tiistai 5. heinäkuuta 2016

ihana puutarhamaja, osa 1 - suunnitelma


Täällä sataa, tuulee ja on kylmä. Mutta ei haittaa laisinkaan, nyt on nimittäin hirrrmuinen innostus päällä: mun ihana puutarhamaja alkaa hahmottua ja muuttua ajatuksista teoiksi! 

Tästä lähdetään:


Tadaa! Sehän on vanha pressutallin runko, osittain jo purettuna, kooltaan 2,7m x 5m. 

Mulla on päässäni ihan selkeä visio, mitä tästä tulee. Miehelle piti vähän vääntää rautalankaa, mutta lopulta sekin lämpeni asialle. Nyt se onkin sit auttanut mua tän kanssa oikein kivasti.

Ihan ekana tyhjennettiin se "talli" ja raahattiin runko keskelle peltoa. Tänään ostettiin sinne sitten "lattia":


Eli 30 kpl puulaattoja, kooltaan 80cm x 80cm. Näistä rakentuu alusta, jonka päälle runko nostetaan ja kiinnitetään. Luultavasti pitää ostaa laattoja vielä lisää, sillä pelkkä toi pohja vaatii niitä jo 28 kpl (4 x 7 kpl) ja ajatuksena on vielä laajentaa terassi-osuutta.

Runko varmaankin katkaistaan niin, että vain tuo kaaripää jätetään. (Ja taidan kerrankin tehdä jotain, mitä en yleensä tee: laitan loput palaset jemmaan...) Lattia laitetaan nyt tuollasenaan ja sitten ehkä vuoden kuluttua värjätään se tummemmaksi.


Ajatus on vihdoin viimein hyödyntää myös nuo laatikot. Niihin voisin laittaa jotain helppoa... Ehkä niissä vois kasvattaa vaikka herneitä ja mansikoita sitten tulevina kesinä?

Olen ajatellut myös hommata jotain isoa ja nopeasti kasvavaa puskaa tuonne lähistölle. Sillä tekisin vähän niin kuin sellasta pihan tuntua, miten sen nyt selittäis... Muistaakseni sellanen kuin norjanangervo (tai joku sellanen??) kasvaa kesän aikana todella isoksi ja sit sen voi syksyllä pistää totaalisesti nurin taas. Olenko oikeassa?

* * *

No miten tuosta sitten tulee ihana ja romanttinen?

♥ kaarelliseen päätyyn viritetään seinämäksi vanhan 120cm joustinpatjan sisusta, siis ne "vieterit" - tai sitten ihan vaan kanaverkkoa
♥ kaarien päälle "katoksi" laitetaan kanaverkkoa
♥ kaarien ja takaseinän kohdalle istutetaan köynnöskasveja
♥ odotetaan, että kasvit kasvaa ja muodostaa seinän ja katon!

Verkkokaton alle tulee keinu, terassiosuudelle hommataan jonkinlainen pöytäryhmä. Terassille voisi laitella lyhtyjä ja kukkaruukkuja. Minusta myös jotkut sellaset söpöt betoniset puput ja vastaavat olis kivoja sinne. Vekkokatosta voisi roikottaa valosarjoja ja tuikkulyhtyjä.

Joustinpatja-virityksen tilalle / lisäksi voisi tehdä seinämiä ohuilla verhoilla. (Tuulenpitäviä seiniä ei voi ajatella, ettei maja lennä pitkin peltoja...) Pääsisköhän mun ihana vuosikausia säilytetty pitsikangaskin viimein sinne jonnekin? Lattialle vois laittaa räsymattoja. Jne jne jne...

* * *

Omasta mielestäni suunnitelma kuulostaa aivan ihanalta. Olen melkeinpä ällistynyt, miten olenkin innostunut jostain PUUTARHA-asiasta tällä tavalla! Ehkä olen vaan ootellu, että tulis joku todella hyvä idea pihan suhteen... ja nyt se sitten tuli. Kerrankin keksin romusta jotain uutta ja ihanaa!! En mä nytkään ajatellut mitenkään muuta pihamaata laitella, mutta ton majan ja sen ympäristön vois kyllä koittaa laitella kivaksi. Olis sit viimein meidänkin pihassa se kaivattu oleskelualue!

Kerron sitten, miten homma edistyy. Mutta näin alkajaisiksi, pelkkien suunnitelmien perusteella: mitäs tuumaatte???

Heli  

22 kommenttia :

  1. Hyvältä kuulostaa suunnitelmat! Mielenkiintoista seurata sen toteutusta!

    VastaaPoista
  2. Vautsi,kuulostaa hienolta idealta. Laitahan kuvia valmistumisesta.

    VastaaPoista
  3. Mun on nyt pakko sanoa, että alkuun yhdistelmä Heli & Romanttisen puutarhamajan rakennus kuulosti aika uskomattomalta :D. Mutta nyt kun näen, että on tollanen kierrätyssysteemi, niin on paljon helpompi mieltää teidän tontille. Ja itseasiassa hauska projekti! Kiinnostaa kyllä nähdä lopputulos. Ja hauskaa, että oot innostunut :). (Mun pihanlaitto kuoli alkuinnostukseensa vissiin toukokuussa ja nyt mua vaan tympii kaikki. Osan amppeleistakin heitin kompostiin, kun en vaan kertakaikkiaan ehtinyt kastella niitä sitä tahtia kuin olis tarvinnut).
    Sellanen yksityiskohta mua kans kiinnostaa, että mitä laitatte sinne puulaattojen alle? Vai laatat suoraan nurmikolle? (Meillä on itsellä niin routiva savitontti, että pakko aina tehdä hirmu perustukset kaikelle tai seuraavana keväänä on rakennelmat entisiä tai ainakin niin vinksallaan, ettei niillä ole enää mitään virkaa).

    Tsemppiä projektiin <3. Mulla ei ole itsellä tsemppiä mihinkään. Paitsi loman odotukseen, mutta just nyt tuntuu, että se ei ala i k i n ä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mä joskus yllätän! Ja kyllähän mä tykkään kaikesta kiekuraisesta raudasta ja ruusuista ja perhosista ja lyhdyistä ja sellasista, mun liika pihiys ja järkeily vaan tulee useimmiten esteeksi laitella mitään sellasta (liikaa sälää, pölynkerääjiä jne). Onhan mulla esimerkiksi kaikki muut paitsi pojan huoneen tapetit ruusuja tai muita kukkasia. =)

      Me oltiin ensin antamassa tota tallin runkoa pois, mutta sit jostain yhtäkkiä sain ihan selkeän mielikuvan, että tostahan me se terassi tänne tehdään (terassia olen siis miettinyt aika monta vuotta).

      Mies alkoi miettiä just tota pohjahommelia, että kaivetaan ja laitetaan soraa jne jne jne, kaikkee turhaa ja vaikeeta ja kallista... Mä sanoin, että pöh, me laitetaan nurmen päälle vaan joku kangas, joka estää heinän kasvun laattojen rakosista, sitten laatat ja siihen sitten vaan toi kehikko ja siitä se sitten rakentuu! Jep, varmaan ihan älytön idea... mutta minusta on parempi olla tekemättä mitään suurensuuria pohjia, koska eihän sitä koskaan tiiä onko toi koko systeemi toimiva ja sellasta kaikkee. Eli jos vaikka eka myrsky heittää kuitenkin koko satsin hevon kuuseen, niin se oli siinä sitten ja parempi purkaa se pois. Meillä on kohtalaisen tasainen toi pelto-osuus tontista, ja siihen se laitetaan. Varmasti pitää jostain kohtaa vähän sovitella, ettei laatat irvistele, mutta katotaan miten se alkaa asettua ja edetään sen mukaan.

      Mulle on tapahtunut jotain kummallista, kun koko talven synkistelyn jälkeen olen yhtäkkiä lähes koko ajan iloinen ja innokas. Ehkä tää on ohimenevää, mutta pitää nyt ottaa ilo irti siitä tilanteesta... Ja kyllä se sunkin loma sieltä jossain kohtaa tulee, kauheesti jaksamista sitä odotellessa!!! ♥ ♥ ♥

      Poista
  4. Tämä on kyllä ihan loistavan hyvä idea. Kiva, kun saitte jo laatat haettua ja pääsette tekemään puutarhamajan lattiaa. Mä laittaisin sitä villiviiniä siihen seinustalle kasvamaan. Se kasvaa nopsaan ja siitä varmasti tulis ihana katto, kun se kasvaisi sinne katolla olevaan kanaverkkoon asti. Mä uskon, että siitä tulee kyllä niin ihana ja söpö oleilupaikka ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen itsekin aika innoissani tästä ideastani! Laatat haettiin eilen, ja siellähän oli yksi tuttu mies auttamassa niiden kanssa... ;) Noiden kasvien kanssa mun täytyy kysyä kyllä neuvoja jostain, kun ei oo mitään havaintoa mistään. Villiviini tai humala tai jotain, mä en tosiaankaan tiiä... Pitää joku päivä mennä puutarhalle käymään. Mä kans luulen, että siitä tulee aika ihana, sitten kun se on joskus valmis ja etenkin sitten kun ne kasvit on saavuttaneet katon... ♥ Sit voidaan meilläkin kahvitella puutarhassa, jee!! ♥

      Poista
    2. ...ja se vanha patjan jousisto olis varmasti ihana siellä yhdellä seinällä. Siihen valosarja, jossa pieniä, kirkkaita lamppuja ♥

      Poista
    3. Ooh, toi valosarja on ihana idea! Mut onko sellasia mitkä toimis vaikka aurinkokennolla tms... kun ei sinne mitään sähköjä kuitenkaan tuu?

      Mä en oo ihan varma siitä patjan jousistosta, jos se on vaikea sinne virittää niin sit ehkä tulee pelkkää kanaverkkoa vaan takaseinäkin. Katotaan nyt, jos vaikka viikonloppuna alkais rakentua... ♥

      Poista
  5. Hauskalta idealta kuulostaa,tykkään just tuollaisesta.Ystävälläni on ihana piha ja hän on tehnyt kaikenlaista kivaa kierrätysmateriaalista sinne.Tuosta sinun suunnitelmasta tuli se mieleeni.Hyvä siitä tulee,anna vaan rönsyillä Heli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että tulee hyvä! Mulla on ainakin aika suuret odotukset... Mä en ole oikeestaan mikään kauheen suuri romuromantiikan ystävä, en erityisemmin tykkää esim ruosteesta. Ja tossahan kaikki ajan kanssa kyllä varmaan sitten ruostuu... Mutta nyt jotenkin intouduin tosta tallin rungosta, jotenkin se yhtäkkiä tuntui ihan täydelliseltä tähän tehtävään. Eihän se mikään kaunis ja kiemurainen ja takorautainen ole (sellasesta tykkäisin), mutta jospa siitä pienellä naamioinnilla tulis kuitenkin hieno. Toivottavasti mun visio on sellanen että se voi oikeesti onnistua! Ihmisillä on kyllä ihania juttuja, kun ne kaikenlaista kivaa keksii. Mä en yleensä keksi..

      Poista
  6. Kuulostaa kivalta! Mielenkiinnolla odotan! :) Humala kasvaa tosi nopsaan, meillä on tuossa aitan päädyssä, siinä koiratarhan kulmalla ja kasvaa kyllä siis kesän aikana moonta metriä, ihan aitan kattoon saakka. Tosin se on ollut jo vuosikausia tuossa mutta en tiedä onko sillä merkitystä. Villiviini toinen nopeesti kasvava.

    Mä mietin että otatteko ne laatat pois talveksi? Jos ovat suoraan maan päällä ja siihen sataa jne. niin alkaako ne lahoomaan tms? Vai onko kestopuuta?

    Patjan jousisto on ihana varmasti! Mun siskolla on vanhoista autonpenkeistä semmoset jousistot ja nyt kun heillä oli rippijuhlat ja sisustettiin autokatoksesta juhlapaikka niin laitettiin ne seinälle (jossa ne onkin jo olleet, mut nyt vähän muutettiin) ja valosarjat niihin. Oli tosi kivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli pidän mielessä humalan ja villiviinin. =) Onko ne sellasia, että ne saa olla sit paikallaan vaan koko ajan, vai pitääkö ne jotenkin suojata talven ajaksi tai kenties ihan viedä jonnekin lämpimämpään..? (Siis apua miten urpå mä olen noissa asioissa..!!)

      Mä vähän luulen, että se koko systeemi keinuineen kaikkineen annetaan sit olla talvenkin paikallaan. Jotenkin pressuilla kenties peitellään ne kalusteet siihen tai jotain... Mä en siis todella tiiä, kun meillä ei oo koskaan ollu pihakalusteita!! Laatat on käsittääkseni kestopuuta. Toivottavasti ne kestää siis kaikki kelit, ainakin nyt jonkun vuoden...

      Patjan jousisto on jo nyt ihan ruosteessa, ja se vähän tökkää mulla. Se on myös aika iso (onkohan se itse asiassa 200 x 140 eikä 120) eikä mulla ole aavistustakaan miten sen kiinnittäis paikalleen... ja kaataako sen paino sen koko hökötyksen sitten, jos vain siinä päädyssä on tota runkoa... Mä luulen, että monta asiaa selviää vasta sitten, kun päästään laittelemaan sitä systeemiä paikalleen. Valosarjat siellä "patjan" sisällä kuulostaa kyllä tosi ihanilta!

      Poista
  7. Ainiin, mun piti tohon edelliseen postaukseen liittyen kirjoittaa, että mulla on kans semmonen raivausvimma tullut, tai pari päivää oon nyt raivannut meidän vanhaa pannuthuonetta ja vienyt kierrätykseen kasseittain lasipurkkeja, tölkkejä, jne. Huhhuh! Mut ihanaa! Mietin vaan mihin seuraavaksi isken kynteni, tässähän tää loma meneekin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raivausvimma pitää hyödyntää sillon, kun se iskee.. =D Mä odotan lomaa ja kauniita kelejä, että voin tyhjentää saunan ja puuvaraston ja siivota ne... Ja aittakin odottaa edelleen sitä että isken sinne.

      Voi että kun saisin sit ne kaikki tavarat pian pois silmistä, on vaan joitain kamoja niin hirveen vaikea hävittää, kun ei haluais roskiin heittää ja näyttää siltä ettei kukaan huoli niitä ees ilmaiseksi, saatikka pientä korvausta vastaan... Siis mulla on Ilo-kirppiksellä myynnissä kahden Ektorpin päälliset KYMPILLÄ, eikä kukaan oo kiinnostunut... Toki ne vaatii värjäystä (ovat ne oranssit ruskeilla pilkuilla), mutta silti... ei paljoa maksais, mutta jääkö mulle muita vaihtoehtoja kuin heittää ne roskiin, jos ei kelleen kelpaa...???

      Sulla on onneks pitkä loma, on aikaa varastoja tonkia!! =)

      Poista
  8. Kuulostaa hurjan viehättävältä. Soma paikka istua lukemassa tai haaveilemassa. IHANA!

    Vinkki: ÄLÄ laita humalaa. Se tahtoo kerätä kirvoja, joiden pissi tms. sitten sotkee joka paikan. Meillä oli kokeiluna ja terassia oli melko vaikea puhdistaa sen jäljiltä. Moni olikin villiviiniä kehunut.
    Norjan angervoa ei tarvi leikata alas vuosittain, se vaan komistuu kun on rauhassa.

    Oi, odotan jo kuvia edes puolivalmiista. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa niitä kuvia alkaisi ensi viikolla jo saamaan... tänään on viimeinen työpäivä ennen lomaa ja sitten alkaa huushollaaminen!!

      Kiitos paljon vinkistä!! Meillä on tänä vuonna ollu koivussakin ilmeisesti todella paljon kirvoja, sen vaikutuspiirissä olevat ikkunat on täynnä tahmeita pisaroita... ja koivujen alla olevat autot on myös olleet ihan käsittämättömässä klähmässä. Eli EI humalaa meille!!

      Norjanangervo voisi olla mun juttu (=helppo ja kasvaa nopeaan..). Mä oon jotenkin kuvitellu että se aina leikataan alas, mutta no, mun kuvitelmat ei todellaan ole mitään tietoja... Kyllä saan alottaa kaikkien kasvien kanssa ihan nollapisteestä, siis tiedollisesti. Toivottavasti osaan hankkia pihaan helppoja ja varmoja kasveja. =/ Ihanaa kun täällä saa neuvoja!! ♥

      Poista
  9. Lähdinpä kotoisaan arkeesi kurkkailemaan. <3

    Heli, suunnitelmat ovat tehty toteutettaviksi. Ei mitään ,muuta, kun jatkat kaavailujesi viemistä eteenpäin. Pikku hiljaa hyvä tulee! Patjakehikot ovat kivoja. Siihenhän voisi laittaa krassiakin kasvamaan. On aika hyötyisä! Entäpä kärhöt?

    Ja pajuistakin olisi hauska punoa vaikka alaosaan seinämää. Kokeilemalla löytyy varmaan kivoja ratkaisuja Tuo kehikko ja laatat on hyvä alku...

    Mukavaa heinäkuuta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit! ♥

      Tämä on suunnitelma, joka todellakin toteutuu. Toivottavasti saan sinne hankittua sellaset kasvit, jotka sitten myös kasvaa ja viihtyy, mä kun olen todella ihan poropeukalo puutarha-asioissa. Krassi kuulostaa kivalta, samoin kärhöt - ja oliko se joku lyhtykoiso tai joku sellanenkin joku köynnöskasvi..? Sellanen, missä on ne oranssit jutut?

      Loma alkoi nyt ja kovasti olen into piukeena, että pääsen aloittamaan puutarhamajani laittamisen! Mukavaa heinäkuuta sullekin!

      Poista
  10. Piktältä ajalta kuulumiset lueskelemassa loman alkamisen kunniaksi. :)
    Hyvältä kuullostaa suunnitelma - itse vielä odottelen sitä hetkeä että saisin edes jonkun inspiksen pihan suhteen. Nyt on vähän pakkopullaa pitää piha jotenkuten kunnossa, selaisessa että lapset voi leikkiä. :)
    Kivaa kesän jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla sinusta! Ja jee, mullakin alkoi loma, joten hyvää lomaa meille! =)

      Sullahan on pihassa vaikka mitä istutuksia yms, se on varmasti tähän hetkeen just hyvä niin! Mukavaa kesän jatkoa sullekin!

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥