torstai 26. syyskuuta 2019

kodin (tarpeelliset?) vempaimet ja minikotihaaveilua


Meiltä putosi eilen jääkaapista ovi. Noin vain, yhtäkkiä. Avasin oven, kuului kummallinen ritinä ja sitten se jo olikin sylissä. Ajattelin heti, että no niin, maailmankaikkeudella on mulle sanoma: POIS SIELTÄ JÄÄKAAPILTA TAAS! Ystäväni ajatteli positiivisemmin, hänen mielestään jääkaappi nimittäin ilmoitti, että tervetuloa vaan, kaikki esteet ovat poissa! =D 

Oli miten oli, jääkaapin ovi saatiin pikaisesti onneksi korjattua, kiitos mieheni, joka on kyllä varsinainen nikkAri ja osaa korjata kaiken. Siis oikeasti kaiken. 


Siinä tuli sitten korjauksen tiimellyksessä mieleeni, että tämä ei ollut kyllä eka kerta, kun tuo ovi hajosi. Aloin selailla valokuvia  ja löysinkin kuvan vuodelta 2012, jolloin vasta 2-vuotiaasta jääkaapista putosi ovi ekan kerran! Kestävää laatua, toden totta... 

Äskettäin jääkaappi itse asiassa päästi muutaman äänekkäämmän hurinan ja mietittiin, että alkaakohan tuokin kohta olla päiviensä päässä, kuitenkin 9v sillä ikää. Se, kuten myös viereinen pakastin, pelaa silti edelleen ihan moitteettomasti. Toivottavasti ei vielä moneen vuoteen tarvi alkaa niitä uusimaan! 


Aloin sitten miettimään noita kaikenlaisia meillä olevia kodinkoneita ja niiden tarpeita yleensäkin. Kun niiden uusiminen tulee eteen, mietin nimittäin jatkossa kyllä tosi tarkkaan, mikä on todellinen tarve millekin vehkeelle. Esimerkiksi meille riittäisi ihan hyvin pelkkä jääkaappi-pakastin-yhdistelmä. Nuo erilliset kaapit on nimittäin nykyään molemmat melko vajaalla käytöllä, vaikka yläkuvan jääkaappi täydeltä näyttääkin (sinne on just tungettu kaikki, mitä ovessa oli... ja tosi paljon jääkaapin sisällöstä on melko turhaa kamaa, joka pitäisi joko käyttää viimeinkin pois tai antaa jollekin). 

En välttämättä haluaisi myöskään enää uutta tiskikonetta. Toki helppo miettiä tällaisia nyt, kun se tuossa on... olisko sitten hankalaa kuitenkin elää ilman sitä? Mutta mä tykkään tiskata, joten varsinkin jos voisin olla paljon kotona, konetta ei välttämättä tartteisi. Pyykkikoneen kohdallakin miettisin, paljonko niitä ohjelmia ja kiloja oikeasti tarvitsee. Tai tarttisinko enää kuivausrumpua (jos ei olis eläimiä, en tarttisi nytkään). Hellan kohdalla olen miettinyt myös, että millainen olis viisain ratkaisu - tuosta meidän hellasta esimerkiksi hajosi tosi nopeasti kiertoilmatoiminto. No olenko sitä kaivannut? Ehkä joskus, pääasiassa kuitenkaan en.

  
Imurista en kyllä luopuisi. Enkä tietokoneesta tai puhelimesta. Telkkaria en ehkä taas sitten niin tartteis. Vedenkeittimen pitäisin, kahvinkeitintä en henkilökohtaisesti tartteisi. Tehosekoitin, hmm... sitä käytän joskus paljon, välillä en lainkaan. Mulla on ton pelkän blenderin lisäksi myös vanha monitoimikone, jota säilytän, koska ihan kaikkea ei vaan voi blenderillä tehdä. Ideaali olisi vain yksi laite, jolla onnistuu kaikki. Periaatteessa näin onkin, mutta monitoimikoneen kanssa. Sain kuitenkin joululahjaksi tuon ihanan Smegin tehosekoittimen, enkä siitä raaskisi luopua, joten pidän sitten molemmat.

Nyt kun miettii, niin onhan noita laitteita tosiaan noiden lisäksikin vielä vaikka mitä. Leivänpaahdin, sähkövatkain, sauvasekoitin, hiustenkuivaaja, sähköhammasharja, tulostin, ompelukone... ja DVD-soitin, jonka johto on tosin ollut kateissa jo pitkään, eikä sitä käytä kukaan. Se tulee meiltä poistumaan viimeistään sitten, kun tytär muuttaa kotoa - hän on ainoa, joka sitä käyttäisi, jos se johto löytyisi.

Sitten on vielä miehen ja tyttären puhelimet ja läppärit, radio ja miehen musavehkeet. Itse asiassa kauhea määrä sähkölaitteita, kun nyt alkaa ajatella!! Ja sitten on tietty vielä autot sekä kaikki vempaimet, mitä miehen autotalli sisältää. 

Tarvitaanko me oikeesti kaikkea tuollasta???


Mä haaveilen niin paljon edelleenkin vaan siitä, että joskus voisin asua ihan pienesti. Mulla olis vain välttämätön. Mietin, mitä oikeesti tartteisin ja ainakin kuvittelen, että ihan helppo juttu olis omistaa vain ihan vähän. Oon ihan varma, että saisin esimerkiksi astiat ja ruokatarvikkeet mahdutettua tuohon kuvassa olevaan Pentikin kaappiini, ja vaatteet, lakanat ja pyyhkeet tuohon meidän nykyiseen vaatekaappiin. (Kun haaveilen pienestä kodista, noi kaksi kaappia olis aina ne, mitä ottaisin sinne mukaan.) En missään nimessä hommaisi tiskikonetta ja moni muukin asia saisi jäädä pois. Tietokone, puhelin, vedenkeitin, imuri ja pieni pyykkikone olis ne, mitä hellan ja jääkaappi-pakastimen lisäksi olettaisin tarvitsevani. Ja mies varmasti haluaisi kahvinkeittimensä ja todennäköisesti myös telkkarin, mutta siinä ne varmaankin sitten olisi. 

Mun unelmatalossa olisi vain kylppäri, makkari ja tupakeittiö sekä lämmin eteinen/veranta. Vessa olisi mieluiten kompostivessa, talon lämmittäisi keskellä kaikkea oleva varaava takka, katolla olisi aurinkokennot. Huonekaluiksi riittäisi ihan perusjutut: sänky, sohva, pirttikalusto, ne kaapit. Lisäksi ehkä joku säilytysarkku, joka toimisi myös sohvapöytänä, talousjakkara ja vessaan joku pieni kaappi. Aijai, kyllä olis ihana karsia kamat niin vähiin!!


Minun harrastukset ei todellakaan isoja tiloja vaadi. Kirjaa mahtuu lukemaan sohvannurkkaan ja läppäri mahtuu pöydän kulmalle. Jos intoudun leipomaan, se hoituu ruokapöydällä. Lenkkeily tai muu vastaava tapahtuukin sitten jo muualla kuin kotona. Hyvin monista tavaroistani voisin luopua ihan helposti. Miehen jutut vaatii kuitenkin meillä tilaa, paaaaljon tilaa. Uskoisin kuitenkin, että jos hänellä olisi (iso!) autotalli, jossa voisi nikkaroida autojaan ja mieluusti myös säilytellä soittokamojaan ja muita vempaimiaan, hänellekin riittäisi kyllä kodiksi tuo pieni talo. Joten jatkan haaveilua pienestä talosta isolla autotallilla!

Tämmöisiä ajatuksia täältä tänään. Oletteko te miettineet, mitä kaikkia vempaimia omistatte? Entä haaveileeko joku muukin pienestä talosta vähillä tavaroilla?

Heli

17 kommenttia :

 1. Kyllä haaveilen pienestä talosta vähillä tavaroilla! Yleensäkin yksinkertaisemmasta elämästä. Nykyään tavaraa on paikat pullollaan, välillä yritän vähentää esim. kirpparilla myymällä. Pieni talo olisi myös helppo siivota ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Meillä kun on porukkaa enää vähän kotona (neljästä lapsesta enää yksi), tilaa on mun mielestä vähän turhan paljon. Olis ihanaa, kun olis vain pikkuinen talo! Tavaraa meillä on kyllä mun mielestä aika kohtuullisesti nykyään, koska olen karsinut niin monet vuodet jo. Silti jokaisena siivouspäivänä tuntuu, että mistä tämä kaikki roju on oikein joka paikkaan siunaantunut... =D Mä en hirveesti välitä kirppareista, ennemmin vaan sitten lahjoitan kamat jonnekin. Just eilen vein ison laatikollisen tavaraa yhdelle kaverille, joka sitten taas on kunnon kirpparihiiri. =)

   Poista
 2. Meillä hajosi tänään tiskikone ja hetken mietin täysin vakavissani, että haluanko uutta. Olisi samalla pakko karsia astioita ettei niitä kerry altaaseen. Sitten hokasin, että saisin luultavasti tiskata yksineni eikä muu perhe auttaisi....niinpä marssimme kodinkoneliikkeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä vähän mietin, että olisko se totuus sitten kuitenkin se, että mäkin kaipaisin tiskikonetta... Ei meilläkään varmasti muut tykkäisi tiskata kuin minä nimittäin. Toisaalta mulla on sellanen (romanttinen) haave, että täällä mä tulien rätistessä uunissa tiskaisin kaikessa rauhassa... Hah, tiskata kun täytyy vähän muulloinkin kuin talvipakkasilla ja rauhallisina vapaapäivinä!

   Poista
 3. Nam, mitä herkkua kahvikupin kera. Kylä sitä pärjää todella pienellä tavara määrällä. Mutta mutta. Yhtä asiaa tarvisi meillä. Autotalli talli halli missä puuhastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkua olikin, tosin teekupin kera. =D Pienellä tavaramäärällä pärjää, etenkin jos ei harrasta juuri muuta kuin kirjojen lukemista (jotka nekin voi hakea kirjastosta ja palauttaa takaisin sinne, eikä tarvii säilytystiloja). Meillä on iso autotalli, joka on sitten miehen valtakuntaa. Se haaveilee, että laajentaa sitä entisestään... hohhoijaa.

   Poista
  2. Teetäpä hyvinkin kun tarkempaa katsoo. Tämä päivä meni sieni metsässä ja illan keittelin "sienisoppaa" värjäykseen.

   Poista
 4. Täällä menossa haaveilun jälkimaininkina tavaroiden hidas karsinta, samalla kun koitan kaikkea laittaa remontin jälkeen paikoilleen. Sähkölaitteiden kanssa olen samaa mieltä, monta asiaa on mitä ilman voisi vallan hyvin elää. Valoisaa viikonvaihdetta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, tuo tavaroiden laittelu paikoilleen on niin ihanaa! Ja karsiminen! Elävästi muistan vielä ne fiilikset, kun keittiöremontin jälkeen (5v sitten) sai laitella kaikki paikalleen. Oi ihanuutta!!

   Sähkölaitteet on monet tarpeen, mutta monet myös ihan turhia. Mietin tekstiä kirjoittaessani sitä, että vielä muutama vuosikymmen sitten ei ollut oikein mitään vempaimia vielä kenelläkään.. ja nyt niitä on nurkat täysi. Voitaisi kyllä palata monessa asiassa taaksepäin...

   Ihanaa viikonvaihdetta sullekin! ♥

   Poista
 5. Ai että, mua niin nauratti toi pudonnut jääkaapin ovi! ='D Avoin kutsu mässäilybakkanaaleihin!

  Joo, mutta minä olen myös miettinyt tätä tavarapaljoutta. Mutta kodinelektroniikka on kyllä minulle tarpeellista. Nyt oli ostettava 200 litran pakastin, koska Hehku teurastettiin. Ei edes mahtunut kokonaan siihen, vaan oli laitettava osa muihin pakastimiin. Siis, meillähän on nyt toi uusi 200 litranen säiliö, 300 litran säiliö ja jääkaapin alla 4 lokeroinen kaappi. Ja kaikki ihan täynnä! Mehän asutaan kaksin!
  No, pakastimia laitetaan pois päältä sitten sitä mukaa, kun tyhjenevät. Kotiteurastuksia tehdessä tarvitaan aina kerralla paljon tilaa. Samaten marja-aikana. Ja onhan niissä omenamehuakin litratolkulla.

  Löytyy jääkaapin lisäksi toinen jääkaappi, mikä on ulkosaunalla. Sekin oli ihan tosi tarpeen taas tossa teurastushommassa. Mutta sehän ei ole aina päällä.
  Kahvinkeitin, vedenkeitin, käsisähkövatkain ja isompi pöytämalli, monitoimikone x2 (isompi ja pienempi), kahvimylly, sauvasekoitin, jäätelökone, lihamylly, vakuumikone, vohvelirauta, pyykkikone ja tietysti se astianpesukone. Niin, ja kaksi hyötykasvikuivuria. Onhan meillä hiustenkuivain ja kiharrin. Mutta sähköhammasharjoja, eikä parranajokonetta meiltä ei löydy!
  Ja tähän en edes viitsi alkaa luettelemaan sähkötyökaluja, mitä meiltä löytyy. Mutta ne nyt eivät ole sisällä talossa.
  Kovastihan noi koneet vievät tilaa. Ja kun meilläkään ei ole lämmintä varastotilaa, noi pienkoneet, mitä ei käytetä usein, ovat laatikoissaan sängyn alla ja makuuhuoneen nurkassa, vaatekaapin ja seinän välissä.
  Me kuitenkin käytetään noita koneita, ne ei ole turhan panttina. Minä monesti mietin, että tarvisisin tehosekoittimen. Sillä olisi niin kätsy tehdä smoothieita. Mutta 5 vuoden aikana, minulta on hajonnut ihan hintavia tehosekoittimia 3 kpl. Osa hajonnut moottoristaan, osasta kannu haljennut. Usko niiden laatuun on mennyt, joten kaipa tuolla Bamixilla pärjää!

  Tiskikone on sellainen, mistä en hevillä luovu! Meillä ei ole ollut sellainen kuin vasta vajaat 10 vuotta. Ei siis ole koskaan aiemmin moista ollut. Toikin on pieni, kapea malli. Mutta se on antanut minulle, paljon ruokaa laittavalle ihmiselle, niin paljon lisää aikaa! Rakastan sitä, että voin laittaa sen päälle ja mennä itse tekemään jotain muuta.
  Ja silloin kun meillä ei ollut vielä kunnallista vettä, kaivojen tyhjentyessä joka hemmetin syksy, pääsi kyllä niin "juurilleen", että en kaipaa sitä kantoveden tuomaa tiski- ja pyykkirumbaa enään yhtään. En koe yhtään huonoa omaatuntoa siitä, että haluan helpottaa elämääni. Sitä paitsi, noi pyykkärikoneet käyttävät vettä vähemmän pestessään pyykkejä ja tiskejä, kuin minä lutratessani.

  Mutta muuten joo, on kanssa joskus ajatuksia siitä, että voisi asua aikas pienessäkin talossa. Oletko nähnyt Netflixin dokumenttia Minimalism? Siinä pohditaan juurikin näitä asumisen asioita ja tavaran omistamista. https://www.netflix.com/fi/title/80114460

  Huh huh! Tulipa pitkä kommentti! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin nauratti se kaverin kommentti! Ite olin heti niin negatiivinen, mutta hän näki asian valoisan puolen! =D

   Ymmärrän ihan täysin sen, että teillä tarvii olla noita pakastimia ja kaiken maailman laitteita. Te oottekin omavaraistelijoita ja ahkeria kaikin puolin muutenkin siinä touhussa, joten ehdottomasti tarvii kaikenlaista siihen aiheeseen liittyvää. Mä oon laiskeliini, joka kantaa kaupasta mitä tarvii ja sitäkin mieluusti hyvin niukasti...

   Meilläkin on tuolla autotallissa kyllä vaikka mitä vempainta. Just kotiutui eilen joku järkyttävän iso (200kg painaa kuulemma) kompressori... Ja muutenkin on vaikka mitä. Ja miehellä lukemattomia musavehkeitä, sähkökitaroita, kaiuttimia ja mitä lienevät onkaan. Sillä on myös teollisuusompelukone. Mutta niitä vehkeitä en ees tiedä kaikkia, joten jäivät luettelosta pois.

   Partakonetta ei oo muuten meilläkään!

   Äsken mietin tuota tiskikoneasiaa taas, kun latasin sen täyteen ja laitoin päälle... Että ainakin joka kerta kun on vieraita, on se vaan kiva kaveri. Käsitiskin mä pyrin tiskaamaan aika vähällä vedellä, en kyllä tarkalleen osaa ajatella, paljonko vettä menisi. Mutta yleensä lasken vettä johonkin isompaan astiaan vaan, lisään pesuaineen ja pesen sillä vesitilkalla kaikki astiat. Huuhdon kyllä sitten juoksevalla vedellä, mutta koitan sammuttaa hanan aina välillä ja muutenkin lirutella vähällä vedellä vaan. Mutta pyykkiä en alkaisi kyllä käsin veivaamaan!!

   Joo oon katsonut ton Minimalismin. Oon koittanut Netflixistä etsiä kaikki aiheeseen liittyvät ohjelmat, oon katsonut Marie Kondot ja mitä niitä onkaan erilaisia raivausohjelmia ja minimalismijuttuja muutenkin. Ja Youtubesta kattelen minitalo-juttuja ja sellasia. On ne ihania ja kiehtovia!

   Ihanan pitkä kommentti oli sulla, sellaset on aina kivoja!!
   Mukavaa viikonloppua sinne! ♥

   Poista
 6. Tiiätkö, nämä sun pari viimeisintä postausta on olleet niin mainioita, saaneet pohtimaan kyllä kaikenlaista. Ja nyt näin minimpään kotiin muuton kynnyksellä pistää tosiaan miettimään miten paljon tavaraa sitä ihminen elääkseen tarvii. (Onneks sielläkin uudessakin kodissa on tiskikone! Mulle ois vaikeeta luopua siitä..) Jos vaan vois ottaa mukaan ne vähät välttämättömät, ja pystyis jättämään kaiken turhan pois kuormasta. Katotaan miten käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että mun jaarittelut on herättäneet ajatuksia! Tsemppiä sulle muuttoon ja kaikkeen siihen liittyvään mylläkkään. Kyllä siinä varmaan tulee tavaroiden tarpeellisuutta mietiskeltyä, kun niitä paikasta toiseen kanniskelee. =)

   Poista
 7. Jotenkin siihen tiskikoneettomuuteen kyllä tottuu. Kyllähän ne tiskit välillä ahistaa, mutta onko se nyt sitten niin vakavaa :) Ja aika nopsaa tulee tiskattua, siihen oppii, kun tietää, että uutta pukkaa. Oikeastaan mä olen aika ylpeä, ettei oo tiskaria.
  Kuivausrumpua ei meillä ole, eikä tällä hetkellä oikeastaan mitään ylimääräisiä laitteita (joita mä kutsun hienostelulaitteiksi)
  Löytyy jääkaappi-pakastin, perusliesi-uuni, kahvinkeitin, sähkövatkain ja mikro. Partakone ja suoristusrauta. Siinä ne.
  Tehosekoitin/joku soseuttaja olisi kiva, mutta ootellaan joulupukkia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä meni joskus rikki toi tiskari ja se lähti huoltoon hetkeksi. Silloin mietin, että hitsi, jos se ei nyt korjaannu, en kyllä uutta tilalle ostais! Epäilen, että kukaan muu ei olis kyllä asiasta samaa mieltä... mutta toisaalta mä meillä nytkin suurimmaksi osaksi ne astiat koneeseenkin laitan ja käsitiskit tiskaan, joten olisko niin suuri muutos muille, vaikka konetta ei olisikaan...

   Noista sun koneista meiltä puuttuu partakone ja mikro. Miehellä yksinkertaisesti ei kasva parta ja itse taas oon tosi mikrovastainen, sitä en ottais, vaikka ilmaiseksi saisin. Myönnän, että monesti se olis nopeampi kuin hella ja kai ihan käteväkin, mutta silti jotenkin inhoan sitä. Meillä on ollut mikro muutamankin kerran, mutta aina olen sitten lopulta myynyt ne pois. Nyt ei ole ollut vuosikausiin enää. Eikä meillä olis edes paikkaa sille, en missään nimessä tahtoisi sellasta tuohon tasoille töröttämään.

   Tehosekoitin on ihan kiva, mutta tavallaan sekin on sellanen laite, jota ilmankin voisin elää. Toivotaan, että joulupukki tuo sulle sellaisen! =)

   Poista
 8. Todellakin. Aika ajoin haluan myydä kaikki turhakkeet kodinkoneet. Sitten joku pieni ääni pään sisällä koputtaa ja sanoo, "mutta sitä kuitenkin ON käytetty ainakin kerran viimeisen puolen vuoden aikana".... joten. Huoh!!
  Pitäisikin aloittaa priorisointi siitä, riittääkö se kaksi kertaa vuodessa jollekin rakkineelle (kuten vohvelirauta, voileipägrilli (jossa kyllä pariloin välillä mm. broileria)) vai pitäisikö ne tosiaan vaan dumpata eteenpäin. Meillä on sellainen yhden kupin kokoinen vedenkeitin, jonka hankin aikanaan Ruotsissa asuessa, että sain teetä. Nyt keitän teen kahvinkeittimessä, niin se on tarpeellinen. Samoin leivänpaahdin on päivittäisessä käytössä. Meillä monitoimikoneen blenderin kannu on muovia, mikä ei ole kestävä ratkaisu (siis on jo entinen), mistä syystä erillinen blenderi. Monitoimikonekin on säännöllisesti kyllä käytössä vatkaimineen.

  Kyllä. Jollain tavoin voisi olla kiva aloittaa sillä lailla alusta, että voisi hankkia kaiken alusta alkaen ja joutuisi pohtimaan seuraavan kapineen tarvetta ja perustella sen itselleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, just noi vohveliraudat ja voilepägrillit meilläkin joskus oli ja ne kyllä lähti. Kivat laitteet ja kivoja tuotoksia, ei siinä mitään, mutta mä niin inhoan sitä käryä, mikä niistä sisälle tulee... joten en halunnut siksi niitä juurikaan käytellä. Monitoimikonetta käytän tosi harvoin, mutta se on ainoa, jolla saan tehtyä banaanijäätelöä, niin siksi säästelen. Mun blenderissä se ei siis onnistu, mikä oli iso harmitus kyllä. Muuten en kyllä sitä monitoimikonetta juuri käyttele, vaikka toisaaltahan se monitoimikoneen terä ajais kyllä ihan ton blenderinkin asian, jos tarkkoja ollaan... mutta helpompi (ja pienempi ja etenkin nätimpi!) on blenderi pitää pöydällä. Vedenkeitin on mun käytetyin kapistus ja leivänpaahdinkin on meillä aika paljon käytössä. Miehelle taas on henki ja elämä se kahvinkeitin.

   Mutta todellakin, jos pitäisi (tai saisi!) muuttaa pieneen asuntoon, miettisin kyllä aika tarkkaan, mitä ottaisin mukaan ja mitä en. Voi olla, että jäisi monitoimikoneet ja blenderitkin pois kuormasta...! Mutta vedenkeitin kyllä tulis ehdottomasti mukaan. Taidankin laittaa teevettä tulemaan saman tien. =)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥