keskiviikko 4. syyskuuta 2019

syksyisiä hommeleita


Heippahei täältä opintojen ääreltä! Sain juuri pitkällisen tuskailun jälkeen valittua itselleni kartalta alueen, josta teen tämän ensimmäisen moduulin raportin. Olen siis TODELLA tuskaillut sen kanssa. Etsinyt ja etsinyt aluetta, joka täyttäisi ohjeistuksessa annetut vaatimukset siitä, mitä alueella pitäisi olla (peltoa, metsää, vesistöä, geologisia kohteita...). Nyt se on siis valittuna ja karttaan rajattuna, huh!! 

Tänä iltana on ensimmäinen etäopetus (eli siis olemme kukin omien koneidemme äärellä kuka missäkin) ja siellä nyt sitten ilmeisesti käydään noita jokaisen valitsemia paikkoja läpi. Eli saa nyt sitten nähdä, kelpaako se minun oma... Se pitää vielä myös hyväksyttää ihan virallisestikin palauttamalla se tämän viikon aikana. Ja sitten sen jälkeen alkaa totinen työ, kun se alue pitää monella tapaa "avata". Ja esitellä jopa videolla, voi apua!!


Tämä eka moduuli on nimeltään siis Ekosysteemipalvelut. Kaikki mitä tähän sisältyy on kiinnostavaa. Mulla on useimmista asioista kyllä sellanen pintaraapaisu otettuna jo aiemmissa opinnoissa, mutta nyt mennään syvemmälle. Välillä mietin, että mitenköhän tästä oikein selviän. Onneksi mulla on töitä vain vähän - en tajua, miten jotkut vetää nämä samat opinnot kokopäivätyön rinnalla! He on varmasti tosi fiksuja. Mä olen jo nyt alussa käyttänyt tosi paljon aikaa ihan vain siihenkin, että osaan käyttää kaikkia näitä ohjelmia.


Olen koittanut vähän muutakin tehdä, kun vain koneella kököttää. Esimerkiksi tyhjensin meidän kompostorin. Ja totesin, että jotain oli mennyt sen kanssa pieleen... Pohjalla oli aivan järkyttävän hajuista märkää liejua vaan. En tiedä missä vaiheessa homma on ns. kussut, koska kuitenkin pääasiassa tuo on toiminut hyvin. 

Tyhjensin kompostorin nyt siis kokonaan ja kippasin tontin laidalle. Kiikutin hökötyksen kottikärryillä kilometrin päähän appiukon luo, jossa sain sen pestyä hyvin - meillä ei siis ole edes letkua, minkä olisi voinut vetää ulos... Haju oli kyllä aika hirvittävä! Annoin sitten kuivaa ja laitoin uudelle paikalle. Nostettiin nyt tuo tuollasten matalien lavojen päälle, koska aiemmassa kohdassa näytti olevan pientä imeytysongelmaa:


Kompostori siis lillui ihan märässä. Täällä on savimaa, joka ei näköjään todellakaan ime mitään. Tuo kohta oli vielä seuraavanakin päivänä märkä!! Nyt siis uudella innolla ja suuremmalla määrällä kuiviketta koitetaan, mitä tuleman pitää. 


Sinänsä hyvä asua täällä maalla, missä lähimpään naapuriin on satoja metrejä, että voi oikeesti viskata kompostorin sisällön vaan jonnekin - eipä ole kenenkään riesana. Onneksi myös on kissa, joka sitten valvoo kulmakunnan jyrsijäkannan liikehdintää... Minä uskon, että tuossa tuo nyt itestään ajan saatossa mullaksi muuttuu. No, ainakin TOIVON niin. Vähän olen jotain kuivaa siihen kasan päälle kuvan ottamisen jälkeen viskannut. Ei muuta kun ootellaan, ehkä jo ensi kesänä siinä onkin kasa muhevaa multaa! (Hahhah)


Koska syksy saapuu ja (puu)lämmityskausi kohta alkaa, pitää myös polttopuita vähän ajatella. Joka vuosi mietin, että NYT me hommataan ne jo ajoissa... No nyt on ainakin jotain alkua vähän. Keväällä piti kaataa pihasta iso koivu ja se on nyt sitten pilkottuna ja kuivatettuna tuossa. Mulla on aika kaksijakoinen suhtautuminen puiden kaatamiseen... toisaalta en haluis kaataa ja toisaalta toi alkoi olla jo laho. Se myös sijaitsi ihan talon vieressä, joten ehkä parempi näin. Nyt se on joka tapauksessa siinä siististi pilkottuna ja ensi talvena se meitä sitten lämmittää. Noilla puilla ei sinänsä pitkälle kyllä pärjätä, eli pitää kohtsilleen ottaa yhteys meidän vakkari puuntoimittajaan.


Ihania sumuisia aamuja on jo ollut. Syksy on kyllä ihan paras vuodenaika! Välillä räväyttää kunnolla vettä, sitten taas paistaa. On hiljaista. Välillä tuulee niin että tukka lähtee. Syksy on kaikista vuodenajoista kaunein (ja talvi tulee kakkosena minun listauksessa), rakastan esimerkiksi syksyisiä puita. 🍂

Semmosta täällä. Mitäpä siellä?

Heli

8 kommenttia :

 1. No niitä opiskelujahan täälläkin! Vielä ei olla luonto-opetusta saatu edes sen pintaraapaisun verran. Toivotaan nyt, että jotain opin tän kahden vuoden aikana. Digikokeesta sain 2/24 pistettä, että ainakin sitä pitää opetella. Ihme, että osaan edes blogia päivittää ja henkilökohtaiset asiani hoitaa koneella. Olen luullut, että olen pärjännyt tähän saakka ihan hyvin näiden asioiden kanssa, mutta omasta elämästä digitaalisesti selviäminen ei enään näköjään yhteiskunnalle riitä. Olisi vaan kiva saada muuhunkin oppia koulun kautta kuin tähän digiin ja yrittämiseen. Mutta tällä täytyy mennä ja hakea näköjään se oppi muualta. Projekteja, tiimiprojekteja ja täytyy yrittää päästä ainakin keväällä johonkin koulutussopimuspaikkaan, että joku edes jotain opettaisi. Muuten tykkään kyllä koulusta; sen sijainti on hyvä ja muuten viihtyisä, mutta ei siellä alaa opeteta! Vaihtaisin koulua, jos voisin!

  Nooh, eiköhän se tästä! Mukavaa, että sait kompostin siivottua ja laitettua uuteen nousuun! =D
  Kivaa syksyä ja nautihan opiskeluistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis voi hemmetti sentään tuota opiskelua... Tuntuu ihan käsittämättömältä, miten opinnoissa vaan hoetaan tuota saamarin digiä joka paikassa!! Luontoala on mun mielestä sitä, että ollaan luonnossa. Ei sitä, että osataan tehdä raportti kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tietokoneella!! Kuinkahan moni asiakas esimerkiksi arvostaisi enemmän sitä, että osaa kertoa kasveista, eläimistä, luonnon olosuhteista jne kuin että osaa tehdä hienosti jonkun jutun tietokoneella... AAAAARGH!! Toivottavasti teillä tää alku on nyt vaan jotain sisäänajoa niihin erilaisiin (v***n) ohjelmiin ja se luontoasia alkaa sieltä sitten nousta esiin kunnolla. Ja valitettavasti en usko, että koulua vaihtamalla tilanne muuttuisi... Ehkä se opetuksen tyyli on myös paljon kiinni opettajista? Meille sattui opettajaksi maailman ihanin Mila (@ketunpesä), jonka omat elämänarvot tuli paljon opetuksessa esiin ja joita arvostin ja arvostan edelleen todella paljon. Kun Mila lähti, romahti aika paljon koko opiskeluinto mullakin... Uudet opet oli ihan ok, mutta Mila oli Mila.

   Tsemppiä sinne ja juu, toivotaan että kompostori jatkossa toimii paremmin. =)

   Paljon kaikkea ihanaa syksyysi!! ♥

   Poista
 2. Syksyn sumuiset säät on kyllä ihania <3 Niissä vain on sitä jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen ihan samaa mieltä!! Syksy on parasta!! ♥

   Poista
 3. Koulun töitä on tehty. Sahan kanssa "riehuttu". Vihdoinkin alkaa tänne putkahtelee sieniä. Eli kohta aika menee metsässä. Tosi upea tuo seitti kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, siellä ootte Askon kanssa sahailleet - ihan ikävä tulee, kun niitä muistoja miettii! Kerro terveisiä kaikille!!

   Oon muuten ollu aika kiitollinen monessa kohtaa siitä, että on tuo koulu tullut käytyä. Monesta asiasta on jo jonkunlainen pohjatieto sen ansiosta, eikä tarvii ihan tyhjästä alkaa nyhjästä mitään. Tänäänkin esimerkiksi on ollu puhetta sukkessiosta, metsätyypeistä, opaskasveista jne. Jos en olis tota aikaisempaa koulua käynyt, en olis tiennyt noista mistään mitään!!

   Toivottavasti löydät paljon sieniä! Mäkin käyn joku päivä katsomassa mun kantarellipaikan, jos sieltä ees yhteen ateriaan sienet saisin.

   Kiitti kuvakehusta! Noi seitit on niin hienoja aamusumujen aikaan! ♥

   Poista
  2. Tero vastaa hommista nykyään. Asko vähä sivummalla. Ehdottomasti huippukoulu.

   Poista
  3. Ai, no siellä on sitten hommat muuttuneet. Eka vuosi tuota koulua oli aivan parasta, kun oli Mila ja Asko ja oltiin paljon luokkana yhdessä. Toinen vuosi sitten oli aika erilainen... Mutta ihanat muistot on siitä ekasta vuodesta!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥