perjantai 24. tammikuuta 2014

määränpää: tuntematon


On taas tänään ihmetelty monenlaisia juttuja koulussa. Viimeisin kummastus oli iltapäivällä, kun kuulin, että yhtä minun valitsemaani valinnaisainetta ei ole edes olemassa enää. Hmmm...??

 Meillä oli tänään aamupäivä koulua, se oli kyllä asiaa, mikä mua erityisen kovasti kiinnosti (sitä yritystoimintaa). Iltapäivällä piti olla palkanlaskentaa, mutta opella oli muita menoja. Tilalla oli - ei mitään. Siinä meni siis taas neljä tuntia hukkaan. 

Tällä viikolla piti alun perin olla 4 täyttä koulupäivää. Oli yksi kokonainen ja kaksi puolikasta. Loput etänä. Mitään järkevää etähommaa ei kylläkään ollut. Itekin lähinnä siivosin kotona ja vähän koitin katella järjestykseen noita koulujuttuja kansiossa, koneella ja tikulla. Lueskelin itse tulostamiani opetusmateriaaleja (miksi niitä ei saa koulusta?). Koitin orientoitua liiketoimintasuunnitelman tekoon (johon ei kaikkia ohjeita/opetusta oltu vielä edes saatu).

Ensi viikolla piti olla neljä kokonaista päivää. Tällä tietoa on kaksi puolikasta. Loput sit jotain, mitä lie. Osa ajasta on kyllä varattu liiketoimintasuunnitelman tekoon. Mutta oli siellä lukkarissa muitakin aineita noille päiville alun perin kirjattuna...  

Meistä pitäis tulla palkanlaskijoita ja kirjanpitäjiä. Palkanlaskennan tunnit on olleet sitä, että tehdään niitä Moodle-tehtäviä. Excel-hommia ihmisille, jotka ei ole koskaan aiemmin edes avanneet koko Exceliä. Mä olen joskus muinoin osannut ne kyllä, mutten mitään kaavahommia muistanut - mitkä nyt sentään on Excelissä ihan se oleellisin asia. Kun jossain välissä oli sitten Excelistä pari päivää ihan opetustakin, totesin, että kaikki ne palkanlaskennan hommat on tehty vailla aivoja, ilman kaavoja. Järjetöntä... ja nii-iin turhauttavaa. Suorastaan typerää ja älytöntä.


Nyt ollaan kyllä tuotu julki mielipiteitämme koulutuksesta. Moneen kertaan. Että me tahdotaan OPETUSTA. Ei sitä, että tehdään tehtäviä Moodlesta. Kaikki tekee niitä eri tahtiin, luokassa on hälinää (mua se ainakin häiritsee). Mä voisin ihan yhtä lailla tehdä ne rauhassa kotona, ne on niin yksinkertaisiakin, että osaisin. Mutta uusissa asioissa toivoisin kyllä ihan opetustakin. Mistä sitä sais?? Ei mistään. Tai sitten sanotaan, että hakekaa kirjastosta kirja aiheesta ja lukekaa.  

No, yhä vain ja edelleen on tunne, että mitähän kumman hyötyä tuosta koulusta mulle on. Tai kelleen. Oikeesti... Siellä on monta tyytymätöntä. Edelleen tiedot on tosi ristiriitaisia, tai niitä ei ole annettu ollenkaan. Esimerkiksi tuo oli ihan käsittämätön juttu, että se mun valinnainen onkin poistunut ohjelmasta kokonaan, enkä ole siitä tienny mitään. Toiseksi yksi mun valitsema aine on kyllä niin yhtä tyhjän kanssa, että se menee vaihtoon. Käytännössä KAIKKI mun aluksi valitsemat asiat on menny tai menee vaihtoon. Missä on opintojen ohjaus???

Kyllä olen tänään itseäni kiitellyt, kun vaadin saada pitää asiakaspalvelun näyttöni nyt pian. (Se on ensi torstaina.) Oma ope kun ehdotti, että jätän sen jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Miksi?? Syksyllä oli kaikilla asiakaspalvelun kurssi ja asiakaspalvelun harjoittelu. Miksi ohjeistus on, että tehkää se näyttö sitten koulun loppuvaiheessa? Mun näyttösuunnitelma oli valmis ja koski nimenomaan mun työssä tapahtuvaa asiakaspalvelua. Miksi ihmeessä jättäisin sen näytön sitten jonnekin vuoden päähän, kun loogisinta olis suorittaa se just nyt?? 

Tänään moni saikin sitten kuulla, että kyllä sen näytön olis voinut nyt tehdä. Oli aika äimistynyttä väkeä, kukaan ei tiennyt tätä (paitsi me, jotka ollaan alan ihmisiä muutenkin ja joiden näytöt oli nimenomaan alkuperäisten suunnitelmien mukaan suunniteltu tähän kohtaan...). Muakin suututti niiden puolesta, jotka oli saanu asioista niin surkeaa infoa. Asia kun on niin, että näyttösuunnitelmaan kuuluvia asioita olis voinut erinomaisen hyvin kerätä sen harjoittelun aikana.

Voi pyhä jysäys. Tämän vuoksi otsikko. En todellakaan tiedä mihin tässä vielä päätyy tällä touhulla. Pikkasen motivaatio hukkautuu, kun olis tahto oppia asioita, mutta mitään ei oikein opeteta. Mulla on edelleen tunne, ettei koko homma ole edes kunnolla lähtenyt käyntiin. Ja hei, neljännes mun kokonaisopintoajasta on jo mennyt! Suurin osa ajasta on ollu silkkaa ajan haaskausta. Olen ottanut töistä vapaaksi nämä viikot, ja sitten saan kuulla, ettei meillä ole edes tunteja. Minä tahtoisin käyttää päivät hyödyllisesti ja opiskella, mutta... niin.

Vieläkö ihmettelette, kun valittelen tuota kouluasiaa??

Heli

14 kommenttia :

 1. Johan on koulu. Kuulostaa yhtä pas…huonolta missä opiskelin lähihoitajaks. Mitään ei opetettu, tehtäviä juu tehtiin moodlesta (se on sitä monimuotoo), kukaan ei tienny mitään, mikään ei toiminu. Kaikki piti itte selvittää (aikuisopiskelua nääs…) jne jne. Sillon vannoin etten sinne kyllä koskaan enää mee…ja nyt sitten ilmeisestikin meen…mielenkiintosta nähä millasta opetus on nyt. Kovasti palautetta annettiin opiskelun aikana ja myöskin kun tutkintopaperit oli kourassa.
  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 2. Sanna-Mari: juu, just tollasta se on meilläkin. Se ihmetyttää, että sitä ei oteta juurikaan huomioon, että monikaan ei ihan oikeesti ole mikään pro vaikkapa tietokoneen kanssa. Ja silti KAIKKI on Moodlessa. Oletus on vissiin, että osataan, kun ollaan aikuisia... mutta siks ei just osata, kun on ollu elämässä muutakin tekemistä kuin tietokoneen näpelöinti. Jos mä en osais suht hyvin koneen kanssa toimia, olisin kyllä jo monta kertaa lyöny hanskat tiskiin, kun olisin ollu niin ärsyyntynyt siihen, ettei mitään opeteta kunnolla. Ihan mahdoton on tehdä tehtäviä, jos ei edes perusasiat koneen käytöstä ole hallussa... (mulla on, aika monella muulla ei todellakaan ole)

  Hirveän epätasainen ryhmä meillä muutenkin tiedoiltaan ja taidoiltaan... tuskastuttavaa ajoittain. Ei tämä nyt oikein ole sellasta kuin odotin.

  VastaaPoista
 3. Aika monesta/monenlaisesta opinahjosta on viime aikoina kuullut samansuuntaisia viestejä: tunteja ja kursseja perutaan, tieto ei kulje ja kuten perheen lähihoitajaopiskelijoilla oli tilanne jokin aika sitten - opettajat lomautettiin kahdeksi viikoksi. Jos on kyse säästötoimista, ne pitäisi toteuttaa muulla tavalla kuin opetuksen laatua huonontamalla.

  Oletko, Heli, pitänyt vielä kirjanpitoa huushollimenoista? Olisi mielenkiintoista saada vertaileva juttu edelliseen otantaan perheesi kuukausittaisista menoista. Kestoaihe jälleen - tuntuu, että ruuan hinta karkaa kohta käsistä.

  VastaaPoista
 4. Kuka valvoo koulutuksen tasoa siellä? Kukaan?
  En yhtään ihmettele, että ärsyttää!! Minua suututtaa jo ajatella, että aikuisia ihmisiä pidetään siellä "opiskelemassa", istuksimassa tyhjän panttina tai tekemässä jotain, mihin ei edes opettajaa tarvitse.

  VastaaPoista
 5. Sirkku: mikäköhän siinä oikein on, että opetuksen taso on huonontunut noin kovasti siellä sun täällä? Täällä meillä päin oli kanssa opettajilla lomautukset syksyllä, kyllä siitä oli valtava poru joka paikassa.

  En ole pitänyt enää sitä kirjanpitoa, se oli aika työlästä ja sitovaa toteuttaa, koska mies ei oikein tuota kuittipuolta pitänyt samalla lailla hanskassa kuin minä. Olen kyllä monesti miettinyt, että tekis mieli se taas aloittaa... Ruoka on kyllä todellakin kallista, ja kaikki muukin oikeastaan!

  Sanna: no en tosiaan tiiä kuka valvoo... Meidän kanssa kävi juttelemassa koulutuspäällikkö ja sanoi, että meidän pitää täyttää palautelomakkeet ja hän tuo ne heti. No, siitä on nyt menny pari viikkoa eikä ole lomakkeita näkyny... Nimenomaan toi muakin suututtaa, että olis tässä hitto soikoon muutakin tekemistä (esim palkkatöitä...) kuin istua siellä tympääntymässä ja turhautumassa.

  VastaaPoista
 6. Ja miettikääs kuinka paljon verorahoja tuollaisiin koulutuslaitoksiin pumpataan. Kannattaisi varmaan tehdä valituksia jonnekkin ylemmälle tasolle. Tosin, valitettavasti ei viistä valituksista taitaisi mitään apua olla.
  tsemppii sulle opiskeluun kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan, ajan ja rahan haaskausta ihan joka taholta tollanen touhu!! Me ollaan kyllä nyt niin moneen kertaan ja tarmokkaasti valitettu asioista, että enää ei voi muuta kuin toivoa, että jotain todella tapahtuis parempaan suuntaan. Kiitos tsempistä!

   Poista
 7. Voi että, kuullostaa niin tutulta! Munhan kauppateknikon opinnot oli täynnä jos jonkinlaisia "opettajia", siis oli muutama läsnäolopäivä koko koulun aikana ja ne oli yleensä ihan huu haata, vaikka ope olis ollut joku professori, niin eipä vaan osannut opettaa! Sitten kyllä viimosen päälle oli harjoituksia aiheesta "miten tunnistat toisen ihmisen persoonallisuusvärin" tai jotain muuta vastaavaa... juu ihan kiva, mutta mä olin herännyt aamuyösti puol neljä jotta kerkesin junaan ja ajoissa opiskeleen ja sitten olikin kahdeksan tuntia jotain tuollaista. Sitten tuli oppimisympäristöön niin maan vaikeita tehtäviä ettei ollut hajuakaan miten niistä piti selvitä! No selvisin :) Toisena ääripäänä oli kirjanpidonalue, josta mulla ei ollut mitään hajuakaan etukäteen ja siellä oli 49 kirjanpitäjää ja minä opiskelijoina. Muut siis "päivitti" tietämystään ja opettaja "opetti" niiden muiden tietojen mukaan tietysti ja mä yritin saada edes selville mikä ihmeen "an ja per" :D Aikuisopiskelu on kyllä haastavaa, jos ei ole jokapäivä käytävässä koulussa. Mutta sana "itseopiskelu" saa ihan uuden merkityksen kyllä, mäkin sitten itse tilasin kirjoja eripuolilta nettikirjakaupoista (kun omassa koulutuksessani sain vain todella sekavia printattuja läpysköitä, tai ne siis piti itse printata :D, arvonlisäverostakin PÄÄPIIRTEITTÄIN yli 300 sivua). Lisäksi netin goohlehaulla muistaakseni tein erilaisia tehtäviä , siis harjoittelin ja kirjoitin omat oppimateriaalini melkein uudelleen selkokielellä. Kamala homma ja otsasuoni pullotti, mutta tulipahan tehttyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhhuh millaista sullakin on sitten ollut! Mahtavaa, että olet kuitenkin selvinnyt!!

   Miks mua alkaa nyt pelottaa, että tämä kenties onkin aikuisopiskelussa ihan tavallista, että hommat ei oikein toimi... *ou nou*

   Mun mielestä on jotenkin tosi turhauttavaa, että oppimateriaaleissa on ihan mahdottoman paljon kirjoitusvirheitäkin, tai materiaalit on muuten vaan tosi sekavat. Monta kertaa olen miettiny, että pitäisköhän mun mennä tekemään niistä kunnolliset ja selkeät ja samalla pistää muutenkin siellä asiat kohdilleen... =D

   Poista
  2. Mä kävin ihan noi samat ajatukset läpi, kun aikoinani sitä oppimismateriaalia selasin. Että jonkun pitäis ne kirjoittaa niin kuin ihminen ne ymmärtää :D Meilläkin oli monta satoja sivuja sisältävää nippua ilman sisällysluetteloita! Ja esimerkkitehtäviä, joista vasta kysyttäessä (siis jos olit sitä ensin kuusviikkoa pähkäillyt ja sitten lähetit säköpostia) sanottiin että joo siittä puuttuu yks olennainen rivi vallan..... no juu! Yksi opettaja opetti puolen päivää yhtä asiaa, kunnes sanoi että "eikun siis toisinpäin, kaikki mitä mä olen sanonut niin toisinpäin". Jaa! Mutta kyllä sä selviät!

   Poista
 8. Kuka on opetuksen järjestäjä? Kenelle voi valittaa tuosta koulutuksesta, jos koululle annettu palaute ei tuota tulosta? Ymmärrän, että lapset ovat tyytyväisiä, jos koulua ei olekaan, mutta aikuisen, joka haluaa opiskella, ja joka on sitä varten luopunut jostain tässä elämässä, pitää saada oppia koko rahalla! Oikean tasoista ja hyvin suunniteltua. Tiedon pitää kulkea. Jos siellä on toisetkin tosimielellä matkassa, tehkää vallankumous!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en kyllä osaa vastata näihin kysymyksiin. Olen ajatellut, että katsotaan nyt hetki miten tässä asiat alkaa lutviutumaan. Ajan haaskaamiselta tämä suurimmaksi osaksi tuntuu, mutta jos se nyt tästä, kun on alettu olemaan jo aika kärttyisiä... Mutta kyllähän tämän tästä todellakin pitää paremmaksi muuttua, ei tämmöinen peli vetele!!

   Poista
 9. Uhhuh! Onhan koulunkäyntiä ja opetusta! Ei osaa muutakaan sanoa.Onko samaa koulutusta järjestetty jo aikaisemmin vai ootteko jotain "koekaniineja",joilla kokeillaan voiko koulutuksen järjestää toisella kädellä huitaisten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mepudi, ollaan toinen luokka tätä koulutusta, aiempi ryhmä valmistuu kohtsilleen. Aika monessa kohtaa on opettaja sanonut, että "no tää on hyvä, mä tässä samalla opin itsekin miten tää kannattaa tehdä"... Vähän tässä ehkä kuitenkin on koekaniinimainen olo.

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥