tiistai 27. elokuuta 2013

niin sanottu vapaapäivä

Tuosta kesäkurpitsasta pitäis jotain taikoa... kokoa sillä on 4kg.
Aamu alkoi päänsäryllä (ja eilinen ilta jo loppui siihen), nukuin huonosti enkä aikeistani huolimatta saanu nukuttua kuin puoli seiskaan. Siitäkin viimeiset puoli tuntia varmaan valvoin ja tuskailin sitä päätäni. No hyvä toisaalta, huomenna on kuitenkin taas herätys klo 6 ja lauantaina jopa klo 5... joten turha totuttaa itseään nukkumaan kovin pitkään. Olo on nyt kuitenkin aika nuutunu.

Eilen illalla luin taas yhtä terveyslehteä ja sitä kautta sitten menin lukemaan yhtä blogia. Siellä oli sinänsä ihan hyvä ajatus taas, kuntoilua ja terveysruokaa jne. Koko blogi (tai oliko se edes blogi? joku sivusto ennemmminkin) käsitteli terveyttä ja hyvinvointia. Ja se lehti käsitteli samaa. Ja yhtäkkiä vaan alkoi niin tympiä koko aihe. Sehän siis kiinnostaa mua valtavasti, mutta tämä joka tuutista tuleva ERILAINEN ohjeistus alkaa ärsyttää. Kaikki eri tahot on vakuuttuneita siitä, että juuri ne on oikeasssa. Juuri näin laihdut ja kiinteydyt ja voit optimaalisesti parhaiten. Millon joogaten ja millon hikijumpaten ja puntteja nostellen. Millon herneenversoilla ja millon lihalla ja rasvalla.

Hohhoijaa.

Tänään on siis vapaapäivä. Tein aamulla listaa kaikesta mitä pitäis tehdä. Listassa on jotakin 15 kohtaa... kaupassa käyntiä monella eri asialla, kuntosali, koiralenkki, kenties suunnistuskin... muiden asioiden hoitamista, kotitöitä (mm. ne ikkunat pitäis pestä ja imuroidakin täytyis, ja taitaa tuolla pyykkiäkin olla)... ja peiliinkin vois kattoa kulmakarvojen nyppimisen merkeissä. Että sellanen "vapaapäivä" sitten joo. Huomenna voikin sitten mennä taas töihin lepäämään.

Jotenkin sekin nyt vaan tympii, kun kaikkea pitäis. Tiiän joo että voihan ne kaikki jättää tekemättäkin. Mutta nyt mulla on käytössä auto ja kaikki vaan pitäis hoitaa just tänään, joten... ei muuta kun menoks. Kun jostain alottaa niin siitähän sitä sitten vauhtiin pääsee.

Mua muuten kovasti kiinnostaisi tietää, mitä ihmiset noin yleensä vapaa-ajallaan tekevät. Eli jos on vaikka vapaapäivä tai ihan vaikka vaan töiden jälkeen illalla. Tai iltavuorolaiset aamulla. Onko mulla joku omituinen ajatus, että ihmiset relaa, nauttii olostaan, lepää ja ottaa rennosti - vai onko se vapaa-aika muillakin tätä, että pitää tehdä sitä, tätä ja tota. Muuttuuko elämä sitten, kun lapset lähtee kotoa (=vähemmän kotitöitä tms)? Harrastatteko te jotain iltaisin? 

Voisitteko valaista mua?

Mutta nyt ensin vielä yksi kupillinen teetä + suklaakeksi. Tai pari.
(Että se siitä terveysruokavaliosta taas kerran.)

Heli

13 kommenttia :

 1. Aika tutunkuuloinen viikkovapaapäivän ohjelma :).
  Silloin harvoin, kun mulla on arkivapaata, hoitelen just kaikkia niitä asioita, jotka on pakko hoitaa ja joita ei iltaisin ehdi tai jaksa tai ei muuten vaan huvita. Niitä sit kertyykin yleensä enemmän kuin päivässä kerkiää.

  Kesällä illat ja viikonloput menee ihan tasan golfkentällä ja kaikki muu jää tekemättä. Mutta kausi on Suomessa niin lyhyt, ettei siitä raski haaskata päivääkään. Tää kesä on ollut ihan unelma viime vuoteen verrattuna pelikelien suhteen. Ja muutenkin tietty. Toukokuusta lokakuuhun pipo päässä ja Goretexit päällä ei oo ollenkaan niin mielekästä kuin sortsit jalassa.

  Kotona tosin onkin sitten sen mukainen kaaos, että siellä ei ole pahemmin näyttäydytty. Ehkä senkin setvimisen aika tulee joskus. Ehkä :)

  Toivotaan, että päänsärky hellittää. Se on ihan vihoviimeistä.

  VastaaPoista
 2. No mun vapaa-aika kuluu keittiötä siivotessa päivän sotkujen jälkeen, laitellessa tavaroita paikalleen päivän sotkujen jälkeen, mahdollisesti syön iltapalaa (vapaa-aikani on siis klo 20-nukkuman meno), katson meilit+muut nettijutut.
  Päivällä tehdään ruokaa, pestään pyykkiä, siivotaan ja imuroidaan, laitellaan pyykkejä kaappiin, ehkä järjestellään jotain.

  Semmosta ihan tuttua hommaa.
  Mies on nyt töissä koko ajan, joten en ehdi jumppaan, en ehdi tuunailla mitään, joskus ehkä luen jonkun lehden.
  Että ihan samanlaista se "vapaa-aika" on... Arkea.
  Mä haaveilen kyllä sellaisesta päivästä, että voin heittää jalat sohvalle ja maata siinä päivän. Mutta ehkä joskus- enkä mä kuitenkaan jaksais siinä maata kun sen päivän lopulta- jos sitäkään.

  Että tsemppiä arkeen!

  VastaaPoista
 3. Heissulivei , Heli
  Ja mukavaa "vapaapäivää" ;D Mullakin on tänään vapaapäivä ja tekemättömien töiden lista on pitkä kun nälkävuosi.
  Pitäs sitä ja pitäs tätä ja kuitenkin kun siivoan vaatehuonetta niin sovittelen niitä rättejä ja lumppuja ...ja yhtäkkiä on mennyt monta tuntia ja kaikki vaatteet on edelleen kekona siinä lattialla

  Onneksi mulla on nykyään kyky kattella muualle kun lattialla on sentin kerros koirankarvoja , kengät jalkaan vaan ;D

  Helpottuuhan se taloudenhoito siitä kun lapset muuttaa kotoa ja on vaan ne omat sotkut ;D Järkyttävä oli vaan huomata että meillä oli yhtä " sekasta " vaikkei muksut enää asunetetkaan kotona , ou . Niin että pani miettimään oikeen todenteolla , että ketä se meillä jättikään kaikki leväälleen , hmmmm

  Luulisin kyllä että kaikilla on ihan samat tuntemukset vapaapäivien suhteen ,meinaan että lista on pitkä tekemättömistä töistä . Toiset vaan ei välitä listasta , heh

  Sekalainen sepustus, koita saada selvää ;D On nääs niin kiirus kun pitä sitä sun tätä ja kuitenkin oon täällä koneella ja kello käy , uuuuh

  Mukavaa vapaapäivänjatkoa kuiteskii sinne ;D

  VastaaPoista
 4. Ei mulla ainakaan varsinaisesti ole vapaa-aikaa. Illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen voi olla tunti tai kaksi. Jos ei tee kotihommia. Viikonloppuna on vapaata jonkin verran, jos jätän siivoamatta ja pyykkäämättä ja on jotain helppoa ruokaa. Mutta noin yleisesti vapaa-aika on aika tuntematon käsite.

  Sen puute tietenkin rajoittaa harrastuksia. Itse ehdin käydä 1-2 krt viikossa jumpassa ja välillä kävelylenkillä. Sen noin tunnin ajan illalla voi käyttää lukemiseen, bloggailuun tai käsitöihin.

  VastaaPoista
 5. ai vapaa-aika?mitä se on? Mulla ei kait varsinaista vapaa-aikaa oo muullon ko yöllä,ja silloinki nukun,joskus ei yölläkään.(kuten tällä hetkellä,väh.2 kertaa nousen ylös)
  ja mun työ on niitä kotitöitä 24h/vrk.ssa x7:)Mutt pääosin teen työni päiväs-aikaan ja iltaisin otan rennommin,vaikka jonkun käsityön(->kanavatyö) kimpussa.
  mitä tohon terveys-asiaan tulee,ni oon määki ihan sekasi mikä ois kaikkein parasta.Risti-riitaa tuo vielä se,ku itte on saanu ihan eri ohjeet ravitsemus-terapautilta/diabetes-hoitajalta ku mies...sekö on tätä nyky-aikaa,ett asiantuntijaki antaa 2.lle eri ihmiselle erilaiset ohjeet?

  VastaaPoista
 6. Oi, kyllä mä juuri relaan vapaapäivänä ja töiden jälkeen. Pyrin siihen, ettei tarvitsisi tehdä mitään. Tosin siihen kuuluu esim. koiralenkit oli vapaata tai ei. Ja ruuanlaitto. Kaupassakäynti. Siivoukset pyrin tekemään työpäivinä, että ei viikonloppuna tarvisisi. Sitten vaan istun tietokoneella ja luen ja syön karkkia ja leivon. Sillee mä relaan =). Mutta EN suunittele mihinkään menemistä, en kyläile enkä lähde kotoa mihinkään lukuunottamatta metsäreissuja koirien ja Puoliskon kanssa.

  Mitä - näkyykö teksti julkaistuna kahteen otteeseen, jos päivittää tunnisteet jälkikäteen?? Mä teen niin melkein aina, kun unohdan ekalla kerralla.

  VastaaPoista
 7. No, ihan tutultahan tuo kuullostaa! Imuroinnit, kaupassa käynnit, pyykkäämiset ja muut siivoukset on niitä normikotihommia, mitä meillä kaikilla on...aina. Niistähän se meidän vapaa-aika täyttyy. Itse teen niitä nyt enemmän viikonloppuisin, varsinkin noita siivouksia, kun illat menee salilla/lenkillä tai muiden harrastusten parissa. Muita harrasteita mulla on esim.PartyLite. Lisäksi pyrin yhtenä tai kahtena päivänä viikossa käymään äitini luona naapuripaikkakunnalla. Samalla vien hänelle kauppaostoksia, kun ei itse niitä pysty hoitamaan. Viikonloppuisin toisinaan meillä on sitten lapsenlapsi kylässä, kuten tulevana viikonloppuna eli aikalailla toimintarikasta elämä on eikä sitä juuri koskaan ehdi nostaa ns. jalkoja pöydälle ja vain olla.

  VastaaPoista
 8. Työpäivän jälkeen laitan ruokaa, järkkäilen paikkoja ja esimerkiksi tänään pesen myös auton. Jos aikaa liikenee singahdan lenkille. Loppuilta kuluu usein tv:n, lehden tai kirjan ääressä. Hyvin arkista siis, eikä suinkaan pelkkää relaamista :) Niin ja jos tekemättömiä töitä on liikaa, tulee siitä sitten stressi ja valinnan vaikeus, mistä aloittaa :(

  VastaaPoista
 9. Mä tein joskus päätöksen että elän elämäni minun tavalla ja miten haluan. Eli valitsen ne palat ja ohjeet ja suositukset jotka sopii mulle, enkä stressaa muusta. Vapaa-ajalla sekä löhöän että teen ja puuhastelen, melkeinpä nautin siitä puuhastelusta eniten. Yksi ilta viikosta on varattu työväenopiston entisöintikurssille, pari iltaa on lasten viemistä harrastuksiin ja siinä samalla kaupassa käymistä. Loput netissä notkumiselle, lukemiselle kissanpentujen paijaamiselle ja kaikelle muulle.

  Mulla on tietysti se etu että tiskikone täyttyy työajalla, osa huushollista siivoontuu työajalla ja kun työt loppuu olen jo kotona. Arkivapaat kuluukin sitten erinäisiä asioita hoidelle ja ystäviä tavaten, vain harvoin olen silloin koko päivää kotona.

  Eli teet niin kuin haluat ja sinusta hyvältä ja oikealta tuntuu :))

  VastaaPoista
 10. Kyllä se vapaa-aika ainakin minulla tahtoo mennä kaikenlaisiin kotitöihin tai muksun kuskailemiseen kavereille tai harrastuksiin. Kyläilen kyllä pojan kanssa kerran pari viikossa tuttavaperheissä tai vastavuoroisesti meille tulee vieraita. Ns. omaa aikaa harvemmin kaipailen, tosin näin illasta vietän jonkin verran aikaa blogeja lukien. Omaksi ilokseni myös ainä välillä opiskelen kaikennäköistä. Monesti kyllä tuntuu, että vuorokaudessa voisi olla enemmänkin tunteja...

  VastaaPoista
 11. Mie pyrin aloittamaan vapaapäivän aikaisin. ( Aina taidan aloittaa)
  JOs saan tehdä,mitä haluan- niin vaparina aamulla juon ensin kahvit. Sitten lähden lenkille. Kävelen tunnin, ja herään kunnolla. Kelaan ja herään kunnolla, nautin siitä olosta,mikä jo kävelyn jälkeen tulee, tuntuu kuin olisi eri tavalla paukkuja koko päivään.
  Keskittymiskyky itsellä paranee tuon lenkin jälkeen ja jaksan hoitaa sen to do- listan,mikä aina vapareilla on :-)

  Kaikkii vapareihin pyrin tunkemaan ajan, jolloin teen jotain supermielekästä. Yleensä se on ystävän kanssa kahvikuopillinen, tai sitten uusi lenkki- koiran kanssa.

  JOtain sellaista ikiomaa, mitä ei ruoanlaitto keskeytä.
  Ne pikkiriikkiset ikiomat auttavat jaksamaan arjen kanssa.
  Minua ainakin.

  Aurinkoa siun päivääsi.

  VastaaPoista
 12. Mua kans alkanut ärsyttämään erilaiset ns. terveysoppaat. On niin monenlaista tietoa ja kaikki ovat muka oikeassa.

  Vapaapäivinä yritän ottaa rennosti ja tehdä sitä mikä huvittaa. Kotitöitä tulee tehtyä ihan työpäivinäkin. Iltavuoroon mennessä ehtii aamulla jotain. Harrastan iltaisin, jos en ole töissä. Sairastelun myötä oppinut olemaan stressaamatta ja menemään ja tekemään oman kunnon mukaan.

  VastaaPoista
 13. Annukka: eli siis tuntuis olevan ihan normaalia tällanen "vapaan" vietto. Kiva kun sulla on tuollanen harrastus, mikä vie ajan ja ajatukset, viis kodin sotkuista, ne ehtii myöhemminkin!

  Ruusa: mäkin haaveilen sellasesta "kaikki työt on tehty, nyt voi siis vaan maata aloillaan"-päivästä. Vaikka en mä kuitenkaan kauaa malttais olla, jotain puuhaa olis kuitenkin keksittävä...

  Maarit: mulla on hiukan sama pelko, että vaikka ei lapsia oliskaan enää kotona niin jotenkin se sotku vaan ilmestyy... ja taitaa olla ihan omatekemää!!

  Rouva Kepponen: niin se kyllä taitaa mennä... vapaa-aikaa ei äideillä ole, tai siis ainakaan sellasta ihan omaa aikaa. Ja oikeesti: tarviiko ollakaan.. jumppa, lenkki, käsityöt ja vaikka bloggaus on ihan tarpeeksi omaa aikaa mulle.

  Suvi: niin just, kotiäidillä ei ole vapaa-aikaa, kun työ on kotona. Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Ja noi terveysjutut on just tota: yksi sanoo yhtä ja toinen toista. Kuka sitten lienee oikeassa...??

  Roz: mä en tiiä näkyykö tekstit kahteen kertaan tuolla lukulistalla tai mikä toi on... oon vaan monesti ajatellu, että voi ei, taas unohin ne tunnisteet ja että näkyyköhän se sit uudestaan kun käyn päivittämässä ne.
  Hyvä kun sä koet että osaat relata. Tosin ihan samanlaista kotipuuhailua se taitaa sinunkin vapaa-aika olla kuin muillakin perheellisillä. Mä oon tainnu kuvitella, että kaikki muut vaan lepää ja rentoutuu ja mä en osaa... kun aina kotona on jotain puuhaa.

  Minttu: toisaalta, toiminta on kivaa kun sen kivana kokee. Ei kaikki nauti "vain olla". En varmaan minä itekään, vaikka aina joskus siitä haaveilen...

  Taina: aloittamisen vaikeus on tuttu tunne!! Se ei oo kivaa. Kun taas voi tehdä joka päivä jotain, asiat pysyy aisoissa ja ehtii vaikka lenkillekin.

  Katja: oikein hyvin ajateltu ja ohjeistettu!! Mikähän siinä onkin, että kokee huonoa omatuntoa vähän joka asiasta... kun kuvittelee, että joku asia pitäis tehdä jotenkin tietyllä tavalla. Hölmöä kyllä.

  Aaken äiti: kuulostaa hyvältä ajanvietolta sun arki. Ystäviä mä tapaan aivan liian vähän - kaikilla omat kiireensä. No, aikaa menee meillä kaikilla sit vaikkapa netissä... vois varmaan senkin ajan vaikka tavata naamatusten. Hivenen hassuksi mennyt tää nykyaika.

  Vintti: kaikkein parasta on, kun aamusta ja saa mukavan vireen päälle. jos jää sänkyyn makaamaan (en kyllä jää kuin tosi tosi harvoin) on koko päivä vähän takkuinen. Ihan sama juttu: tartten omaa aikaa. Oli se sit siivoomista tai lenkki tai koneella olemista. Kesä oli pitkä ja puuduttava, kun koko ajan oli joku kotona. Syksy ja arki ja taas se oma aika on niin parasta!

  Marru: harmi että olet sairastellut - toisaalta olet oppinut jotain tärkeää ja oleellista sen avulla, mikä taas on hieno asia! Vuorotöissäkin on puolensa, todella, vaikka välillä kaipaankin enemmän säännöllisyyttä elämääni just työaikojen muodossa. Ja niin just, noi kaikki eri opit ja ohjeet terveysasioissa on raivostuttavia!! Jokainen on ehdottomasti oikeessa ja kaikki muut väärässä... argh!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥