tiistai 26. toukokuuta 2015

puutarhapostaus


Koska muutkin niin minäkin. 
Esittelen meidän puutarhan siis. 

Yläkuvassa näkyy kukkaloistoa talon reunustalta. Kuvaan on päässyt myös mansikkalaatikko, jossa tosin ei taida olla mansikoita. Tai saattaa siellä ollakin, en ole tarkistanut. Kuopus vaan sitä vähän siivoili viime kesänä, tai oliskohan jo syksyä ollut... vai olikohan se sittenkin jo keväällä..? En muista. Totesin sitten vaan jälkikäteen, että siivous on toteutettu ns. "rankalla kädellä" eikä jäljelle jäänyt paljon mitään. Mansikkahan siis (käsittääkseni?) on monivuotinen kasvi eikä varsinaisesti olis ollut tarvetta vähän rämähtäneen näköisiä raaskuja poistaa... No, koirat on kyllä tykänneet juoksennella tuota "ränniä" pitkin, että sentään jotain käyttöä noillakin laatikoilla (2kpl).

Siirrytäänpä sitten hyötypuutarha-osioomme:


Omenapuuhan se siinä. Joskus on tuottanut yhden omenan, joskus niin paljon että oksat on melkein katkeilleet. Ajatella, vaikka en ole tehnyt sille koskaan mitään!! Se on tainnut tehdä jo lapsiakin tuohon juurelleen, ainakin jotain oksaa pukkaa maasta kovaa kyytiä. Ja kukat koristavat myös omenapuun alustaa kauniisti! Omenien käyttö on meillä aika surkeaa. Useimmiten syksyllä intoudun siivoamaan tuosta alta läjäpäin mätiä omenia pois.

On meillä muuallakin hyötypuutarhaa:


Vadelmia! Nuo on vieläpä ihan sellasia ei-metsävadelmia, eli siis tarhavadelmia (?). Tässä tontilla on muinoin ollut vadelmaa enemmänkin, ja kerran joskus kauan sitten bongattiin keskeltä "peltoa" yksi sitkeä kepakko, jonka mies tunnisti vadelmaksi. Siirrettiin se tuonne kuusiaidan viereen ja kas, niin se on ihan itse saanut levittäytyä. Selvästi siis voi puhua suunnitelmallisuudesta ja tavoitehakuisesta puutarhuroinnista. Voin kuitenkin sanoa, että välttämättä ei ole kovin kivaa poimia vadelmia kuusen oksien seasta. Mutta olkoot, jos niitä pari kourallista yhteensä tulee, niin kestän. Yleensä tosin lapset ehtii ne napsia ennen kuin mulle tulee edes mieleen, että sato pitäisi varmaan poimia.


Tuo on se äsken mainittu "pelto". Meidän tontti on puolen  hehtaarin kokoinen ja sijaitsee keskellä peltoja. Omakin tontti on siis peltoa. Tuo alue rehotti pitkään ihan villinä ja vapaana, kunnes mies keksi, että se pitää ajella nurmikoksi. (Minusta se kyllä sais rehottaa vaan.) Olihan siinä työtä, ennen kuin heinikko muuntautui nurmikoksi - piti aina vaan ajella ja ajella ja jättää tietenkin kaikki silppu maahan. Samoin joka ainoa tuonne lennähtänyt lehti sai vapaasti maatua valitsemaansa paikkaan. Kuten myös kaikkialle muuallekin lennähtäneet lehdet, minusta kun haravointi on aivan turhaa puuhaa. No joka tapauksessa tuolla konstilla maa vähitellen pehmentyi ja rehevöityi, tai jotain. Ainakin nurmikko rehevöityi, tai siis se ei ehdi enää kasvaa kovaksi korreksi. On melko upea näky, kun koko pelto kukkii keltaisenaan voikukkaa! ELLEI mies ole ehtinyt ennen kukintaa ajamaan kaikkea alas... (tylsä tyyppi)


Tästä epäselvästä kuvasta ehkä näkee myös toisen kukkasen, jonka tontillamme tänään bongasin. Joo-o, kyllä siellä on kukka. Lajista ei mitään tietoa, mutta kukka kun kukka, eikö?


Ja vielä lisää tuota ihanaa keltaista loistetta! ♥ Kukkien viereen on asettunut (jo joitakin vuosia sitten...) tuollanen laatikko, jonka raahasin joskus kotiin yhden remontin alta. Toin oikeastaan noita kaksin kappalein, molemmat on tuossa samalla nurkalla. Ajatus on ollut laittaa noihin... jotain. Nuo on jalalliset ja vielä pyörätkin olis alla. Hirveen hienot, mutta kun en vaan keksi mitä niihin laittaisin. Aika isotkin ovat, jotain metri kerta metri. Olisivat kyllä aika kivat kukille jossain tuossa talon edustalla, mutta no, nyt on kukat vaan lootien ulkopuolella ja lootat edelleen toimettomat. Ehkä jonain päivänä. Siihen asti saavat trendikkäästi harmaantua tuossa.

Ja sitten mennään istutetun puutarhan puolelle:


Mitä, onko kanervien aika jo muka ohi?? 
Entä mihin katosivat muratit, joita tuolla padassa myös oli useita?? 

Nythän on niin, että YLEENSÄ olen kyllä sen verran vaivautunut, että tuossa oven pielessä olevassa padassa on kesäkukkia. (Joskus siinä oli jopa salaattia, mutta se maistui niin pahalle, että unohdin jatkoviljely-ajatukset saman tien.) Tänä keväänä on kukkien laittaminen jäänyt täysin. Syy: ei ole rahaa. Edes muutamaan typerään orvokkiin. Tässä onkin (yksi) syy, miksi meidän piha ei koskaan etene... se vaatis rahaa. Se vaatis jonkun, joka sanois, mitä sille pitää tehdä. (Ja mielellään myös jonkun, joka tekis...) 

Meidän tonttia alettiin vähän laittelemaan viime syksynä: yksi tuttu tuli traktorin kanssa ja tasoitteli vähän sieltä ja vähän täältä, sekä kynti yhden epätoivoisen kohdan. Ja siihen se sitten jäikin. Kylläpä on nyt varsin kivaa, kun homma on kesken, enkä mä tiedä milloin se jatkuu ja mitä yleensä muutenkin sille tapahtuu. Plus että jotenkin mulla on sellanen tunne, että ei se pelkkä tasoittaminen pelasta tätä pihaa... vaan siihen tarttis myös läjäpäin multaa tai jotain. Johon siis ei tod ole varaa.

Mä en toivois mitään muuta kuin HELPPOHOITOISTA pihaa, koska en vaan kerta kaikkiaan ole puutarhuri. (Vai antoiko kuvat ymmärtää jotain muuta...?) Haaveilen kyllä edelleen, että joskus mullekin iskisi joku innostus aiheeseen ja saisin vaikkapa niitä viljelylaatikoita laitettua. Tai kasvihuoneen. Mutta sitten mietin, että mitä mä kasvattaisin?? Ööö... en käytä yrttejä, en suuremmin salaattiakaan, en tykkää retiisistä, en ees tiiä mitä on mangoldi...(tai joku sinne päin...). Jos jotain tahtoisin kasvattaa, niin ehkä vaikka lehtikaalia, kesäkurpitsaa, tomaattia, porkkanaa. Mansikat olis myös todella kiva saada omasta maasta.

No, minä jatkan keltaisten kukkien tuijottelua niin ulkona kuin sisälläkin.


Tai, öö... tuokin taitaa olla aikansa elänyt...?

Ei muuta kun ihanaa aurinkoista päivän jatkoa kaikille!

Heli

PS. Kuvat otettu tänään. Ihan tätä postausta varten. Kun oli niin kiva ilma ja voikukat loisti ihanasti. Söin jäätelönkin, vaikka olen dieetillä. Mutta hei, eka lämmin päivä, jolloin oikeesti tuntui, että kenties se kesä sieltä vielä saapuu... jne jne jne, seliseli...

30 kommenttia :

 1. Tää oli ihana ja varmasti monelle hyvin lohduttava postaus ! Hei, sä unohdit, että voikukkakin ON hyötykasvi, sitähän voi syödä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai no niimpäs muuten onkin! Ite en sitä kyllä ole käytelly kuin jonkun hyvin satunnaisen lehden smoothien seassa joskus... mutta puputhan meillä syö sitä kyllä! Joten on se hyvä, että on laidunmaa ihan omassa pihassa! =)

   Poista
 2. Ihana postaus! Ja ihana puutarha, oikeesti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, tässä oli vain satunnaisia paloja pihasta... koko kauheus on näyttämättä. Esim kaikki ne autot mitä täällä majailee... *huoh*

   Poista
 3. Oikein mukava postaus!
  Olisipa meilläkin "puolenhehtaarin metsä"
  Keksisin kaikkea mukavaa sinne, lammasaitaus noin aluksi.. :-)

  Meidän tontti on 2000 neliötä ja tuntuu armottoman pieneltä. Vaikkakin kesällä kun nurmikko kasvaa, koko tuntuu yhtäkkiä paljon isommalta.. meillä kun on nimittäin TODELLA rikas maaperä joka tarkoittaa, että kaikki kasvaa aivan hurja vauhtia - myös se nurmikko. Jatkuvasti saa olla pöristelemässä leikkurin kanssa. Uudelleen, uudelleen ja uudelleen. Ja uudelleen ja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ihan tiukkaa savea tämä maa. Aikanaan, ennen kuin tuota nurmikkoa ajettiin, se oli sellanen kuivuudesta halkeileva... se ruohon leikkaaminen ja silpun jättäminen kyllä sitten auttoi ja meilläkin kyllä on nyt nurmikko tosi rehevä ja kasvaa niin että kohina käy. Mutta toi meidän "nurmikko" on oikeesti jotain mitälie luonnon kortetta, joka pitää tosiaan ajella vähän väliä tai se kasvaa sellaseksi kovaksi ja pitkäkti heinäksi. Ja osalla tontista on sitten todella muhkeat pujo- ja ohdakekasvustot... se alue just nyt kynnettiin, jos siitä sais jotain aikaan. Vaikka ees nurmikon... kunhan se vaan nyt jotenkin tasoitettais ensin. Ja tosiaan kai sitä multaakin siihen pitäis saada, ei se nurmikko varmaan ala itellään kasvaa.

   Yleensä ottaen tää piha on sellanen aivan laittamaton, rehottaa joka suuntaan ja kyllä se mua toisaalta vähän myös häiritsee. Harvoin silti sille ajatuksia sen ihmeemmin suon, kun en vaan pysty asialle mitään. Lapiolla ei saa mitään aikaan eikä tolla möyhijälläkään isoa aluetta saa tehtyä, tarttis oikeesti kunnon koneet ja laitteet paikalle. Mitä tota on traktorilla tms joskus koitettu tasoitella, niin ei se jälki sellasta ihan tasaista ole, etenkään kun mihinkään rakennusten lähelle ja puiden alle ei sillä ees pääse kunnolla.

   Mulle kelpais aivan hyvin joku pikkuinen rivaripiha, jos ajattelisin sitä trimmailla... tätä pihaa en osaa ees aloittaa mistään suunnasta!! En toivo mitään vimpan päälle istutuksia todellakaan, mutta olishan se kiva, kun olis ees jokseenkin siisti... Ja olispa tää tosiaan metsä, ees osittain, mutta kun on ihan silkkaa savipeltoa!

   Poista
 4. Siis voikukathan on ihania! Paitsi sitten, kun levittelevät höytyviään kauheasti. Ja jos ei joku jo sanonut, niin tuo lienee imikkä, tuo toinen kukka.
  Miten olis kiviä paljon pihalle, niin olis helppohoitoinen? Tosin kivet ne vasta maksaakin, ainakin asennettuna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä voikukat on ihania. Miehen mielestä ei. Mies ajaa leikkuria, joten... Toisaalta ymmärrän kyllä miehen pointin siinä, että jos voikukat päästää kasvamaan kauheen pitkiksi, ei leikkuri niitä katko vaan ne vaan taipuu alle... Ja se höytyväaika on kyllä kieltämättä vähemmän kaunista aikaa.

   Vai imikkä. Voi hyvinkin olla, kiitos vinkistä!

   En osaa ajatella miten tänne laittaisi kiviä... tilaa on oikeesti niin paljon ja suurin osa tollasta aakeeta laakeeta peltoa. Mussa ei ole kyllä puutarhasuunnittelijaa pätkääkään!

   Poista
 5. Ihana puutarha teillä :o) Ja onhan siellä laatikossa niitä mansikoitakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkyikö siellä mansikan lehti?? Saattoi siellä muutama mansikka ollakin. En tiiä saisko aikaan ostaa uudet taimet siihen... oon vaan niin toivottoman laiska hoitamaan niitä ja sit ne taas jää kaiken villin alle...

   Poista
 6. Helppohoitoista puutarhaa ei ole :D Siis ihan oikeasti. Jos haluaa helpon niin minä laittaisin pihan metsäksi. Puut sentään yleensä kasvavat itsestään ja niitä saa pieninä taimia edullisesti, euron kappale taimistoilta. Eikä kaikkia kiinnosta puutarha ja pihan laitto, eikä tarvitsekaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tähän pysty puita laittamaan. Ollaan joskus kokeiltu laittaa hopeapajua tuonne yhteen reunukseen. Rivi erittäin hyvin juurtuneita kepakoita laitettiin ja yksikään ei kasvanut... Naapuri istutti omenapuun, kaivoi sille ison kuopan ja sinne laittoi. Monen vuoden kuluttua kovalla tuulella puu yhtäkkiä kellahti kumoon... juurineen kaikkineen. Yksikään juuri ei ollut kaivautunut saveen vaan kaikki olivat siististi siinä kaivetun kuopan muodostamassa kupissa!! Mä ihan kauheesti tykkäisin vaahteroista, mutta jotenkin vähän mietityttää että ei ne kuitenkaan kasva... tai siis että käy just tolleen kun naapurille. Sireenejäkin tahtoisin... yksi mulla onkin, mutta sekin on just tällä hetkellä evakossa, toivottavasti ei kuole ennen kuin saadaan uudelleen maahan.

   Poista
  2. Vaahteran voi laittaa savimaalle, samoin siinä viihtyy tuomi ja jopa lehmus. Taimien pitää olla pieniä niin juurtuvat paremmin. Meillä on tosi savinen maa, alue on ihan silkkaa harmaasavea ja silti meillä on isoja omenapuita jne. Jos haluat, saat meiltä pieniä vaahteran alkuja niin paljon kuin haluat! Samoin syreenin taimia on, tuu hakemaan eikä maksa mitään. Sekä vaahtera että syreeni ei tykkää liian kuivasta.
   Savimaalle ei muuten saa istuttaa omenapuuta kuoppaan, vaan kumpuun siihen olemassa olevan maan päälle. Kuopan kanssa käy juuri noin kuin naapurissa.

   Poista
  3. Oijoijoi!! Missä te asutte...? Olis kyllä niin ihanaa saada tuo pelto täyteen vaahterapuita... mites kauan ne kestää kasvaa isoksi?? Että ehtiskö niistä vielä ite nauttia...

   Meillä on tässä tontilla muutamia puita ja myös tosiaan toi omenapuu, että kyllä tässä toki jotain kasvaa. Toi peltoalue vaan tuntuu jotenkin toivottomalta... liian isolta suoraan sanottuna. Mies sen tässä illalla taas ajeli, onhan se tavallaan ihan siisti noin, mutta jotenkin tyhjä ja kaipais jotain.

   Toi kuoppa/kumpu-asia olikin mielenkiintoinen! Minusta se oli jotenkin aivan uskomattoman hassu juttu, kun se puu sillein kipsahti!

   Poista
 7. Arvaapa mitä? Jos mulla ois noin paljo voikukkia,kerräisin ne ja tekisin voikukka-simaa. :D Niiden kukkimista ootellessa ;) Lohduttavaa huomata,etten ookaan ainut,joka ei järin innostunu puutarhailusta ole :P Samassa veneessä siis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikukissa on niin kauheesti niitä pieniä ötököitä, etten osaa ees kuvitella, että söisin niitä... hui, ihan puistattaa! Ja eikös voikukka oo kauhean kitkerän makuista, ainakin muistan kun lapsena maistoin sitä "maitoa" sieltä varresta, että oli aivan järkyttävää!

   Poista
  2. sima maistuukin kuin limsa :D varsinkin se voikukka-sima ;)

   Poista
  3. Pitäis joskus joltain maistaa, niin uskoisin tuon... =D

   Poista
 8. Ihanan aito ja rehellinen postaus! Kaikki eivät ole puutarhaihmisiä eikä tarvitsekaan. Meilläkin suurin osa pihaa nurmella. Se tietenkin vaatii sen leikkaamisen/ajamisen, mutta sitten on kaunis ja siisti. Kesäkurpitsa on kuulemani mukaan kiitollinen kasvatettava, joten aloita sillä. Eikös se kasva ihan tunkiopenkissä tai sitten siellä kasvulavassa. Jos haluat/hommaat kasvihuoneen joskus, sinne sitten ne tomaatit, joista pidät. Nyt keräämään nokkosia. Ryöppääminen ja sitten silpuksi. Kuulemani mukaan ovat hyviä lettu- ja sömpylätaikinassa. Ajattelin itsekin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin joka ainoa kevät tota nokkostakin kerätä, mutta niin vaan se aina jää.. Juuri tässä parasta aikaa tätä viestiä kirjoittaessani käyn face-keskustelua niistä kasvilavoista, joten saas nähdä... vieläkö musta viljelijä tulee! Kun katselin Marian upeaa lava-systeemiä, tuli taas itsellekin kova hinku sellasia laittaa...

   Poista
 9. Hei meilläkin kasvaa paljon tuota keltaista :D Enkä edes yritä häätää sitä pois, liian toivoton tehtävä, että viitsisin siihen ryhtyä. Nokkostakin tuntuis puskevan riittävästi, pitäis ehkä leipoa siitä taas jotakin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en häätäis, mutta mies just eilen ajeli ton koko pellon ja oli niin tyytyväinen aikaansaannokseensa. MInä vaan huokailin, että on se nyt jotenki niin tyhjän näköinen alue...

   Poista
 10. Voi Heli... kiitos hulvattomasta hihittelytuokiosta! :D Kuulostaa niin tutulta. Juuri eilen paasasin kovaan ääneen, kuinka aliarvostettu kaunotar voikukka on. Siis ihan oikeasti. Kuinka tylsältä tuolla ulkona nytkin näyttäis, jos piristyksenä ei olis ihania voikukkameriä?! Täytyy silti todeta sekin, että rakastan tuota isoa nurmialuetta. Ja nurmikkoa noin yleensäkin. Tuossa olis ihan mahtavaa pelata vaikka sulkapalloa tai erityisesti suurta rakkauttani pesäpalloa. Tai ihan vain makailla pitkin ja poikin ja tuijotella pilviä ♥ Joo, älä ota paineita pihasta. Se on oikein nätti sellaisenaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva että hihitytti, mua itteenikin vähän kyllä hihitytti kun tuota kirjoitin. =) Mä aina miehelle vähän tahallanikin ihastelen voikukkia... enkä kyllä tajua miksi niitä niin vihataan. Tietty jos on tavoitteena ihan siloisen siisti piha, niin ei ne ehkä sit sinne satu.

   Onhan tuossa kentässä puolensa, mutta eipä meillä kyllä kukaan mitään palloiluja harrasta. No, tyttä varmaankin pitää täällä kepparikisat kesällä niin siihen on ainakin oiva alue.

   Minustakin pesis on ihanaa, mä aivan rakastin sitä koulussa!! (jonka jälkeen en olekaan sitä pelannut...)

   Poista
 11. Nam, voikukkia! Ne nuput on tosi hyviä. Kun niitä heittää pannuun ne maistuu vähän ruusukaalilta- tykkään!

  Jos mulla olis noin paljon tyhjää tilaa, niin olisin kauhean kiitollinen!

  Istutusalueen luomiseen ei tarvita lisää multaa, eikä edes kauheasti työtä. Jos peität maanpinnan esimerkiksi mustalla muovilla ja annat olla siinä kaksi kesää, niin sulla on valmis istutusalusta jossa ei ole juurikaan edes rikkaruohoja. Ei kuulosta työläältä, vaikealta tai kalliilta. Sitten vaan valitaan sellaisia pensaita, jotka leviää itsekseen ja kas, sulla on valmis ja helppohoitoinen pensasalue. Esimerkiksi pihlaja-angervo, pajuangervo tai tuoksuvatukka. Ne syrjäyttää kaikki rikkikset aikaamyöden mitä niiden eteen eksyy. Pensaita saa kyllä yleensä ihmisiltä joilla niitä kasvaa, kun vaan viitsii kaivaa ne.

  Mutta jos et ole pihaihmisiä, niin kaikista vähemmällä pääsee kun antaa vaan olla. Ei kaikkien ole pakko perustaa mitään sellaista piha-työmaaleiriä kuten meillä. Mä tykkään nyppiä ja se on mun harrastus. Jos siitä ei nauti, niin ei kannata- liikaa vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kiva joskus maistaa jonkun kunnon ruoanlaittajan tekeminä vaikka noita voikukan nuppuja. Ite en luota taitoihini niin paljoa, että alkaisin kokeilemaan. Yksi ystäväni on innostunut hortoilusta nyt, ehkäpä hän joskus vois mulla jotain maistattaa...

   Mä luin tänään jostain paikkaa tota savimaan kasvimaaksi ottamista, ja samaa siinä sanottiin, että peittelee maan ja antaa olla pari vuotta. Myös kuulemma räsymattoja voi heitellä niihin kohtiin mihin aikoo jotain tehdä. Mä taidan kuitenkin mennä helpoimman kautta ja hommata niitä lavakauluksia tms ja niistä aloittaa. Ja jos muutaman vaahteran sais joskus laitettua, ne olis kyllä niin superihania.

   Mulla on joku ihme juttu tää kasvimaajuttu, kun en tunne itteeni kunnon ihmiseksi kun asun tällasessa paikassa tällasella läänillä, eikä mulla oo täällä mitään... eikä oo kompostiakaan tai mitään sellasta vaan kaikki hedelmän kuoret yms kannetaan kaatsille... kyllä mun oikeesti sen verran pitäis kunnostautua ja saada aikaan, hitsi!!

   Poista
 12. Hienoa Heli :) päivän piristys <3 kukka se on voikukkakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta!! Mulla on siis pihassa noin miljoona kukkaa!! =)

   Poista
 13. Heh, mainio postaus :D Tunsin heti yhteenkuuluvuutta :D Mua kiinnostaa puutarhahommat niin paljon, ettei kiinnosta tuonkaan vertaa. En ainakaan muista, että olisin koskaan esimerkiksi hankkinut ainuttakaan kukkaa. Tai edes suunnitellut hankkivani. Onhan puutarhat todella kauniita, ei siinä mitään, mutta itselle en halua vaivoiksi kun tiedän ettei hoitaminen nappaa yhtään. Mitä luonnonmukaisempi, sen parempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samoilla linjoilla ja tykkäisinkin, että olis ihan luonnonmukainen piha vaan. Mutta kun tää on tällanen peltoaukea, haluan toisaalta kuitenkin vähän erottua ympäröivistä pelloista... En mäkään jaksa mitään suuriluontoista, tuskin ees pieniluontoista - ja sit kuitenkin haluaisin ees vähän jotain. Vaikka ees sitä mansikkaa, sitä kun kuitenkin menis. Vähän mä myös haaveilen siitä, että siistisi talon reunukset jotenkin.

   Mies just taas jyryyttää tuolla leikkurilla voikukkia nurin... *huoh*

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥