, se on aina vähän mysteeri. Pääasia kuitenkin, että näen ystäväni! Kesälomareissu on sen sijaan edelleen vasta "pitäis varmaankin piakkoin aloittaa suunnittelu" -vaiheessa... 😄

   Kesäreissua enemmän odotan, tehdäänkö jotain talolle ja pihalle vai ei. Rasittavaa odotella tietoa, tuleeko se paneelikenttä vai ei...

   Aurinkoista pääsiäistä! (Ainakin toistaiseksi täällä paistaa aurinko...)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥