perjantai 22. tammikuuta 2016

haasteisiin vastailua


Aaaaargh, nämä pakkaset kyllä tappaa mut! Tänä aamuna oli mittarissa -28 astetta ja tällä hetkellä on -24, että eipä kovin kummoista lauhtumista ole tapahtunut. Kyllä mä jo niiiiiiin odotan ensi viikkoa, kun ennustuksen mukaan ollaan plus-asteilla. Paree pitää paikkaansa ennusteiden kyllä tällä kertaa!! 

Meillä on tällä hetkellä ties monetta päivää keittiön putket jäässä. Olen toiveikkaana joka päivä odottanut, että "kyllä se mies TÄNÄÄN saa ne sulatettua", mutta ei ne vaan sula. Aamulla oli sitten pakko luovuttaa, tyhjentää astianpesukone ja tiskiallas, raahata astiat ensin kylppäriin likoamaan ja sitten tiskata ne siellä. Ei siinä mitään, ihanan lämmintä oli lutrata kuumalla vedellä, mutta aika vaivalloista puuhaa on lattian tasalla kyykkiä, kaadella ällöttäviä tiskivesiä pitkin poikin, kantaa tiskejä keittiön kuivauskaappiin kuivumaan jne jne jne. Otamme kyllä nyt viimein käyttöön kertakäyttöastiat siihen saakka, kunnes ne putket ihan oikeesti saadaan auki...

Meillä on muutenkin täällä koko ajan niiiiiiiin kylmä... Vaikka joka ilta uunit lämmitetään ihan kuumiksi, alkaa jo iltapäivällä hiipiä taloon sellanen kylmyys, että huhhuh. Etenkin eteinen ja keittiö on selkeästi viileitä. Olen siirtänyt bloggauspaikkanikin tuolta nurkasta tähän ruokapöydän äärelle, kun nurkka on niin vilakka. Taljatkin on edelleen pihalla, joten pelkällä paljaalla tuolilla pylly suorastaan jäätyy. Vaatteita on pidettävä reilusti normaalia enemmän ja pirtin penkillekin olen laittanut fleecehuovan lämmikkeeksi.

Samaan aikaan luen kirjaa, joka kertoo Suomesta vuonna 1920... kaikki tehdään käsin, kesät ja talvet, lapset hoitaa pienempiä sisaruksiaan, pitää tulia uuneissa, kantaa puita ja vettä pakkasessa... Että noh, jos meillä nyt viikon ajan on keittiöstä vesi pois pelistä, mutta sitä saa silti kuumana ja kylmänä parin metrin päästä kylppäristä, niin ehkä mä kestän...


Sain joku aika sitten Kotoilua Mäkelässä -blogista Ystäväkirja-haasteen. Kiitos sinne Annelle! Mä tykkään vallan kauhiasti tehdä kaikki haasteita, joten tässä tämä nyt sitten tulis.

Ensinnäkin haasteen säännöt:
Kiitä haasteen antajaa
Vastaa sinulle annettuihin Ystäväkirjan kysymyksiin
Lisää kuvaksi / kuviksi parhaiten itseäsi kuvastavia kuvia
Keksi uudet -tai käytä vanhoja - kysymykset blogiystävillesi
Haasta mukaan ihania bloggaajaystäviä.

Sitten niihin kysymyksiin ja vastauksiin...

1. Perheesi? 
Mies, neljä lasta, yksi lapsenlapsi. Yksi noista neljästä lapsestamme asuu omillaan ja hänellä on tuo lapsenlapsi, mummon pieni murunen. ♥ Lisäksi miehelläni on kaksi lasta ja heillä on yhteensä kolme lasta. Näemme kuitenkin heitä kaikkia todella harvoin.
Niin ja sitten on tietenkin nuo lemmikit: kaksi koiraa, kissa ja kaksi pupua. Puput ovat kuopuksemme.

2. Mitä teet työksesi?
Olen kaupassa töissä. Kaikkia niitä hommia siis, kassalta kaikille eri osastoille, monenlaisissa erilaisissa vuoroissa...

3. Minkä taidon haluaisit osata / oppia?
Valokuvaamisen taidon. Kuvittelin vuosia sitten, kun ostin järkkärin, että kuvatkin sitten ihan tuosta vaan ovat tosi hienoja. No eivät ole... Enkä vaan jaksa itekseni opetella niitä kameran juttuja. 

4. Mikä ärsyttää arjessa eniten?
Toimimattomuus. Siis sellanen, että mun tarvii koko ajan olla vähän niin kuin huomaamassa ja tekemässä monet aivan perusasiat. Sammuttelen toisten jäljiltä valoja, huolehdin, että lämmitys hoituu, herättelen aamulla kaikki, suunnittelen ruoat (ja yleensä myös teen ne)... Musta tuntuu välillä, että mä käyn töissä ja sitten kuitenkin vielä teen kotona ihan kaiken. No, itse haalin hommat itselleni... toisaalta myös tykkään kovasti siitä, että mulla on kaikki langat käsissä, mutta hei, vois kai noi nyt sentään kuitenkin valot sammutella ja laittaa uuden vessapaperirullan telineeseen...

5. Mikä ilahduttaa arjessa eniten?
Siivottu koti. Se on kyllä niin parasta. Myös yksin oleminen kotosalla on ihanaa, eli siis arkivapaat. Voin vaan lipittää kuppitolkulla teetä, napostella suklaata, lukea kirjaa, blogata...

6. Ruokabravuurisi?
Olen kyllä aika huono kokki... Etenkin vielä, kun en suostu kaikkea tekemään (kuten kanaa). Itse tykkään kovasti esimerkiksi kasvissosekeitoistani, mutta ei ne lapsille oikein uppoa.

7. Hävettää tunnustaa...?
..että en vaan sitten niin millään saa lopetettua herkuttelua. Mä oon ihan toivoton siinä. Aina päätän, että nyt loppuu mässytys ja alkaa laihdutus, mutta ei, sitten taas ratkean ostamaan suklaalevyn. Mulla on siis suklaata ihan aina, en suorastaan uskalla olla ilman, eli se levy tarttuu aina mukaan jos entinen alkaa olla loppu... Puolustaudun sillä, että syön sentään tummaa suklaata (lempparini on Rainbown 80%) ja sehän on suorastaan terveystuote. Eiks niin??

8. Jos saisit rajattomasti rahaa, mitä tekisit?
Voi, tekisin vaikka mitä!!
*Maksaisin meidän velat pois. Ja muutaman muunkin ihmisen velat. 
*Lopettaisin työnteon, mutta tekisin sitten kyllä jotain muuta, sellasta mistä saisin paljon iloa, esimerkiksi perustaisin eläinsuojelukeskuksen (sellaisen, kuin Tuulispää) tai vaikka useammankin. Palkkaisin sinne tarpeeksi porukkaa hoitamaan eläimiä.
*Lahjoittaisin muutenkin rahaa nimenomaan eläinsuojelutyöhön. Varmasti muuallekin, mutta koittaisin vakavasti harkita niitä kohteita. Eläinten lisäksi lapset, vanhukset, vähävaraiset kuitenkin.
*En haluaisi opettaa lapsilleni, että voi jäädä laakereilleen lepäämään, koska rahaa olisi kuin roskaa, vaan haluaisin kuitenkin heidän suuntaavan taitojaan ja energiaansa johonkin järkevään tekemiseen ja työhön, sekä vapaaehtoistoimintaan.
*Toteuttaisin niin omia kuin muidenkin unelmia. Omat unelmani eivät ole matkoja maailman ääriin, vaan jotakin muuta... esimerkiksi just tuota eläinsuojelua.
*Hommaisin personal trainerin, joka saisi minut innostumaan liikunnasta, tekisi mulle just sellasen ohjelman mitä mä tarttisin (että saisin esim selän kuntoon). Toivoisin, että joku tulisi myös opettamaan mulle hyvän ruoan tekemistä. 
*Hemmottelisin itseäni ja muitakin. Hierontaa, erilaisia hoitoja - ah, niitä olis ihana ottaa.
*Ostaisin jatkossa kaiken mahdollisen luomuna ja eettisesti tuotettuna. Myös vaatteeni.
*Remontoisin talomme loppuun ja antaisin sen sitten jossain vaiheessa jollekin tarvitsevalle. Itselle hankkisin pienen, mahdollisimman ekologisen talon jostain syrjäisestä paikasta, missä ei olisi naapureita lähellä. Hommaisin myös kaikki mahdolliset metsät siitä lähistöltä, jotta voisin välttyä siltä, että ne jonain päivänä kaadetaan ympäriltä pois.   

9. Ketä julkisuuden henkilöä ihailet ja miksi?
Kaarina Davisiä. Ihailen sitä, että hän teki rohkean päätöksen jättäytyä pois työstä, joka vaati liikaa aikaa ja voimia eikä antanut enää mitään tilalle. Ihailen sitä, että hän on kirjoittanut monta ihanaa, koskettavaa ja viisasta kirjaa. Ihailen sitä, että hän asuu pienessä mökissä ekologista, osin omavaraista elämää. Ihailen sitä elämäntapaa ja ajatusta, että pienellä tulee toimeen. Ihailen luonnon kunnioittamista ja kaikkea sitä tietoa, mitä Kaarinalla on luonnosta. 
Kaarinan kirja Irti oravanpyörästä on ollu mulle erittäin tärkeä, olen lukenut sen useampaan kertaan. Löysin aikanaan siitä kirjasta todella paljon vastauksia niihin asioihin, mitä itsekin mietin, ja huomaan monessa asiassa ajattelevani tosi samalla lailla. Tavallaan sen lukemisesta asti olen miettinyt, mikä olisi se minun juttu, miten minä voisin olla ja elää kuin hän... olemalla silti oma itseni. Myös muut Kaarinan kirjat on tosi hyviä.

10. Elämänviisautesi tai mottosi?
Ensin työ, sitten huvi. Vie mennessäs, tuo tullessas. Sitku, mutku.
...olen siis edelleen opettelemassa sitä hetkeen tarttumista...

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Annen blogissa oli myös tällanen toinen haaste, jossa oli niin paljon kivoja kysymyksiä, että vastailen siihenkin nyt samalla, vaikka mua ei olekaan siihen haastettu... 

Missä on kännykkäsi? Tuossa vieressäni pöydällä.
Missä on parempi puoliskosi? Töissä.
Miten hiukset? Just nyt auki. Yleensä ne on kiinni sellasella sekalaisella sykeröllä. En osaa laittaa hiuksia ollenkaan, mikä on vähän harmi, kun mulla kuitenkin on melko pitkä tukka ja sen varmaan sais ainakin johonkin juhliin laitettua kivasti... 
Entäpä mieliala? Ihan ok. Vähän ehkä ärsyttää, kun kohta pitää lähteä iltavuoroon töihin...
Päivän suunnitelma? No töissähän se loppuilta menee.
Mikä on parasta mitä tiedät? Suklaa...
Viime yön uni? Paljon oli sekavia unia. Yhteen heräsinkin: ampiainen tuli mun kädelle ja mä huidoin sitä. Huitaisin oikeasti kädelläni, mieskin heräsi siihen.
Elämän tarkoitus? Tyytyväisyys. 
Missä huoneessa olet? Ruokahuoneessa. Tai mikä tää on, tupakeittiö?
Harrastuksesi? Lukeminen, kirjojen sekä blogien. Koirien lenkitys, paitsi näillä pakkasilla.
Kauhusi? Kuolema. Vakava sairaus.
Mikä on tilanteesi kuuden vuoden päästä? Kaikki lapset on varmaankin kotoa pois jo silloin. Mahtaako meillä olla enää koiriakaan? Toivoisin, että olisin työssä, jossa viihdyn. Ja että voisin olla paljon kotonakin. Lapsenlapsi on silloin jo koululainen, toivottavasti hän tykkää tulla välillä mummon luokse.
Missä olit eilen illalla? Kotona. Pääsin töistä 17.30 ja sen jälkeen lähinnä kökötin tässä samassa paikassa kuin nytkin. 
Mitä et ole? Pitkä, hoikka ja kaunis.
Yksi asia jota toivot itsellesi? Jos nyt jätetään perusjutut, kuten terveys, pitkä ikä ja onnellisuus pois, niin toivoisin kyllä sen ison lottovoiton. Sillä vois tehdä niin paljon, myös muiden hyväksi.
Missä vietit lapsuuden? Keski-Suomessa, Äänekoskella. Ennen kouluikää siinä Jyväskylän ympäristössä.
Mitä teit viimeksi? Laitoin auton piuhaan. Join teetä. Söin Oreoita ja suklaata... Puhuin puhelimessa pojan kanssa. 
Telkkari? On. En kattele kovinkaan paljoa. Lempiohjelmani on Amazing Race. Ja oli Downton Abbey, mutta se pahus meni ja loppui.
Kotieläimet? Kaksi koiraa, kissa ja kaksi pupua. 
Tietokone? On myös. Mun ihan oma, muilla ei tähän ole juurikaan asiaa. Acer merkiltään, joku ihan halpa läppäri.  
Ketä ikävöit? Miestä. Vois tulla nyt heti ja avata jollain konstilla noi vesiputket... Ikävöin aika ajoin kovasti myös kaukana asuvia ystäviäni. Ja kuollutta isääni.
Auto? Punainen Ford Focus. Mun oma sekin, enkä anna sitä suuremmin muille ajoon...  
Mitä sinulla ei ole päällä? Ulkovaatteita. Vielä. Kohta lähden töihin ja todellakin laitan kaiken mahdollisen toppahousuja myöten.
Lempikauppa? Ikea. Ehkä. En ole kyllä aikoihin käynyt. Prismastakin saa vaikka mitä nykyään. 
Kesä? Joo, vois jo tulla. Olen silti eniten syksy-ihminen.
Ketä rakastat? Miestä. Lapsia toki myös. Ja sitä mummon murua. ♥ Ja koiriani. 
Lemppariväri? Vaaleansininen varmaankin. Myös valkoinen, harmaa, musta ja tummanruskea on kivat. Kappas vaan, meillähän on kotona just sen väristä! =)
Milloin itkit viimeksi? Itken kyllä herkästi ja usein, mutta vain itsekseni. Tosi moni asia saa mut kyynelehtimään, ilot ja surut, kauneus ja rumuus, onni ja epäonni...

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Siinäpä niitä vastauksia. Kukas nyt haastettais mukaan, hmm... Ottakaas tästä

Olisin kyllä myös aika otettu, jos Kaarina Davis vastaisi myös haasteeseen!

Nyt vielä kuppi teetä, sitten vähän maalia naamaan ja suunta kohti työmaata...
Kipakkaa pakkaspäivän jatkoa kaikille!

Heli

14 kommenttia :

 1. Tämän päivän -20 tuntuu jo lauhalta, kun monta päivää ollut -35 :D IHme, että täällä ei ole muuten putket jäätynyt - kopkopkop. Mutta kylmän kyllä on tuntenut sisälläkin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on enää -6. Melkein kesä!! Ulkona tuli kuuma lenkkeillessä, oli kyllä outo tunne pitkästä aikaa!

   Poista
 2. Olipa kiva lukea sun vastauksia! Moneen kysymykseen olisi minulta tullut hyvin samansuuntaisia vastauksia :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Siksi me varmaan kavereita ollaankin, kun ajatellaan asioista aika samalla tavalla. ♥

   Poista
 3. Hee, nää haasteet on kivoja! Kiitos, nappaan oitis matkaani :)
  Hyvää viikonloppua Heli! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakäin näihin on aina kiva vastailla. Joskin kyllä myös aika vaikea. Mä kävinkin lukemassa jo sun jutut, kiva kun osallistuit!
   Hyvää viikonloppua sullekin, mokomakin kirppishai! ♥

   Poista
 4. hauskoja kysymyksiä ja mielenkiintoisia vastauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ei muuta kun ota vaan sinäkin haaste vastaan ja rustaile omat vastaukset!

   Poista
 5. Heippa. Kivat kysymykset ja vastaukset. Tuntuu, että olet nykyisin paljon rennompi ja jotenkin vapautuneempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa vaan, ja kiitos kommentista!
   Jaa, en osaa sanoa rennosta ja vapautuneesta... kenties?

   Poista
 6. Kiitos haasteesta! Olin todella yllättynyt, että haastoit minut. Pitääpä alkaa vastailemaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivottavasti se oli iloinen yllätys kuitenkin. =)
   Kivat vastaukset sulla oli!

   Poista
 7. Erityisen hyvä kun muistutit, en olisi huomannut! Palaan asiaan pikapuolin. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥