sunnuntai 15. lokakuuta 2017

syyssateita, omenapuun leikkausta, suklaakakkua...


Syksy on saapunut. Ei tosin juurikaan tuollasena aurinkoisena, vaan runsaiden sateiden kera... Meidän piha näyttää lähinnä tältä:


Että mieti siinä sitten, jos tänne jotain laittaisi kasvamaan... puoli tonttia on tuollasessa lits&läts-tilassa. Ja toinen puoli sitten täynnä maahan pudonneita lehtiä, joita en edelleenkään koskaan haravoi... 


Myös mun "istutukset" on saaneet osansa lehtisateesta:


Mutta ei välitetä siitä. 

Koulussa sain käsiini oksasakset:


Jatkoin sitten kotipihassa innoissani saksimista. Kohteena oli tonttimme paras ja ainoa omenapuu. Se näytti ennen käsittelyä tältä:



Ja jälkeen:



Melkoinen muutos!! Sanottakoon, että puuta ei ole leikattu vielä koskaan... ja se on tuossa ollut yli 20v. Että johan taisi olla aikakin. Monta kuivaa oksaa siitä lähtikin ja avaruutta tuli tuonne alaosaan lisää. 

Olin kyllä hitusen järkyttynyt, kun ihan alimmaista oksaa leikatessani sieltä alkoi pursuta matoja... siis nähdäkseni ihan sellasia kastemadon tapaisia... Rungon alaosa olikin kyllä aika karussa kunnossa, se oli ensinnäkin sellasen muinaisen rungonsuojan osittain peittämä (siis sellanen jänissuoja, laitettu joskus yli 20v sitten.....) ja lisäksi vielä tuo alusta on ollut täynnä vuohenputkea, eli siellä on ollu hyvin mehevät oltavat kostua ja pilaantua... 

Saa nähdä auttoiko mun leikkaukset ja alustan raivaukset nyt sitten. Toisaalta puu tuotti toissakesänä ihan älyttömän omensadon (tänä vuonna sitten vissiin lepäsi, omenia tuli alle 10kpl), eli ihan voimissaan se vaikuttaa olevan, vaikka näyttikin siltä että mätänee rungon alaosasta... Tosin tuossa kyljessähän jo kasvaa pitkäksi venähtänyt "poikanen", että jos sen antaisi siihen jäädä vahvistumaan ja kaataa sitten vanhan osan pois kokonaan jos ei esimerkiksi ensi vuonna tuota mitään... No, katsellaan. Voi huokaus, kyllä ei oo tällä tontilla puutarhurointia harrastettu todellakaan!


No, kelit on olleet siis näillä kulmilla lähinnä tauotonta sadetta koko lokakuun ajan. Muutamana aurinkoisena hetkenä olen näitä kuvia käynyt äkkiä napsimassa tontilta johonkin suuntaan. Ihana ruska olisi, jos sitä sateelta näkisi...

Eilen suunnattiin kuopuksen kanssa auton nokka kohti siskoni huudeja. Siskon tytön synttärit oli kyläilyn aiheena ja tarjolla oli ihan supersuklaista kakkua, vegaanista vieläpä, juhuu!


Oli kyllä todella hyvää, uuh! Ja todella tujua... jopa minä, suklaaholisti, voin sanoa, että yksi pala riitti! No enivei, aivan ihanaa herkkua se oli! ♥

Käytiin katsastamassa myös siskon perheen seuraavat huudit, heille kun rakentuu uusi koti jonkun matkan päähän entisestä. Tämä nykyinen koti on väliaikapaikka, he myivät entisen asunnon joku aika sitten ja tämä meidän kyläily oli nyt eka laatuaan tässä paikassa. Kovia muuttajia, hehhee. No totta puhuakseni melkoista ruljanssiahan se muuttaminen on. (Mutta toisaalta niin kivaa!!)

Huvitti nuo meidän teinitytöt. Koko kyläilyn aikana ne ei paljon muuta tehneet kuin tuijottivat puhelimiaan:


No ok, käytti ne myös koiraa lenkillä. Ja kastuivat samalla läpimäräksi, eli sadetta piisaa muuallakin kuin meillä päin...

Kotimatka oli kyllä aika hirveä. Pimeää, vettä sataa ja hirvenmetsästysaikakin vielä. Monessa kohtaa näkyi niitä "metsästys käynnissä"-kylttejä, hui sentään. Kammoan kyllä niin paljon hirviä liikenteessä!! Kyllä huokasin helpotuksesta, kun vajaan kolmen tunnin matkan jälkeen oltiin viimein kotona!


Mulle edelleen opiskelu maistuu. Koulu on ihanaa, mahtavaa ja parasta aikoihin!! Siellä on ihan kaikki tosi kiinnostavaa. Harjottelupaikkaa pitäis alkaa oikeesti nyt miettimään, tai olen kyllä miettinyt jo pidemmän aikaa, mutta kun en saa aikaan kysellä..... onneksi vielä ehtii hyvin. Ensi viikolla sitten.....

Kovin on harvassa mun kirjottelut täällä nykyään. Ajatuksia on, mutta... oikeastaan aikaa ei. Vaikka koen meidän etätehtävät ja opiskelun muutenkin aika helpoksi ja leppoisaksi, niin saan mä silti kulutettua ihan sujuvasti mun etäpäivät kaikenlaiseen puuhasteluun niiden tehtävien lisäksi. Ja niihin tehtäviinkin kyllä menee mulla aikaa, kun tapaan olla vähän sellanen pilkunviilaaja. Mutta no, tää on tätä. First things first.

Nyt mun kai pitää tästä kuitenkin kohottautua ja koittaa tsempata itseäni ulos... koira tuossa siihen malliin tuijottaa jokaista liikahdustani. Onneksi ei sentään sada, ainakaan ihan just nyt...

Eipä muuta kun syksyn jatkoja.

Heli

15 kommenttia :

  1. Sateelta ei ole tainnut kukaan välttyä :(. Olipa mahtavan näköinen kakku, taisi olla varsinainen vegaanien luksuskakku :).

    Omppupuut kaiketi leikataan yleensä keväällä, mutta jos leikkelit kuivia oksia ja vanhaa puuta, niin varmaan vain tykkää tuosta harvennuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sadetta on tainnut piisata joka kulmalla Suomea. Ja todellakin kakku oli ihan hyperhyvää!!

      Meille muistaakseni sanottiin, että omenapuut pitää leikata kasvukauden ulkopuolella, onkohan se sitten joko keväällä tai syksyllä - en osaa sanoa. Opittavaa riittää vielä mulla siis, täytyy kysyä tämä asia! Uskoisin, että ainakin tolle meidän puulle melkein milloin tahansa tapahtuva leikkaus olis ollut hyväksi, kyllä se reppana niin hunningolla on ollut.

      Poista
  2. Mukavia opiskeluviikkoja. Koska omenapuut on (lähes) aina vartettuja niin viereen kasvava ei tee samanlaista hedelmää kuin emopuu, ei kai sillä väliä ole, saat kahdenlaisia omppuja. Mutta emopuuta ei kannata kaataa pois jos on hyviä omppuja ja satoisa puu. Karsii vain huonot ja kuivat oksat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin oli mulle ihan uusi tieto! Mä seuraan nyt mitä tulevina vuosina tapahtuu. Jos olen oikein nähnyt, tuo poikanen ei ole vielä tehnyt yhtään omenia. Mulla on vaan ollut jostain syystä se käsitys, että jos alkaa tollasia poikasia tulla, ne pitäis heti jo pienenä poistaa. Mutta köh köh, me ei olla tehty asialle mitään... Oikeastaan huomasin vasta tuossa leikellessäni, että ohhoh, ompas se itse asiassa jo aika iso... Yksi koulukaveri ehdotti, että annan sen kasvaa ja sitten aikanaan kaadan vanhemman siitä kokonaan pois, teen nyt vaan poikaselle sinne vanhan puun oksistoon tilaa kasvaa. Toisaalta opettaja sanoi, että puun iällä ei ole mitään merkitystä, eli vaikka olis vanhakin, sitä voi leikata ja seurata ja se voi hyvinkin tuottaa hedelmää. Ja siis toi meidän puuhan ei oo tosiaan vielä ollenkaan ees vanha. Mutta katsellaan, kiitos vinkistä sulle!

      Poista
  3. Märkäpiha ongelma taitaa olla nyt jokaisella täällä meillä päin. Tosi kurjaa! Kuiva ja lämmin syksy olisi paljon kivempi ja tuo kaunis ruskakin pääsisi tosiaan paremmin oikeuksiinsa.

    Teidänkö pitää itse hommata harjoittelupaikka?! Meillä onneksi koulu hommaa paikat. Ensi viikkolla mlla alkaa ensimmäinen harjoittelu. Aika jänskää ja niin kivaa.

    Muksaa syysloman odotusta Sinulle, Heli ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä taitaa olla märkää vähän joka puolella. Tuo meidän piha on aina keväisinkin yleensä ihan järvi. Siksi mietityttää todella, että mitä siihen voi ja kannattaa laittaa, jos nyt jotain saan aikaan laittaa. Olis kyllä ihanaa, jos meitä nyt hellittäis vaikka lomaviikolla kauniilla syyspäivillä!

      Meidän tosiaan pitää hommata itse nuo harjottelupaikat. Paljon on kyllä annettu vinkkiä, mistä voisi kysellä ja missä aiemmat on olleet. Mulla on kiikarissa kyllä paikkoja, mutta en ole saanut soiteltua vielä kuitenkaan. Ehkä ensi viikolla..

      Mukavaa syyslomaa sullekin ja oikein kivaa ja antoisaa harjoittelua!! (Mihin muuten menet?) ♥

      Poista
    2. Kiitos, Heli ♥ Mulla tosiaan ei ole lainkan syyslomaa, koska harjoittelu alkaa jo ensi maanantaina. Menen yhteen kaupungin palvelukeskukseen.

      Poista
    3. Aivan, no mä itse asiassa mietinkin, että onkohan sulla lomaa jos on juuri alkamassa harjoittelu. No, mukavaa harjoittelua siis! ♥

      Poista
    4. Kiitos, Heli ♥ Vähän jänskättää, mutta enköhän mä pärjää.

      Poista
  4. Leikkasit puun melkoisesti, mutta hyvän näköinen siitä tuli.
    Täällä meilläkin on satanut, ja suurinpiirtein nurmikko on ton näköinen kuin teilläkin.
    Kiva kun opiskelu maistuu, siitä seuraa hyvää jälkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille sanottiin, että kolmasosan voi leikata pois. Aika rankalla kävellä kyllä tuota puuta nyt kuritin, toivottavasti en liikaa... Puu oli toisaalta kyllä tosi siivottoman näköinen pöheikkö, ja nyt on aivan kuin eri puu!

      Märkää tosiaan piisaa varmaan kaikkialla. Ja opiskelu on tosi kivaa!
      Kiitos viestistäsi Tuija!

      Poista
  5. En ole koskaan kuullut, että joku leikkaa puuta syksyllä. Nyt kun siinä oli vielä lehdet, niin eikös ne leikkauspinnat ala vuotaa. Etelä-Suomessa puita leikatasn yleensä maaliskuulla.
    Olipad herkun näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, nyt kuulit! =) En tosiaan tiedä, miten puun nyt käy. Katsotaan! Ymmärtääkseni perusohje on, että puita pitää leikata kasvukauden ulkopuolella, joten käsittäisin, että keväällä ennen lehtiä tai syksyllä kun on jo hedelmät poissa. Mutta varmaksi en tiedä, joten saa nähdä mitä nyt sitten tapahtuu keväällä.

      Kakku oli hyvää!

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥