tiistai 4. elokuuta 2020

vaatteet ja niiden vaikutus itsetuntoon ja koko elämään


Ostin heinäkuussa ennätyksellisen määrän (ja ennätyksellisellä summalla) vaatteita. Jollain tavalla tuntui suorastaan syntiseltä ostaa niin paljon nimenomaan uusia vaatteita (paitsi kengät olivat ihana löytö vintageliikkeestä, kuva tuolla alempana), kun yleensä en juurikaan ostele yhtään mitään ja suorastaan inhoan vaatekaupoilla käymistä. Plus että tietenkin koen suurta maailmantuskaa kaikesta turhasta ostelusta ja yleensä lähes mistä vain ostelusta, tiedostan vaateteollisuuden osuuden maailman jätevuorista ja muusta saastuttamisesta jne.


Vaatteeni ovat kuitenkin olleet mulle jo pitkään melkoinen tuskailun aihe. Ne ovat melko väsähtäneessä kunnossa, vanhoja, virttyneitä ja osittain myös "kutistuneet kaapissa". Vaikka olenkin yleensä lähinnä kotona ja kaikki tietää, että kotona voi notkua ihan missä rytkyissä huvittaa, on kunnollisten vaatteiden puute esimerkiksi kyläilyyn tai juhliin todella vaivannut mua ja saanut tuntemaan huonoutta ja suorastaan vihaamaan juhlia, koska mulla ei oikeasti ole mitään sellaista päälle pantavaa, jossa tuntisin oloni mukavaksi ja sopivasti pukeutuneeksi; yleensä mietin vain mielessäni selkämakkaroita, joita se hitusen liian pieni mekko ikävästi korostaa, tai miten tyylittömältä ihan muuten vaan näytän. No, eikä ne rytkyt kotonakaan nyt mitenkään erityisesti mieltä ylennä tai päivää piristä, tai saa oloa tuntumaan erityisen viehättävältä muutenkaan. En todellakaan ole mikään vaatteilla koreilija, mutta siis voisihan sitä nyt edes vähän joskus jotain yrittää, vaikka vain omaksi iloksi.


No, oikeastaan aika sattumalta osuin jokin aika sitten muutamaan putiikkiin, joiden vaatteet väreineen ja kuoseineen herättivät minussa suuria tuntoja - ja vaateostajan. Ostin lopulta (kahden eri päivän aikana ja useammasta eri paikasta) yhteensä kolme mekkoa, kolmet housut, kolme paitaa ja yhdet kengät. Vaatteet ja kengät maksoivat yhteensä yli 500€, mikä on oikeasti ihan järkyttävä summa, etenkin näillä minun tuloilla!! Kaikki vaatekappaleet ovat mielestäni kuitenkin suunnattoman ihania, suorastaan täydellisiä. Rakastan joka ainoaa, tunnen valtavaa iloa niistä ja koen itseni niissä kivasti pukeutuneeksi. Olin oikeasti ihan todella hämmästynyt siitä, että minä, joka hengailen aina leggareissa ja virttyneissä trikoopaidoissa (kuten tuolla ylemmässä kuvassa) ja olen alistunut siihen, että en vain osaa olla tyylikäs tai löydä itselleni sopivia vaatteita, näytänkin ihan kivalta tai jopa ihan oikeasti tyylikkäältä joissain vaatteissa!! Oli myös aivan ihanaa miettiä, miten jatkossa ei tarvitse tuntea sitä niin tutuksi tullutta huonommuutta tai epämukavuutta, minne sitten ikinä noissa vaatteissa menenkin. 


Vaatteiden tuoma ilo ja ennen kaikkea se aivan mielettömältä tuntuva itsetuntoa kohottava vaikutus ovat ihan oikeasti tuoneet potkua koko elämään. Yhtäkkiä tunnen itseni naiselliseksi, aikuiseksi (juu, olen todella tuntenut, että olen aika pahasti jämähtänyt jonnekin hyvin kaukaiseen aikaan vaatetyyleineni...), jotenkin jopa varmemmaksi itsestäni. Hyväksyn ehkä viimeinkin nyt tämän keski-ikäistyneen vartaloni, kun löysin vaatteita, joilla saan sen puettua sekä mukavasti että kauniisti ja tyylikkäästi. On siis ihan oikeasti olemassa vaatteita, jotka tuntuvat ja näyttävät mukavilta ja sopivat juuri mulle!!


Aion lähipäivinä käydä läpi vaatekaappini kunnolla. Toivon lopputulosta, jossa kaikki vaatteeni ovat kivoja, oikeasti sopivan kokoisia ja selkeästi mieltä ilahduttavia. En pyri tilanteeseen, jossa kaikki sopii kaikkien kanssa yhteen - se olisi toki ihan mahtavaa, mutta ei nyt kuitenkaan ihan realistista näillä mun vaatteilla ainakaan, kun osa on pellavaa ja osa trikoota, osa mekkoja ja osa housuja. Toivoisin, että saisin vietyä vaatetustani siihen suuntaan, millaisesta olen haaveillut, mutta millaista en kuvitellut voivani saavuttaa. 


Mulla on jo pitkään ollut haaveissani ajatus mekosta, joka olisi vaatekaapin perustana. Tykkäisin oikeasti pitää mekkoa ja sukkahousuja (tai hyvän mallista tunikaa ja leggareita) vähän niin kuin joka paikassa; kesät talvet, kotona ja kylillä. Nyt olen löytänyt tosi mukavan mekkomallin, joka saakin olla yksi perusta garderobissani. Aion hankkia samalla mallilla olevia mekkoja ehkä pari lisää ja ihan oikeasti myös pitää niitä, myös kotona, enkä aina vetäistä päälleni vaan niitä virttyneitä leggareita.

   
Ostettujen vaatteiden lisäksi myös sain juuri pari vaatetta tyttäreltä, nimittäin tämän kuvan paidan ja minishortsit. Nämä on myös mielestäni aivan ihanat, "minun näköiset", ja ne ilahduttaa mua tosi paljon. Kyseinen paita on päälläni tälläkin hetkellä ja se oli käytössä myös, kun kävin pienessä reissussa viikonloppuna. Ja juu, keski-ikäisestä kropasta huolimatta pidän myös minimittaisia shortseja (näitä ja muutamia muitakin), niin kotona kuin ihmisten ilmoilla ja niin päällysvaatteena kuin mekon allakin. 


Huomaan, että rakastan ruusukuoseja ja mustaa. Iso osa vaatteistani on mustia ja musta + ruusut vasta onkin ihana yhdistelmä. Tuon paidan ja näiden leggarien lisäksi ruusuja on myös noissa uusissa vaatteissani, joskin yllättäen yhdistettynä valkoiseen. Nyt rohkaistuin hankkimaan lisäksi myös vaaleansinisiä vaatteita - kukkakuoseilla, huom! Mielestäni on huvittavaa, että myös meidän kodin väreissä ja kuoseissa toistuu nämä ruusut (tai muut kukat), valkoinen, vaaleansininen ja tehosteena myös musta. Selkeitä lemppareitani siis kaikki!


Tämä postaus oli kyllä melko epätyypillinen mulle, sillä vaatteet ei ole todellakaan mulle mikään The Juttu. Nämä uudet vaatteet oli kuitenkin jotenkin tosi herättävä asia. Olen ostanut aina vaatteeni lähinnä jostain marketista tai henkkamaukasta, enkä ole edes osannut etsiä mitään sen ihmeempiä, kauniimpia tai sopivampia vaatteita. Ja olen tosiaan aina vähän kärsinyt siitä, etten osaa pukeutua eikä mulla ole mitään fiksuja vaatteita. Nyt olin kerrankin liikkeellä vähän muissa maisemissa ja tein näitä ihania löytöjä, joiden vaikutus on ollut kerta kaikkiaan ihmeellinen ihan koko olemukseeni ja elämänasenteeseeni!! Ei voi siis vähätellä vaatteiden vaikutusta itsetuntoon ja itsensä viehättäväksi kokemiseen - tai siihen, että epäsopivat, epämukavat tai muuten vaan epämiellyttävät vaatteet vaikuttavat niihin negatiivisesti. Voin sanoa, että kerrankin suorastaan odotan, että tulisi joku tilaisuus, jonne voisin laittaa kauniin pellavamekkoni ja vintagekenkäni!! Yleensä kun joka ainoa kutsu saa ensimmäisenä aikaan tunteen, että voi ei, en halua mennä, mulla ei ole mitään sopivaa päälle pantavaa...

Onko teillä tällaisia kokemuksia vaatteista ja niiden vaikutuksesta elämään ja itsetuntoon?

Heli

8 kommenttia :

 1. Siis aivan ihanat nuo vintagekengät!❤ Sinulla kun on vielä niin siro jalka, niin näyttävät entistä söpömmiltä!

  Minähän kuljen yleisesti myös rytövaatteissa! Mutta jotenkin opiskelujen myötä hommasin vähän lisää edustuskelpoisia vaatteita. No, ehkä oli pakkokin, kun piti alkaa liikkumaan valoisaan aikaan ja ihmisten ilmoilla! Työssä ollessa oli ihan sama missä rievuissa töihin käveli parkkikselta sisälle. Työvaatteet kuitenkin laittoi päälle ja myssyn hiusten peitoksi.

  Minusta on ollut myös mieltä piristävää saada käyttää korvakoruja ja pukeutua mekkoon! Varsinkin kun on löytänyt muutamia omaan pullukkakroppaan sopivia!

  Ihana kuosi tuo harmaita ruusuja mustalla pohjalla!

  Ja vielä hehkutan sitä, että oli niin pirun mukavaa kun kävit kylässä!😄❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös tykästyin kovasti noihin kenkiin! ♥ Paitsi että ne on nätit, ne on myös tosi hyvät jalkaan ja hyvät kävellä. Minä kun en ole ollenkaan korkkari-ihminen, niin tuollaiset hyvän tuntuiset korkkarit on ihan tosi kiva löytää.

   Mulla oli se kaupan työ myös sellainen, että aivan sama miten pukeutui, kun työvaatteet tuli päälle kuitenkin. Ajattelin silloin, että onneksi niin, koska tosiaan en ole mikään taitava pukeutuja. Nyt mun satunnaiset toimistoduunit on olleet myös sellaisia, että ihan tavisvaatteissa siellä olen heilunut. En edelleenkään toivo työtä, jossa pitäisi jotenkin tosi erityisen hienosti tai vaikkapa jakkupukuun pukeutua, mutta nyt mulla on kuitenkin jonkunlainen suunta selvillä siitä, miten voisin pukeutua kivemmin, jos tarve vaatisi. Oli aivan ihanaa löytää se kauppa, josta monta vaatettani ostin, sinne aion palata kyllä toistekin!

   Sulla on mielestäni tosi kivoja ja erityisen hyvin sun persoonaan sopivia mekkoja! Ja kyllä, harmaat ruusut mustalla on minustakin aivan superihana kuosi. Siitä toivoisin saavani saman mallisen mekon, mitä tuo pisaramekkoni on - ajattelin ottaa yhteyttä mekon tekijään ja kysyä suoraan häneltä asiaa. Olin kahden vaiheilla kumman noista mekoista ostan, mutta pisaramekon malli voitti sen kisan.

   Minä myös hehkutan kyläreissua - oli todella, todella kiva viimeinkin tavata ja nähdä sekä sinut että Beibe, eläimet (ai että oon nauranut sitä hassua kanaa, joka koitti syödä mut!) ja teidän ihana pihamaa!! ♥

   Poista
 2. Ihan ensin: aivan valtavan suloiset kengät!!! ♥
  Jollain tasolla tunnistan tuon tunteen väärin pukeutumisesta. Itsekin olen joko lökäreissä tai farkuissa ja niiden parina T-paita (tekninen) ja huppari. Sitten jossain ihmisillä on kivoja neuletakkeja, joista tulee ihanan "aikuinen" olo, tai muuten vaan tyylikkyys mieleen. Ja mietin, miksen omista yhtään neuletakkia. Ja mietin samoin, voiko viisikymppinen muka kulkea vielä huppareissa, joita teinit käyttää.

  Ai että, olisikin ihanaa, jos saisi jonkun punaisen langan pukeutumiseen ja varsinkin siihen, että vaatehuoneessa olisi vaan sellaisia vaatteita, jotka menisi yhteen aina jonkun kanssa.
  Saatan tästä innostuneena lähteä kaivamaan sen verran, että kiikutan taas paitoja, joita ei ole pidetty yli vuoteen, Uffen laatikkoon....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minustakin kengät on tosi suloiset! Ihan pakko oli ne ostaa, kun sattuivat olemaan ihan täydelliset kaikin puolin.

   Heh, mä olen miettinyt, voiko viisikymppinen edelleen kulkea leggareissa... mähän olen pitänyt sellaisia teinistä asti, en ole oikein koskaan ollut farkkutyyppi. Tykkään niistä, niiden joustavuudesta jne, mutta paita on sitten ollut vähän ongelma, koska en halua tiukkaa tai liian lyhyttä. Olen sit päätynyt malliltaan kivoihin, mutta väreiltään aika kauheisiin paitoihin, joita mulla on monta eri väristä ja joita olen ostellut jopa paikalliselta ABC:lta, koska siellä oli niiden tehtaanmyymälä... Niitä olen sit paremman puutteessa pitänyt, vaikkei ne nyt tosiaankaan ole olleet järin hienoja.

   Mekko ja sukkikset olis mulla ideaali ratkaisu, tai tunika ja leggarit. Sitä kohti! Tänään kaivelinkin kaappiani, mullahan ei mitenkään erityisen paljon vaatteita edes ole, mutta poistelin sieltä nyt jotakin. Tytär kävi sopivasti kylässä, monta vaatetta lähti hänelle. Loput karsitut laitan varmaankin hetkeksi sivuun ja katson, kaipaanko niitä vai poistanko lopulta kokonaan. Ei noilla mun ostamilla vaatteilla nyt kuitenkin ihan koko "puvustoa" saa aikaan, joten pitää vähän nyt hillitä uudistamishaluja, tai siis etenkin noita poistohaluja. Kotona kuitenkin voin jatkossakin heilua tarvittaessa ihan missä rytkyissä hyvänsä. Mutta kyllä mulla on kova halu viimeinkin vähän hommata sellasia vaatteita, joista todella tykkään.

   Olen muuten huomannut sellaisen asian, että ikä tuo tiettyä uudistamisen tarvetta vaatteisiin. Esim mulla on aika usein kuummia aaltoja, joten mieluusti omistaisin yhden sijasta kaksi kivaa neuletakkia ja pitäisin niiden alla hihatonta paitaa tai hihatonta mekkoa. Eli siis tarvittaessa saan helposti ja nopeasti viilennettyä itseäni riisumalla neuletakin... mieluummin niin, kuin että alkaisin vedellä pään yli paksuja paitoja ees taas moneen kertaan päivän aikana.

   Poista
 3. Onpa kauniita vaatteita! Minulla on vähän sama juttu. Pitäisi jaksaa paneutua kunnolla ja etsiä itselle sopivia ja mukavia vaatteita. Kesäksi ostin kolme mekkoa, yhdet housut ja paidan. Mutta enimmäkseen kuljen vanhoissa vaatteissa. Kyllä kivat vaatteeet vaikuttaa itsetuntoon. On paljon varmempi olo! Ai niin ja ostin heräteostoksena ihanan vaaleansinisen pitkän, pehmeän villatakin. Ihan paras ostokseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minustakin on kivoja vaatteita! Niiden löytyminen oli vähän kuin lottovoitto itselleni ja todellakin kivat vaatteet vaikuttaa minustakin itsetuntoon jopa yllättävän paljon. Samoin kivat vaatteet tuo varmuutta, kun ei tarvii koko ajan miettiä, miltä näyttää.

   Villatakkisi kuulostaa ihanalta! ♥ Vaaleansininen on mustan ohella mun lempivärini, olen iloinen että uskalsin nyt ostaa sen värisiä vaatteita. Vaaleansinistä neuletakkia minäkin kokeilin, mutta koska tunsin törsänneeni ihan järkyttävän paljon jo muutenkin, jätin sen ostamatta. Toivottavasti löydän jonkun kivan vastaavan vielä syksymmällä. Nauti ostoksestasi! ♥

   Poista
 4. Kyllä vaatteet ovat toisille se maailman tärkein asia. Kaupungilla toki näkee niitäkin jotka olisivat voineet katsoa peiliin ennen ulos menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tuo oli hauskasti sanottu! Meitä on niin moneen junaan, toisille tosiaan vaatteet ja pukeutuminen on tärkeitä ja vaatteita saattaa olla tosi paljon. Ja sitten on heitä, jotka ei voisi vähemmän välittää. Olen itse ehkä vähän siltä väliltä... Mutta jännä oli huomata, miten iso vaikutus kivoilla vaatteilla on!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥