keskiviikko 29. toukokuuta 2013

rapsu, lipsu ja kultsu

Meillä on uusia perheenjäseniä. Rapsu on tässä:


Se on hieman reissussa rähjääntynyt ja lepää maata vasten. Toivotaan, että reipas juottaminen sen vielä herättää uuteen kukoistukseen.

Tässä on lipsu:


Se on hieman vieruskaveriaan virkeämmässä kunnossa, jaksaa nostella päätäänkin. Sille myös toivotaan pitkää ja revehevää elämää.

Ja sitten uusin tulokkaamme kultsu:


Sen edeltäjä osoittautui niin p*skaksi että siitä oli pakko luopua ja uuden hankinta oli edessä. Ja mikä ihmemaa onkaan facebook: laitoin sinne ostoilmoitusta (ihan vaan omalle seinälle) eikä kauaa mennyt kun sain kokonaista kaksi myyntitarjousta. Tämä oli se jälkimmäinen, eka osoittautui sen verran erikoiseksi peliksi ettei lapset sitä huolineet... Tämä saatiin todella edullisesti ja on osoittautunut hyväksi peliksi. 

Nyt on siis tytöllä kulkupeli kesätöitä varten - meidän lapsiparka kun on syntynyt köyhään perheeseen, jossa ei ole varaa sponssata jälkikasvulle ajokortteja (saatikka autoja), niin saa tyytyä mopoilemaan vaan, vaikka onkin jo täysi-ikäinen. (Oikeesti, miten ihmisillä on varaa maksaa lasten ajokortit?? Multa menis kahden kuukauden palkka lyhentämättömänä yhden lapsen ajokorttiin - joo ei ihan onnistu. Etenkin kun lapsia on neljä...)

Kultsustahan on sitten kiinnostunut kuopusta lukuun ottamatta kaikki lapset. Isoin tarvii sen eittämättä kesätyön takia ajoon, koska matkaa töihin on vajaat 20km. Kakkonen ajaisi sillä mielellään vaikka koko ajan ja joka paikkaan, mutta kakkonen on myös sellanen mopoilija, että mopolle ei voi ennustaa kovin pitkää ikää hänen käsissään. Ja kolmoselle avautuu mopotaivas syksyllä, kun 15v tulee mittariin ja saa sen kortin suoritettua... Mut onneks toi on MUN nimissä, joten kukaan ei voi omakseen väittää muut kuin mä. ☺

Ja NYT mun on laitettava kone säppii ja alettava väsäämään rippijuhlakutsukortteja. Niistä tulee hienot, mutta en nyt valitettavasti viitsi esitellä kun on nimet, paikat ja kellonajatkin siinä... vaan ne olis todellakin nyt aika saada valmiiks ja postiin, koska juhliin ei ole kuin reilut kaksi viikkoa aikaa. Jotenka mars hommiin - ja illaksi töihin.

Tsau tsau!

Heli

13 kommenttia :

 1. Ajokortin hintahan on nykyisin nostettu niin korkeaksi, että siitä on tulossa vallan rikkaiden ilo. Ihan silkkaa rahankiskontaa se vain on, kaikenmoisia kakkos- ja kolmoskursseja, kun ennen selvis yhellä. Ja jokaisesta nyhdetään rahaa älyttömästi.

  VastaaPoista
 2. Vaikka ovat ihania reppana Rapsu ja Lipsu, niin kyllä tuo Kultsu vie voiton;) - voi mikä peli, minäkin hankkisin, jollen olisi niin tumpelo liikenteessä.

  VastaaPoista
 3. Sanna: näin on, ja opetusluvan hintakin on meille pienituloisille liikaa tällä hetkellä. Jos se saadaan takaisin sinne 500€:n hujakoille, voin harkita lasten opettamista itse.

  Lady: mä toivon etenkin Rapsun virkistyvän, Lipsu tuli Rapsun kaverina naapurilta enkä mä siitä tajua mitään... Kultsu on meillä kuitenkin myös se suosituin, just on taas maailmalle lähdössä yhden tenavan kanssa. =) Mä ajoin ton kotiin sieltä mistä ostettiin ja täytyy sanoa, että ei oo mun juttu... kauhee ajaa tollein jalat yhdessä!

  VastaaPoista
 4. Juuri olin tulossa sulta kysymään, että mitä sä teet tolla lipsulla? Mä olen saanut työkaverilta sellaisen, enkä ole saanut aikaiseksi etsiä siitä enempää tietoa.

  VastaaPoista
 5. Niin, mä en tosiaan tiiä... Siitä voi vissiin tehdä jonkun keiton? Tai yleensäkin käyttää keittomausteena. Täytynee googletella...

  VastaaPoista
 6. Ihana kolmikko! Kunhan tuota yhtä et yritä puraista....

  VastaaPoista
 7. Niin kivoja kaikki teidän uudet perheenjäsenet! :)
  Raparperiä haluaisin minäkin meille,täytyykin käydä jostain metsästämässä!Raparperikiisseli kuuluu kesään kuin nenä päähän! ♥

  VastaaPoista
 8. Ainakin siinä autokoulussa, missä meidän vanhempi poikamme pari vuotta sitten autokoulun suoritti, pystyi autokoulun maksamaan useammassa erässä. Meillä tosin isovanhemmat kustansivat pojan autokoulun 1. vaiheen (kaikkinensa noin 1800 euroa) puoliksi, joten meille jäi maksettavaksi vain 2. vaihe, joka taisi olla jotain 450 euroa. Itse kävin autokoulun aikoinaan vasta kun olin ns. omillani, eikä minusta voi pitää itsestään selvänä, että vanhemmat sen maksavat, saati sitä, että vanhemmat vielä ostaisivat ja ylläpitäisivät oman autonkin. Ehtiihän sen autokoulun myöhemminkin, onpahan sitten enemmän malttia liikenteessä.

  VastaaPoista
 9. Pohdiskelija: =)

  Masha: raparperiä mäkin osaan käyttää. Siitä saa myös todella hyvää mehua!

  Aaken äiti: kyllä täälläkin varmaan osamaksulla saisi, mutta on se 2500€ silti aivan liikaa meille, vielä jos se olis kertaa neljä... Itse saavat aikanaan korttirahansa tienata, ei tässä muu auta. Paitsi pieni mahdollisuus on siihen, että opetusluvalla opetan lapsia itse, mutta sekin vain jos opetuslupakortin hinta palaa entiselleen, sehän nousi nyt myös ihan kamalan kalliiksi. Meillä ei ole ketään kuka lapsille kortteja kustantaisi edes osittain.

  VastaaPoista
 10. Hieno skootteri! :) Kyllä tuo ajokortin hinta saa ihmiset hieman eriarvoiseen asemaan, kun ei siihen todellakaan kaikilla ole enää varaa. Suuremmissa kaupungeissa kyllä pärjää ilman korttia, koska pääsee kuitenkin liikkumaan, mutta entäs täällä muualla? Meillä lapsuuden kodissa lähimmälle pysäkille oli 5 km ja siitä kulki kaukoliikenteen superkalliit bussit muutaman kerran päivässä. Ja sama tilanne tietenkin kaikkialla, missä ei tätä populaa niin hirvittävästi ole. Vanhemmat kuskaa joka paikkaan, mutta sitten aikuisena on kyllä pakko olla ajokortti (ja se autokin), jos meinas jotain tehdä tai jonnekin päästä. Vaikka nykyisin asutaan ihan taajamassa, niin täälläkin kulkee paikallisbussit tosi harvakseltaan, joten pakko on omalla autolla aina liikkua... :/

  Juuri eilen muuten puhuttiin siskon kanssa, että lapsena poljettiin pyörillä ihan älyttömästi! Kesätöihin oli matkaa n. 10 km, mutta niin vaan poljettiin. Ja joskus saatettiin polkea muuten vaan 25 km lähimpään kaupunkiin käymään pizzalla! :D Ei tullut edes kyseenalaistettua moista, tai että se olisi ollut jotenkin outoa... Kuinkahan moni nuori tänä päivänä lähtis? ;D

  Meillä on lipstikkaa hirmuinen puska kasvamassa ja hyvin kasvaa, vaikken sille mitään koskaan tee. Paitsi sitten kun se on jättimäinen, niin yleensä jollain tuen sen, ettei se "romahda". En ole jotenkin osannut käyttää sitä mihinkään, mutta kai sitä keittoihin voisi käyttää. Pitää ehkä kuivattaa noita lehtiä jemmaan...

  VastaaPoista
 11. Saara: mun mies sanoo tosi usein, että jos hän olis erehtyny kyytiä kotoa pyytelemään niin olis varmaan saanu potkun persuksiin. Siihen aikaan se todellakin oli ihan tavallista että ite poljettiin taikka käveltiin. Mäkin kävin kesätöissä noin 13km päässä ja muistan kyllä että fillarilla sinne sotkin menemään. Samoin kävin hevostelemassa ja kyllä useimmiten menin fillarilla sen 6km, joskus isä kyllä kuskasikin. Sillon ei yksinkertaisesti annettu vaihtoehtoja, jos ei ite mennyt niin sit ei menny ollenkaan... Nyt nää meidän kullanmurut tarvii aina sen kyydin tai sitten mopon alle.. mitähän niistäkin vielä tulee kun tottuvat niin laiskaan elämään!!! Huolestuttavaa.

  Mä edelleen kattelen lähteekö toi lipstikka tosta yleensä nyt virkoomaan... rapsu ei osoita oikein kovin kummosia merkkejä virkoamisesta, se on harmillista.

  VastaaPoista
 12. Moikka Heli!

  Ihanaa, että sait lipstikan ja rapsun taimet! Mutta sun pitää katkaista nuo raparperin varret (kaikki!) valitettavasti ne ei tuosta enää lähde.
  Lipstikasta saat kans katkaista aika paljon poikki. Näillä helteillä ei mikään mahti saisi noin suuria lehtiä/varsia virkoamaan. Kastele kasveja/juuristoa reippaasti lannoitevedellä.

  Lipstikkaa voi käyttää ihan lihaliemen sijasta/tapaan ja talon eteen istutettuna sen pitäisi karkottaa rottia, käärmeitä ja pahoja henkiä. ;) Lipstikka on vanha lääke- ja lemmenyrtti, jolla on paljon hoitavia ominaisuuksia.
  Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua.
  Mukavaa kesää! :)

  VastaaPoista
 13. Kaarina: kiitos ohjeista!! Mä olisin vaan oottanu että ne sieltä nousee... =D Taidan mennä heti katkomaan ne, samoin kuin kastelemaan. On ollu niin lämmin tänään että taitaa olla mansikatkin janoisia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥