sunnuntai 26. toukokuuta 2019

opinnot pakettiin - kaksi viimeistä viikkoa


Heippahei! Viimeinkin voi hengähtää!! Takana on kyllä melkoisen tiukka pariviikkoinen. Heti reissusta tultuani aloin tosiaan valmistelemaan kevään - ja koko opintojeni - viimeisiä näyttöjä. Niissä riitti paperihommia ihan kiitettävästi, koska näytössä nyt vaan ei pysty ihan kaikkea näyttämään paikan päällä ja osa asioista on laitettava paperille. Ja näiden nyt tehtyjen paperihommien lisäksi olin jo pari kuukautta pitänyt luontopäiväkirjaa ja kirjannut yhtä toista juttua ylös.


Kaiken sen näyttöhässäkän sekaan sattui sitten vielä kolmepäiväinen tavaranvaihtotori, jossa olin mukana kahvion pitäjän ominaisuudessa. Se on mukavaa hommaa, vaikka tässä kohtaa se meinasi nyt kyllä tuntua vähän jo liialliselta työmäärältä ja ajanhukalta, kun olis sitä muutakin puuhaa ollut... Leivoin kahvioon kuitenkin taas monta kakkua, kuvassa on mun liukuhihnamainen kakuntekopisteeni. =D Purkit järjestyksessä siis ja siitä aina joka purkista vuoron perään aineksia lisää...


Kahviomme yhteydessä oli tuollainen tosi tyylikäs lajittelupiste. Saatiin Kotkamillsiltä sponsoriapuna kertakäyttömukit ja -lautaset ja niille mukeille oikein tuollanen hieno keräyslaatikkokin. Ne on siis sellasia mukeja, joissa ei ole muovia, joten ne lajitellaan kartonkiin ja tarkoitus siis on, että lopuksi tuo koko tömsteri heitetään sinne keräykseen. Tämän pisteen tarkoitus oli tehdä lajittelusta ihmisille helppoa. Mutta kyllä on kumma, miten paljon sitten kuitenkin tavaraa oli väärissä paikoissa... *huokaus* No, sittenpähän siivosin. Tämä piste oli mulla mukana (kuvina ja kertomuksina siis) myös näytössäni, koska mun alaanhan siis kuuluu oleellisesti tuo jätteiden lajittelu myös.


No, aina kun vaan ehdin, väänsin lisää materiaalia näyttöihini. Ostin itselleni laminointikoneen ja sillä oli mukava tehdä sitten erilaisia juttuja. Tein tuollasia pikkukortteja, joilla jaettiin lapsia ryhmiin (linnut, puut, kukat jne) ja sitten tein isot kyltit erilaisiin toimintapisteisiin. Tein siis luonto- ja ympäristöneuvojan näyttöni päiväkotiin, jossa ekana päivänä oli toiminnallinen luontoretki ja toisena päivänä luonnon- ja kierrätysmateriaaleilla askartelua päiväkodin pihalla.

Ensimmäisen päivän luontoretki sujui hienosti. Olin suunnitellut kuusi erilaista toimintapistettä metsään ja käytiin ne laittamassa kuopukseni kanssa paikalleen edellisenä iltana. Lapset tuntuivat tykkäävän kovasti ja kelikin oli tosi kiva. Aikataulut piti lähes minuutilleen ja olin kyllä hyvin huojentunut siitä, miten mukavasti kaikki meni. (En voi laittaa tänne kuvia, koska niissä näkyy lapsia.)


Suunnitelmissa oli tehdä lasten kanssa hyönteishotelleja ja samalla jutella luonnon monimuotoisuudesta, hyönteisten tärkeydestä ja sen sellaisesta. Kierrätysmateriaalien käyttö oli myös oleellinen osa näyttöä, niinpä sitten hotellien rungot valmistui jos vaikka mistä kierrätetystä! (Ne siis tehtiin valmiiksi jo etukäteen.) Niihin tuli mm. tiililetkan pohjina olevia lavoja, vanhoja sängynpohjan säleitä, vanhaa levyä ja kaverilta saatua verkkoa. Se pitää myöntää, että itse en olisi noiden pohjien nikkaroinnista selvinnyt, mutta sain siihen hommaan kyllä runsaasti apua. Tarkoitus oli, että oma mies auttaa, mutta lopulta suunnilleen kaikki sen kaveritkin oli valjastettuna hommiin... (kannatti osua meille kylään just silloin...) Kiitos siis heille kaikille!! ♥


Hotelleista tuli kyllä niin hienoja!!! Retkipäivänä yksi tehtävärasti oli askartelumateriaalien kerääminen luonnosta ja niitä me sitten käytettiin noiden tekemiseen. Toin kyllä sitten myös kotoa lisää tarpeita, koska tehtiin noita kuitenkin neljä. Siellä ne nyt roikkuu päiväkodin aidoissa, toivottavasti niihin tulee paljon ötököitä lasten tutkittavaksi! 

Pikku vinkki muuten; jos olette tänä kesänä menossa asuntomessuille, niin tämä päiväkoti on yksi messukohde (nro 1)... Tarkoitus olisi myös, että nämä hotellitkin ovat silloin siellä esillä, tuossa päikkärissä kun on muutenkin kovasti panostettu puutarhaan.


Ihan pakko laittaa kuva myös tästä pöllistä. Lapset saivat silloin nikkarointipäivänä testata ihan oikeita (mieheni ystävällisesti lainaamia) työkaluja, ja se piste oli kyllä todellinen menestys. Koko ajan kuului poran surinaa ja vasaran pauketta. Huvitti niin, kun tuohon pölliin on kovasti treenattu sitä vasaran käyttöä!


Vinkki numero kaksi koskien kesän asuntomessuja... tyttären perhe rakentaa sinne myös. Heidän talonsa tulee olemaan aivan tuossa päiväkodin vieressä ja pikkuneiti aloittaakin siinä päiväkodin sitten syksyllä, kun pääsevät omaan uuteen kotiin asumaan! ♥ (Olen tietty nähnyt heidän talon jo ja se on mielestäni aivan älyttömän ihana!)


No joka tapauksessa, keskiviikkona oli sitten näyttökeskustelu maanantain ja keskiviikon jutuista. Olin aika kovasti hermoillut tuota näyttöä, koska se on mun ns. pääsuuntaus nyt ollut opinnoissa ja toivoin hartaasti, että saan siitä sitten myös hyvän arvosanan. Tuntui, että annoin todellakin kaikkeni näytön suhteen, koitin ottaa kaiken mahdollisen niissä tutkinnon vaatimuksissa huomioon, väkersin yöt ja päivät materiaalia jne. Ja kyllähän sieltä se kolmonen sitten onneksi tulikin! (Asteikko siis 1-3.) Oli niin helpottunut ja onnellinen olo kyllä sen jälkeen, oli helppo hymyillä!!


No, sitten muuttuikin helteet taas koleammiksi keleiksi. Se ei mua haitannut, sillä vielä oli puuhaa sen vihoviimeisen näytön kanssa... Olin torstaina jäteasemalla harkassa ja perjantaina tein sitten siellä vielä sen näytöni (jäte- ja kierrätysneuvonta). Sekin piti vielä siis koittaa puristaa niin hyvin kuin ikinä mahdollista ja pientä jännitystä oli ilmassa, kun opettaja tuli aamulla sinne seuraamaan työskentelyäni sekä jututtamaan mua... Ja hyvin meni sekin näyttö sitten, kolmonen tuli siitäkin.

Tämä kuva on kylläkin Saksan reissusta, mutta tuollasissa vetimissä suunnilleen olin perjantainakin!

Nyt on mulla nätti rivi kolmosia sitten tulossa tokariin, jonka käyn pokkaamassa ensi keskiviikkona! Tosin voi olla, että pokkaan sieltä lähinnä vaan ruusun ja tyhjän kirjekuoren, jos näistä viime hetkillä suoritetuista näytöistäni ei vielä ole ehditty papereita kirjoitella... Mutta valmistun siis nyt kuitenkin 250 osaamispisteellä luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta luonto- ja ympäristöneuvojaksi, luonto-ohjaajaksi sekä luonnonvaratuottajaksi. Ihan jees saavutus, kahdessa vuodessa kolme suuntausta valmiiksi (yhdelläkin jo valmistuu, 180 osp). Mun piti tehdä kyllä se neljäskin vielä (ympäristönhoitaja), mutta en jaksa enää taistella siitä. Ensin luvattiin, että voin tehdä, sitten suunnittelemani näyttö ei kelpaakaan, vaikka ihan samalla näytöllä on muutkin tehneet jne. Olkoot sitten, ompahan tuossakin jo saavutusta ihan kylliksi. Vaikka myönnän, että vähän mua se näivertää, kun olisi halunnut saada senkin näytön vielä joukon jatkoksi...


Sen verran on vielä kouluhommia jäljellä, että huomenna menen aamulla pitämään PowerPoint-esityksen meidän Saksan reissusta. Sen valmistelin perjantaina illalla, kun aiemmin ei vaan kerta kaikkiaan ollut aikaa! Sen jälkeen on enää jäljellä se kevätjuhla ja sitten olisi parin vuoden rupeama haikeassa päätöksessään. On ollut kyllä niin ihana koulu ja koen olevani just siellä missä pitääkin noin niin kuin alan suhteen. Kierrätys ja kestävä kehitys kiinnostaa mua suunnattomasti, samoin tuollanen neuvontatyö ja myös jätteet; jäteasemalla työskentely oli mielestäni todella kiinnostavaa ja kivaa! Eniten ehkä toivoisin, että voisin työkseni olla vaikka joku kiertävä neuvoja, ja mieluusti voisin tuollasia lasten juttuja järjestää muulloinkin.


Nyt mulla ei kuitenkaan ole yhtikäs mitään suunnitelmia tulevalle vielä. Aattelin katella, mitä eteen tulee. En ole hakenut siis mitään kesätöitäkään (tai muitakaan töitä), koska en oikein keväällä tiennyt, miten tää mun koulu nyt menee, jatkanko kesäkuulle jne. 

Ainakin nyt alkuun keskityn lepoon ja kotiin. Oikeesti aion lukea monta kirjaa, koska en ole antanut itselleni lupaa edes ajatella lukemista nyt pariin viikkoon (ja yleensä luen ihan koko ajan!). Sitten olen ajatellut tehdä oikein suursiivouksen - trust me, huusholli on todellakin sen tarpeessa... Saatan maalailla seiniä ja lattioitakin ja ihan sormet syyhyää ajatuksestakin kaivella kaikki kaapit läpi! Joten onhan tässä kaikenlaista tekemistä. Ja olen mä hakenut ammattikorkeaan, mutta vielä hiukan mietin, menenkö sinne pääsykokeisiin kesäkuun alussa (pitäis vissiin valmistautuakin jotenkin, jos aikoo mennä...). 

Eli melko auki on mun tulevaisuus! Tänään nyt sen verran tiedän, että käydään äänestämässä ja illalla jännätään Suomen jääkiekkopeliä. Eiköhän se siitä sitten etene, päivä kerrallaan!

Heli

8 kommenttia :

 1. Suuren suuret onnittelut saavutuksestasi, saat olla ylpeä itsestäsi :) Toivotaan että töiden suhteen löytyy myös paikka jossa voit osaamistasi käyttää! Kivaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Katsellaan, mitä eteen tulee. Ja jos ei tule mitään, sitten aletaan etsimään. =)

   Kivaa illan jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Hurjan paljon onnea sinulle hienosti suoritetuista opinnoista. Keskiviikkona ollaan sitten samoissa kevätjuhlissa pokkaamassa totareita (tai niitä tyhjiä kuoria). Tuo ala on varmasti juuri sinun alasi ja jotenkin aistin tästä postauksestasi, että olet nyt hyvin tasapainossa itsesi kanssa. Mene ihmeessä pääsykokeisiin, kun olet niin hyvin pärjännyt näissäkin opinnoissa. Mukavaa sunnuntaita ja illalla jännitetään Suomi voittoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja paljon onnea myös sinulle!

   Saas nähdä ollaanko samoissa juhlissa, meillä on klo 9 kaupungintalolla - oletko sä tuossa klo 13 porukassa Kuusaalla? Kyllä tämä tosiaan omalta alalta tuntuu, ihan niin kuin taitaa sullakin olla se tunne omasta uudesta alastasi. =) Mä vielä mietin niitä pääsykokeita, saattaa olla, että käyn kokeilemassa miten kävisi. Toisaalta jos järkevästi ajattelisin, niin nyt olis kyllä välillä keksittävä jostain sitä rahaakin saada... Nuo amk-opinnot voisi suorittaa etänäkin, eli joku osa-aikainen työ ja opinnot yhdessä olis ehkä ihan hyvä järjestely. Mutta niitä töitä kun ei kasva joka oksalla... en oikein edes tiedä, mistä kyselisin!!

   Huhhuh, jännä ilta edessä, ei muuta kun raikuvaa kannustusta kotisohvilta käsin!!

   Poista
 3. Oot kyllä ollut reipas ja ahkera! Onneksi olkoon hyvin suoritetusta näytöistä! 😃 👍 ❤

  VastaaPoista
 4. Voi jukra!! Tosi hienoa toimintaa!! ONNEA suuresti! Ihanaa kun sait opinnot pakettiin siltä osin kuin halusit. Paljon onnea valmiille ympäristöosaajalle, olen varma, että töitä löytyy alalta ja olet tarpeellinen, koska maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!😊 Saa nähdä miten nyt sitten työasiat tästä lutviutuu... toivottavasti jotain löytyy, missä voisi tätä osaamista käyttää.

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥