torstai 17. helmikuuta 2022

jenkit ja heidän kummalliset juttunsa

Mä katselen tosi paljon (varmaan liikaakin...) amerikkalaisia tube-kanavia, niin kuin olen varmaan ennenkin maininnut. Tykkään monista jutuista tosi paljon, mutta aina välillä kohottelen kulmiani tai lähes pyörtyilen ällistyksestä joillekin asioille, mitä siellä ison rapakon takana tapahtuu tai on tapana tehdä. Ajattelinkin nyt avautua niistä kummallisuuksista, mitkä mua heidän touhuissaan ällistyttää. 

Ja pieni muistutus: nämä on siis minun mielipiteitä. Jos olet eri mieltä, ole ihan vapaasti!  


Suihkutettavat siivousaineet

Nämä tuntuu olevan aivan pakollinen tuote. Jokainen, joka videoillaan siivoaa, suihkii jatkuvasti jotain aineita erilaisille pinnoille. Usein he vielä mainitsee, että se on desinfioivaa ainetta, eli voisin kuvitella, että tulevaisuudessa heidän vastustuskyky on aika heikkoa, kun joka paikkaa koko ajan desinfioidaan. Mietin myös usein, että miten paljon he hengittää niitä aineita siinä suihkiessaan... huh.

Mä olen ensinnäkin ajatellut aina, että kotona riittää siivouksessa ihan vaan vesi ja rätti. En käytä lähtökohtaisesti mitään aineita siivouksessa - vessanpyttyyn saatan lorauttaa vessassa olevaa käsisaippuaa, mutta se siitä. Joskus, hyvin harvoin, tarviin Super10-suihketta, kun siivoan koiran oksennuksen matosta. Ja oon tehnyt itse vesi-etikka-seosta, mutta en mä osaa sellastakaan oikein käyttää. Ja sitten: mun mielestä paras vastustuskyky tulee siitä, ettei joka paikka ole niin pilkun tarkkaan siisti, ja desinfioivia aineita ei nyt ainakaan kannata kotioloissa käyttää, muuten kuin ehkä silloin, kun kotona joku sairastaa - mutta en mä ole kyllä käyttänyt silloinkaan.

(Meillä on täällä parhaillaan korona. En tiiä tuleeko sen takia nyt sitten vähän pyyhittyä jotain tarkemmin... jotenkin luulen, että ei...) 

Mikrokuituliinat 

Nämä tuntuu myös olevan heillä tosi yleisesti käytössä ja kaikki vannoo niiden nimeen. En sano, etteikö ne olis tehokkaita käytössä, MUTTA ajatteleeko kukaan niiden huonoja puolia, kuten mikromuoveja, joita niistä irtoaa...? Ei, en usko, että ajattelee. Tietävätkö edes? Sen lisäksi, että kaikki tuntuu käyttävän kyseisiä liinoja, niitä on vielä yleensä ihan tolkuton määrä siellä tiskialtaan alla olevassa kaapissa. Puhumattakaan kaikista muista siivousvälineistä, joita sieltä löytyy niin paljon, että alakaappi yleensä pursuaa niitä, ja niille pitää toki hankkia jos vaikka minkälaisia säilytysjärjestelmiä... (Miten olis tavaran vähentäminen? Olis ekologista ja kaikki mahtuis ihan mennen tullen...)

Mulla ei ole yhtään mikrokuituliinaa, koska karsastan niitä ympäristöongelmia. (Mutta tunnustan, että meillä on vissiin mikrokuituinen se moppiin tuleva rätti.) Käytän joko omatekemiä kudottuja rättejä (esim. kuvassa oleva oranssi epämääräisen muotoinen väkerrys) tai sitten yhdestä isosta vanhasta froteepyyhkeestä leikattuja palasia - jotka on muuten ihan tosi hyviä rättejä, suosittelen! On mullakin näitä rättejä useampi kuin yksi, mutta se hurja määrä, mitä noissa videoissa näkee, saa mut aina ällistymään.

Tiskaaminen / tiskikoneen täyttö

Hyvin usein näkee, että kun he laittaa tiskialtaasta astioita tiskikoneeseen, he vähintään huuhtoo tiskit juoksevalla vedellä (aaargh!), mutta usein jopa suorastaan tiskaa ne harjan ja aineen kanssa ensin (ja taas se vesi valuu koko ajan...).  Apua. Ja olen myös nähnyt, miten tiskipöydällä on pikkuruinen tiskikone, johon mahtuu muutama astia kerrallaan... (onkohan maailmassa mitään turhempaa??) 

No niin. Kaikki tiskaamista vihaavat vihaa mua kun sanon näin, mutta... en todella tajua, mikä järki on ensinnäkin olla sellanen pikku kone, koska ne muutamat kipot varmasti tiskaisi käsin nopeammin. Puhumattakaan siitä, miten turhaan on mokomaan vehkeeseen mennyt materiaaleja... Toisekseen, tiskikoneeseen laitettavia astioita ei lähtökohtaisesti tartte huuhtoa, saatikka esipestä. Ja juu, itsekin kyllä usein liotan perunat ja puurot ja saatan pikahuuhtaista lautasen ennen koneeseen laittamista, mutta tarkoitankin nyt tällä kummastelulla sitä, miten he tosiaan ihan reippaasti pesee niitä astioita ennen koneeseen laittamista, ne siis näyttää aivan puhtailta sinne viimein mennessään.

 

Valtavat ruokavarastot

Voi hyvänen aika. He todella taitaa odottaa maailmanloppua ihan joka taloudessa, eikä pelkästään niissä, joista telkkariohjelmia tehdään. Jääkaapit, pakastimet ja pantryt on siis niin täynnä tavaraa, että parhaimmillaan ne näyttää pieneltä ruokakaupalta. Säilykkeitä, mausteita, pastaa, pastakastikkeita, juomatölkkejä, muroja.... ja myös sipsejä, yksittäispakattuja välipaloja... ja joillain lisäksi todella mittava määrä proteiinijauheita, vitamiineja jne jne. Noilla ruokamäärillä pitäisi varmaan hengissä pienen kylän verran väkeä jonkun tovin.

Tässä asiassa voi toki olla jo ihan kulttuurinen ero, mutta kyllä toi on siis niin erilaista kuin mihin itse on koskaan tottunut. Ja etenkin millaista tyyliä itse toteutan. Mun ruokavarasto on todellakin aika pieni, mutta se osaltaan kyllä johtuu siitä, että en ole mikään himokokkaaja todellakaan. Ja sitten on ihan se syy, että en kestä sitä tavaramäärää missään, myöskään ruokakaapissa.

Snacksit

Erityisenä kummastuksen aiheena mulle on noi välipalat, snacksit, mitä heillä todella on valtavat määrät. Niitä ostetaan jättipakkauksissa ja sitten ne kumotaan jonkunlaiseen kätevään säilytysjärjestelmään, josta "lapset ylettää itse hakemaan halutessaan valitsemansa välipalan". Ja siis ne välipalathan on yleisesti ottaen sipsejä, karkkeja, jonkunlaisia pieniä keksipakkauksia tai välipalakeksejä. Ei pelkästään se, että ne on (mun mielestä) epäterveellisiä, mutta sekin, että ne on todellakin kaikki yksittäispakattuja... aaargh. Siis en hämmästele näkemäni perusteella, että amerikkalaiset on tuhlaavaisia roskaajia - enkä myöskään, että ovat ylipainoista kansaa.

En tiedä, kuuluuko jonkun tapoihin täällä Suomessa pitää tuollaisia välipalavarastoja. Meillä ei ole ainakaan sellasia ollut. En myöskään ole antanut lasten hakea kaapeista mitä milloinkin huvittaa (en tiedä, antaako muut??). Kyllä meillä oli ruokailut ja välipalat (siis etenkin pikkulapsille), ja sitten muut ajat pysyttiin pois kaapeilta.

Tietenkin hämmästelen noita välipalavarastoja myös siltä kantilta, että miten ne yleensäkin säilyy, eikä aikuiset syö kaikkea itse..?? Olen todennut, että jos mulla olis tollaset varastot kaapissa, mä en muuta tekisikään kuin kävisin koko ajan napsimassa sieltä jotain suuhuni. Tämä on mun kauhea tapani, josta en tunnu pääsevän eroon millään!

Ruokien laatu

En tiedä, miten yleistä tämä on, mutta äskettäin katselin yhden videon, jossa perheenäiti puhui ruokasuunnittelusta (meal planning). Perheessä on neljä lasta ja äiti siinä mietiskeli, miten pitäisi olla enemmän tapana tehdä ruokaa kotona, eikä aina poiketa sinne helppoon mäkkäriin. Sitten hän kirjoitteli suunnitelmaa viikolle. Yhteen viikkoon, siis seitsemään ateriaan, seitsemään KOTIRUOKAAN, mahtui hampurilaiset, ranskalaiset, pizza, tacot, kanatikut (luulen, että kalapuikkojen tyyliset), makkara... Mä en voinut olla ällistelemättä tätä ruokalistaa!!

No niin. Ensinnäkin, silloin kun meillä oli lapset pieniä, tai yleensäkin kun he vielä asui kotona, meillä oli TODELLA harvoin jotain mäkkäriruokaa. Se oli siis ihan poikkeustapaus. Mä tein ruoat siis lähes aina kotona, eikä niihin kotiruokiin kyllä tuollaset mainitut sapuskat todellakaan kuuluneet. Kyllä se oli perunaa, makaronia tai riisiä, plus yleensä jotain jauhelihasta, kanasta tai sitten kyllä myös nakkia/makkaraa. Mä en muista ikinä tehneeni itse hampurilaisia, eikä meillä ole varmaan koskaan ollut myöskään tacoja. Ranskalaisia kyllä joskus, mutta harvemmin niitäkään. En siis tiedä, onko ruokakulttuurit todella näin erilaisia, mutta kyllä mun mielestä toi viikon ruokalista kuulostaa melkein kuin menis pikaruokaravintolaan syömään - joka päivä! 


Tavaramäärä

No sitten on tietty ihan yleisesti ottaen se valtaisa tavaramäärä, mitä amerikkalaisissa kodeissa tuntuu olevan. Onhan ne talot yleensä isompia mitä meillä on totuttu, mutta silti. On kaikenlaista hilavitkutinta, leluja, vaatteita, koristetyynyjä, todella mittavat joulukoristemäärät... ja sitten on aika monessa kodissa myös komerot pullollaan esimerkiksi pesuaineita, varashampoita, hammastahnoja, paristoja jne, eli vähän niinkuin käyttötavaroiden "pantry". Huomion on myös kiinnittänyt se, että paristot on tosi usein purettu paketeistaan ja niitä on sitten kokonainen sekalainen saavillinen... apua, onkohan he tietoisia tulipalovaarasta, jonka tuollanen aiheuttaa??

No, minä olen ollut tosi kauan enemmänkin minimalisti kuin maksimalisti, ja toisaalta meidän talon tilat on myös määränneet pitkästi sen, miten paljon meillä voi tavaroita olla. Vanhassa talossa ei ole ainuttakaan kiinteää kaappia, joten esimerkiksi lapsilla oli jokaisella oma 3-laatikkoinen Malm-lipasto, jossa oli kaikki heidän vaatteet (paitsi ulkovaatteet). Niitäkin kun siis sijoitti tänne neljä, niin kyllä vaativat ihan oman tilansa. Mun ja miehen vaatteet mahtuu myös yhteen ainokaiseen yhteiseen kaappiin. Lelujen kanssa olen myös ollut aika maltillinen aina, ja niiden on pitänyt mahtua johonkin tiettyyn tilaan. Astiat mulla on yhdessä kaapissa jne. En säilyttele ylimääräisiä asioita ja kollaan jatkuvasti kaapeista turhaa pois. Eli ehkä tämä mun ominaisuus tässä vähän korostaa sitä hämmästelyä heidän tavaramääriä kohtaan. Mutta silti... on niillä kyllä NIIIIIN paljon sitä, huhhuh!!

Silppu ja sälppy --> ympäristötietämättömyys/välinpitämättömyys

Amerikkalaisilla tuntuu olevan usein tapana kertoa koko suvulle tulevan vauvan sukupuoli jonkunlaisissa juhlissa, joissa sitten päästetään ilmaan (voi ei..) läjä jonkun värisiä ilmapalloja, tai poksautellaan isosta pallosta sinistä tai punaista silppua maahan (voi ei taas...). Mä en voi olla miettimättä, että mahtaako he ollenkaan ajatella tätä nenäänsä pidemmälle... Kannatan siis ennemmin sitä, että leikataan kakku, jonka sisuksen väristä paljastuu vauvan sukupuoli. Unohtaisivat jo nuo silput ja sälpyt!!

Mä en oikeesti tykkää yhtään missään siitä tavasta, että päästetään ilmaan ilmapalloja... ihan kärsin, kun näen sellasta. Ne pallot laskeutuu joskus jonnekin, kuinkahan moni eläin niihin takertuu ja tukehtuu... ja lopuksi ne jauhautuu mikromuoveiksi jonnekin kuitenkin. Ääh. Ja saman tekee se muovinen silppu, mitä maahan lentää. Toivon, että tuo tapa ei IKINÄ rantaudu tänne. Ja että se loppuisi tuoltakin. Tosi vastuutonta edes valmistaa tuollasia tarvikkeita, sillä nehän kyllä on varmaan valtava markkina etenkin Amerikassa. Ääh.

Yleissivistys

Tämä on kerta kaikkiaan pakko mainita, sillä joskus TODELLA mietin amerikkalaisten yleissivistyksen tasoa. Kyseinen kuva liittyy asiaan... Kerran yksi ihminen (tosin kanadalainen) kertoi nimittäin videolla kanoistaan, tai tarkemmin kananmunista. Hän siis kertoi kuulijoilleen, että VAIN TYTTÖKANA MUNII. Hän oikein vielä sitä korosti ja toisti: heillä ei ole kukkoa ja vain tyttökana munii. Hän myös kertoi, että he (vegaaniperhe) ei syö niitä munia, vaan he syöttää ne takaisin kanoilleen, ja että koska heillä ei siis ole sitä kukkoa, hän ei syötä kanoille niiden vauvoja, vaan pelkät hedelmöittymättömät munasolut.

Joo. En siis nyt tiedä, mitä te ajattelette, mutta jotenkin mä kuvittelisin, että ihan jokainen tietää, että vain pääsiäisenä myös kukko munii... hehhehheh. Eli siis, että vain kana todellakin munii, kukko ei muni. Hän siis korosti sitä niin moneen kertaan, että aloin tosissani miettiä, että eikö toi nyt ole ihan yleissivistystä jo tietää kyseinen asia ja eikö amerikkalaiset oikeesti tiedä tollasta asiaa..??

Tosin, olin mä itsekin kyllä yllättynyt, kun mun kaverin käärme muni. Että miten se nyt sillein, ikänsä yksin elänyt käärme... jonka nimi taisi olla Niilo tai joku vastaava... Kaveri sanoi, että muniihan kanatkin ilman kukkoa. Että voihan se olla, että se käärmeen muniminenkin on yleissivistystä ja mä en vaan tiennyt...

Tämmöisiä juttuja olen siis muun muassa mietiskellyt, kun olen aikaani tubessa viettänyt. On tietenkin sanomattakin selvää, että tämä ei kuvasta jokaista amerikkalaista kotia ja sieltäkin löytyy varmaan porukkaa joka lähtöön. Koska omaan elämään kuitenkin tiiviisti kuuluu sekä vähäinen tavaramäärä ja aika lailla minimalistinen ajattelu SEKÄ suuri kiinnostus - ja voisinpa melkein sanoa että myös perehtyneisyys - ympäristöasioihin, on varmaan aika ymmärrettävää, että on asioita, joihin nyt vaan tulee kiinnitettyä huomiotaan ihan eri tavalla kuin joihinkin muihin asioihin - kuten vaikka autojen merkkeihin ja vuosimalleihin, joihin mies todennäköisesti kiinnittäisi huomionsa...

Ja kertauksen vuoksi vielä: nämä on mun ajatuksia ja mielipiteitä. Jokainen voi ottaa näistä sen, mikä kiinnostaa ja olla ihan vapaasti eri mieltä asioista. 

Kysynkin vielä, että ootteko te kiinnittäneet huomiota vastaaviin asioihin? Tai joihinkin muihin? Tai katsotteko te yleensäkin YouTubea vai elättekö mieluummin omaa elämäänne? =D (Mä usein mietin, että toi viimeisin vaihtoehto ei välttämättä olis ihan huono omallakin kohdallani...)

Terkut räntäsateisesta Kymenlaaksosta,

t. Heli

18 kommenttia :

 1. No siis en katso Youtubesta mitään ikinä, paitsi jos tarvin jotain ohjetta johonkin. Viimeksi siihen, kuinka auton avaimen (tai siis sen "kaukosäätimen" :D) saa vahingoittamatta auki niin, että siihen voi vaihtaa patterin. Ja joku muukin ohje oli, en muista enää mikä, mutta siihen kanava on kätevä, kun näkee omin silmin, miten homma tehdään, eikä tarvi lukea mitään käyttöohjeita. Että isosti arvostan ihmisiä, jotka viitsii sinne kaikenlaista hyödyllistä latailla.

  Mutta siis joo, koitan muotoilla nätisti sen mitä ajattelen amerikkalaisista. Ehkä se olis niin, että eivät ole mun silmissä penaalin terävimpiä kyniä :).

  Just se ruuan määrä ja samaan aikaan ravinnon köyhyys on ihan pöyristyttävää. Lapsiparat. Ja just se yleissivistys tai ylipäätään ymmärrys siitä, että maailmassa tosiaan on muitakin maita kuin USA. En tiedä mitä siellä mahdetaan opettaa koulussa, mutta väitän, että varmaan jotain 98% ei koskaan ole kuullutkaan Suomesta mitään, vaikka me omasta mielestä tottakai ollaankin maa, josta kaikki tykkää.

  Mutta heh. Mun mies on just tollanen siivousainesuihkuttelija. Meillä on Methodin aineita, jotka käsittääkseni on myrkyttömiä (sellaisina ne ainakin olen ostanut), joten sikäli jees, mutta mies tosiaan suihauttelee vaikka pöytää pyyhkiessään sitä ihan älyttömän monta kertaa, enkä viitsi puuttua, koska arvostan sitä, että siivoaa, enkä halua ottaa sitä riskiä, että sanoo mulle, että rouva on hyvä vaan ja siivoaa tästä lähtien yksin :D. Mutta ei silti pelkoa, että meillä pääsis kellään vastustuskyky heikkenemään liiallisen desinfioinnin takia. Samainen mies nimittäin mm. juo samasta mukista kahvia, maitoa, vettä, punaviiniä, mitä nyt milloinkin, eikä sitä saa pestä välissä, kun on koko ajan käytössä :D.

  Ja huvitti myös tuo astioiden tiskaaminen ennen tiskikoneeseen laittoa. Pojan entisen tyttöystävän kotona tehtiin just niin ja muistan kun poika sanoi kerran, että "meillä on se hyvä täällä kotona, että ainakin näkee, onko astiat koneessa puhtaita vai likasia" :D.

  Paljon olis vielä muutakin sanottavaa, mutta täytyy jatkaa töitä.
  Sen vielä kuitenkin tähän loppuun kirjoitan, että ei saanut meilläkään (ei mun kotona, eikä sen enempää omatkaan pojat) päättää itse mitä syödään ja milloin, vaan "sitä syödään mitä on". Ja niihin aikoihin kun ruoka on pöydässä. Välissä ei käydä omatoimisesti kaapilla varsinkaan mitään snackseja syömässä. Karkkipäivä oli sit asia erikseen. (Sitä mulla ei tosin koskaan ollut, mutta pojilla oli).

  Terkkuja sinne räntäsateeseen täältä toisesta samanmoisesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mun mies katsoi YouTubesta pari videota siitä, miten tehdään taloon savupiippu. Ja sitten se meni ja teki sen, siis ilman mitään aiempaa kokemusta. Hieno tuli ja hyvin toimii. Todellakin siis YouTubesta on apua moneen juttuun, mulla vaan tuppaa olemaan enemmän viihdekäyttöä sille kanavalle kuin mitään viisaampaa. No, olen kattonut kyllä, miten parsitaan sukka pykäpistoparsinnalla, ja sitten parsin monta sukkaa. Se oli todella kivaa ja suorastaan koukuttavaa, enkä olis todellakaan tajunnut samaa asiaa jostain kirjoitetusta ohjeesta.

   Olen täysin samaa mieltä siitä, mitä sanoit amerikkalaisista. Olen niin monta kertaa ajatellut, että voiko olla ees totta, miten .... ei-fiksuja ne on. Joskus kun katsoo jotain dokumentteja tms, niin niissähän toistetaan moneen kertaan se tapahtumasarja. Kertonee myöskin siitä, että ihan ei ekalla yrittämällä mene vissiin asia jakeluun... Ja monessa muussakin asiassa pistää miettimään, että voiko olla edes todellista, miten joku aivan perusasia on selitettävä ihan kuin pikkulapsille. Toi kana-juttu on hyvä esimerkki siitä. Toisaalta on tietenkin niin, että se yhteiskunta on tosi eriarvoinen, koulut ei oo sillä lailla tasaveroisia opetuksessaan kun täällä, liekkö edes kaikki käy koulua... että ei voi ihan verrata meidän opetuksen tasoon varmaankaan. Mutta silti mä kyllä välillä ihmettelen tosi paljon.

   Ja mua ihan todella hämmästyttää toi niiden ruokakulttuuri. Niin paljon roskaruokaa. Pakastimet täynnä pizzoja (sen unohdin sanoa), pantryt täynnä herkkuja (=välipaloja)... Dinnerit silkkaa hampparia ja kananugetteja... Ja sitten roskaaminen, niin ruoan kuin kaiken muunkin kanssa. Eikä siellä taida edes kierrätys samalla tavalla pelata kuin mihin on täällä tottunut, luulen, että siellä menee vielä paljon roskia kaatopaikalle.

   Methodin aineet on kyllä ihania, ja vielä ihanampaa on siivoava mies. =) Joten ota ilo irti vaan! Luulen, että täällä ollaan tietoisempia siitäkin, että desinfioivien aineiden käyttö kotioloissa ei ole kovin järkevää, jonka vuoksi ne ei ole varmaan edes sillä lailla esillä meidän siivoustyylissä. Tässäkin kohtaa luulen, että on jenkeillä aukko sivistyksessä... ne vaan hulluna desinfioi kaikkea koko ajan, todennäköisesti siellä se on siis tavallista hommaa ja ajattelevat, että niin pitääkin tehdä.

   Ihanaa, että joku muukin on ollut ruokajutuissa tiukka siitä, ettei kaapeille mennä omin päin. Joskus oon aatellu, että oonko ollu vähän liiankin tiukka, mutta ei se vaan mun mielestä käy laatuun, että napostellaan sitä sun tätä silloin kun sattuu huvittamaan. Ja karkkipäivä oli meilläkin lapsille. Ehkä olin itsellenikin silloin vielä tiukempi, enkä niin paljon mussutellut kaikkea älytöntä kuin nykyään, kun ei enää tarvii lapsia kasvattaa......

   Saas nähdä, millaiset lumikasat iltaan mennessä taas on kertyny, kun räntää tulee taivaan täydeltä kaiken aikaa. Onneks ei tarvii kotoa lähteä minnekään, miehenkään, kun se on nyt koronassa. (Saa nähdä olenko minäkin kohta, huoh.)

   Kivaa loppuviikkoa Annukka! ♥

   Poista
 2. Ihme on jos et sairastu. Mutta jenkkien ruokailu, onko muuten maailman ylipainoisin kansa. Ollut ainakin. Mediassa on pyörinyt se iso jätelautta video. Huh huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saas nähdä iskeekö korona minuun, ei ainakaan vielä(kään) ole tarttunut, vaikka en tosiaan tapani mukaan ole yhtään täällä enempää siivoillut, saatikka desinfioinut mitään.

   Toi jenkkien ruokailu on tosiaan aika mielenkiintoinen juttu. En tiedä kuntoillaanko siellä sitten myös ihan hulluna, koska vaikka moni noista seuraamistani kanavista näyttää syövän paljon noutoruokaa ja niitä välipaloja on kaapit täynnä, niin ei he mitenkään pulskia ole. Yleensä ottaen amerikkalaiset taitaa kyllä olla maailman ylipainoisinta väkeä. Valitettavasti me suomalaiset taidetaan myös olla aika korkealla niissä listauksissa!

   Ja ne jätteet... kauhistuttaa katsoa sitä yksittäispakattujen tuotteiden määrää amerikkalaisissa kodeissa! Siellä taitaa olla tuo roskaaminen ihan hillitöntä kyllä.

   Poista
  2. Tuosta tuli mieleen meiän pari lähinaapuria. Voi taivas sitä rojun määrää ulkona ja mitä ikkunoista tursuaa. Kuisti täynnä ym..

   Poista
  3. Meitä on niin moneen junaan! Joitain ne tavaramäärät ei häiritse, toisia sitten taas tosi paljon. Itseäni häiritsee kyllä ja jos näen jollain paljon tavaraa, tulee heti mieleen, että voi vitsi kun pääsisin karsimaan, viemään turhat pois, lajittelemaan jätteet...

   Poista
 3. Heh samoja asioita olen ihmetellyt! Näiden lisäksi hämmentää myös eteisten puuttuminen. Tuntuu, että suurimassa osassa jenkkien ja kanadalaisten kodeissa ulko-ovesta astutaan suoraan olohuoneeseen. Mitäh? Ymmärrän tän jossain Kaliforniassa, missä on kesä koko ajan, mutta monessa neljän vuodenajan paikassakin tuntuu täysin puuttuvan erillinen eteinen, johon saisi kuraiset kengät ja takit. Mietin aina eikö se ole tosi epäkäytännöllistä. Osalla tuntuu tosin olevan erillinen mud room jossain muualla, mutta miten sitten vieraiden kanssa? Tuleeko nekin kylään jonkun sivuoven kautta? Ei voi ymmärtää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, toi eteisen puutos on kyllä kummallista! Muutenkin se outo tilankäyttö... on valtavat vaatehuoneet, mutta sitten ei ole eteistä vaan tupsahdetaan suoraan tosiaan sinne olkkariin - jossa vielä usein on kokolattiamatto! Todella epäkäytännnöllistä.

   Sen outouden unohdin sanoa, miten he pitää niitä kenkiä sisällä koko ajan... On siis niin älyttömän näköistä, kun jollain on sisätiloissa jalassa pitkävartiset saapikkaat!! Senkin siis olen nähnyt. Yleisempää on ehkä jotkut slippersit, tai tennarit... mutta tosiaan ihan sellasia meikäläisten syksy/talvikenkiäkin näkee sisäkenkinä. Kuten sanoit: ei voi ymmärtää!! =D

   Poista
 4. Eivät suomalaisetkaan paljoa kanoista tiedä. Meillä oli takavuosina muutama kana, mutta ei kukkoa. Kanat munivat hyvin eikä itse pystytty kaikkia munia käyttämään, joten annettiin niitä tuttaville. Ja lähes aina ihmettelivät sitä kuinka kanat munivat vaikkei ole kukkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, no kyllä on sitten sivistyksessä aukko suomalaisillakin. =D Jotenkin kuvittelisi, että kaikkihan tuon tietää, mutta ei näköjään.

   Poista
 5. Hehee, ihana pohdinta ja keskustelu! Pakko liittyä jengiin. :D No jooh... Ihanaa ensinnäkin, että on KESKUSTELU, eikä mikään somemainen juupas-eipäs-väittely, joita inhoan yli kaiken. Jokaisella SAA olla mielipide.

  Siivoussuihkeet; en kans käsitä. Ainoostaan keittiössä tiskipöydällä ja hellalla välillä käytän sellaisia, mutta olen todennut, että avainsana on LIOTUS! Sillä lähtee kaikki pelkän veden avulla. Siivoussuihkuttelijat ei taida tietää (tai muutenkin pesuaineilijat), että se aine jää hiukkasina siihen pintaan, kun vesi on haihtunut ja sitten se leijuu hengitysilmaan. Jo pelkästään se kauhistuttaa mua! Mäkin siis pääasiassa nykyään pesen pelkällä vedellä lattiat. Pyttyyn käytän aineita kyllä. (Mutta Annukalle sanoisin, että pidä toi! Siivoava mies on sellainen maailmanihme, että sitä hyvää ei kannata pilata!!:D)

  Mikrokuituliinat. Käytän silmälaseissa mikrokuituliinoja. Mutta muuten juurikin vanhoja sukkia ja kalsareita tursuaa meidän siivouskaappi. :D Why not? Ja minä jos kuka kyllä inhoan muovia!! Olen inhonnut sitä 80-luvulta lähtien ja koetan minimoida sitä elämässäni. Se on minusta meidän suurin uhka saasterintamalla!

  Tiskaaminen. Voi hyvä jumala... niinkö ne pesee?? Mä en siis ikinä katso youtubea tai mitään muutakaan, paitti telkkua ja blogeja. Huh. Älytöntä tuhlausta!

  Ruokavarastot/ snacksit. Meillä kokataan ajoittain hurjan innokkaasti ja kaapit tursuaa kyllä mausteita. Kaikenlaiset soossit ja wingsikastikkeet on mun heikkous. Ennen en voinut vastustaa niitä kaupassa, mutta nyt mulla on ollu jo vuoden meneillään sellanen jääkaapin tyhjäyssyöminen. Enkä osta tilalle mitään! Snacksit sitä vastoin on käsittämätön asia mun mielestä. Mun pahe on energiajuomat, mutta en mä mitään snackseja oo ikinä harrastanut. :O

  Ruokien laatu. Joo, oon käsittäny, että se on ihan järkyttävää! Jäätelölaatuja on satamäärin ja kaikkea on hitosti kaupat väärällään. Isoja kokoja vieläpä! Me katellaan välillä niitä superlihavista kertovia ohjelmia ja niissä oon ihmetelly, kun tyypit on ihan hukassa, että mitä sitä voi syödä, jos ei pikaruokaa. Eivät osaa tehä salaattia tai mitään kevyttä! Me oltiin niin köyhiä, että sitä perunaa, riisiä, makaroonia kyllä syötiin aivan alvariinsa. Kerran kuussa päästiin juhliin jonnekin RAXiin. Eläissäni en oo käyny mäkkärissä. Ja yks mitä en kans käsitä, on se kun pennuille järkätään ihme supersynttäreitä nykyään, että on kaiken maailman tuhannet tarjottavat. Mä tarjosin lapseni synttäreillä ite tehtyä täytekakkua, keksejä ja limsaa. Ehkä joskus chipsejä lisänä. Mut mä oonki ihme muumio!! :D

  Tavaramäärä; keräilijänä (jonka koti on tukossa tavarasta) olen hiljaa. ;) Mutta puolustukseksi se, että kirjat, usein vaatteet, astiat yms on hankittu käytettynä!

  Yleissivistys taitaa olla joka paikassa nykyään aika kehno. :/ Mutta kieltämättä etenkin siellä jenkeissä.

  Mukavaa viikonloppua!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, ihanaa keskustelua täällä todellakin! Tämä on mun mielestä mielenkiintoinen aihe ja kiva kun kommentoitte tänne omia ajatuksianne!

   Suihkeet vastaan liotus: liotus voittaa minustakin. Vanhat sukat mä silppuan "kumilenkeiksi" eli varret siivuiksi vaan, paljon parempia kuin kumilenkit. Kannatan lämpimästi risojen vaatteiden käyttöä rätteinä, vaikkakin meillä ne menee yleensä palasina autotalliin miehen käyttöön, siis johonkin autohommiin. Muovin välttely on erittäin jees!!

   Ruokamäärät, siis jemmamäärät, ei meillä oo suuria, koska en välitä isommin kokkailuista. Oon myös todennut, että jos ostan jotain outoa ja ihmeellistä, se mitä todennäköisimmin jää kuitenkin syömättä, joten koitan olla ostamatta alun perinkään. Toki välillä lipsuu tämä periaate. Ruoan laatu, siinä on meillä parantamisen varaa varmaan jonkun verran nykyään, vaikka periaatteessa meillä on aina ollut ja on edelleenkin ruisleipää, täysjyväriisiä/makaronia jne. Mutta voisin esimerkiksi olla ostamatta tämmösiä määriä herkkuja... ja vaihtaa ne terveellisiin juttuihin.

   En tiedä millasiin mittoihin nykysynttärit on paisuneet. Kun meidän lapset oli pieniä, ne oli vielä aika ok, vaikka se tyyli kyllä oli jo silloin rantautunut, että annettiin vieraille joku lahja lähtiessä. Minä olin ovela ja annoin usein juhlissa olleet ilmapallot lähtiäisiksi - pääsin siitä, että niitä pyörii kotona viikkokausia joka nurkassa...

   Joo, kyllä tuo yleissivistys varmaan jenkeillä huonommassa jamassa on kuin täällä, vaikkei omassanikaan varmaan mitään hirveän suurta kehumista ole. =D

   Kivaa viikonloppua sinnekin! Täällä väistelen koronaa, joka on jo miehellä, mulla ei ainakaan vielä ole... =)

   Poista
 6. Itehän olen amerikkalaisen anoppi. En oo kertaakaan viiden vuoden aikana kuullut että olis edes selän takana ihmetelty miten Suomessa asiat tehdään/on erilailla kun jenkkilässä. Amerikanvävy käyttää kyllä yleensä kotonaan (asuvat siis suomessa) jonkunlaisia sisätossuja, mutta ei koskaan kun on meillä kylässä. Varmaan siellä on kaikki paljon isompaa ja kaikkea on paljon enemmän. Ja etenkin just sellasta turhaa krääsää, silppuja ja turhia pakkauksia on paljon. Olin kerran kyläilemässä heillä ja siivoiltiin ipanan kanssa lastenhuonetta. Kysyin että tarvitaanko tätä korillista vihreetä paperisuikalesilppua, johon lapsi vastas että joo, se on tosi arvokasta tekoruohoa, jota Nana on hänelle lähettänyt pääsiäismunien mukana. Äitinsä sanoi että höpöhöpö, se on just sellasta turhaa krääsää mikä ei jenkeissä maksa kaupassa mitään. Mutta että lähettää sellasta sitten maailman toiselle puolelle.....

  Että joo, aika paljon huoh-juttuja kuulostaa olevan tuolla rapakon takana - jos ei muuallakin, esim japanissa ne vasta ylipakkaakin kaiken ruuan, on kaikkia pieniä söpöjä muovitavaroita jne. Toivois että sellanen yleinen tietämys asioista ja esim ympäristötietoisuus leviäis vähän laajemmalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö edes sauna ole amerikkalaista hämmentänyt? Tai mämmi, tai salmiakki? =D Musta on aina hyvin mielenkiintoisia myös jutut, joissa esim amerikkalaiset vaihto-oppilaat tms kertoilee siitä, mitä ne on Suomessa kokenu ja nähny. Usein vilahtaa ihaniksi asioiksi mainitut lohikeitto ja korvapuusti (tai ihan vaan "pulla"), hiljaisuus, luonto jne. Ja kummastusta on herättäneet noi saunat ja salmiakit, sekä myös se, että sisällä ei pidetä kenkiä.

   Kiehtovia erilaisuuksia on siis eri kulttuureissa! Ja kyllähän siellä jenkkilässä on väkeä joka lähtöön, eli on myös niitä tosi ekoilijoita - kuten varmaan kaikkialla. Ja sitten taas on noita superpakkaajia, huhhuh...

   Sitä mäkin toisaalta ihmettelen, että eikö tässä maailman tilassa jo joka paikassa osata olla ympäristöstä huolissaan ja miten se ei enempää ihmisten käyttäytymiseen vaikuta.

   Poista
 7. Amerikassa terveellinen ruoka on huomattavasti kalliimpaa kuin epäterveellinen. Enkä tiedä onko siellä esim. kotitaloutta koulussa pakollisena kuten Suomessa on. Jos ei kotona edes näe ruuanlaittoa niin voi olla vaikea sitä opetella.
  Osa asuu alueilla jossa on ongelmana tulvat, hurrikaanit jne. ja silloin ymmärrän hamstraamisen kaikissa perheissä mutta en ymmärrä muuten. Toisaalta siellä leikataan vielä alekuponkeja jotka ovat monesti osta sata niin säästät tarjouksia.
  Vaan onhan siellä melkoinen kertakäyttökulttuuri, oli jo 20 vuotta sitten kun kävin. Tuliterän ostoskeskuksen käytävillä oli ämpäreitä kun katto vuoti. Ruuan annoskoko ihan järkyttävä, yhden ihmisen annoksesta söisi meikäläinen perhe.
  Ja se desinfiointi. En ymmärrä. Minulla on suihkepullossa fairya laimennettuna ja toisessa etikkaa, siinä pesuaineet. No pönttöön on tujumpaa koska meillä niin kalkkinen vesi. Mutta kun se loppuu siirryn käyttämään ruokasoodaa, kristallisoodaakin on. Eikä ole myrkkyjä niissä.
  Ja nurmikko saattaa olla koko omakotitalon pihassa tekonurmea. En ymmärrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä harmillista, jos terveellinen ruoka on kalliimpaa kuin epäterveellinen. Se kyllä väistämättä johtaa tekemään valintoja sen mukaan, mihin on varaa. Toisaalta en tiedä, onko siellä yleensäkään hirveästi terveysvalistusta? Tai just vaikka sitä kokkauksen opettamista. Mua yllättää se, miten paljon siellä syödään tollasia "roskaruokia", kuten pizzoja ja hampurilaisia ihan arkena, kun täällä on tottunut, että ovat vähän niinku harvinaisempia herkkuja tai vaikka viikonlopun juttuja.

   Ilman muuta noilla tietyillä alueilla se ruokavaraston pitäminen on tarpeen. Mutta luulen, että on aika yleistä pitää isoja varastoja muutenkin, se on ihan kulttuurissa siellä. Johtuisko sitten osittain vaikka siitä, että kaupassa yleensäkin pitää käydä autolla kauempana, jolloin sinne ei ihan kauhean usein mennä... ja toisaalta kun kaikki on niin multisuuria pakkauksia, ja sitten vielä ne alekupongit, niistä tosiaan moni mainitsee.

   Mä en ole koskaan tuolla käynyt, olis kyllä todella kiva joskus päästä. Mua kiehtoisi kovasti nähdä se paikka ihan omin silmin! Että onko siellä tosiaan kaikki suurempaa. Annoskoot varmasti ainakin, sen uskon!

   Desinfiointi on niin yleistä noissa mun seuraamissa jutuissa, että siihen on todella alkanut kiinnittää huomiota. Itekin olen niin ei-desinfioija kuin olla voi, ja siitä kuitenkin puhutaan jonkun verran, että se ei ole viisasta kotioloissa... Ihan hirvittää katsella sitä niiden touhua!

   Ja voi jee noita nurmikoita. Tekonurmi, karseeta!! Joskus olen nähnyt varmaankin telkkarissa juttua, miten ne värjäsi nurmikoita vihreämmäksi jollain maalilla... apua!! En ymmärrä siis minäkään!

   Poista
 8. En seuraa Tubea ollenkaan, mutta monessa asiassa olen samaa mieltä.
  Muhun on tarttunut siellä asuneena joitain pahoja tapoja... (Auts!) mutta itsekin välillä naureskelen, toki hyvällä, esim. noitten jenkkisiskojeni hapatusta yhdestä sun toisesta asiasta.

  Mä käytän pesuaineena itse sekoitettua siivousetikkaa. Lyhyesti: pulloon 1/3 tavallista etikkaa, päälle vettä 2/3 ja mukaan pullon koosta riippuen 20-30 tippaa eteeristä öljyä, itsellä pelkässtään eukalyptusta tällä hetkellä koska ei nekään ikuisesti säily.
  Koirat ei tykkää siitä tuoksusta, mutta onneksi eivät pissaa pestyjä kohtia!!!
  Käytän sitä siis lähinnä pissa/kura/kuola yms tiplujen pyyhkimiseen lattioilta ja pinnoilta. Joskus kostutan sillä rättiä ja pyyhin esim jääkaapin oven.
  Juu, ei myrkkyjä meillekään.
  Pytyn pesen klorillilla, se on töistä juuttunut tapa ja tykkään kloorin hajusta!

  Mikrokuituliinoja käytän itse. Omistankin niitä muutaman. Mutta ne on lähinnä siihen käyttöön, että pyyhin peilin tai hellan päällisen. Tavallaan kiillotan sen puhtaaksi.
  Jäin oikein miettimään käytänkö sitä mihinkään muuhun. Tuskin.
  Yksi roikkuu aina uunin kahvassa, että on kätevästi otettaessa kun hella tarvii pyyhkiä.

  Pantry ja tavaramäärät. Tässä olen tullut siskoihini... eli meillä on kyllä tuollainen kaksiovinen vanha vaatekaappi täytetty hyllyillä ja varattu kuiva-aineille. Tosin koska olen itse äärettömän nirso, sisältö on lähinnä säilyketölkkejä, sokerit, jauhot ja joku riisipaketti. Ja minä haluan siirtää nuo ruuat aina säilytysastiaan, joten niitä pahvilaatikoita harvoin näkee.
  On mun pantryssä kyllä alahyllyllä piirakkavuuat ja haudutuspata ja kaikki termarit, ja ylähyllyllä kärpässuojat (sellaiset kuvut) ja mm. kynttilänpätkiä ja kattila, jossa niitä sulatetaan sytykepaloja varten. Eli onhan siellä itse asiassa paljonkin kaikkea muuta kuin ruokaa.
  Käyttötavaroita olen opetellut tietoisesti olemaan hamstraamatta. WC-paperia pidän mielellään muutaman paketin kellarin hyllyllä, koska kokemus on opettanut, etten muista sitä ikinä ostaa. Mutta ennen pidin myös shampoita, hoitoaineita yms jemmassa, nykyään sen yhden saunavadissa ja toisen kylppärissä.

  Ruokavaliot varmaan vaihtelee tosi paljon paikasta ja ihmisistä riippuen. Mutta joo. Siellä käydessä joku vuosi sitten paistoin heille korvapuusteja. Ja mitä nuorempi siskoni teki ekana: kaivoi jääkaapista tuorejuustoa ja tomusokeria ja vatkasi päälle laitettavaksi "frostingin". Koska....
  Meillä syötiin siis tässä nykyisessä perheessä, kun lapset oli pieniä, useinkin tacoja, mutta meillä juttu oli se, että syödään paistettua jauhelihaa ja vihanneksia. Lisukkeena saattoi saada ranskankermaa päälle jos äiti muisti sitä ostaa. Usein ei muistanut.
  Mutta joo, tavan kotiruokaa.
  Tuolla rapakon takana on niin edullista käydä ulkona syömässä, että monesti oli helpompi hakea jotain valmista kuin tehdä itse. Ja rehellisyyden nimissä pystyi myös hakemaan ihan älykästäkin ruokaa.
  Mun vaihtariperheessä tehtiin ruokaa yleensä viikonloppuisin koko perheen voimin ja ne oli aika bakkanaaleja kun isä grillasi, äiti teki salaatteja ja me tytöt paistettiin piirakoita ja jälkiruokia. Nam!! Arkena kyllä haettiin herkästi jotain valmista tai sitten haudutuspata porisi päivän esim. chilikastiketta ja ostettiin joko uuniperuna (lähikaupasta, yllättäen kävellen) tai vaikka kupillinen riisiä.

  On siinä maassa paljon tosi hassua! Eikä vähiten niiden poliittinen järjestelmä saati edellinen pressa....

  Hyvää pohdintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin kunnon sisäpiiritietoa ja omakohtaista kokemusta tästä aiheesta! =)

   Toi pantryhän on sinänsä tosi kätevä ajatus, kun on jos vaikka mitä ruokatarviketta valmiiksi kotona ja sinne saisi muitakin keittiökapineita. Mutta välillä ne sisällöt todella näyttää kuin pieneltä ruokakaupalta! Jollakin isolla perheellä tai innokkaalla kokkaajalla tuollainen on varmaan huippujuttu, mutta mulla itselläni sellanen ei varmaan oikein toimisi, kun en oo kova kokkailemaan. Välillä toi nykyinenkin ruokakaapin tavaramäärä ahdistaa, kun sinne pesiytyy jotain, mitä ei sittenkään näköjään tule käytettyä... (tällä hetkellä siellä on jo elokuussa ostettuja marjajauheita, joita en vaan koskaan muista käyttää mihinkään, sekä tilalta suoraan ostettuja, ostohetkellä jauhettuja ruis- ja grahamjauhoja, joita myöskään en jostain syystä saa käytettyä...) Ja jotenkin kaipaan sitä tyhjää tilaa mieluummin kuin täyttä kaappia. Nämä maailman tapahtumat tosin on saanu nyt miettimään, että kannattaisikohan ehkä kuitenkin jotain extraa siellä kaapeissansa säilytellä "pahan päivän varalle"...

   Mulla on vesi-etikka-tiskiainetippa-eteerinenöljy-suihkupullo tuolla kaapissa. En vaan juurikaan tule sitä käyttäneeksi... joskus suihkuttelen sillä vessanpyttyä ja koen olevani joku supersiivooja. Yleensä kuitenkin putsaan pytynkin vaan sillä vessan käsisaippualla ja kenties heitän mukaan ruokasoodasta tehdyn puhdistuspommin. Ja sitä superkymppiä mä käytän noihin koiran oksennuksiin.

   Toi ruokavaliojuttu on varmasti ihan totta, sieltä löytyy kyllä porukkaa joka lähtöön. Seuraan myös erittäin terveellistä elämää viettäviä ja siivousaineensa itse tekeviä ihmisiä tubessa, ne on tosi kiinnostavia myös. Ja toi perheen yhteinen grillailu ja kokkailu on minusta ihana tapa, jonka soisin tulevan tännekin. Tai en mä tiedä, onko joillain tuollaista..? Meillä ei ainakaan.

   Kiva kun kävit kertomassa kokemuksiasi Vivi! =)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥